Photinia, of Glansmispel

Photinia fraaserii Red Robin

De laatste jaren is hij flink in opkomst, vooral te danken aan de verscheidenheid van zijn verschijning.

De Photinia fraseri is een groenblijvende struik/boom die in het voorjaar met mooie rode bladeren uitloopt en in de winter zijn blad vasthoudt.

De voornaamste soorten die worden aangeboden zijn:
 • Photinia fraseri: zeg maar de ‘basis’ soort
 • Photinia fraseri ‘Red Robin’: Een verbeterde soort met mooier blad en mooiere rode kleur bij het uitlopen.
 • Photinia fraseri ‘Little Red Robin’: De naam zegt het al, een kleinere compacte versie van de Red Robin

Photinia’s worden in verschillende vormen aangeboden:

 • Struik
 • Stamboom, vanaf kleine stammetjes tot zeker stammen van 2,5 meter met daarop een bolvorm of vrije kroon
 • Leivorm, ook met diverse hoogtes stammen worden ‘hagen op stam’ aangeboden die het jaar rond inkijk tot grotere hoogte kunnen blokkeren.
Photinia fraaserii Red Robin

.

De Glansmispel is thuis in ons klimaat en kent weinig problemen. Soms is de plant wat slungelig en dun bezet als deze nog jong is, dit valt makkelijk op te lossen door snoei toe te passen in de lange slungelige takken. Deze vormsnoei kan worden toegepast tussen maart en november. Na de snoei zullen alle gesnoeide takken opnieuw uitlopen met 2 tot 3 nieuwe takken en zo de struik veel voller laten ontwikkelen.

In het voorjaar na het uitlopen van de karakteristieke rode bladeren kan de Photinia gaan bloeien met wit/creme schermbloemen, een oudere struik kan vol zitten met deze bloemen en is een lust voor het oog. Direct ná de bloei kan de plant gesnoeid of geschoren worden. Voordeel hiervan is dat na het snoeien/scheren er opnieuw een generatie nieuwe rode uitlopers zullen ontstaan.

De verschillende vormen maken de Photinia een aantrekkelijke keuze voor vrijwel iedere tuin, De leivormen als afbakening voor inkijk of voor het accentueren van lijnen in de tuin, de struikvormen zijn goed te gebruiken als groen geraamte voor een tuin die in de winter erg kaal is, en om hagen te creëren die wintergroen zijn maar toch kleur en diversiteit bieden. De kleine versie de ‘Little Red Robin’  wordt vaak verkocht op stam, van kleine 60 cm stammetjes tot hoogtes van 2,5 meter kan deze compacte versie vrijwel overal worden toegepast, zowel in kleine voortuintjes tot grote tuinen als hoogte brengers zonder al te veel schaduw te brengen.

Photinia fraaserii Red Robin
Photinia fraaserii Red Robin

De Bodem en Verzorging:

Er zijn weinig speciale eisen die de Glansmispel stelt, maar het is wenselijk om bij het planten een flink plantgat te maken en dat bij te vullen met tuinturf en wat scherp zand. Vermeng de aarde die uit het gat is gekomen met dit mengsel en gebruik voldoende water om het goed rond de wortels te spoelen. Bemesten kan 1x per jaar in het voorjaar zodra de plant begint uit te lopen. Gebruik een goede organische meststof zoals verrijkte koemest of een andere organische verrijkte meststof. Verrijkt houdt in dat er voldoende mineralen zijn toegevoegd aan het hoge organische stofgehalte van organische mest zodat wortels en bladgroen zich kunnen blijven ontwikkelen in een gezond geheel. Snoei de Glansmispel wanneer dat nodig is tussen maart en november. Vele worden als vorm gehouden zoals bol op stam of pompoms bewaar de vorm door te scheren zodra de vorm vervaagd.

Winter:

In de winter kan de Photinia soms lelijk blad krijgen afhankelijk van de hoeveelheid vorst, en de duur ervan. Maak je niet teveel zorgen over dit verschijnsel, in het voorjaar na het opnieuw uitlopen van de plant is het leed snel geleden en zal hij weer snel hersteld zijn. Een groenblijvende plant is altijd groen, maar dat betekend niet dat het blad er voor eeuwig aanhangt. Ieder jaar wordt alle blad vervangen, vaak zonder dat je er erg in hebt, maar als je op gaat letten zie je natuurlijk het afgevallen blad op de grond terug.

86 Comments

 1. Bedankt voor je reactie, Marcel.

  Hoe kan ik weten of de grond niet te droog is? De oude bladeren zijn leer achtig en de nieuwe kleine baadjes zijn verschrompeld. Als al het blad wat er nu afvalt, van vorig jaar volgens je reactie, hou ik een kale tak over met aan de top wat blad. Is dat de bedoeling?
  Ik hoop dat je nog wonder tips hebt.

  Alvast bedankt,
  Claudia

 2. Claudia,

  De bladeren die nu vallen zijn van vorig seizoen, de planten die je hebt geplant met zoals jij zegt ‘blote wortel’ doen momenteel hun best om wortels en dan voornamelijk kiemwortels te maken. Feitelijk is de plant wel degelijk bezig met groeien alleen onder de grond.
  Let goed op of er niet teveel water bij komt kijken, met weinig blad verdampt de plant ook niet veel, zolang de grond niet droog is is het goed. zeker niet te nat daar zijn de kwetsbare kiemwortels niet blij mee.

  Geduld is nu het belangrijkste, samen met af en toe water. zodra de planten nieuwe scheuten gaan maken mag je wat meer water geven omdat dan de verdamping zal toenemen. Het feit dat ze in het bos staan is een voordeel zolang er voldoende licht is.

  Succes,
  Marcel.

 3. Beste red robin doc. Marcel.

  Ook ik heb red robins als haag geplant. Van een kweker blote wortels, in een dag overgezet half Apr. dit jaar.
  Ik woon in een bos, dus humus, zand en droog. De planten krijgen voldoende licht en ook wat zon,…maar….bladverlies, droge dorre bladeren. Jong blad is er eigenlijk niet alleen maar hangend bruin/ rood/ groen blad.
  Tevens heb ik nog enkele planten in potten gezet, met verschilende aarde soorten, allemaal het zelfde resultaat. De pot platen krijgen zeker voldoende water dat zou de oorzaak niet kunnen zijn.

  Ik hoop sat u de oplossing voor me heeft, want de planten hebben nog een lang leven te leven.
  Alvast bedankt voor de reactie en fijne Koningsdag

  Grt. Claudia

 4. Nynke,
  De omstandigheden bepalen een groot deel van de snelheid van groeien van planten.. dus dit is een moeilijke vraag. Onder normale omstandigheden zal je ongeveer 3 tot 4 jaar nodig hebben om van 6-8 tot 10-12 te komen. de uiteindelijke omvang is moeilijk te schatten maar die is niet zo belangrijk lijkt me. Leivormen houd je dmv snoei in de hand en de omvang van de boom dus ook.
  Het is een mooie boom die wintergroen is en een prachtige aanwinst.

  Succes,
  Marcel.

