Groene vijvers en UV-C filters, hoe wat waar en waarom

Veel mensen met een vijver hebben last van groen water in de zomermaanden, wat is het probleem? wat kan groen water veroorzaken en wat kan er aan gedaan worden?

Heel kort door de bocht is de ooraak van groen water (zweef-algen): Teveel voeding in het water: Oorzaken zijn meestal teveel vissen, te weinig planten of een combinatie van beide.

Nu we weten wat de oorzaak van het probleem is kunnen we een oplossing bedenken door simpel en logisch na te denken.

Wat zijn ‘teveel vissen’ in een vijver?:

Als je een vijver op een natuurlijke manier zonder dure filters en producten helder wilt krijgen en houden moet je het visbestand in de hand houden, 10 visjes op iedere 1000 liter water inhoud van de vijver is een redelijke houvast bij niet al te grote vissen. Zijn de vissen flinker van maat, dan is het beter om ervan uit te gaan dat 1 meter vis per 1000 liter water het maximum is.

Vissen eten, en ontlasten net als wij. Ontlasting van vissen is mest of voeding in het vijverwater, bij aanwezigheid van veel voeding in het water is er voldoende voor zweefalg en draadwier om zich te ontwikkelen.

Draadwier:

Draadwier

Draadwier kan simpel handmatig uit de vijver worden verwijderd en is vaak in het vroege voorjaar aanwezig. Vroeg in het voorjaar is het water nog koud van de winter en moeras en waterplanten kunnen nog niet uitgroeien. Een kleine periode in het vroege voorjaar (normaal eind Februari t/m eind Maart) is het water warm genoeg voor draadwier om zich te ontwikkelen, maar voor moeras en waterplanten nog niet. De draadwier kan in deze periode profiteren van de volop aanwezige voeding en zal flink kunnen uitgroeien. Het water in een vijver met veel draadwier is over het algemeen mooi helder, aan de ene kant omdat het nog te koud is voor zweef-alg en aan de andere kant omdat de draadwier veel voeding uit het water wegneemt.

Draadwier bestrijden (als gewenst) is simpel, je kan met een stok de wieren opdraaien en uit de vijver verwijderen. Er zijn ook veel middeltjes tegen draadwier waarvan er vele zijn gebaseerd op koper. Koper in het water is iets waar een lagere plant zoals de draadwier niet mee overweg kan, en de plant zal snel verslijmen en verdwijnen. Echter na een paar weken kan hij alweer opnieuw opduiken. Ik ben geen fan van koper-gebaseerde middelen omdat het een zwaar metaal is wat er in de vijver wordt gegooid beter is de draadwier af en toe te verwijderen. Zodra de moeras en waterplanten gaan groeien en voeding opnemen uit het water zal de uitgroei van draadwier sterk verminderen. Let wel op uw waterwaarden, zorg dat het water hard genoeg is (waarde liefst minstens 10º Duitse hardheid) Draadwier doet het minder goed in deze omstandigheden, evenals zweefalgen.

Zweefalg:

Zweefalg onder microscoop

Zweefalg is een probleem dat pas voorkomt in het latere voorjaar en de zomer t/m het najaar. Zodra het water in de winter onder de 10 / 12 ° C duikt is de groei van de zweefalg gestopt en wordt het water helderder.

Net als draadwier kan zweefalg alleen uitgroeien als er voldoende voeding aanwezig is om van te profiteren. Zijn er veel vissen dan is er veel voeding in het water, en zijn er (te)weinig planten wordt er te weinig voeding opgenomen zodat er een overschot is. Van dit overschot kan een zweefalg profiteren en op uitgroeien.

Heel simpel uiteen gezet kunt u zich het volgende voorstellen. Stel in een vijver is 1 kilo voeding aanwezig, en de aanwezige moeras en waterplanten kunnen bij elkaar 800 gram opnemen. Dit betekend dat er 200 gram overblijft waar dan zweefalgen en/of draadwieren van kunnen profiteren.

Waterwaarden:

Belangrijk voor moeras en waterplanten om voeding optimaal op te kunnen nemen uit het water zijn de waterwaarden. De belangrijkste waarden voor het goed functioneren van een vijver zijn de GH, KH en PH waarde.

Heel vaak wordt er veel gepraat en gekeken naar de PH waarde, echte de GH en KH waarde zijn veel belangrijker omdat de combinatie van deze mede de PH waarde bepalen alsook de hoeveelheid zuurstof die het water kan binden.

Laat dus bij problemen altijd uw waterwaarde testen en zorg dat u redelijk precies de waterinhoud en het plant en visbestand van uw vijver weet.

UV-C filter:

Als er zich ondanks alle goede zorg toch veel problemen blijven voordoen in de vijver, misschien omdat u b.v. geen afscheid wil nemen van een deel van het visbestand, dan zijn er altijd nog hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat zweefalgen worden bestreden zonder dure middelen.

Het UVC filter is een simpel maar zeer effectief wapen tegen zweefalg (NIET TEGEN DRAADWIER) het vijverwater met de zweefalg wordt opgepompt door een buis met daarin een glazenbuis waar de sterke UVC lamp brand. De zweefalg is erg gevoelig voor de directe blootstelling aan het UVC licht en verbrand. Na verloop van tijd blijft er geen zweefalg meer over in de vijver en is het water helder.

De lamp in een UVC filter is verwisselbaar, en moet om de 5000 / 6000 uur gebruik worden verwisseld. Normaal gesproken bij constant gebruik komt dit overeen met één seizoen van maart tot november. In november maakt u het UVC filter los, maakt hem schoon en slaat u hem op voor de winter om bevriezen en breken van het quartsglas te voorkomen. Deze glazen buis in het UVC filter is zeer kwetsbaar en moet zeer voorzichtig worden behandeld.

 

Combinatie drukfilter met UV lamp

Tegenwoordig worden UVC filters niet alleen los, maar ook gecombineerd met een pomp of met een (druk)filter aangeboden. Als u alleen last heeft van zweefalg in een verder redelijk normale natuurvijver is een los UVC filter of een combinatie van pomp met UVC filter voldoende, als u niet alleen last heeft van groen water, maar ook andere troebelheden door vissen of andere redenen is een doorstroom of drukfilter in combinatie met UVC filter beter. Deze laatste filters vangen ook kleine zwevende deeltjes op dmv andere filtermaterialen zoals schuimringen en of substraten en watten. Die zwevende deeltjes kunnen kleideeltjes zijn of opdwarrelende planten resten. Door ze op te vangen in filter materiaal worden ze uit de vijver verwijderd en dit zorgt uiteraard voor een beter beeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*