Coniferenhaag hoe wat waar en wanneer, snoeien, voeden en planten

Een coniferenhaag plaatsen, voeden en onderhouden is iets waar veel tuinbezitters mee te maken hebben.

Laat ik eerst het onderscheid tussen een coniferenhaag en Taxus haag uitleggen. In feite heel simpel het belangrijkste verschil is dat je als het nodig is een Taxus haag tot ver in het bruine gedeelte kan terug snoeien. Dat betekend dat een verwaarloosde Taxus haag dmv fors terug snoeien weer kan uitgroeien tot een mooi dichte haag die weer  in de hand gehouden kan worden. Dit in tegenstelling tot de ‘andere’ coniferenhagen die bekend zijn zoals er b.v. zijn de Thuja en Chamaecyparis soorten. Deze soorten coniferen zullen NOOIT fatsoenlijk terug groeien als er te ver in het bruine gedeelte van de haag wordt gesnoeid. Enige uitzondering is de top van die hagen, die kunnen teruggezet worden en zullen vanaf de zijkant weer sluiten.

Taxus baccata

Planten van Coniferen/Taxus:

Meest gestelde vraag: hoeveel moet/mag ik er plaatsen pe meter? dit is natuurlijk afhankelijk van de maat van de aangeschafte planten. Er zijn twee manieren om er achter te komen, zet een vijftal aangeschafte planten op een rijtje, laat de planten elkaar net aanraken. Dit is de afstand die goed is om te planten, meet vervolgens de afstand die er is uitgezet en doe het sommetje.

Natuurlijk mogen de planten iets verder uit elkaar (wat geld bespaard bij aanschaf) óf iets meer tegen elkaar aan (wat meer direct een dichtere haag opleverd)

Voeding:

Om te beginnen gooi NOOIT meststoffen in een plantgat, maakt niet uit wat u plant en of de buurman dat al jaren doet. Neem gewoon geen risico op verbranding van de wortels.

Wilt u persé voeding dicht bij de wortels geven dek deze dan eerst af met een laagje grond voordat u de plant(en) in het plantgat plaatst. Niet alle meststoffen geven verbranding aan de wortels, maar liever ‘safe than sorry’ zeg ik altijd maar.

Gebruik voor een coniferenhaag een goede coniferenmest of evt. een specifieke ‘haag’mest, u kunt direct na het planten de meststof aan de voet van de haag verdelen en daarna goed aanwateren met de tuinslang.

Snoeien/Scheren:

Voor de meeste coniferen is het meest ideale plan om twee maal per jaar te scheren, naar mijn mening is JUNI tijdens de groei een goede maand, en daarna weer in AUGUSTUS/SEPTEMBER. In deze laatste maande geeft een conifeer nl. een zgn. ‘Nagroei’ na deze laatste scheerbeurt zal hij nog een mooie frisse uitloop geven zodat de haag er in de winter ook mooi uit ziet. Denk er wel goed aan om de basis van de haag altijd iets breder te laten dan de top zodat de dwarsdoorsnede van de haag dus naar boven toe iets taps toeloopt. Dit is belangrijk in de winter met sneeuwval, de haag valt dan niet zomaar uiteen als we op een flinke sneeuwdeken worden getrakteerd zoals de afgelopen twee winters.

Ten Slotte:

Hieronder vindt u een filmpje dat laats zien hoe een coniferenhaag zou moeten scheren. Succes!

25 Comments

 1. Andre,

  De haag is gestopt met groeien, ik zou met scheren wachten tot het voorjaar (april) direct wanneer de eerste groei zichtbaar is. Nu scheren kan wel maar je riskeert schade bij vroeg invallende en/of strenge vorst deze winter.

  Liever voor het voorjaar kiezen.

  Succes,
  Marcel.

 2. Pieter,

  Aan jouw kant kan je gewoon de haag scheren zoals gewend en zal hij doorgroeien, de kant van de buurman is waarschijnlijk kaal en zal dat ook blijven. Een conifeer moet je nooit tot in het dorre hout terugsnoeien want daaruit loopt hij niet meer uit. De enige uitzondering is de Taxus.
  Straks gewoon de haag scheren, netjes in het groen blijven en je zal zien dat de groei bij jouw gewoon hetzelfde blijft.

  Succes,
  Marcel.