 5. Hallo Marcel,
  Wij overwegen om Photinia’s als leibomen in onze tuin te zetten. We vragen ons af hoe snel ze groeien. Je kan bomen kopen vanaf 6-8 cm. Hoe lang duurt het dan voordat een stam van 10-12 cm. hebben? Wat is de uiteindelijke omvang van een stam?
  Groeten Nynke

 6. Jurgen,

  Om te beginnen zorg dat je al het oude blad dat afvalt in de komende maanden iedere keer goed weghaalt en afvoert. Dan wachten tot het voorjaar, en zodra de planten beginnen uit te lopen met nieuwe groeischeuten ga je snoeien. Snoei rigoreus en verwijder zoveel mogelijk blad. Omdat de groei is begonnen kan dat en de struiken zullen na de snoei weer uitlopen en herstellen.
  Zorg hierna dat je om de 14 dagen met een anti schimmelmiddel spuit totdat het blad is ontwikkeld.

  Vervolgens het hele seizoen de struiken in de gaten houden op aantastingen.

  Het is een werkje maar dit is het meest zekere.

  Succes,
  Marcel.

 7. Ik heb op mijn gehele haag red robin de befaamde schimmelziekte. wat kan ik hier tegen doen. ganse haag is aangetast.

 8. Beste Jaap,

  Vraat in jong blad kan voor komen en de vraag is of je er echt iets aan moet doen. Tenzij het natuurlijk enorm uit de hand loopt zou ik terughoudend zijn met bespuiten.. het kunnen rupsen van vlindersoorten zijn die vanaf de rand het blad aanvreten en nadat ze verpopt zijn houdt de vraat meestal op. Slakken lijkt me sterk misschien andere insecten. Als je persé iets wilt ondernemen moet je liefst in de avonduren na zonsondergang een bespuiting uitvoeren met een insecticide. Let wel op dat hoeft niet altijd chemisch er zijn voldoende effectieve Biologische insecticiden die goed werken. Herhaling is de sleutel daarna. in totaal drie maal spuiten met ongeveer 7 dagen ertussen is een goed gemiddelde.

  Succes,
  Marcel.

 9. Beste Marcel,

  Afgelopen jaar hebben onze Red Robins een flinke klap gehad. In mei/juni zijn ze goed hersteld. Echter, nu zijn alle bladeren aangevreten. Wat kan dit zijn en wat kan ik er aan doen?

  Vriendelijke groet, Jaap

 10. Marcel,

  Nogmaals dank voor je adviezen. Ik ga er mee aan de slag.
  Destijds heb ik gegraven tot dieper dan de diepte waar ik een gele laag vaste klei vond. Deze heb ik doorbroken en gemengd met de rest van de grond en toevoegingen die ik in mijn vorige email omschreven heb.

  Groet, Hans Poels

 11. Hans,

  Maastricht is niet onbekend voor mij en zeker de loss grond niet (ik woon in Geleen en heb lang op een tuincentrum in Maastricht gewerkt) Je hoeft niet zo zeer een bepaalde NPK waarde te zoeken, te Siertuin AZ van Ecostyle is prima in verhouding. Waar je misschien nog aan kan denken is de vochttoestand van de grond waar de boompjes staan.
  Vaak vind je op een halve meter diepte een harde laag in loss grond, die moet je doorbreken zodat teveel water in natte tijden goed weg kan. Langdurig natte grond kan voor rotting van wortels leiden en uiteraard is dat slecht voor de algemene toestand van de plant of boom.

  Als je het vermoeden hebt dat dit het geval kan zijn kan je met een hand-grondboor gaten boren tot een meter diep om zo de harde laag te doorbreken. Vul de gaten op met grind en grof zand tot ongeveer 30 cm. van het maaiveld, de rest kan gewoon met potgrond of teelaarde worden opgevuld. Je zal zien dat teveel aan regenwater veel sneller weg zal zakken. Per vierkante meter raad ik meestal 3 gaten aan voor een goede afvoer.

  Koemest wordt veel gebruikt als meststof maar voegt eigenlijk niet zoveel echte voeding toe aan de grond (de NPK waarden zijn erg laag) wel zorgt het voor een verbetering van het bodemleven en toevoeging van organische stof in de grond.

  Succes,
  Marcel.

 12. Beste Marcel,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie.
  Het betreft boompjes in de volle grond in Maastricht (loss en klei) die indertijd verbeterd is met zand, compost, turf en potgrond.
  Tot hoe ver terug is verstandig om te snoeien?
  Moet ik bij de mest nog een bepaalde NPK verhouding in acht nemen? Tot nu toe heb ik inderdaad met gedroogde koemest gewerkt.

  Vriendelijke groet, Hans

 13. Beste Hans,

  Veel bloei en slecht blad is inderdaad vaak een indicatie voor problemen wat betreft standplaats.
  Het kan zeer goed betekenen dat de grond arm is en dat je voedingsstoffen moet bijgeven. Ik haal niet uit je verhaal of het volle grond of containerplanten betreft maar in principe geldt hetzelfde advies.

  Je kan de bloei laten komen en na de bloei snoeien, of je knipt de planten nu al reeds terug. Belangrijk is de planten een goede mest te geven. liefst een langzaam werkende mest op basis van organische stoffen zoals de siertuin AZ van Ecostyle. Wel lijkt het mij verstandig om daarbij een snelle vloeibare voeding aan te gieten bij de planten zodat per direct een opkikker krijgen. Hiervoor kan je gewoon een oplosbare meststof van Pokon of iets dergelijks gebruiken.

  1 Aangieten met oplosbare vloeibare meststof voor directe voeding
  2 Een goede meststof (geen koemest = te arm) liefst Siertuin AZ van Ecostyle erbij voor de langere termijn.

  Maak de grond goed los om de plant en geef een dosis water na het strooien van de Siertuin AZ. Evt. herhalen in juni.

  Succes,
  Marcel.

 14. Hallo Marcel,

  Ik ben enthousiast over je reacties die je geeft op glansmispel-problemen.
  Wij hebben sinds 4 jaar 3 boompjes met een stam van ongeveer 2 meter hoog.
  Die hebben het altijd goed gedaan en de stammen zijn ook flink gegroeid.
  Zo snel ik bloesem zag in de vorige jaren heb ik die verwijdert om de bomen dichter te maken.
  Nu zie ik dit jaar ook weer veel bloesem en naar mijn idee meer dan voorgaande jaren. Ook valt er veel blad af. Ik lijk dus het tegengestelde te bereiken. Ik lees bij je andere reacties dat dit een teken kan zijn dat de bomen het moeilijk hebben.
  Bij bomen in de omgeving zie ik nu relatief weinig bloesem en veel (rood gekleurd) nieuw blad
  Wat adviseer je mij? Nu toch weer snoeien of wachten totdat de bloesem helemaal is ontwikkeld? Of misschien iets anders ondernemen? Het liefst bereik ik volle bomen met veel gropen en rood blad.

  Marcel alvast bedankt voor je reactie, groeten,

  Hans

 15. Andre,

  Vorst is niet zo’n probleem, als het al zou vriezen en zodanig dat het wat langer duurt en overdag ook dicht bij nul met een zonnetje en/of wind dan is het een kwestie van beschermen d.m.v. doek of vlies eroverheen te leggen. Geen plastic. datgene wat je wilt bereiken is bescherming tegen zon en wind, de temperatuur doet er eigenlijk niet zoveel toe.

