Wilgen (salix) op stammetjes of als boom, hoe onderhoud je die?

Salix alba (knotwilg)
Salix alba (knotwilg)

De Wilg:

De Salix (wilg) is een snelgroeiende boom die in heel veel varieteiten te vinden is, zowel in de natuur als in de tuin. Een paar voorbeelden zijn b.v. de bekende Knotwilg, de katjes wilg (treurvorm) de grote treurwilg en recenter het japans wilgje.

Knotwilg:

De wilgen die we in de natuur vinden zijn veelal ook gecultiveerd. Neem nou de knotwilg een puur Hollands plaatje, het is eigenlijk niets anders als een flinke dikke tak van een Salix alba die in het voorjaar als een paal in de grond wordt geduwd deze paal gaat wortelen en uitlopen. Na verloop van tijd worden uitlopers op de stam verwijderd, en de takken aan de top mogen doorgroeien. Deze takken worden vervolgens 1x per jaar of per 2 jaar in de wintermaanden teruggezaagd waarna ze in het voorjaar weer opnieuw uitlopen en langzaam maar zeker de karakterestieke ‘knot’ ontstaat.

Na jaren worden de stam en de knot alsmaar grilliger en dikker waardoor een oer-Hollands plaatje ontstaat, die op veel schilderijen, foto’s en vvv-folders terug te vinden is.

Salix alba Tristis (Treurwilg)
Salix alba Tristis (Treurwilg)

Treurwilg:

Salis alba Tristis is de latijnse naam, bij de meeste van u zeker ook bekend als grote sierlijk afhangende bomen die vroeg in het voorjaar met kleine fris groene blaadjes als 1 van de eerste bomen het voorjaar inluid. Deze bomen worden over het algemeen aangeplant waar flink ruimte is. Voor de gemiddelde particuliere tuin is hij eigenlijk veel te groot. Je zou de treurwilg in toom kunnen houden door hem te behandelen als een knotwilg, dwz 1x per 2 jaar compleet terug snoeien tot een van te voren bepaalde grootte. Deze snoei wordt veelal ook in de winter of het vroege voorjaar toegepast. De boom groeit in het voorjaar weer uit en zal zo snel weer afhangende takken vormen dat er in de zomer nauwelijks nog te zien is dat hij zo sterk gesnoeid is.

Salix integra Hakuro Nishikii (Japans wilgje)
Salix integra Hakuro Nishikii (Japans wilgje)

Gecultiveerde wilg(jes):

De ‘moderne’ wilg is vaak een klein soort die veredeld is op een onderstam van een tevoren bepaalde hoogte, dit betekend dat deze niet hoger wordt dan de hoogte van de stam als u hem aanschaft.

Het is bij deze soortjes wel belangrijk dat u regelmatig wat onderhoud pleegt. Dit bestaat voornamelijk uit het regelmatig snoeien van het kroontje om hem mooi te houden. Dit houdt in dat er 1x per jaar (in het vroege voorjaar als de eerste bladknopjes uitlopen) flink gesnoeid moet worden in de kroon. Dit kan tot een paar ogen van de ent. Eventueel kunnen alle takken op deze manier weggesnoeid worden, maar u kunt voor het oog een aantal takken laten staan om niet meteen met een kale stam geconfronteerd te worden. Alle soortjes lopen snel weer uit in het voorjaar de takken die u eerder heeft laten staan knipt u in de zomer als nog weg. Zou houdt u een compacte kroon die niet te zwaar wordt voor het veelal nog dunne stammetje.

Salix caprea Kilmarnock
Salix caprea Kilmarnock

Bekende soorten:

De bekenste soorten van de ‘kleine’ stamwilgjes zijn de Salix caprea Kilmarnock en de Salix integra Hakuro Nishikii (zie foto’s) Deze soortjes zijn verkrijgbaar op verschillende hoogtes, de onderstammetjes zijn steeds dezelfde wilgensoort nl. Salix caprea (Knotwilg) onderaan het kroontje kunt u bij aanschaf goed de plek zien waar de soort van de kroon op de onderstam is ‘gezet’ of veredeld. Snoei natuurlijk NOOIT onder deze veredeling, dan houdt u een gewone wilg over. Na aanschaf is het verstandig om de stam goed vast te zetten aan een goede steun zodat bij veel wind de bij aanvang dunne stam niet kan breken en de wortels de kans krijgen goed vast te groeien.

Goed gereedschap…

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

De snoeischaar en inklapbaar snoeizaagje van Felco zijn van 100% hovenierskwaliteit, zij kiezen geen ander merk omdat zelfs de kleinste onderdeeltjes los te bestellen en te vervangen zijn gaat het lang mee en werkt het perfect. Een takkenschaar van Gardena is goed genoeg, het gat tussen de snoeischaar en snoeizaagje vul je hiermee op tot maximaal ongeveer 3,5 cm takdikte.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? hieronder kunt u die kwijt!