 3. Klaas,

  Laat de toppen met rust, scheer gewoon de zijkanten. Als je de toppen eruit haalt dan zal de lengte groei er onder lijden en een stuk langer duren voordat je op de gewenste hoogte bent.
  Door het scheren van de zijkanten zal de haag mooi vol worden.

 4. Hallo,
  Ik heb in september 2014 thuja brabant gepoot(1m hoog). Onze hoogte is uiteindelijk 2,2m.
  Nu we willen hem natuurlijk mooi vol en dicht hebben. wanneer kan ik het beste de kop eruit knippen? is dat wel nodig? lees heel erg veel verschillende verhalen.

  groet,

  Klaas Duinkerken

 5. Ik kwam gisteren thuis en bleek dat mijn buurman ongevraagd en zonder overleg de coniferen aan zijn zijde tot aan de stam heeft gesnoeid. Het gevolg geen mooie haag meer maar her en der gaten.
  Mijn zijde is nog intact en wil deze eind mei gaan snoeien, zoals het behoort.
  1. Zal de coniferenhaag nog herstellen en dicht groeien
  2. Zijn er eventueel tips om dit te bewerkstelligen

  Verneem graag van je.

  Mvg Pieter

 6. Frits,

  De zijkanten van een coniferenhaag kan slechts in het groen gesnoeid worden. ga je tot in het dorre hout dan zal het niet meer opnieuw uitlopen. Gebeurt dit aan één kant, en blijft de andere kant groen is dat meestal wel genoeg om de haag te laten overleven.

  Marcel.

 7. Wij hebben een Thuja haag die de afgelopen jaren niet onderhouden is. De haag is meer dan 25 jaar geleden geplant. We willen de haag graag terugsnoeien. Ik begrijp dat dit in de hoogte mogelijk is, maar kunnen we de haag ook aan 1 zijde ver terugsnoeien zonder dat de ander kant hiervan hinder ondervindt? Of is de haag eigenlijk al als verloren te beschouwen. Door het achterstallig onderhoud ligt er op de grond tegen de stam meer dan 20 cm oude takken en naalden en is de haag meer dan 2,5m breed?
  mvg
  Frits

 8. Mevrouw/Meneer Beijer,

  Het komt vaak voor dat coniferen die bruin worden/zijn een gebrek hebben aan magnesium. Het is maar weinig wat nodig is maar als het ontbreekt merk je het meteen.

  De oplossing is redelijk eenvoudig, geef in maart/april de haag een goede voeding voor coniferen en koop daarbij Bitterzout (bij tuincentra bekend) per plant is een handje voldoende. na het strooien even licht aanwateren en u bent klaar. Daarna in Juni kunt u de haag scheren, niet te diep zorg dat u in het groene gedeelte blijft! eenmaal kaal wordt nooit meer groen bij een conifeer.

  Evt. in Augustus het scheren nogmaals herhalen. door regelmatig scheren verdicht de plant zich beter en krijg je een compactere dichte haag.

  succes,
  Marcel.

 9. Hoi, bij ons groeien sommige coniferen niet mooi dicht erbzitten behoorlijke gaten tussen en op sommige plekken een beetje bruin. Maar ze zijn niet dood want de uiteinden zijn wel groen. Hoe komt dat? Deze coniferen staan wel in de wind maar daar kan de thula brabant toch juist tegen?

 10. Jan,

  Je kan zeker nog flink snoeien in de toppen. Het zal geen kwaad kunnen naar het voorjaar. De open bovenkant die ontstaat zal door opwaartse groei van de zijkanten weer gesloten kunnen raken.

  Succes,
  Marcel.

 11. Hallo,

  Kan ik een thuja coniferenhaag nu nog flink terugsnoeien en een meter uit de toppen halen?
  Ben bang dat de haag anders indien het de komende winter flink sneeuwt uit elkaar valt.

  Mvg, Jan

 12. Beste Ad,

  Je kan gerust direct de toppen snoeien tot de gewenste hoogte. Eventueel mag je ook de zijkanten direct iets bij scheren.

  Succes,
  Marcel.

 13. Hallo.
  Ik heb afgelopen zaterdag thuja coniferen geplant.
  De hoogte incl top gaat van 1 meter tot 130 cm.
  Ik wil een haagje hebben van maximaal 80 cm hoog.
  Mag ik de toppen er nu al af knippen op 80 cm hoog of kan ik dit beter in het voor jaar doen?