  Succes,
  Marcel.

 16. Marcel,

  Hartelijk dank voor je snelle en deskundige reactie, ik ga ze snoeien.

  Fingers crossed dat het niet gaat vriezen binnenkort.

  Met vriendelijke groet,

  Andre van Ark

 17. Andre,

  Ik ga er even van uit dat de gekochte Photinia’s uit de volle grond gerooid en aan jou verkocht zijn.

  Ik zou ik dat geval zeker de snoeischaar pakken en de planten terug snoeien. de jonge scheuten moeten er sowieso af maar knip tot 40% van de struiken terug. De wortels zijn nu belangrijk en het blad trekt meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren. Na snoei nog een keer goed aanwateren en dan het voorjaar zijn werk laten doen. Zodra de wortels aangeslagen zijn zullen er nieuwe uitlopers komen en uiteindelijk komt de groei vanzelf wel weer.

  Let wel op dat je na de snoei niet constant veel water erbij gooit want wortels kunnen ook rotten! na snoei hou je minder verdampend blad over.

  Succes,
  Marcel.

 18. Beste Marcel,

  Gisteren heb ik van een particulier 35 Red Robins van ongeveer een meter hoog overgenomen en ze in mijn eigen tuin geplant.

  Ik heb een plantgat gemaakt, flink wat potgrond toegevoegd en goed water gegegeven.

  Nu, een dag later hangen (bijna) alle rode scheuten slap alsook de meeste van de blaadjes.

  Is dit zorgelijk, of is dit een normale reactie na het verpoten?

  Is het verstandig om de planten per direct te snoeien, of kan ik het beter een week aankijken?

  Alvast dank voor je genomen moeite en je antwoord!

  Met vriendelijke groet,

  Andre van Ark

 19. Harry,

  De Photinia’s hebben niet de meest ideale winters gehad de laatste jaren, kou in de maanden februari en maart in combinatie met zonnig weer overdag veroorzaakt verbranding/verdroging en is verre van ideaal.

  De barsten die je beschrijft hoeven geen enorm probleem te zijn, het wijder worden duidt op de omvang van de stam die groeit en als het goed is ontstaan er geen open wonden door. De mieren die je hebt gezien kunnen een nest hebben in de buurt van de basis van de boom, maar het kan ook zijn dat er luis in de boom heeft gezeten of zit. (kijk dit even na, vooral op jonge scheuten) de uitlopers onderaan de stam kun je wegsnoeien, die hebben in jullie geval geen functie. Verder is het afwachten, de enige bescherming in de winter die nut heeft is scherming tegen de zon, inpakken in bubbel folie houdt echt geen vorst tegen, maar de zon van het blad afhouden zorgt voor veel minder verdamping en zo blijft het gevaar beperkt.

  Komend voorjaar mag je de planten even goed bijmesten om vooral de wortels te stimuleren, gebruikt hiervoor een verrijkte organische mest. Op een tuincentrum in jouw buurt moeten ze je er aan kunnen helpen.

  Groet,
  Marcel.

 20. ik heb een 5 jaar oude photinia red robin op stam staan als leiboom tussen een schutting en schuurtje. na afgelopen winter zijn er barsten in de gehele stam rondom ontstaan. de barsten worden steeds groter. het lijkt wel of de stam op een plek waar de barsten groter zijn gaat breken. ik heb d stam met meerdere rubber banden vastgemaakt aan een paal. er zit iets minder blad in deze leiboom dan de ander leibomen, maar nog steeds voldoende. ook is de boom afgelopen voorjaar/zomer gewoon in bloei geweest. onder aan de stam komen nieuwe uitlopers. ook zag ik veel mieren boven op de kluit. is dit vorstschade of schimmel? wat kan ik doen om de stam te beschermen?

 21. Annemie,

  Photinia’s kunnen in de winter problemen krijgen maar die zijn heel vaak gerelateerd aan een paar factoren.

  Uiteraard vorst, maar meest in combinatie van veel zon en/of wind in de latere winter. De jaren dat het mis ging voor veel Photinia’s hadden we vrij laat in de winter nog een behoorlijke periode met behoorlijke vorst in de nacht en zonnige dagen, deze omstandigheden evt. vergezeld van wind doen in die periode de planten vocht verdampen overdag terwijl er geen vocht opgenomen kan worden vanuit de bevroren grond. Hierdoor verdroogt of verbrand het blad en dat valt af.. in de ergste gevallen stierven flinke delen van de takken en soms de hele struik af door deze omstandigheden.

  In principe zijn veel bladhoudende planten gevoelig voor deze omstandigheden. De beste maatregelen die je kunt treffen zijn het beschermen van de planten/bomen tegen veel direct zonlicht in de latere winter met b.v. vliesdoek. Noppenfolie is veel gebruikt maar men denkt hiermee de kou tegen te houden.. dat kun je vergeten maar het houdt wel de wind tegen en gedeeltelijk de zon, echter als je het er te lang omheen laat zitten gaat het als een soort broeikasje werken en verdampt de plant alsnog veel vocht. Ik heb voorkeur voor vliesdoek dat op tuincentra gewoon te koop is in pakketjes of vanaf een rol.

  Marcel.

 22. Beste Marcel, Sinds kort heb ik vijf leibomen van de Red Robin laten plaatsen.
  Ik hoor dat de bomen bij vorst veel te lijden hebben.
  Is er een mogelijkheid om de bomen te kunnen beschermen?
  Hoe kan ik de bomen snoeien zodat ze mooi vol worden?

 23. Marcel, ik heb nog een ‘tuinvraag’: sinds dit voorjaar heb ik een grote houten regenton (oud wijnvat). De laatste tijd begint het water in de ton vreselijk te stinken. Schijnt een veel voorkomend probleem te zijn, wat ik niet wist. Ik vind op Internet geen oplossingen om iets tegen die stank te doen. Weet jij een manier, misschien iets wat je erin kunt strooien, zonder dat het kwaad kan voor het water en de planten die dit water krijgen?

 24. Leoni,

  Je kan a.s. voorjaar wachten met snoeien totdat er op de kale takken nieuwe scheuten verschijnen, maar het zal hoe dan ook spannend worden of de planten opnieuw uit zullen groeien op een gezonde wijze.
  Nu er meer licht in de planten komt is het zeker ook mogelijk dat deze zomer nog het een en ander zal uitlopen maar als het warm en droog wordt kan dat ook achterblijven.
  De eerste weken van april is de beste tijd om te snoeien mocht je dat besluiten, en de toevoeging van de meststoffen kan dan direct erna. De besproken meststoffen vind je vrijwel in ieder fatsoenlijk tuincentrum.

  Het blijft een kwestie van afwachten nu.

  Gr. Marcel.

 25. Marcel, dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik zal naar die meststoffen op zoek gaan voor in het voorjaar en dat suikerwater krijgt Red Robin binnenkort al van mij. Mag ik in het voorjaar die lange takken met bijv. wel 1 meter inkorten? Dan zullen alle jonge scheuten en dus bijna al het blad er af zijn, wat ik wel eng vind. Gaat ie op die oude ingekorte takken wel weer uitlopers maken, denk je? Half april snoeien, is dat het beste moment? Dank weer voor je advies, ik waardeer het.