Andere vragen over andere tuinonderwerpen kunt u opsturen via ons contactformulier


81 Comments

 1. Meike,

  Lastig op afstand, maar soms kan het wat verbranding van het blad zijn als er geen beestjes of ziekte in het spel is.
  Het klinkt alsof de blaadjes verbrand zijn.. is er in de buurt gespoten met een onkruidmiddel? of geschilderd? dat zou iets kunnen verklaren.

  je zou het verbrande blad kunnen verwijderen en afwachten of de takken opnieuw blad geven (een wilg is erg flexibel) in ieder geval zal er weer een volledige kroon ontstaan.

  Als dat niet goed lukt dan zou ik volgend voorjaar rond april de kroon sterk terug snoeien zodat hij opnieuw uitgroeit.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hoe ze komen? meestal zaden.
  Ik heb regelmatig kleine wilgjes die opschieten in mijn tuin.

  Ik trek ze er meteen uit, nu die bij jou al wat groter is heb je een schop nodig om hem uit te graven want afzagen heeft niet zoveel zin, hij zal gewoon weer opnieuw uitschieten.

  Succes,
  Marcel.

 3. De Salix mag ook in de zomer gesnoeid worden. Hij zal snel reageren en nieuwe scheuten maken.

  succes,
  Marcel.

 4. Heb mijn Salix op stam net gekocht en geplant, hij is een beetje enkel en wil hem snoeien kan dit nu nog.
  Loopt hij dan nog uit, heb hem namelijk geplant om inkijk woning te verminderen

 5. Ik heb al een aantal jaren een eilg op stam met roze blaadjes in de toppen, kweekvorm dus. Heb hem pas gesnoeid om de vorm (bol) erin te houden. Nu zijn sinds een week aan 1 kant alle blaadjes bruin geworden, terwijl de andere kant groene blaadjes krijgt. Hij staat een perk met reigersbek. Zit er een ziekte in of gebeurt er iets bij de wortels? Er zitten geen insecten in.

 6. Hoi,

  Ik heb een ongenode gast in mijn tuin: een wilg schoot daar vorig jaar omhoog met een enorme snelheid. Nu heb ik dus een boompje in mijn tuin, ongeveer 3-4 meter hoog. Ik hoopte op een prunus maar het lijkt een wilg te zijn. Mijn tuintje is maar klein en het komt dus niet zo goed uit. Twee vragen:
  Hoe kan het dat er ineens een wilg verschijnt?
  Hoe verwijder ik de wilg weer?

  Dank voor het antwoord.

 7. Mirjam,

  snoei alles wat niet uitloopt er maar uit. In principe mag je de rest van de bol ook meteen drastisch terug snoeien en rustig wachten op het opnieuw uitgroeien van de kroon. Mocht je het niet aandurven mag het ook volgend voorjaar, maar dan zit je wel langer tegen een ongelijke kroon aan te kijken.
  Nu snoeien kan geen kwaad, na het snoeien gewoon rustig afwachten.

  succes,
  Marcel.

 8. ik heb een salix integra hakuro nishiki welke ik in het najaar heb terug gesnoeid, omdat ik dacht dat deze door de vorst dood was. nu blijkt dit niet het geval en heb ik dus een ongelijkmatige bol met bloeiende maar ook dorre takken. is het verstandig om de dorre takken alsnog te verwijderen of met rust laten en in het voorjaar tot de knot toe terug snoeien?

 9. Edwin,

  Gewoon de uitloper wegnemen Edwin. het kan altijd voorkomen dat zo’n ‘wilde’ scheut uitloopt en dat is geen probleem zolang je deze maar wegneemt.
  Je hoeft gewoonlijk niet na te behandelen.

  Succes,
  Marcel.

 10. Meneer/Mevrouw van Doorn,

  De donkerrode knopjes die u ziet is reden genoeg om aan te nemen dat hij weer uit zal lopen. Het kan best even duren maar zolang er knopjes zijn en onder de bast van het boompje is het groen (kras met de nagel of klein mesje een klein stukje bast weg om te zien) dan moet hij weer gaan uitlopen, maar het zal wat tijd nodig hebben.

  Succes,
  Marcel.

 11. Hallo, ik heb een jonge Salix staan, maar aan de stam had ik een uitloper, hoe moet ik na deze verwijderd te hebben behandelen?
  Hij blijft anders terug komen!

 12. Hoi Marcel, vorig jaar hebben wij een Flamingo Salix aangekocht. Het smalle boompje staat in een ruime pot naast onze voordeur samen met een aantal lage Hebe Addenda. Al snel zat er een grote rups in de Salix. De Salix kwam er steeds slechter uit te zien. Toen het blad niet meer groen was hebben we de takken tot de helft afgeknipt (dit was voor de winter) deze takken liepen snel weer uit. Na de winter was hier niks meer van over. In maart heb ik de Salix tot knot geknipt. Enkele donkerrode mini knopjes zien we nu zitten maar verder gebeurd er niks.. Is de Salix nog te redden? Bij de buren staat deze bv al mooi in het blad, ze hebben deze niet gesnoeid. Wat niet onbelangrijk is.. de Hebe doet het goed. De pot staat in de wind en heeft alleen ochtendzon tot ongeveer 10.30u.
  Ik verneem het graag. MVG

 13. Anne,

  De Voorthuizen is, als hij niet op een stammetje is geënt eigenlijk een bodembedekker. De hoogte van het stammetje bepaald zijn hoogte. Het stammetje ‘rekt’ niet uit, het wordt alleen dikker. Het kroontje heeft de neiging wanneer het groeit te gaan afhangen. Veel hoger dan de 80 cm. van nu wordt het niet.

