BezoekersVraag: Lavendel vergeten te snoeien

Lavandula angustifolia Hidcote (S)

Ik ben vergeten mijn lavendel in het najaar te snoeien. Kan ik dat nu, in maart, nog doen?

Ben Beckers


Beste Ben,Het is geen probleem dat je afgelopen najaar de lavendel niet gesnoeid hebt, zolang je het dit voorjaar tussen eind maart en uiterlijk half april doet.

Na de snoei die vrijwel bij de grond moet worden gedaan, loopt de struik weer snel en mooi uit om ook deze zomer weer volop te bloeien.

Check dit artikel om meer te lezen: http://www.tuinhulp.com/2010/03/04/lavendel-snoeien-waarom-wanneer-hoe/

9 Comments

 1. Laura,

  In het geval van lavendel is de mooiste tijd om te planten het voorjaar rond begin april (maar dan ook alleen als je persé een beste tijd moet geven) het geeft de plant de tijd om uit te groeien boven en onder de grond en dat is altijd beter als de winter in treed.

  Maar het is net zo goed mogelijk om later of vroeger lavendel aan te planten, kans op slagen is altijd groot. De lavendel is prima winterhard.

  Succes,
  Marcel.

 2. wanneer kan ik het beste lavendel in de tuin planten?
  Je ziet vaak als het eerste zonnetje komt dat mensen planten gaan halen en in de tuin zetten.
  Vervolgens gaat het vriezen,planten dood!
  Of maakt het niet uit wanneer je dat doet.(natuurlijk niet hartje winter.
  Met vriendelijke groeten l. Van rooy

 3. Meneer/Mevrouw Mulders,

  De kuiflavendel laat u ook voor de winter met rust. Snoeitijd ligt hetzelfde als bij de andere lavendel nl. eind maart begin april bij goed weer.

  Veelal wordt de kuiflavendel al vroeg in het voorjaar met bloem verkocht, maar deze zijn ‘voorgetrokken’ vandaar dat er soms verwarring ontstaat ivm de snoeitijd.

  Succes,
  Marcel.

 4. Ik weet niet of kuiflavendel ook gesnoeid kan worden, en zo ja wanneer is de beste tijd hiervoor?

 5. Mevrouw/Meneer Diependaele,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Er zal iets moeten gebeuren, dus wil ik u het volgende adviseren: Knip nu op een niet te hete dag al een flinks stuk van de Lavendels af, zodanig dat er veel meer licht in het hart van de struiken kan komen dichter bij de grond. Het is even doorbijten want mooi is waarschijnlijk anders maar het zal jonge uitlopertjes forceren in het hart van de struiken.

  Deze scheuten kunnen wat groeien voordat het winter wordt en vormt straks de basis van een verjongde struik in het voorjaar.

  In de eerste twee weken van april gaar u vervolgens alle takken van de struiken tot 5 á 10 cm. boven de grond afknippen inclusief de jonge scheuten van deze zomer.

  Met een beetje geluk zullen de struiken dan weer geheel verjongen en handelbaar worden én prachtig bloeien.

  Succes,
  Marcel.

 6. 2 jaar geleden zijn wij verhuisd en daar is een hele partij lavendel . waarschijnlijk hebben de vorige eigennaars daar bijna niks aangedaan. mijn vraag is ,als de plant onderin heel houterig is kan en mag ik ze dan nog snoeien 15 cm boven de grond in het voorjaar ,en zal ze daarna verder uitlopen. Ik weet wel niet hoe oud de planten zijn.

 7. Wij zijn vergeten de lavendel te snoeien. De lavendel is nu uitgebloeid, kunnen we hem nu ook al snoeien?

 8. ik zou graag donker rode hortensias hebben maar weet niet hoe ik het moet doen en weet ook niet welke sort het is en aar ik ze zou kunnen kopen .Dit is om te laten drogen dat ze mooi rood blijven

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*