 26. Leoni,

  Het is goed dat de kroon nu genoeg licht vanbinnen krijgt, ik zou de snoei inderdaad liever uitstellen tot volgend voorjaar als de plant van nature in een soort flow zit van het uitlopen van nieuwe scheuten en blad. Zorg dat je niet teveel water bijgeeft, want met zeer weinig blad heeft hij ook niet zoveel water nodig. Hoe gek dit ook klinkt je kan een keer flink wat suiker oplossen in lauw water en dat bij de boom gooien. Dit suikerwater zorgt voor energie voor de wortels omdat het blad nu weinig suikers aanmaken voor transport naar beneden. Het is een lapmiddeltje wat je in uiterste gevallen kan toepassen. Het is geen wondermiddel maar het kan ook geen kwaad.

  Volgend voor jaar na de snoei moet je een kali meststof geven ook om de wortels extra aandacht te geven, en eventueel 1x een fosfaat meststof. (Fosfaat meststof in de vorm van Bloedmeel, Kalimeststof in vorm van Vinassekali)

  Succes,
  Marcel.

 27. Ik heb een ‘Red Robin’ in de tuin staan, die inmiddels erg hoog (ca. 4 meter) en breed is. Ineens is hij érg doorzichtig en kaal geworden, doordat hij afgelopen winter erg veel blad verloren heeft. Ook heb ik 2 struiken die te dicht onder/in hem groeiden verwijderd. Nu kijk je zó in het kale midden van de boom, alleen aan de uiteinden van de (te) lange takken zit nog wat blad. Mag hij in juni/juli nog rigoureus gesnoeid worden, waarbij minstens 50 cm van de takken eraf gaat én dus ook de meeste blaadjes? Of is het beter dat pas volgend jaar april te doen?

 28. Beste Jurgen,

  Van de maat die je voorsteld (60-80 cm) zou ik 5 stuks per 2 meter plaatsen, dat moet voldoende zijn om een volle gezonde haag op te trekken.

  Vermeng bij het planten tuinturf door de grond en voeg ná het planten een organisch samengestelde mest toe (b.v. Ecostyle’s Hagen AZ) onder de haag. Goed inwateren en verder z’n gang laten gaan.

  Succes,
  Marcel.

 29. Ik zou een haag willen zetten van photinia fraseri met planten van 60-80cm hoogte en deze laten groeien tot een 2 meter hoogte. hoeveel planten moet ik plaatsen per meter om een dichte haag te bekomen?

 30. Valerie,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag: Je zal wel stappen hebben ondernomen neem ik aan, maar witte vlieg bestrijd je net als luizen met een bespuiting.

  Hiervoor kan je prima een middel als Spruzit gebruiken (Ecostyle) het is een geconcentreerd plantensap en werkt voortreffelijk. Herhaal de bespuiting 2x iedere keer na een dag of 4.

  Groet,
  Marcel.

 31. Marjan,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Een haag van Photinia is erg mooi en doet er afhankelijk van de maat bij aanschaf een twee seizoenen over om mooi vol te worden mits hij wordt geschoren als haag. Dubbele rijen planten is niet nodig, dat heeft geen nut, Goede grond (liefst met tuinturf) is wel bevordelijk voor een gezonde groei, en voorkomt deels problemen in de eerste winters.

  Na de aanplant kan je de zijkanten van de nieuwe haag meteen scheren, maar laat je de toppen met rust tot de haag op hoogte is.

  Succes,
  Marcel.

 32. Hallo Marcel,

  Ik denk er ook over om een haag van de Red Robin te maken, ongeveer 4 meter.
  De bedoeling is om het zeker tot zo’n 2 meter hoog te laten worden. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe snel ze groeien, in hoogte en breedte. Dus: hoe lang duurt het tot je een mooie haag hebt?

  En is het ook aan (of af) te raden om een dubbele rij te plaatsen, in driehoeksverband zeg maar. Of heeft dat geen zin?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet, Marjan

 33. Dag Marcel,

  Eindelijk een website waar ik goede informatie vind over photinia’s. Voor zover ik hier alle posts lees ben ik niet de enige bij wie de photinia’s een moeilijke periode doormaken. Hier ook na de winter bijna geen leven meer in de helft van de planten, maar gelukkig hebben ze helemaal onderaan toch weer wat nieuwe uitlopers. Ik heb ze dus vrij kort gesnoeid om die takjes een kans te geven. Een maand verder stel ik vast dat die nieuwe bladeren vol met groene bolletjes staan. Ik vermoed baldluis, want op de oudere bladeren zie ik ook witte beestjes. Ik moet toegeven dat ik er zelf niets van kan, maar heb foto’s gemaakt indien dat kan helpen. Ik vrees nu echt voor de planten die het al zo moeilijk hadden. Wat kan ik best doen?

 34. Marielle,

  Al het dode hout eruit snoeien zal toch een keer moeten gebeuren vrees ik.. daar doe je niets aan. Het is alleen de vraag hoe lang het duurdt eer er weer een vorm te bespeuren valt.
  De vorm zal flink verknalt zijn en het zal zeker een aantal jaren duren voordat de boom (hopelijk) zichzelf weer hersteld. De vraag is dan ook of je zolang wilt wachten of dat je nogmaals in de buidel duikt om een nieuwe te plaatsen. Die beslissing kan ik niet voor je maken, je zult moeten kiezen.

  Succes,
  Marcel.

 35. Ook ik heb een afgelopen najaar 6 Photinia Red Robin op stam geplaatst bij de schutting. Door de strenge vorst hebben in ieder geval 2 bomen het niet overleefd. Deze zijn inmiddels vervangen. Een derde echter zou volgens de kweker nog wel levend zijn, maar deze geeft nu (eind mei) nog steeds geen nieuwe scheuten. De gehele boom is kaal en draagt dood bruin blad op 2 takjes na. Moet ik nu de boom gelijk snoeien tot op die 2 takjes na? Hoe komt er dan nog ooit model in? Of kan ik deze ook beter vervangen?

  gr Marielle

 36. Hello Evgeniya,

  Thanks for your email, I will answer in Dutch for the other readers.

  Je kunt de Photinia inderdaad beter snoeien en zoveel mogelijk aangetast blad kwijt raken. Ruim heel goed alle afgevallen bladeren op in verband met de sporen van de schimmel die erop zitten.
  Als het goed is zijn er inmiddels nieuwe scheuten aan het uitlopen op de planten, vrees niet als je met het snoeien ook nieuwe scheuten kwijt raakt, er zullen nieuwe ontstaan na verloop van tijd.

  Na het snoeien is het tijd om het schimmelmiddel van Bayer te gebruiken, spuit de hele plant goed nat met het middel, en vooral de jonge scheuten die nog aanwezig zijn.
  Herhaal de bespuiting na ongeveer een week, en dan nog een keer 10 dagen later.

  Gedurende de zomer let je goed op de struik om te zien of er misschien nieuwe aantastingen verschijnen, is dat het geval moet je de bespuitingen nogmaals herhalen.

  Succes,
  Marcel.