  Succes,
  Marcel.

 14. Marianne,
  Je zou het nu nog kunnen doen. Je moet hem dan flink snoeien (knotten) en direct verplanten met zoveel mogelijk van zijn wortels. bij het planten de wortels goed inspoelen zodat de grond goed om de wortels heen spoelt. daarna wat zuiniger met water totdat het blad zich weer ontwikkeld. Hou het blad in de gaten als maat voor bijgieten. teveel water is net zo schadelijk als te weinig.

  Een andere mogelijkheid is verplanten in het najaar zodra het blad is afgevallen en de winterrust ingaat. dan volgend jaar voorjaar flink snoeien en verder met rust laten.

  Succes,
  Marcel.

 15. Ik heb een salix caprea in mijn tuin staan, die nu langzaam begint uit te lopen. Maar ik wil mijn tuin veranderen en de boom moet verplaatst worden. Wat is de beste tijd om dit te doen?

 16. Hallo,
  Ik heb een salix patio voorthuizen gekregen. Hoe hoog kan die ongeveer wrroden? Hij is nu ong 80cmn aan de hand van de naam, vermoed ik dat ie niet heel hoog gaat worden. marin verband met planen is het wel handig om te weten….

 17. Hallo,
  wij hebben 2 japanse wilgen. Deze sronden er al toen wij het huis kochten en ze hebben al beste stammen. We wisten nooit goed hoe we ze moesten snoeien, en snoeiden ze altijd in oktober terug. Nooit echt problemen hierdoor gekregen. De wilgen wijken qua vorm alleen behoorlijk naar 1 kant af. Hoe rigoreus kunnen deze wilgen gesnoeid worden? Ik heb het idee namelijk dat ze nu eigenlijk al tot maximaal gesnoeid zijn, maar zou graag de vorm wat willen aanpassen. Er zitten ook echt wel wat slechtere stukken bij. Zou evt wel een foto willen bijvoegen, maar weet niet hoe.

  Groet, Simone

 18. Beste Pol,

  Klopt als een bus! met mijn gedachten tijdens het schrijven al verder als de tekst schijnbaar.. heb het aangepast! bedankt voor de reactie.

 19. Foutje in tekst bovenaan:
  “Knotwilg: De wilgen die we in de natuur vinden zijn veelal ook gecultiveerd. Neem nou de knotwilg een puur Hollands plaatje, het is eigenlijk niets anders als een flinke dikke tak van een Salix caprea die in het voorjaar als een paal in de grond wordt geduwd deze paal gaat wortelen en uitlopen.”
  De Salix caprea of Boswilg is nu juist de enige wilg die niet kan gestekt of gepoot worden. Waarschijnlijk werd de Salix alba of Schietwilg bedoeld.
  Met vriendelijke groeten, Pol

 20. Peter,

  Laat antwoord, kan het uitleggen maar dat duurt te lang..

  De scheuten die je beschrijft zijn inderdaad ‘wilde’ scheuten, het beste is deze zodra ze zichtbaar zijn weg te nemen ze zijn niet gewenst.

  Groet,
  Marcel.

 21. Hallo
  Ik heb een salix op stam groeit goed
  Maar midden op stam komt scheuten uit zijn dat wild groei,
  Wat moet ik daar mee doen snoeien of laten zitten?
  Mvg peter

 22. Beste Sjaak,

  Je kan zeker de Salix gewoon terugsnoeien, het verdroogde blad kan simpelweg duiden op droogte.. heb je de plantkluit gedompeld voordat je hem overpotte? zo’n potkluit in nieuwe potgrond die je daarna water geeft kan te weinig vocht krijgen.

  Ik zou de plant knotten en nog een keer goed water geven, hierna licht vochtig houden omdat er nog geen verdampend blad aan zit, zodra er scheuten en blad gaan groeien moet je gaan opletten en misschien wat regelmatiger water geven.

  Succes,
  Marcel.

 23. Ik heb een salix kilmarnock gekocht, overgeplant in een grote pot maar na drie dagen kreeg hij verdroogde niet bruine bladeren, weet u wat ik daar aan kan doen, kan ik nu nog terug snoeien
  hoop dat u een antwoord heeft
  Groeten Sjaak

 24. Angela,

  Weinig kun je doen.. Wel zou je al het echt dode hout kunnen verwijderen waardoor je de kroon goed opschoont. Hierna wederom alleen afwachten of de groei er nog in wil komen.
  Lukt dit niet en blijft het moeilijk? weghalen en opnieuw beginnen met wat anders.. het heeft geen zin te lang naar een kwakkelende boom te kijken.

