Bezoekersvraag: Een snelle groeier voor m’n pergola

Achter in de tuin op een zonnige plek heb ik een pergola staan, met 2 potten ervoor. Graag wil ik deze geheel bedekken met een klimplant.

Op dit moment heb ik een blauwe druif, en een hopplant er tegen aan groeien, beide komen nu net boven op de pergola. Ik zie nu dat de blauwe druif alweer groene scheutjes vertoond, en hoop dat deze hoger de pergola opgroeit. Maar de hopplant ik volgens mij voor de tweede keer al dood. Weet u een alternatief voor de hopplant welke snel tot zeer snel mijn pergola kan bedekken. Indien nodig kan ik ook een tegel verwijderen en hier wat in plaatsen ipv een pot. Hartelijk dank voor uw reactie!

ANTWOORD: 

Wat ik ervaren heb als een snelle groeier die binnen twee a drie seizoenen een complete pregola kan overgroeien zonder dat het een echte woekerplant is, is de Clematis montana Rubens.

Het is een kleinbloemige clematis die bloeit op overjarig hout (dus niet op éénjarige scheuten) Als u hem plant in het voorjaar dan komt deze zomer al flink de groei er in, volgend seizoen echter komt hij pas goed op gang. Let erop dat je deze clematis niet ieder snoeit zoals bij grootbloemige soorten. Het volstaat om ranken die teveel zijn of in de weg zitten te verwijderen.

 

Nu staat een Clematis er niet bekend om dat hij van de volle zon houdt, maar zolang het gedeelte dat direct boven de grond uitkomt (de wortelhals) maar beschermt wordt tegen uitdrogen (plant er b.v. een Flinke Lavendel voor) zal het geen problemen opleveren.

 

Ik adviseer wel om de plant liefst in de grond te plaatsen (met tuinturf verrrijken) ipv in een pot. Als het niet anders kan dan is het mogelijk maar de volle grond is veel beter.

 

Heeft u enorm veel haast kunt u een bruidsluier overwegen… deze klimmer groeit zo snel dat je letterlijk in de zomer de plant kan zien groeien! Echter het is een woekerende klimmer waar je de snoeischaar zo’n beetje naast kan hangen.

 

Succes

Marcel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*