 37. I hope you can read English (I can read Dutch, but cannot write. sorry for that). Please, help me!
  We have bought a house half a year ago, and now I have noticed that several plants have “sterroedauw”. I’ve cut one which was really damaged, but I don’t know what to do with Photinia fraseri. It is 2 meters high and beautiful. But almost all the leaves have spots now. Should I cut it?
  From boer en bond I’ve got something from Bayer Garden, is it good enough? Please help me!

 38. Roel,

  Het valt me op dat heel veel mensen deze verschijnselen op hun groenblijvende planten hebben na de afgelopen winter. Het lijkt erop dat de zon gecombineerd met de stevige vorst de dader van deze problemen is. Het is als volgt een bladhoudende plant die met zijn wortels in bevroren grond staat verdampt met zijn blad in de zon overdag gewoon vocht, omdat hij geen vocht kan opnemen moet hij zichzelf beschermen om te overleven. sommige planten rollen hun blad op om de oppervlakte te verkleinen en dus de mate van verdamping maar dat is niet voor alle soorten weggelegd.

  Deze laatste soorten zullen hun blad als uiterste poging afsluiten zodat ze geem vocht meer kunnen verdampen. Dit alles om de wortels te beschermen en nieuwe uitloop in het voorjaar nog mogelijk te maken.

  Lang verhaal kort,

  Het is nog vroeg om echt iets te kunnen zeggen over de staat van jouw Photinia’s. wacht zeker af tot half april, dan zou je mogen verwachten dat er nieuwe scheuten te zien zijn.
  Je mag eventueel tegen het einde van maart het een en ander terugsnoeien, tijdens het snoeien is het mogelijk om te zien of de snoeiwonden groen zijn in het levende gedeelte en als dat zo is is er hoop op nieuwe uitlopers.

  Succes,
  Marcel.

 39. Hallo Marcel,

  We hebben 2 photinia’s op stam in een pot van 60×60 met op de bodem hydrokorrels. 2 keer per jaar geven we een laag nieuwe grond en voeding aan de plant. Het overtollige water kan via de gaten aan de onderkant van de pot gepezeweefd weglopen. Na de winter zijn de 2 planten helemaal bruin geworden mogelijk als gevolg van de (strenge) vorst.
  Betekend dit dat de plant kapot is of komt dit door de vorst? Wat kan ik het beste doen in het voorjaar? Een stuk terug snoeien en hopen dat hij weer voldoende kracht vind om te herstellen of is de plant nu dood?

 40. Sofie,

  Het hangen van het blad is een defensief middel van de plant. Op deze manier valt er minder direct zon op het blad waardoor de verdamping van water afneemt. (sommige planten rollen hun blad op, zoals rhododendron en olijfboom voor dezelfde redenen) Het is bekend dat de Photinia een hekel aan vorst heeft, maar laat de plant gewoon zijn gang gaan. Zodra in de loop van het voorjaar het nieuwe blad en uitlopers verschijnen zullen de meeste planten zich gaan herstellen.

  Succes,
  Marcel.

 41. Beste,

  Vorig jaar in april hebben we red robin struikjes ( 50cm) geplant om een haag te vormen,
  mijn man heeft de top ,hoogste deel van de struikjes in oktober wat bijgeknipt..
  Sinds een paar dagen, vermoedelijk door de vrieskou ,hangen de bladeren echt naar beneden.
  Zullen onze struikjes het nog halen?
  Ik denk niet dat ze dood zijn, zien er nog altijd groen/rood uit..
  Moet wel zeggen dat ze niet echt ideaal staan, ze vangen redelijk veel wind en veel zon, las in je vorige reactie’s dat dat niet ideaal is in de winter ..
  Bedankt

 42. Kees,

  Ik weet niet op welke grond jouw Photinia staat, maar het beste doet hij het op een doorlatende grond die bij het planten voorzien is van tuinturf of turfmolm.

  Het verhaal van de bloemen eruit snoeien is correct, bloemen kosten energie en die kan jouw boom beter gebruiken. Maar een plant die het moeilijk heeft en gevaar loopt dood te gaan zal met zijn laatste krachten juist bloemen en dus zaden maken om zich alsnog voort te planten.

  Photinia’s kunnen ‘lastig’ zijn en het soms zomaar opgeven. redenen zijn op afstand lastig in te schatten maar vaak zit het hem in de standplaats.

  Het beste doen ze het op:

  1 Goed doorlatende grond
  2 Met planten aanvullen van het plantgat met tuinturf/turfmolm
  3 Niet erg nat of droog staan
  4 Liefst niet in te felle zon (zeker in de winter gecombineerd met koude wind) Hierdoor verdampt de plant teveel vocht als het moeilijk is om het op te nemen.

  Als oplossing zou je in het voorjaar nog een laatste wanhoopspoging kunnen doen door hem rond april echt flink te snoeien. De kroon zal dan opnieuw moeten uitlopen en het wortelgestel krijgt de kans zich wat meer te ontwikkelen omdat de kroon kleiner is en er energie ‘overblijft’

  Marcel.

 43. Sinds ca. 4 jaar hebben wij twee Photinia’s Red Robin op stam in de voortuin staan, tegelijkeertijd geplant met twee boompalen aan beide zijden. Een jaar later hebben we daar taxus in een vierkant omheen gezet. Tot vorig jaar leken de bomen het goed te doen. Dit jaar vielen bij een van de bomen de bladeren er bijna allemaal af. De stam was ook een stuk dunner dan de andere. Bijmesten in het voorjaar leverde geen resultaat op. Op advies van een tuiniersbedrijf heb ik de bloemen er uit geknipt. Nu is het bijna najaar, staat de boom er nog armerieriger bij en staan er (wederom) bloemen in. Overigens doet een enkele taxus het bij deze boom ook wat slechter. Nog een keer de bloemen er uit knippen?? Inmiddels ziet de andere er ook uit alsof die bijna doord gaat veel rode blaadjes en wat kaler dan anders. Wie kan ons helpen aan een oplossing? vast bedankt

 44. Mario,

  Het makkelijkste is het om een heggeschaar te gebruiken voor de vormsnoei van een Photinia. 1 regel om problemen te voorkomen is snoei niet te kort voor de winter, nu in juli kan je rustig snoeien mits het niet te heet is dat geldt voor alle vormsnoei wacht liever een koelere periode uit.

  Binnenin de struik hoef je niet te snoeien, door het sluiten van de struik aan de buitenkant vangt de binnenkant vrijwel geen licht meer en blad zal daar verdwijnen (dit is normaal)

  Als je het op bepaalde tijden moet houden zou ik zeggen voor vormsnoei april-mei en evt. augustus.

  Marcel.

