(Vlinder) Orchidee of Phalaenopsis, hoe te houden en verzorgen.

Closeup van groen getinte Phalaenopsis

Velen vinden het nog steeds lastig als het gaat om de verzorging van een Orchidee.

De Orchidee die we allemaal kennen/hebben:

In dit artikel wil ik graag de verzorging van de Vlinder Orchidee (Phalaenopsis)  uit de doeken doen.

Eerst de prachtige latijnse naam van de plant, zoals bij vele planten is de naam een weerspiegeling van de plant zelf, in dit geval een orchidee met bloemen die veel weg hebben van een vlinder. Eigenlijk is de latijnse naam in dit geval meer Grieks, ‘Phalaina’ is het griekse woord voor ‘Vlinder of Nachtvlinder’ en ‘Opsis’ betekend zoiets als ‘lijkt op’

_IGP9037 phalaenopsis multifloraStandplaats:

In de huiskamer voelt de Vlinder Orchidee zich prima zolang de temperatuur ergens tussen de 17-18 en 24-25 graden Celcius ligt. Zoals veel kamerplanten verlangt zij het liefst een plaats met veel licht, maar absoluut zeker geen direct zonlicht. Dit is te verklaren door te kijken naar de natuurlijke standplaats van veel van onze kamerplanten nl. in een woud onder bomen in warme streken. U kunt zich voorstellen dat de temperatuur belangrijk is, de luchtvochtigheid (die is in onze huizen nogal eens ongezond laag!) én dat er door een bladerdek van bomen natuurlijk geen direct zonlicht op deze planten valt. Om kamerplanten zo goed mogelijk te verzorgen moeten we zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden benaderen.

Orchideëen zijn epifyten dit houdt kort in dat zij niet met hun wortels in de grond groeien, maar zich vasthechten aan/in bomen ónder het bladerdek en zelf blad (groen) hebben. Ze zijn dus zeker geen last of hinder voor de bomen waar zij in groeien omdat ze zelf in staat zijn om suikers te produceren met hun bladgroen, en omdat de luchtvochtigheid zeer hoog is in hun leefomgeving kunnen zij met hun luchtwortels voldoende water uit de lucht halen om te overleven.

Hierbij heeft u een zeer belangrijke leidraad te pakken als het gaat om de verzorging van een (vlinder) orchidee, nl. dat zij met zeer weinig water dus prima functioneren.

_IGP9043 Phalaenopsis geel wit groenVerzorging:

Ik begin bij het lastigste, (maar dat is gelukkig écht niet zo!) nl. water geven.

Zoals eerder besproken is een Orchidee een epifyt en haalt met zijn dikke LUCHTWORTELS water uit de lucht ofwel zijn directe omgeving. Nu zult u denken, ‘de plant zit toch in een pot?’ dat klopt, maar dat is gedaan om het ons makkelijker te maken hem in een sierpot op tafel, of op de kast te zetten.

De kwekers van de Orchidee zetten de plant in een doorzichtig plastic potje opgevuld met houtsnippers dit is een prima begin voor gemakkelijk onderhoud. Dompel uw Orchidee zo ongeveer één keer per twee weken onder in b.v. de gootsteen met lauw water. Laat de plant hierna grondig uitlekken voordat je hem terug in zijn sierpot zet! de plant mag niet met zijn wortels in een laagje water staan. Een uitzondering kan een speciale orchideëenpot zijn, door een slim randje in de pot kan er een klein laagje water onderin de sierpot blijven staan zonder dat de plant met de wortels direct contact heeft.

Orchideeën water geven
Ongeveer 1x per 10 dagen zet ik mijn orchideeën een half uurtje in de gootsteen met handlauw water. daarna even uitlekken en klaar!

 

 

Als u twijfelt of het dompelen wel nodig is, kijk dan eens goed naar het doorzichtige plastic potje waar de plant in staat. Is daar nog vochtige aanslag (waterdamp) te zien dan is het nog wat te vroeg, andersom als dit niet te zien is kan hij gedompeld worden.

Voeding toevoegen aan het water moet u niet doen als de plant is uitgebloeid en opnieuw in de knop moet komen, doet u dit wel heeft u grote kans op veel en prachtige bladeren maar weinig of geen nieuwe bloemen. Pas als de plant duidelijk begonnen is aan een nieuwe bloemstengel kunt u voeding gaan geven, dit houdt u vol totdat de eerste bloemen open gaan, dan kunt u weer stoppen met voeden.

Snoeien:

Ik hoor van veel mensen dat zij de oude bloemstengel direct wegsnoeien als de laatste bloemen zijn uitgebloeid. Dit moet je zeker niet doen! laat de stengel met rust, want heel vaak ontstaan de nieuwe bloemstengels op de oude. De plant heeft veel energie gestoken in de bloemstengel het is zonde om deze zo snel weg te snoeien. Pas wanneer een stengel gaat verkleuren als teken van afsterven kunt u hem wegnemen.

Hoe krijg ik hem opnieuw in bloei?:

Een Phalaenopsis krijg je eenvoudig weer in bloei, wat je vooral nodig hebt is geduld.

Nadat de laatste bloemen zijn afgevallen verplaats je de plant naar een lichte plaats waar hij in alle rust nieuwe bloemstengels en knoppen kan maken. Veelal ontstaan de nieuwe stengels op de oude stengels of onder in de plant waar ook het blad ontstaat. De verzorging blijft vrijwel gelijk als tijdens de bloei u mag de plant echter best ‘een keertje vergeten’. Een plant die het een beetje moeilijk heeft zal in het algemeen sneller tot bloei komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

10 Comments

 1. Mevrouw/Meneer Verschelden,

  Zolang de pot er omheen past is het goed.. de overpot is meer esthetisch dan een voorwaarde voor een gezonde Orchidee.