  Marcel

 25. Mijn (ik denk Japanse wilg)boom die 11 jaar geleden toen we in ons huis Kwamen wonen al stond en altijd prachtig in de bloei stond. Wil dit jaar niet bloeien. De takken zijn droog en er zijn maar een paar kleine blaadjes……. Wat kan ik doen?

 26. Als je het wilgje net gekocht hebt ga ik er van uit dat je niet hoeft te snoeien.. de bruinen blaadjes hoeven geen probleem te zijn als het er niet teveel zijn. Let op dat je niet teveel water geeft dat kan ook gevolgen hebben voor het blad omdat de wortels zouden kunnen rotten.

  Stuur evt. een foto naar info(apestaartje)TuinHulp.com dan kan ik nog beter zeggen wat je kan/zou moeten doen.

  Succes,
  Marcel.

 27. Ik heb zondag een salix wilgje bij groenrijk gekocht en in de vaste grond gezet. Ik heb geen idee of het wilgje gesnoeid is in het voorjaar. Nu gaan de blaadjes verdrogen. Uit de knot hangen nu takken van ongeveer 80 cm tot een meter. Moet ik de wilg nu snoeien?
  Er wordt elke dag water gegeven.
  BVD
  Sandra

 28. Beste Evelien,

  Door vakantie een wat late reactie, maar je kan de wilgjes flink terugsnoeien, zeker na het verplanten. Ze zullen daarna snel weer nieuw schot maken en vrolijk verder kunnen groeien.

  Succes,
  Marcel.

 29. Beste Iris,

  Controleer de pot waarin de boompjes staan op ophoping van water onderin. Als er geen goede drainage is kan de grond erg nat worden en problemen opleveren voor de boompjes. Omdat de bodembedekkers hoger in de grondlaag groeien hebben zij er pas veel later evt. last van.

  Je kan altijd de drainage van de potten verbeteren door meer of grotere gaten te maken en evt. een laag kleikorrels onderin de pot aan te brengen.

  De wilgjes kunnen hierna worden bijgesnoeid en als ze het overleefd hebben zullen ze snel weer frisse nieuwe uitlopers produceren.

  Succes,
  Marcel.

 30. Onze 2 japanse wilgjes staan in een pot in de tuin. Ze waren mooi bij aankoop maar nu enkele weken later worden de blaadjes bruin en verdrogen. In de pot staan rond de stam nog bodembedekkers. Wat zou er mis kunnen zijn?

 31. Hallo,
  We hebben afgelopen weekend 2 salix integra flamingo boompjes van de achtertuin naar de voortuin verplaatst. We hadden ze nog niet gesnoeid. Nu zijn de blaadjes slap gaan hangen en bij 1 boompje zelfs al helemaal dor. Wat kunnen we nu het beste doen om onze boompjes te redden? Groetjes Evelien

 32. Koen,

  Als je toch aan het verplaatsen bent zou ik ZEKER de wilgen knotten, hierdoor worden de kansen van aanslaan aanzienlijk verbeterd.
  De groene blaadjes die uitkomen verdampen vocht dat er door het verplanten in mindere mate is.. door te knotten krijgt de wilg tijd om nieuwe kiemwortels te maken en uiteindelijk ook wel weer nieuw blad.

  Succes,
  Marcel.

 33. ik ben knotwilgen, van circa 3 jaar oud, aan het verplaatsen. 2 weken geleden heb ik er al 5 verplaatst. Ik moet er nog 2 verplaatsten. ik heb de knotwilgen dit jaar niet geknot. Mijn vraag is kan ik deze 2 nog verplaatsen en moet ik de wilgen eigenlijk toch nog knotten (beter ivm verplaatsen). Ik twijfel wat ik moet doen omdat er al groene bl;aadjes verschijnen op de takken vanwege het mooie voorjaar.

 34. Beste Lien,

  Je kan de Salix best nog rigoureus snoeien, wacht echter totdat de eerste blaadjes beginnen uit te lopen en snoei zodanig dat er wel nog uitlopende scheutjes te zien zijn op de overgebleven takken na de snoei.

  Je moet zien dat je alle wilgen in principe moet kunnen knotten, dwz flink terugzetten tot zo’n 15 cm. boven de ontstaanplek (maar boven de ent)

  Je kan dus over een paar weken aan de gang en met de snoeischaar aan de gang. Je zal zien dat deze zomer weer een mooi kroontje uitgegroeid is.

  Succes,
  Marcel.