 45. Beste,

  2 jaar geleden heb ik 5 planten Photinia fraseri ‘Red Robin’ gepland in de volle grond.
  de bedoeling is er een mooi strak rechthoekvorm in de hoogte te verkrijgen, ongeveer 1.2m breedte en 2 m hoogte van te maken. De onderste takken gangen redelijk vlak boven de grond en de toppen bebben nu ongeveer een hoogte van 1.5 meter.
  Mag ik de ze plant gelijk waar snoeien, moet ik ergens rekening mee houden? Wanneer mag ik de toppen snoeien? moeten de binnenste takken ook gesnoeid worden om een voller effect te verkrijgen of enkel de buitenkanten?
  Hoever mag ik de takken terugsnoeien om de gewenste vorm te bekomen?
  snoei ik best korter om de gewenste breedte te bekomen?

  mvg

  Mario

 46. Marcel, bedankt voor je antwoord. Inmiddels staat de Red Robin in een ruime pot. Er vallen zo nu en dan wel wat blaadjes af maar ik heb hier al gelezen dat dat niet zorgwekkend is. Na voldoende water geven zie ik onder de pot wel water weglopen dus dat is volgens mij ook in orde. De hydrokorrels-tip heb ik ook opgevolgd. Ik vraag me alleen nog even af hoeveel water de Red Robin dient te krijgen? Zoals met de afgelopen droge periode bewater ik om de dag. Is dit voldoende?

 47. Jan,

  Naar mijn mening kunnen alle planten in pot/container gehouden worden mits er voldoende ruimte geboden wordt én natuurlijk voeding en water worden toegevoegd als dat nodig is.

  Dus voor jouw Photinia gaat dat ook, bemesten in april, water geven maar ook zeker zorgen dat als er veel regen valt overvloedig water snel kan wegzakken en uitstromen uit de pot. zorg onder in de pot voor b.v. kleikorrels waar water snel af kan vloeien via de gaten in de pot.

  Succes,
  Marcel.

 48. Hallo, ik wil graag een Red Robin in (een grote) pot gaan houden voor op het terras. Is dit mogelijk of is het te adviseren deze liever in de volle grond te zeten? De voorkeur gaat uit naar een Red Robin van ongeveer 1.70m hoog. Ik hoop dat iemand het antwoord weet voordat ik een “kat in de zak” aankoop bega en de boom na een week of wat er treurig bij hangt…..

 49. Eric,

  de plantafstand hangt voornamelijk af van de grootte van de planten die je wil aanschaffen, maar ga ervan uit dat de planten elkaar net zo’n beetje moeten raken als je een haag wilt laten groeien in een redelijke tijd.

  Snoeien / Scheren van de haag op een dikte van 60cm is geen enkel probleem wat betreft doorkijk, door het scheren van de haag vult hij zich mooi en zal vrijwel geen enkele doorkijk hebben.

  Marcel.

 50. hoi,

  Ik ben van plan om een haag van de red robin te maken als afscheiding van mijn tuin met de straat. Ik wil hem niet te breed laten worden ( +/- 60cm en 175cm hoog). Hoeveel heb ik er nodig per strekkende meter? En is door de 60 cm de inkijk dan weg? of is dit te smal?

  gr, eric

 51. Erik,

  Je mag gewoon snoeien zoals aangegeven, als je wilt wachten tot na de bloei is dat prima.

  De vruchten zijn niet spectaculair dus daar mis je niet veel aan. Hoe dan ook als je snoeit na de bloei zullen de vruchtjes worden weggesnoeid maar dat is geen probleem.

  Succes,
  Marcel.

 52. Hallo

  Ik heb een Photinia Serrulata Red Robin staan in m’n voortuin, Ik zag op deze site dat gesnoeid mag worden tussen Maart en November, ik heb altijd gedacht dat snoeien niet mocht zolang hij nog in de bloei staat ( hij draagt nu enorm veel kleine witte bloempjes die zouden uitgroeien in kleine vruchtjes ), mag ik dan nu toch snoeien of wacht ik tot November ?.

 53. Erik,

  Zoals bij vele net geplantte struiken gaat alle energie naar het wortelgestel.

  De plant zal zo snel mogelijk het wortelgestel willen laten uitgroeien zodat het de delen boven de grond later op beter van vocht kan voorzien.

  Verder verwisseld de Photinia in het voorjaar zijn oude blad voor nieuw, in deze periode kan je bladverlies verwachten en het afvallende blad ziet er ongeveer zo uit als je beschrijft.

  Je kan de nieuwe struiken helpen door lange uitlopers in te snoeien en alvast oude slechte takken te verwijderen uit het binneste van de struik. hierdoor komt er meer licht in de struik en kan de ontwikkeling voorspoedig verlopen.

  Jouw beschreven voorbereidingen zijn prima geweest.

  Succes,
  Marcel

 54. Wij hebben sind enkele weken een heg van veel photinia struiken (1,80hoog) geplant. Er zit echter veel bruine vlek op de bladeren en er vallen erg veel bladeren af. Ook bij enkele struiken zijn de nieuwe rode pluimen met zwarte plekjes in de toppen al voordat deze open gaan en tot bladgroei komen. Nu is het natuurlijk een erg droge periode geweest, waarbij we wel iedere dag bewaterd hebben. Zit in de klei-achtige grond gemixed met wat zand en normale aarde. Is het normaal dat deze struik zich zo gedraagd? Of moeten we vrezen dat we een miskoop hebben gedaan?

 55. Carola,

  Je mag de Photinia nu snoeien/scheren als haag. Als de gewenste hoogte nog niet is bereikt zou ik de toppen met rust laten, en alleen de zijkanten scheren.

  Door snoei aan de zijkanten loopt er meer nieuw hout uit en zullen de planten verdichten. Je kan wel iets in de toppen snoeien, maar een aantal stevige gezonde takken die omhoog groeien zou ik laten staan om sneller de hoogte te bereiken die je wilt.

  Succes,
  Marcel.

 56. Wij hebben een haag van Photinia Red Robin gepland. We willen graag een hoogte van ongeveer 2 meter aanhouden. Als je nu de top gaan snoeien groeit hij dan nog wel omhoog. En wat mag je precies wegsnoeien zodat het wel een volle haag wordt.
  Is het nu de goede tijd en kan je het dan straks in het najaar weer doen, of hoef je het maar 1x per jaar te doen?

 57. Lea,

  Het aantal en plantafstand houdt verband met hoe je de stammen/kronen wilt gaan onderhouden.
  Als je niets aan de kronen gaat doen dan kunnen ze met gemak 4 meter in doorsnede worden na een aantal jaar.
  Maar het mooie van de Photinia is dat je de kroon heel goed kan scheren/snoeien zodat je zelf bepaald hoe groot ze worden.
  Puur estetisch zou ik een ruimte van rond de twee meter tussen de stammen houden. de kroontjes hou je bij dmv scheren tot ongeveer 1,80 (net zo breed als de hoogte van de stammen) Voordeel van scheren is dat je een strakke kroon krijgt die in het voorjaar is bezaaid met de mooie rode uitlopers.

  Succes,
  Marcel.

 58. Ik wil3 photinias op stam naast elkaar planten. De stam is 1,80m hoog, ik vraag mij af hoe groot de kroon wordt en hoeveel afstand ik minimaal tussen de planten moet behouden.
  MVG
  Lea

 59. Marco,

  Bedankt voor je vraag, en het uitgebreide verhaal erbij dat maakt het wat makkelijker.

  Ik vermoed dat de eerste Photinia’s dood zijn gegaan door ze vanuit de volle grond te laat te verplanten (stalen net moet er toch vanaf) in een veel de droge en hete periode. de kweker had beter moeten weten bij de verkoop.

