Waldsteinia, een bodembedekker zonder gedoe.

Er zijn verschillende goede bodembedekkers verkrijgbaar in Nederland, de vraag is meestal ‘welke bodembedekker is het beste?’ of beter gesteld welke is het beste in bepaalde omstandigheden.

Als de omstandigheden en bodem ‘lastig’ zijn door b.v droogte, schaduw of andere onvriendelijke factoren is de Waldsteinia ternata een prachtige vaste plant om de bodem te bedekken op een fraaie manier én nog snel ook.

 IMGP8547 waldsteinia ternataSnelle groei, niet woekerend:

De Waldsteinia is een groen blijvende bodembedekker die zeer laag blijft. Ondanks zijn snelle groei is het geen woekerend ‘onkruid’ te noemen, één á twee keer per jaar de randen bijknippen is ruim voldoende om de plant op zijn plaats te houden. De plant verkleurt in het najaar en in de winter brons/groen en is in die periode prima af te harken met een bladhark om zodanig de oude bladeren te verwijderen en de plant klaar te maken voor het voorjaar. In het voorjaar komen snel de eerste fris groene blaadjes uit gevolgd door een korte periode gele bloei. De bloei wordt snel gevolgd door een tweede uitbundige groei van nieuw fris groen blad waardoor de plant er uitziet als nieuw.

Onkruiden hebben veel moeite om door de waldsteinia heen te groeien, en belangrijker, de onkruid-zaden bereiken door de dichte bebladering zeer slecht de aarde die ze nodig hebben om uberhaubt uit te groeien.

IMGP8548 waldsteinia ternataEen waldsteinia kost tussen de 1,50 en 2,00 euro en per M2 kunnen tussen de 5 en 9 planten aangeplant worden om een mooi gesloten geheel te verkrijgen. Uiteraard bepaald de hoeveelheid aanplant de snelheid van dicht groeien. Een idee van de snelheid van groei: plant per M2 7 Waldsteinia’s in maart/april, dan zouden die planten rond juli tegen elkaar aangegroeid moeten zijn.

Droogte in Zomer:

Ondanks dat de Waldsteinia vrijwel alle omstandigheden goed aankan is een langdurige droogte in de zomer met hoge temperaturen niet ideaal. Sproei in zo’n geval een paar maal flink met water. Verdroogde en schijnbaar onherstelbare stukken Waldsteinia’s kunnen behoorlijk snel en goed herstellen dmv. een flinke hoeveelheid water.

2 Comments

  1. Alphons,

    Waldsteinia verdraagt natte grond wel, de plant heeft eerder een hekel aan zeer droge grond waar hij het minder goed doet. Vorst is geen probleem en in wat donkere delen door overgroei van bomen zou hij ook prima moeten groeien.

    Groet,
    Marcel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*