 35. Hallo

  Ik heb een salix integra Hakuro Nishikii in onze tuin staan. Deze is de laatste 6 jaar maar weinig gesnoeid (altijd bang te veel te snoeien) waardoor er heel wat dood hout is en de vorm helemaal nergens meer op lijkt. Alleen aan de buitenkant van de bolvorm is er het mooie hout met de blaadjes, binnenin niet.
  Kan ik ondanks de lange periode dat hij niet goed gesnoeid is, toch nog nu rigoureus terugsnoeien tot boven de ent? Of pak ik dit beter geleidelijk aan (nu een deel van de boom, volgende jaren andere delen), om de boom te sparen?
  Dank!
  Lien

 36. Hallo,

  Wij hebben een knotwilg staan die in een paar jaar enorm is gegroeid. Hij zal nu voor de tweede keer geknot moeten worden. Vraag kan dat nu al of moet ik wachten tot januari…
  groeten Jan

 37. Beste Marcel,
  Dank voor je snelle antwoord. Ja, die katjes zijn natuurlijk wel de moeite waard. Stropen, dan maar.

 38. Frits,

  Zonde om te snoeien Frits, dan knip je alle katjes voor het voorjaar mee weg.. je kan de slechte blaadjes eraf ‘stropen’ of je kan nog eventjes wachten totdat ze er vanzelf vanaf vallen.
  Hoe dan ook zou ik proberen de takken te sparen om komend voorjaar de katjes in ieder geval te kunnen laten bloeien, daarna kan je weer snoeien.

  Succes,
  Marcel.

 39. Ik een stamwilgje kilmarnock in een bak. Was afgelopen zomer heel vol, maar is afgelopen weken een beetje uitgedroogd geweest. Niet doodgegaan, maar met al die dorre bladen ziet het er niet fraai uit. Het liefst zou ik hem flink terugsnoeien. Is dat verstandig?

 40. Beste Marcel,

  Bedankt voor je tip! ik wacht dat het wat koeler wordt en ga ik hem weer helemaal snoeien.
  En dan hopen dat ie volgend jaar weer groeit.

  Groet! Stephan

 41. Stephan,

  Het beste (het is toch een knotwilg) is deze nu te snoeien en hem opnieuw te laten uitlopen. goeie kans dat er leven genoeg in zit om gewoon verder te gaan.

  Als je alleen de dode takken weghaald houd je een rare vorm over, als je alles wegsnoeit zal hij weer in verhouding kunnen teruggroeien.

  Succes,
  Marcel.

  p.s. liefst snoeien als het niet zo heet is.

 42. Hallo,

  Wij hebben een knotwilg sinds 1 jaar, nu hebben we iets heel stom gedaan… deze had luizen dus we hebben het bestrijd maar met helaas de verkeerde spul (onkruidverdelger), vraag me niet hoe maar dat dit stond niet meer op de fles!
  de helft van de taken zijn nu dood en de andere helft is nog goed, wat moeten we doen?
  de dooie taken snoeien? de hele boom opnieuw snoeien? iemand een tip?

 43. Snarf,

  Alle planten in potten en kuipen hebben zowiezo voeding nodig dus ook de wilg. Een pot is een beperkte omgeving die klein is en alles moet leveren aan de plant erin om te kunnen overleven en groeien.. wij zullen dus voor water en voeding moeten zorgen. Het makkelijkste is om in het voorjaar (april) een langwerkende meststof te geven die 4 tot 6 maanden geleidelijk voeding afgeeft.

  Succes,
  Marcel.

 44. Mieke,

  Het is meestal lastig om oudere boompjes die al lang op één plaats staan te verplanten.

  Als je het wilt proberen zou ik het in het voorjaar doen (kan nog net).

  Snoei het boompje flink terug (knotten) en graaf hem voorzichtig met zoveel mogelijk wortels uit, en verplaats hem naar de nieuwe plek wederom heel voorzichtig om zoveel mogelijk wortels te sparen. Na het inplanten spoel je met veel water de nieuwe grond goed om de wortels zodat er geen loze luchtpockets rond de wortels achter blijven.

  Hierna is het afwachten, een wilg is sterk en geef ik een goede kans, andere planten zijn allemaal niet zo sterk.

  Succes,
  Marcel.

 45. Hallo,

  Ik heb een katjesboom in de achtertuin staan. Hij is helemaal scheef gegroeid en staat met de onderkant van de stam tegen de schutting aan. Het liefst zou ik de boom naar de voortuin verplaatsen.Is dat mogelijk en zo ja hoe pak dat dan aan? Verder vraag ik me af of ik door het verplaatsen ook kan zorgen dat hij dan rechtop komt te staan en niet meer scheef.

  Alvast bedankt,

  Groeten Mieke

 46. Katrien,

  Laat de wilgjes nu maar met rust, het maakt geen verschil in groei of je ze nu snoeit of pas in februari/maart. Tussen nu en februari gebeurt er helemaal niets dus waarom zou je risico nemen.

  Door het verplanten is er afgelopen jaar minder energie beschikbaar geweest voor groei bovengronds, hopelijk komt dat voor april weer goed, maar de natuur laat zich niet haasten vrees ik.

  Succes,
  Marcel.