  De planten die het nu erg moeilijk hebben moet je nog niet opgeven, één ding in je verhaal valt mij meteen op, nl. koemest in het plantgat. Ik maak er regel van NOOIT bemesting in plantgaten de doen ivm verbranding van de wortels. Er wordt veel en vaak over gesoebat, voor en tegenstanders, maar ik neem gewoon liever het risico niet.

  Wat kan er zijn gebeurd is dat de wortels door de mest wel degelijk een verbranding hebben gekregen en dat ze het moeilijk hebben (Gehad). Dit leid ik af aan de v-vorm van de blaadjes zoals je beschrijft, de plant vouwt zijn blaadjes om de oppervlakte waar de zon op schijnt te verkleinen en zo de verdamping te minimaliseren. Logischerwijs kan je daarvan afleiden dat hij moeite heeft om voldoende vocht te verzamelen.

  Dit wil niet zeggen dat je als een gek water moet geven, want dan zou je ze definitief de nek om kunnen draaien. Extra water dat de plant ook moeilijk op kan nemen zorgt voor meer rotting in de wortels met nog meer schade als gevolg.

  Het best kan je de eerste weken nog eens rustig afwachten, de grond wordt warmer en de wortels kunnen langzaam aan zich gaan herstellen. Pas daarna zal het herstel zichtbaar boven de grond kunnen beginnen. Gebeurd dit niet, en verdrogen de planten verder dan gaat het waarschijnlijk mis.

  Als het gaat, stuur me dan eens een paar closeup foto’s van de planten? stuur ze naar:
  info(at)tuinhulp.com

  Succes,
  Marcel.

 60. Zo’n 3.5 jaar geleden hebben wij tegen de schutting (zuid) van onze achtertuin een rij van ca. 6 Red Robins gepland. Sinds de aanplant groeien deze erg mooi (2.50mtr) en gedijen zij goed in de bij oplevering tuin opgebrachte kleigrond. Snoeien is eigenlijk het enige onderhoud wat af en toe noodzakelijk is.
  Afgelopen zomer (juli 2010) heb ik er 3 Red Robins met kluit bijgepland op de enige plek in de rij waar nog niets stond. Waarschijnlijk omdat ik het staalnet rondom de kluiten van tevoren verwijderde i.c.m. de hete periode hebben deze Glansmispels het al na 4 wkn begeven.
  Van de kweker kreeg ik gelukkig 3 nieuw exemplaren welke ik, met het oog op het weer, in oktober 2010 alsnog heb geplant. Flink kuil gegraven in de kleigrond voor elke Robin, koemest gemengd met pootaarde op de bodem, rondom de wortels en de kuil ermee afgevuld. Gezorgd voor voldoende water. In eerste instantie leek elke Robin het per dag iets beter te doen (de een beter als de ander). Maar helaas, het lijkt er nu op dat de Red Robins, na de winter te zijn doorgekomen, niet aan willen slaan. Er zit zeker nog leven in de planten (groen blad, soepele zijtakken) maar de takken staan dicht bij elkaar geknepen en wijzen schuin, v-vormig omhoog. De nieuw, rode blaadjes/scheuten die er al aan zaten toen ik de Robins plantte zitten er nog aan maar is niet veel van over en er is nauwelijks tot geen nieuwe uitloop te zien. De bestaande bladeren zijn deels groen maar allemaal v-vormig en “geknepen” ipv mooi plat. Al-met-al zien deze R. Robins er erg zielig uit vergeleken bij de planten die er al langer stonden.
  Onze andere Robins hebben nu al weer rode scheuten maar het nieuwere drietal vormt hier een schril contrast.

  Mijn concrete vraag is: wat doe ik fout cq. wat moet ik doen om deze planten aan de p[raat te krijgen? Snoeien, zo laten, verplanten?? De planten staan redelijk beschut en met meer dan voldoende direct zonlicht. Ik zou het erg zonde vinde de planten af te moeten danken aangezien ik ze express op goede hoogte (ca. 2.25mtr) heb gekocht en er anders weer een lelijk stuk schutting te zien is.

 61. Sharon,

  Het beste kan je wachten tot het komende voorjaar 2011, snoeien voor de winter kán soms slecht uitpakken met Photinia’s.

  zodra het april is en er jonge scheuten ontwikkelen op de struiken kan je rigoreus snoeien. je zal zien dat vrij snel de kortgewiekte kronen weer gaan uitlopen. Het kan wel even duren voordat er weer een volle strakke bol op zit, regelmatig de puntjes bij-scheren doet wonderen.

  Succes,
  Marcel.

 62. Ik heb al zo’n 10 jaar vier Photunia’s op stam. Al die jaren slechts een klein beetje bijgesnoeid. Nu zijn er twee een beetje klauwen gegroeid. De bol moet gewoon flink kleiner. Ik vrees dat er dan geen blad meer op zit. Wat is wijsheid nu rigoreus snoeien of wachten tot het voorjaar?

 63. Meneer / Mevrouw van den Brink,

  U kunt nu alles wegnemen waarvan u zeker bent dat het niet meer leeft, zo krijgen de nieuwe scheutjes meer licht en kunnen zij zich beter ontwikkelen. In de zomer periode kunt u rustig snoeien mits het niet te heet is, dan zou ik wachten op wat meer bedekt weer.

  Succes,
  Marcel.

 64. Christel,

  Helaas zijn afgelopen winter veel Photinia’s in de problemen gekomen, veelal door de langdurige kou in het voorjaar.

  Je mag zeker snoeien in de struik om te zien of er nog reactie op komt. zodra hij op plekken toch zou uitlopen kan hij zich prima herstellen, al heeft het weer wat tijd nodig.

  Marcel.

 65. We hebben in mei een Red Robin struik overgenomen van buren die hun tuin helemaal vernieuwden. De struik is ca. 2,5-3 meter hoog. Heeft al het blad verloren en we vreesden dat hij het niet zou redden. Maar nu sinds een week loopt-ie weer opnieuw uit. Eigenlijk willen we wel iets van de top afhalen. Wanneer is daarvoor het juiste moment? Moeten we juist snoeien om nieuwe bladgroei te stimuleren of juist met rust laten?

 66. Sinds mei zit ik met problemen met de red robin op stam, de boom krijgt totaal geen nieuwe scheut alles hangt nog altyd even dor. De stam is nog groen maar de takken waar enkel aan het uiteinde nog dor blad hangt zijn vanbinnen niet meer groen , mag ik de takken terugsnoeien in de hoop dat er zich dan nieuwe scheuten kunnen ontwikkelen? Want wat er nu nog aanhangt heeft totaal geen zicht en kdenk niet dat daar iets kan uit voortkomen nog. Want die takken breken ook af als ik er aankom ?

 67. Karin,

  Je kan rustig dieper snoeien als je gewend bent, de struik hersteld zich er prima van. Het enige waar je op moet letten is dat je niet met heel heet weer deze ingreep doet, zorg dat het wat ‘bedekt’ weer is dat scheelt weer als de plant zich gaat herstellen.

  Maar herstellen doet de haag zich zeker!

  Marcel.

 68. hebben een mooie haag van photenia red robin. ik wil hem graag iets meer terugsnoeien dan ik normaal doe. Hij wordt nu echt iets te breed. maar de haag is aan de binnen kant kaal, heeft in ieder geval erg weinig blad. als ik hem nu terugsnoei of scheer kijk ik tegen kale takken aan. mijn vraag is: kan ik zo veel terugsnoeien? en loopt de plant dan weer uit?

