Schimmels Hedera en Rozen, Wat moet ik doen?

De Vraag:

Ik heb een vraag over mijn hedera die tegen de schutting staat. Het lijkt net of er een ziekte inzit. Sommige bladeren zijn zwart gespikkeld aan de onderkant, andere zien er bruin of wit uitgeslagen uit. Wat kan ik daar aan doen? Komt dat weer goed? Verder heb ik al een paar jaar problemen (sterroetdauw of roest) met de rozen waar de bladeren langzamerhand van afvallen. Kan ik dit op een preventieve manier voorkomen voor aankomend seizoen?

Met vriendelijke groet Inez Meerman

Oost-Frankrijk

Antwoord:

Inez, 

De aantastingen die je beschrijft op de hedera hoeft niet veel te betekenen, Het blad wat je nu ziet is oud blad en zal na het uitlopen van nieuw blad dit voorjaar langzaam afvallen en verdwijnen. Probeer zoveel mogelijk oud afgevallen blad te verwijderen en af te voeren. Voor de zekerheid kan je het nieuwe blad straks bespuiten met een eenvoudig schimmelmiddel. Doe het dan 3x met 2 á 3 weken tussenpozen.

De roet of sterroetdauw op de rozen is een moeilijker probleem. Om het zoveel mogelijk te voorkomen raad ik wederom een eenvoudig schimmelmiddel aan (spuitzwavel is prima) vanaf het uitlopen van het nieuwe blad aan de rozen bespuit je om de drie weken de rozen met het middel en houdt dit het hele seizoen vol. Verwijder al het afgevallen blad in de herfst zorgvuldig. Volgend jaar kan je vanaf het uitlopen van het blad de rozen gaan bespuiten met ‘Vital’ van Ecostyle Dit is een biologisch middel dat de blad oppervlakte verhard, zie het als een soort eeltlaagje. Door die verharding kunnen schimmels en zelfs luizen moeilijk grip krijgen en blijft de roos over het algemeen gezond. Mocht je toch blad zien waar een begin van roetdauw te zien is kan je het het beste dan verwijderen door het weg te knippen.

Succes,

Marcel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*