 47. Hallo Marcel,
  Ik heb nog een vraagje over het snoeien van Japanse Wilgjes. Ik heb er 3 staan, waarvan 2 heel mager, nadat ze in het voorjaar zijn verplant en zeer kort gesnoeid omdat ze er toen heel lelijk en assymetrisch uitzagen. Deze hebben nu slechts enkele lange uitlopers en maar weinig vertakkingen. De 3e is zeer vol en prachtig (diameter 1,5 tot 2 meter, hoogte 2m). Zou ik deze 3 boompjes nu nog mogen snoeien? Ik besef wel dat het eind november is, maar de temperaturen zijn toch nog zeer zacht en ze voorspellen geen nachtvorst. De reden waarom ik ze nu nog wou snoeien is dat ik in april volgend jaar een communiefeest heb en zou willen dat de boompjes er dan al mooi vol bij staan.

 48. Dave,

  Laat de Wilg voor nu met rust. Zodra het voorjaar wordt kan hij gesnoeid worden. Hou eind maart aan voor de veiligheid en snoei dan alle takken weg.
  Laat onder iedere snoeiwond een aantal knoppen over die als het goed is op springen staan dus goed zijn te herkennen.

  Net als op de eerste foto in het artikel hou je een knotwilgje over die vanaf dat moment flink gaat uitlopen en weer een mooie afhangende kroon zal vormen.

  Volgend jaar wacht je met snoeien totdat de katjes zijn uitgebloeid, en dan snoei je weer op dezelfde manier.

  Succes,
  Marcel.

 49. Hallo,

  Ik heb een tijd terug dit huis gekocht met een mooie wilg in me voortuin maar door verbouwing konden we hem niet bijhouden. De laatste paar maanden explosief gegroeid en vooral in de breedte. In de achtertuin heb ik er ook één maar die is nog klein gebleven.

  Ik heb erg weinig verstand van tuinen (me eerste huis en tuin dus moet nog veel leren 😉 ) en omdat deze tuin al aangelegd is heb ik geen idee wat ik met bepaalde dingen aan moet. EN mijn vraag is nu dus hoe en wanneer kan ik deze het best snoeien?
  Voor de duidelijkheid heb ik hier een foto: Foto

  Alvast bedankt,

  Dave

 50. Gelein,

  Een japans wilgje (derde foto van boven in bovenstaand artikel) kan flink groeien, om hem mooi van vorm te houden is het raadzaam hem jaarlijks te snoeien.

  In het vroege voorjaar voordat hij is uitgelopen, maar na de strenge vorst kan je hem boven de ent terug zetten als een knotwilg. dwz alle takken terugsnoeien naar een lengte van ongeveer 10 centimeter.

  Het resultaat is een fris uitlopende wilg met een volle kroon die naar gelang zijn leeftijd flink uitgroeit tot een mooie kleine boom.

  Succes,
  Marcel.

 51. Saskia,

  Een wilg is zeer gemakkelijk als het om snoeien gaat.

  Zeker de kronkelwilg is niet zo kieskeurig, ik zo bijna zeggen snoei wanneer het je uitkomt.

  Ik zou zodra het blad gevallen is de snoeischaar/zaag ter hand nemen, dan kan je goed de vorm van de plant zien en hem flink te pakken nemen. Zeker regelmatig snoeien als je geen grote boom wilt hebben, zoals je gemerkt hebt groeit hij zeer snel.

  Succes,
  Marcel.

 52. Hallo Marcel,
  Ik heb een huisje gekocht, met daarbij een japans wilgje. Nou, zeg maar gerust wilg! De ent zit op ongeveer 1.25 meter en de stam is armdik. De bovenkant van de salix komt boven de 2.5 meter uit en de doorsnede is wel anderhalve meter. Ik vind de hoogte goed, maar de onderkant wordt wat kaal en ook binnenin is hij wat dun. Binnenin loopt een dikke stam schuin omhoog en een opzij. Onderaan zitten veel dunne kale (dode) takjes. Hoe kan ik ‘m snoeien zodat hij weer een beetje voller wordt, zonder de hoogte en de breedte te verliezen?
  Alvast bedankt!
  Gelein

 53. Ik heb in mijn tuin 2 wilgen staan. Volgens mij is het een salix caradoc (waar ook de paastakken van zijn)en staan nu ruim 2 jaar. Nu wil ik ze gaan snoeien, want de een is echt ruim 2 meter hoog en de takken beginnen behoorlijk over de rest van mijn tuintje te hangen. Wanneer kan ik dit het beste doen en hoe??

  Alvast bedankt.
  groet, Saskia

 54. Hans,

  Helaas is jouw vraag bij de spam terecht gekomen en is hij er nu pas door..

  Ik zou geen risico nemen met de wilg zo dicht bij je huis.

  Was ik zou doen is de stam vlakbij of vlak onder het maaiveld afzagen en daarna met een boor verschillende gaten in het afgezaagde vlak boren. De gaten giet je dan vol met onverdunde ‘RoundUp’ of ‘ClearUp’ beide zijn onkruidbestrijders op basis van Glyfosaat, deze stof komt in de sapstroom van het restand van de wilg en vindt zijn weg naar de wortels die daarop dood gaan.