 69. Tineke,

  Je kunt de vorm het beste behouden door met een heggeschaar de bol te scheren zodra de vorm begint te vervagen door lange uitlopers.

  Snoeien kan zonder problemen in de periode april-september.

  Succes,
  Marcel.

 70. Mevrouw/Meneer Andriessen,

  De Photinia geeft geen sierlijke bes in het najaar, dus maak u geen zorgen. Meestal is de vorm van de plant het belangrijkste sier element.

  Marcel

 71. ik heb mijn photinia, die sinds oktober vorig jaar in de voortuin staat en die prachtig gebloeid heeft! net helemaal gesnoeid.
  Ik wil de bolvorm op stam compact houden en hij was behoorlijk in de hoogte uitgeschoten.
  Nu heb ik de bloemschermen ook uitgeknipt in de hoop dat al zijn kracht in het nieuwe rode blad gaat zitten.
  Maar mis ik nu veel aan de bessen die het boompje anders in het najaar had gekregen?

 72. Ik heb een Red Robin op stam en deze bloeit best wel goed, maar ik wil hem wel graag mooi rond houden. Hoeveel moet ik snoeien? Of beter gezegd, hoe lang moet ik de takken laten?
  BVD. Tineke

 73. Beste,

  Wij hebben drie glansmispels Red Ribbon op stok (ongeveer 2 m) hoog. Dit jaar hebben we enorm veel bladverlies. Tijdens de maand mei hebben we bijkomend water gegeven omdat er zo vleel bladverlies was. Blijkbaar was dit verkeerd. Hopelijk herstellen de bomen zich nog?

 74. Christel,

  Het oude lelijke blad kan je al verwijderen, bij twijfel laten zitten.

  laat de planten die het erg moeilijk hebben met verder snoeien even met rust. als ze weer op gang komen met groeien kan je in de loop van de zomer altijd nog bijsnoeien.

  Marcel.

 75. Heb de rups in de Red Robin op stam zitten, heb al bespoten de aangevreten bladeren hangen en zijn allemaal bruin aan het worden ;mag ik als de rest van de planten ,heb ook nog volledige vakbeplanting met red robin ; nu na de bloei ga snoeien deze ook alvast kort snoeien of mag ik de dorre bladeren die er nog aanhangen sowieso al wegknippen?(van de aangetaste plant dus)

 76. Christel,

  Vlekken op de oudere bladeren is vrij normaal bij de photinia. Deze oude bladeren zullen gaan afvallen omdat ze door nieuwe worden/zijn vervangen.

  De opkrullende jonge bladeren kunnen heel goed last van luis of andere beestjes hebben, ik zou zowiezo een bespuiting uitvoeren, bij voorkeur s’avonds met Spruzit (biologisch) óf Admire (chemisch) Herhaal de behandeling na 7 dagen, en nog eens na weer 7 dagen.

  Succes,
  Marcel.

 77. Bedankt alvast voor de vorige tip, ik hou de plant dus contstant in het oog nu is mijn vraag of het mogelijk is of er soms ook al iets kan opzitten ? Bladluis ofzo? alhoewel ik weet dat deze planten er niet gevoelig voor zijn , maar de blaadjes die er nog aanhangen krullen toe en op wat oude bladeren komen bruine vlekjes? Of kan dit normaal zijn…

 78. Christel,

  Deze winter is niet geweldig geweest voor de Photinia, hoewel hij in principe prima winterhard is zijn er dit jaar veel gesneuveld, dit is te wijten aan de combinatie van de lange winter met veel sneeuw (en dus veel vocht tijdens dooi)de kou hield daarbij nog een lang aan en er zijn nog een paar nastootjes geweest tijdens het uitlopen van het nieuwe schot. Zolang er echter nog gewoon leven in de plant zit zou hij zich moeten kunnen herstellen. Gooi er alleen geen grote hoeveelheden mest en/of water bij om te “helpen” wat dat heeft een averechts effect.

  Tijd moet het doen.

  Succes,
  Marcel.

 79. Hebben al sinds 8 jaar 2red robin op een gevlochten stam staan , heeft tot dit jaar altyd fantastisch goed gegaan.
  Sinds enkele weken staat ene volledige in bloei maar jammer genoeg blijft de andere achter , heeft ontzettend veel bladeren verloren maar had wel al de bloemtrossen hangen.
  Vrees dat het met de laatste vriestemperaturen zware klap heeft gekregen daar de nieuwe scheutjes van de bladeren triestig hangen weet iemand raad , ik hoop echt dat het goedkomt want ze staan in een perk waar ze samen horen en als er me nu eentje verloren gaat jammer

 80. Victor,

  Nee, je doet niets verkeerd, het kan gebeuren. Het is niet zo makkelijk om aan te geven waar het aan ligt, maar het ligt voornamelijk aan de tijd waarop je snoeit. Als je één maal per jaar snoeit doe dat dan direct ná de bloeitijd zo rond eind mei. Als de plant daarna met rust gelaten wordt zou hij in ieder geval de optimale kans hebben om volgend jaar te kunnen bloeien.

  Let wel, een plant zoals de Photinia die het gewoon goed naar z’n zin heeft hoeft niet te bloeien, pas als hij het slecht, of slechter heeft zal de bloei een manier zijn om te overleven! zo werkt dat in de planten wereld.

  Marcel.

 81. Greet,

  De Photinia is een bladhoudende plant, maar het blad blijft natuurlijk niet eeuwig hangen, in het voorjaar bij het uitlopen van het nieuwe blad laat de struik gelijktijdig het oude blad vallen.

  Nu is de afgelopen lange en vrij koude winter een flinke bijdrage gedaan aan het vroegtijdig vallen van het oude blad, en een deel van nieuw aangeplantte photinia’s hebben het erg zwaar gehad deze winter. Echter als de plant nog in leven is zal hij zich kunnen herstellen.

  In jouw geval Greet, blad ruimen en rustig de natuur zijn gang laten gaan.

  Marcel.

 82. Ik heb al zes jaar een ‘Red Robin’ op stam, die ik nauwelijks snoei, maar ik heb hem nooit zien bloeien. Ik begrijp er niets van. Doe ik iets verkeerd?

 83. Ik heb 2 grote red robins tussen buxus staan heel veel blad afval. Waar ligt dit aan ??

 84. Het heeft te maken met snoeien,

  Als je de kroon redelijk strak houdt, en dus regelmatis scheert zal bloei niet snel voorkomen.

  Meer los gevormde struiken en boomvormen zullen na een paar jaar al kunnen bloeien. Nu is de bloei niet echt spectaculair dus je mist niet zoveel. créme/witte schermbloemen.

  Marcel.

 85. Sinds 2 jaar hebben wij een Red Robin op stam. Deze vertoont nog geen tekenen van bloei. In jullie info lees ik dat deze \”kan\” gaan bloeien op overjarige takken. Heeft dit te maken met leeftijd, of het laatste moment van snoeien?
  Ik wil hem wel zoveel mogelijk in toom houden. Hoe moet ik dan met snoeien te werk gaan om toch bloemen te krijgen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*