Bezoekersvraag: Lange scheuten van de Klimroos wel of niet snoeien?

Vraag:

Op één van mijn engelse tuinreizen werd er verteld dat de lange uitlopers van klimrozen de bloeiers zijn voor het volgend jaar. Mag je die dus niet inkorten? Ik heb klimrozen over een pergola: ik kan die toch niet maar eindeloos door laten groeien? Hoe moet ik ze dan snoeien zonder ze in te laten boeten op de bloei?
Bedankt voor Uw antwoord.

Caren

Antwoord:

Beste Caren,

Een klimroos (eigenlijk Lei-roos) wordt meestal gesnoeid in het najaar óf rond deze tijd eind maart. De lange uitlopers van de klimroos geven hem hoogte/lengte en de zijscheutjes die er vanaf het voorjaar weer op uitgroeien zorgen voor de knopzetting. Zo moet je als je een klimroos snoeit een mooi aantal lange uitlopers met rust laten zodat zij voor de nieuwe uitlopers én dus bloemen kunnen zorgen. Worden de uitlopers te lang naar jouw mening dan mag je ze zeker aan de uiteinden inkorten.

Na een aantal jaren wordt het tijd om een aantal verouderde lange scheuten weg te nemen aan de basis van de struik, maar doe dit alleen als er nieuwe lange uitlopers zijn gevormd, je ruilt als het ware een oude in zodat een nieuwe kan uitgroeien. Zo houdt je de struik jong.

Bijgevoegd een video waarop je het geheel nog eens duidelijk kan terugkijken.

Succes,

Marcel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*