  De stronk zal wegrotten, of je kan het door een hovenier laten wegfreesen met een stobbefrees.

  Succes,
  Marcel.

 55. Hallo,

  Ik had een Salix integra Hakuro Nishikii tot mijn vrouw het boompje onder de ent afzaagde. Nu is de onderstam (knotwilg waarschijnlijk) in zo’n acht jaar uitgegroeid tot een enorme boom. De stam is inmiddels zo’n veertig centimeter in doorsnee. Dat zou geen probleem zijn ware het niet dat het boompje zo’n halve meter van mijn huis is geplant en de stam nu dus nog maar twintig centimeter van de muur is verwijderd. Mijn vragen: kunnen de wortels het huis schade toebrengen? En is zo’n wilg nog wel te verwijderen? Kan ik misschien volstaan met de boom afzagen tot net boven de grond, of blijven de wortels dan doorgroeien?

  Alvast bedankt voor de reactie,

  Hans

 56. Ik ben mijn salix vergeten te snoeien. Kan dat nu nog of kan ik beter wachten? Hij is erg vol.

 57. Annelies,

  Jouw beschrijving lijkt mij inderdaad een ‘einde oefening’ verhaal.

  18 jaar is overigens best erg oud voor zo’n stam-wilgje. beste oplossing is door de zure appel heen bijten, de wilg eruit en een andere plaatsen.

  Soms is tuinieren hard ;o)

  Marcel.

 58. Hallo,

  Ik heb sinds 18 jaar een knotwilg in mijn voortuin.
  ben er altijd supertrots opgeweest en heb hem/haar dan ook met liefde behandeld.
  netjes op tijd snoeien,sproeien in droge periodes.ook de vogels in onze buurt waarderen hem als schuilplek en voederplaats ( ik hang er altijd pindaslingers en mezenbolletjes in s,winters ). Nu denk ik tot mijn spijt dat hij zijn langste tijd gehad heeft.Er kwamen eerst katjes in het vroege voorjaar,waarna deze indroogden en de takken donkerbruin/rood kleurde./ Er is ook geen nieuw blad. Takjes breken ook makkelijk doormidden , of vallen af.
  Wie kan mij zeggen wat er aan de hand is? Mijn man wil hem er al uit halen maar ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen.
  Groetjes Annelies

 59. Marjolijn,

  Ik zou de wilgen niet laten wortelen en laten groeien, vooral omdat wilgen zeer sterke groeiers zijn en er eigenlijk in een zeer korte tijd een flink ontwikkelde struik/boom kan ontstaan.

  Als je wilgentakken wilt gebruiken als steun- of rijshout moet je ze eigenlijk een jaar drogen boven de grond zodat uitlopen niet meer mogelijk is. Wilgentakken zijn goed geschikt voor de taak die je voor ogen hebt, maar laat ze liever maar niet uitlopen.

  Marcel.

 60. Hartelijk bedankt voor je antwoord Marcel.
  Ik zal het gaan voorstellen bij de buren.
  En misschien kan ik ze er een handje bij helpen.

 61. Hallo,
  Even een vraagje over de wilg.
  Ik heb een moestuintje op een volkstuincomplex in Haarlem.
  Hierin heb ik bonestaken staan, om de peultjes de begeleiden.
  Ik zie dat sommige staken blaadjes beginnen te geven, deze haal ik weg.
  Ik zit nu te overwegen of ik een van deze stokken tot boompje zal laten groeien.
  Is dat slim, of nemen de wortels teveel ruimte in, waardoor de groenten te weinig voeding krijgen? Of heb ik dit zelf in de hand door goed te snoeien? Blijven de wortels dan kleiner?
  Bedankt voor deze site, vriendelijke groet Marjolijn;-)

 62. Ester,

  Een wilg kan heel rigoreus gesnoeid worden, je kan hem compleet terugzetten naar zijn oorspronkelijke hoogte en hij zal weer terug groeien.

  Let wel op, een geente wilg natuurlijk alleen boven de ent snoeien anders houd je een gewone wilg over.

  Je kan snoei bij de boom ook nu uitvoeren.

  Succes,
  Marcel.

 63. Ik heb een vraagje over de wilg van onze buren.
  Hij groeit namelijk over de schutting heen en nu heb ik er zo veel werk aan om hem niet in mijn tuin te krijgen.
  Wat kunnen de buren eraan doen om de wilg weer “lager” te krijgen?
  Kun je de gewoon een heel stuk van de bovenkant halen?
  Want volgens mij wordt de wilg nu ook hoger omdat ik telkens 1 kant een beetje snoei tussendoor.

 64. Dank voor je antwoord,maar kan ik dit nu al doen, of moet ik tot een bepaalde periode(maand) wachten.

 65. Jannie,

  Het komt bij meerdere planten voor dat wanneer ze het goed hebben de noodzaak om te bloeien verdwijnt. Immers bloeien is voor de plant de methode om zich voort te planten.

