Het gazon na een sneeuwrijke winter

Na de afgelopen flink sneeuwrijke winter zijn de meeste gazonnetjes en grasveldjes er slecht aan toe. Nu lijkt het erger als het is, maar er is wel wat actie nodig om het geheel er weer piekfijn uit te laten zien in de komende zomer.

Om te beginnen wees niet te gehaast om direct al flink actie te ondernemen. Het is nog februari en de winter kan ieder moment nog een keer terug komen. U kunt nu wel kalk strooien wat het ontstaan van mos in het latere voorjaar en zomer belemmert.

Zodra het echt voorjaar wordt, meestal vanaf half/eind maart kunt u het onderhoud aan uw gazon beginnen. Als het nodig is kunt u beginnen met verticuteren, dit om het mos wat van vorig jaar nog aanwezig is te verwijderen en de oppervlakkige wortels van het gras wat te beschadigen. Dat beschadigen laat het gras na de andere handelingen verdikken zodat er weer een volle grasmat kan ontstaan.

Wat te doen met uw gazon vanaf eind maart:

 1. Maai en/of verticuteer het gras als dit nodig is.
 2. Eventueel kunt u met ‘reparatie-graszaad’ kale plekken opnieuw bijzaaien zodat deze weer snel kunnen dichtgroeien.
 3. Strooi een goede gazonmest, ons advies is Ecostyle’s Bio Gazon AZ te gebruiken. het is wat duurder per zak, maar omdat u dit slechts hooguit twee maal per jaar hoeft te doen, en niet om de 5 á 6 weken is het per seizoen voordeliger. Bovendien geeft het het beste resultaat. Niet voor niets dat vele hoveniers hetzelfde gebruiken! ( meer info over Ecostyle )
 4. Strooi het gazon af met scherp zand (rivier of breker zand). Dit lijkt waanzin, want als u klaar bent ziet het er niet uit! dit is slechts tijdelijk, het scherpe zand ‘zakt’ weg in de bovenlaag van het gazon wat de waterdoorlatendheid bevorderd én het levert een stevige viltlaag op.
 5. Na het af strooien met scherp zand is het goed om het gazon te ‘prikken’ Dit kan met een riek of een speciale roller met pennen. Door het ‘prikken’ ontstaan gaatjes in de toplaag die vollopen met zand en zodoende voor een veel betere afwatering zorgen.
 6. Na een paar weken is het gazon hersteld en mooier en steviger als voorheen.
 7. Pas eind juli begin augustus is (op maaien na) hoeft u de volgende handeling te doen nl. nogmaals met Bio Gazon AZ bemesten zodat het gazon optimaal het najaar en dan weer de winter in kan gaan.

Tijdens de zomermaanden kunt u als u regelmatig het gras maait bij temperaturen boven de 10-15 graden celcius het afgemaaide gras laten liggen, dit wordt door de bacteriën die in de Bio Gazon AZ zitten weer omgezet tot voeding die door het gazon opgenomen kan worden. U creëert in feite een kringloop.

Maai bovendien het gras niet te kort, stel uw grasmaaier af op minimaal 4,5 cm. liefst niet korter! dit heeft geen zin, en zal het gras alleen maar zeer doen uitdunnen met alle gevolgen van dien.

4 Comments

 1. Liane,

  Wacht nog even met verticuteren tot de groei goed in het gazon begint te komen. Met het huidige weer zou ik aan het einde van maart beginnen.
  Verticuteren, bijzaaien en afstrooien met cocopeat en scherp zand kan direct achter elkaar. Is dit gebeurd dan kan je als laatste bemesten met Bio Gazon AZ.

  Afsproeien en rustig afwachten. Maaibeurten gewoon als gewend wanneer het nodig is (niet te kort natuurlijk zoals altijd! minimaal 3,5 á 4 centimeter laten staan).

  De kalk die je gestrooid hebt wordt gewoon keurig opgenomen.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hallo,

  Ik heb met belangstelling jullie artikel ‘Het gazon na een sneeuwrijke winter’ gelezen en vraag mij af wat ik nu het beste kan doen met ons gazon. Er zijn veel kale plekken, er groeit veel mos en de bodem lijkt een compacte kleimassa. Twee weken geleden heb ik kalk gestrooid en gaatjes geprikt. De kalk is nog niet opgenomen, toch al verticuteren? Haal je dan de kalk niet weg? En dan direct achter elkaar zaaien, bemesten en zand? Hoe lang zijn de tussenpozen? Wanneer doe je wat?

  groet Liane

 3. Henk,

  Je moet er een beetje mee om kunnen gaan, maar een standaard verticuteerhark beloofd zwaar werk dat niet altijd even makkelijk gaat.. Het probleem is dat ik je het niet schriftelijk kan uitleggen, je zal iemand moeten vinden in je omgeving die het weet te gebruiken zodat je het je kan laten voor doen.

  Één ding kan ik je beloven, het is flink aanpoten. Wel vindt ik dat je het beste pas in het voorjaar zou moeten verticuteren ivm het uitgroeien van de ‘gehavende’ grasmat.

  Marcel.

 4. Hallo,
  Ik heb me een poosje geleden een verticuteerhark laten aansmeren. Leuk ding maar hoe gebruik ik hem? Als ik hem in de grasmat druk en begin te trekken dan strek ik de complete grasmat eruit. Van beluchten is geen sprake. Doe ik iets verkeerd?
  Ik hoor graag van u.
  mvg,
  henk

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*