  Grt Ad

 14. Beste Belt,

  Deze vraag is erg moeilijk te beantwoorden op afstand, ik ga ervan uit dat je tijdens het planten de coniferen ook goed gedompeld hebt? en de jute gaaslappen eraf gehaald?

  Als je alles goed hebt gedaan en je bent niet zeker van je zaak raad ik je aan de verkoper van de planten te vragen even langs te komen om te kijken wat er aan de hand kan zijn.

  Meestal heb je garantie (ook op planten) van meestal een maand of drie.

  Succes,
  Marcel.

 15. Beste, mijnheer,mevrouw,
  2 maanden geleden smaragd coniferen, als haag geplaatst, verse tuinaarde, regelmatig water gegeven.
  Helaas worden zij nu al bruin, wat kan ik nog doen!
  Vriendelijke groet,
  Mw. Belt

 16. Carianne,

  Heel simpel:

  Ja, je mag nu snoeien maar snoei alleen de zijkanten.
  Nee, als je wilt dat je snel lengte krijgt zou ik de toppen met rust laten. zodra de haag op hoogte is knip je de toppen mee.
  Nee, tussen de planten niet snoeien, het is niet nodig, heeft totaal geen nut.

  Succes!
  Marcel.

 17. We hebben 2 jaar terug een aantal thuja’s geplant aan de voorzijde van ons huis om minder inkijk te hebben in de woonkamer. Ze vormen dus nog geen haag, maar zijn losse boompjes naast elkaar.
  We willen ze snoeien om de groei te bevorderen; zodat ze meer naar elkaar toe groeien. Twee vragen:

  1. kunnen we nu al de smalle top van de conifeer afknippen zodat het aan de bovenkant een rechte haag wordt? Of moeten we wachten totdat het bredere deel van de conifeer op deze juiste hoogte is en dan pas dat bovenstuk eraf knippen?
  2. moeten we ook TUSSEN de coniferen snoeien, dus de zijkanten?

  Alvast bedankt voor een reactie!
  Vriendelijke groeten,
  Carianne

 18. Herma & Harrie,

  Je kan aan die buitenkant coniferen zetten als haag, zij zullen de bomen niet snel verdringen omdat deze veel hoger zijn. Echter de bomen en struiken zorgen voor schaduw aan de ‘binnenzijde’ waardoor de coniferen na verloop van tijd aan die kant steeds minder groen zullen zijn. Dat maakt niet zoveel uit want aan de buitenzijde van de singel is waarschijnlijk licht genoeg en zal de haag mooi dicht en groen zijn. Kies als soort conifeer een Thuja variëteit b.v. de Thuja ‘Smaragd’ die soort groeit langzamer maar is mooi compact en heeft vrijwel geen (snoei) onderhoud nodig. Een ander mooi soort is de Thuja occidentalis ‘Atrovirens’ dit laatste soort is donker groen van kleur en groeit sneller.

  Succes,
  Marcel.

 19. Er staan windmolens in ons uitzicht en er komen er nog hele hoge (200m tiphoogte) op 650 afstand bij. Om ons erf heen is een bomensingel van ± 3 meter diep. Kunnen wij aan de buitenkant (zuid- en westkant), maar nog wel in de singel, een haag coniferen plaatsen? Worden de coniferen verdrongen of verdringen zij de bestaande bomen. Wij willen ze niet gaan snoeien. Vriendelijke groet, Herma Harrie

 20. ls.
  Ik wil mijn 13meter hoge conifeer aan de onderkant snoeien tot 2 meter (zodat ik er onderdoorkan lopen). A; kan dit? B; moet ik nog ergens speciaal aan denken?
  mvg

 21. Rob,

  In principe kan je altijd te lange coniferen toppen, zelfs de 2 meter zie jij zou willen is geen probleem voor de planten.
  Reken er wel op dat van boven gezien de bovenkant van de haag er na het toppen kaal uitziet, en het duurt wel even eer het weer gesloten raakt vanaf de zijkanten.

  Let bij het snoeien van coniferen er vooral op dat je nooit tot in het dorre hout snoeit. Een gat is een gat en het groeit van binnenuit niet meer dicht.

  Succes,
  Marcel.

 22. Ls

  De coniferen zijn al 8meter hoog ,en ik wil minstens 2 meter er af halen
  De haag is 25 meter lang ,kan dat bij voorbaat dank

  Grz Rob L eeuw

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*