  Mijn voorkeur heeft wel de speciale Orchideeën potten omdat daar onderin een opvang is voor water. Zolang er geen water de wortels van de plant raakt is het goed.

  Gebruik je een gewone overpot houd je gewoon het dompelen aan eens in de 10-14 dagen. Onderin zo’n pot mag geen water staan dat zou verrotting veroorzaken.

  Succes, en veel plezier van de Orchidee!

  Groet,
  Marcel.

 2. ik heb zojuist twee vlinder orchidee gekocht bij de Vomar de plant staat in zo, n plastiek pot zoals u schrijft.mijn vraag is wat moet de grote zijn van de over pot in diameter en hoogte.

 3. Antoon,

  Een late reactie, maar beter laat dan nooit.

  Wat je beschrijft zou veroorzaakt kunnen worden door lage temperatuur of teveel water.

  Teveel water zou ik willen uitsluiten want 1x per week dompelen (goed laten uitlekken!) hoeft geen probleem te zijn al zou ik liever een dag of tien aanhouden.

  Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat van tientallen Orchideeën meerdere in tijd van een paar dagen nog jonge bloemen verwelkten. navraag bij de kweker leverde een blik op de temperatuur op die bleek net een paar graden lager te liggen als het minimum (16-17 graden celcius).

  Misschien staan de planten dicht op het raam waar de temperatuur lager ligt als in de woonkamer? of in een Serre?

  Succes,
  Marcel.

 4. Het probleem wat je beschrijft Antoon heb ik laats nog eens mee gekregen van een klant.. Ik heb daarvoor de kweker aangesproken en die gaf aan dat het wel eens zou kunnen zijn dat de plant te koud staat.
  Staat hij b.v. dicht bij een raam kan het in de wintertijd vlak bij het raam behoorlijk wat kouder zijn dan in de rest van de kamer. Een Orchidee mag beslist niet kouder als een graad of 16 staan anders krijg je verwelkings verschijnselen zoals je beschrijft.

  Het dompelen zoals je beschrijft is goed, maar laat je de plant goed uitlekken voordat je hem terug zet in de overpot? zo niet kan lekwater zich ophopen onderin de pot en voor teveel nattigheid zorgen wat ook weer in eerste instantie voor verwelkings verschijnselen zorgen.

  Groet,
  Marcel.

 5. ik heb een plant die heeft wel drie grote bloemstengels ze staan vol knoppen maar als er drie bloemen open gaan en de vierde bloem wil open gaan verwelkt de eerste bloem al doe ik iets fout ik dompel ze iedere week in lauw regen water en eens per maand een beetje voeding

 6. Ik zeg altijd dat als je een bepaalde manier hebt om een plant, vijver, tuin of wat dan ook te verzorgen en je bent tevreden met het resultaat? verander die manier dan niet!

  Echter (moet ik toegeven) ik raad jouw manier van verzorging van een orchidee niet aan voor de gemiddelde consument.. het gevaar voor rottende wortels is enorm en die wortels zijn bedoeld als luchtwortels, niet om onder water te verblijven. De dikke vlezige wortels van een Orchidee halen water uit de (vochtige) lucht, en komen in de natuur niet direkt in aanraking met vloeibaar water..

  Maar nogmaals als jij tevreden bent met deze methode? Zeker niet veranderen!

  Groet,
  Marcel.

 7. In tegenstelling tot het alom bekende advies om bij de verzorging van een orchidee zuinig te zijn met water, heb ik doorgaans veel plezier van deze plant door ze met haar voetjes constant in water te laten staan. Bij aankoop van de orchidee spoel ik de wortels helemaal schoon onder een lauw warme kraan. Vervolgens neem ik een mooie glazen vaas die ik met water vul zodat de plant met haar wortels onder water staat. Op deze manier heb ik heel lang plezier (vaak wel een half jaar) van een mooie bloeiende plant! Ik houd uiteraard rekening met een lichte, niet zonnige standplaats. Indien nodig, als het water vies is of ruikt, ververs ik het water.

 8. Marcel,

  je had inderdaad gelijk, het potje stond nl. op van de geleiachtige bolletjes, die water opnemen en het dan geleidelijk afgeven. Maar het bleek dat die bolletjes ook onder in het potje gekropen waren en dus de wortel helemaal nat hielden.
  Heb alles verwijderd en de wortels even goed laten luchten en drogen en hoop dat de resterende knoppen nog gaan bloeien.
  Bedankt voor je tip.

 9. Jan,

  Zeer waarschijnlijk is de plant te nat als de knoppen eraf vallen. de dikke vlezige wortels zullen dan gaan rotten en kunnen vervolgens hun werk niet goed meer doen waardoor de plant zelf uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen zoals het afvallen van knoppen.

  Een gezonde Orchidee heeft veel van die vlezige wortels, het is wat mij betreft ook de wortel die bepaalt of ik een bepaalde orchidee aanschaf!

  Het komt slechts zelden voor dat de plant te droog is in die situatie. Wil je zeker zijn dat je de plant niet teveel of te weinig water geeft dompel de gehele plant dan 1x per 14 dagen onder in lauw water, laat de (kweekpot) goed uitlekken en zet hem terug in de sierpot.

  Een hele kleine kans zou kunnen zijn dat de temperatuur te laag is waar de plant staat, maar dat gebeurt eigenlijk nooit in een woonkamer omgeving.

 10. Wat doe ik fout als ik de orchidee na een rustperiode weer knoppen zie vormen, maar deze knoppen komen niet tot bloei maar verdrogen en vallen af.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*