Taxuskever wel of niet bestrijden

Ai Ai Ai...

Bij omspitten van grasrand langs taxushaag kwam ik witte larven tegen iets kleiner dan 1 cm zitten ze dan in de hele tuin 2500 m en wat is verschil tussen taxuskever en druivenhaantje want die zie ik soms in de zomer ook wel eens binnen. 

behalve slakkenvraat zie ik geen verdere vraat is er verchil te zien hopelijk weet u een milieuvriendelijke oplossing  wat gebeurt er als ik niks doe en zitten ze ook in tuin bij buren als ik spuit dan komen ze daarna misschien toch weer terug vriendelijke tuingroet.

ANTWOORD:

Larve Taxuskever (Mobium)

Taxuskevers zijn absoluut schadelijk, vooral de larve (mobium) veroorzaakt veel schade aan Taxus door vraat aan de wortel en wortelhals. Het is heel lastig om de mobium te bestrijden. De volwassen vorm (de taxus kever of lapsnuit kever) vreet aan het bladmoes van planten en is wat minder schadelijk.

Bestrijden is mogelijk dmv aaltjes, maar dan alleen de mobium of larve.

Volwassen kevers kunnen worden ‘gevangen’ door onder de taxushaag planken te leggen en die s’ochtends vroeg om te draaien. De kevers zitten dan onder de planken en kunnen gemakkelijk worden opgeraapt. Het is tijdrovend en niet voor 100% succesvol maar het is een begin. Echter de aaltjes zijn een betere aanbeveling als je echt veel last gaat krijgen van afstervende planten.

Hier is de tekst die je vindt op de pagina van Ecostyle die de aaltjes aanbiedt:

Aaltjes: zijn natuurlijke vijanden die schadelijke soorten insecten bestrijden. Een ideale methode, zoals de natuur het bedoeld heeft.
Op deze wijze is de bestrijding mogelijk van larven van de taxuskever en larven van de rozenkever (engerlingen). De aaltjes tegen de taxuskever zijn op dit moment het enige effectieve middel tegen de larven van deze kever.
 
De aaltjes tegen engerlingen infecteren de engerlingen die vervolgens doodgaan. In de dode larve vermeerderen de aaltjes zich, waarna ze op zoek gaan naar nog meer engerlingen.
De beste periode om de larve van de taxuskever te bestrijden is gedurende eind maart t/m midden juni en vanaf augustus t/m begin oktober. De bodemtemperatuur moet liggen tussen de 10 en 25 graden.
De beste periode om de engerling van de rozenkever te bestrijden is gedurende de periode begin juli tot begin oktober. Ook hierbij moet de bodemtemperatuur liggen tussen de 10 en 25 graden.
 
Beide soorten aaltjes kunt u via het tuincentrum bestellen. U vult op het tuincentrum het formulier voor de aaltjes in en rekent op het tuincentrum ook af. Na enkele dagen krijgt u de aaltjes thuisgestuurd.
Omschrijving Adviesverkoopprijzen 2010
Aaltjes tegen taxuskever 10 m2 € 18,95
Aaltjes tegen engerlingen 10 m2 € 18,95
Aaltjes tegen taxuskever 20 m2 € 24,95
Aaltjes tegen engerlingen 20 m2 € 24,95
Aaltjes tegen taxuskever 100 m2 € 57,50
Aaltjes tegen engerlingen 100 m2 € 57,50

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*