  Het klinkt misschien gek, maar als de wilgjes goed groeien en in goede omstandigheden staan kunnen ze bloei overslaan (krachten sparen)

  Als dit voorkomt bij fruitbomen wordt de boom ‘gepest’ om hem tot bloei te dwingen, de bast wordt dan ingesneden om transport van suikers van het blad naar de wortels gedeeltelijk te blokkeren.

  Wat je zou kunnen doen met de wilgjes is ze (in volle grond) rond te steken met een scherpe spade. Hierdoor beschadig je wortels (geen zorgen)waardoor de plant ook gepest wordt. Hierdoor kan je ze aanzetten om volgend voorjaar bloei te maken.

  Mochten ze in potten staan kan je ze uit de pot halen en de wortels aan de buitenkant met een mes wat terugsnijden (na de snoei)hierna plant je ze weer terug in de pot.

  Succes,
  Marcel.

 66. Vorig jaar eind maart begin april mijn katjesboom gesnoeid, en nu komen er alweer geen katjes aan.
  Dit wordt al het derde jaar , dat er alleen maar bladeren aankomen.
  Wat doe ik nu verkeerd, ik heb er twee en ze willen allbei geen katjes geven.
  Vind het zo jammer, strak gooi ik ze nog in de container.

 67. GV,

  Het beste kan je de wilgjes nu verplanten, direct nadat je ze gesnoeid hebt zoals beschreven (dus flink kort knippen).

  Het kan hierna wat langer duren voordat ze uitlopen ivm het wortelverlies, maar dat moet goed komen.

  Denk eraan dat je altijd risico neemt bij het verplanten van planten die al langer op één plaats vast staan. Bij wilgen is het risico minder omdat het een sterke groeier is.

  Succes,
  Marcel.

 68. Hallo,

  Ik zou graag mijn Japanse wilgjes willen verplanten naar een hopelijk betere standplaats (een verhoogd bed ipv de kleigrond waar ze nu in staan). In welk seizoen zou ik dit het beste doen en op welke manier? Meestal heb ik na de snoei problemen met bladluizen die ik echter niet met een giftig middel wil bestrijden. Nog een bijkomende vraag: groeien de wortels van deze wilgjes naar rioleringsbuizen en hoever dan wel?

  Hartelijke dank voor wat hulp.

  GV

 69. Carlo,

  Wilgen kan je zonder problemen knotten, ook als dat nog nooit is gebeurd en de bomen al zo oud zijn als die je beschrijft.

  Je kan ipv knotten ook de hoofdtakken flink insnoeien en alleen een frame van hoofdtakken laten staan. Deze zullen deze zomer alweer mooi uitgroeien en een normale boom vormen echter minder vol en zwaar.

  Een wilg heeft enorme groeikracht en is zeer veerkrachtig, je kan hem bijna niet dodelijk beschadigen.

  Succes,
  Marcel.

 70. Ik heb achter in mijn tuin wilgen staan, van zo’n 12 jaar oud. Nu wil mijn buurman dat ik ze knot, omdat hij bang is dat ze zullen scheuren. Op het net lees ik echter alleen info over scheurende knotwilgen als ze te lang niet meer opnieuw werden geknot, m.a.w. indien de kruin op de knot te zwaar wordt. Er is niks te vinden over gewoon uitgegroeide bomen. Treurwilgen hoeven toch ook niet per sé geknot worden? Niks mooier dan een natuurlijk gegroeide grote boom vinden wij. En we willen ze dus liever houden zoals ze zijn. Wie weet raad?

 71. Extra opmerking:

  Als een gecultiveerd wilgje op een stammetje begint uit te lopen op de stam, haal die scheuten dan direct weg. Deze scheuten zijn zgn wilde scheuten die (te)veel voeding en vocht wegnemen van de ent. Dit kan tot gevolg hebben dat de ent het loodje legt.

  Als je twijfelt over de gezondheid van de ent, en de onderstam is aan het uitlopen wil dit meestal zeggen dat de ent dood is.

  Marcel.

 72. Clazien,

  Een treurwilgje kan je met een gerust hart terug knippen als hij is uitgebloeid.

  Na de bloei loopt ook het blad uit en kan je goed zien waar je veilig kunt snoeien.
  Laat een tweetal scheutjes staan en knip daaronder de tak af. (dat zal ongeveer 10-15 cm zijn) De scheutjes groeien uit tot nieuwe takken en verzorgen volgend voorjaar weer een bloei.

  Succes,
  Marcel

 73. Over het algemeen vind ik deze site goed! En kom zo ook een heleboel te weet!
  Hoe ik b.v. mijn tuin het beste in kan inrichten, met welke planten enz.
  Ik ben daar zeer tevreden over!

 74. Mijne heren, ik heb een katjes struik in mijn tuin staan! Nu is hij uitgebloeid en hangt
  met zijn takken ruim over het grind!
  Hoe kan ik die struik nu het beste snoeien?
  De vorige is door een te korte snoei dood gegaan!
  Uit de informatie via de computer kan ik er niet goed wijs uit worden!
  b.v.b. mijn hartelijke dank!
  Clazien van Bemmel

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*