Medinilla magnifica, hoe te houden en verzorgen.

Medinilla magnifica:

 • Familie: Malastomataceae.
 • Oorsprong: Filippijnen
 • Komt voor: Azië en tropisch Afrika in het laagland van de regenwouden.
 • Waar groeit de plant: Op takken van bomen (epiphyt)

Moeilijke verzorging?

Medinilla is een spectaculair bloeiende kamerplant die door veel mensen prachtig gevonden wordt maar aan de andere kant verafschuwd door de ‘moeilijke’ verzorging en de problemen die men ondervindt na de aanschaf.

Deze angst voor de moeilijke verzorging is ongegrond, een Medinilla is eigenlijk heel gemakkelijk te verzorgen maar je moet even weten hoe het moet! Als het kwartje van deze fantastische plant eenmaal is gevallen kan iedereen ermee omgaan en er heel lang plezier van beleven!

Na aanschaf van de Medinilla (meestal in knop of bloei) kan de plant zonder al teveel problemen tot twee maanden door bloeien, alleen hebben veel consumenten last van bladval, en het zwart worden van stengels en bladeren waarna de plant de vuilnisbak in verdwijnt. Zonde van zo’n niet goedkope plant!

Natuurlijke omgeving:

Om een plant goed te verzorgen moet je eigenlijk zijn natuurlijke omgeving kennen en zoveel mogelijk nabootsen. Een Medinilla is een Epifyt en groeit op takken van bomen in tropische regenwouden. Een epifyt is een plant die groeit op andere planten zonder er schade aan te veroorzaken of voeding van zijn host weg te nemen. Een ander heel bekend voorbeeld van een epifyt is de Orchidee.

Epifyten die op deze manier groeien, moeten hun vochtbehoefte uit de lucht nemen en kunnen dus met kleine hoeveelheden water goed functioneren, sterker nog teveel water zal grote problemen veroorzaken. Tropische regenwouden zijn warm en de Medinilla heeft dan ook een hekel aan koude.

Conclusie is dan ook dat verreweg de meeste problemen met de Medinilla worden veroorzaakt door teveel water en koude. Nu helpt het tijdstip van aanbod niet mee om de problemen te voorkomen. Medinilla’s worden meestal aangeboden vanaf oktober/november de tijd dat de bloei begint. Het is dan ook zaak om bij aanschaf goed te vragen of de plant niet te nat en te koud heeft gestaan én de plant goed te laten inpakken alvorens ermee naar buiten te gaan.

Standplaats:

Eigenlijk al behandelt, een lichte plaats, liefst met hoge luchtvochtigheid, iets direct zonlicht (niet teveel), en warm genoeg. (tussen de 18 en 30 graden Celsius)

Water geven:

Geef de Medinilla tijdens de bloei matig water en om de week een beetje vloeibare voeding, let op de plant liever iets droog dan nat!

Medinilla jonge scheuten
Jonge uitlopers, nu iets meer water gaan geven.

Na de bloei ga je weinig water geven en stop je met het voeden totdat er uit het hart van de bladeren nieuwe stengeltjes beginnen te groeien. Op dat moment ga je weer iets meer water geven en om de week vloeibare voeding.

Zodra de nieuwe stengels en bladeren zijn uitgegroeid schakel je weer terug naar weinig water en géén voeding. Nu geduldig afwachten totdat er in het hart van de nieuwe bladeren een heel klein nieuw bloemknopje gaat ontstaan. Als je er zeker van bent dat het om een nieuwe bloemknop gaat mag je het water geven weer iets gaan opvoeren en ook weer om de week voeding gaan geven. De stelling blijft: LIEVER IETS DROOG DAN TE NAT!

De Medinilla bloeit rond november tot ongeveer januari/februari, hierna duurt het dus weer tot november voordat er weer nieuwe bloei is.

Snoeien:

Mocht na een aantal jaren de plant te groot worden is het mogelijk om te snoeien, hierbij let je op de vorm van de plant en haal je altijd hele stengels weg tot op de plek waar ze zijn ontstaan.

Stekken:

De Medinilla is goed te stekken als u maar wat geduld heeft.

Snoei een jonge scheut weg bij het punt van ontstaan en knip zeker de helft van de bladeren weg om de verdamping kleiner te maken.

Snij de stengel goed schuin af met een scherp mes, dompel de snoeiwond in stekpoeder.

Vul een kweekpotje van zo’n 13 cm. met stekgrond en steek daar de scheut in. Plaats de stekpot op een lichte plaats uit de zon en zorg voor warme voeten (rond de 30 graden Celsius) ook hier spaarzaam met water, beter is om de plant met een planten spuit af en toe te nevelen dat is voldoende.

Na ongeveer 1 á 2 maanden kan de stek met zijn jonge worteltjes voorzichtig worden opgeplant in een grotere pot met een goede potgrond. Hierna gaat u het jonge plantje verzorgen zoals een volwassen plant. Wederom voorzichtig met water, bij twijfel liever overslaan.

Medinilla groei-suikers 2Groei Suikers bij Medinilla

Een Medinilla die goed groeit vormt op het blad hele kleine bolletjes, die bolletjes zijn een soort suikerwater dat verhard. Het is heel normaal en moet niet verward worden met een ziekte of aantasting door ongedierte. Voor het gemak zie je hier een foto van de bewuste groei suikers op mijn eigen Medinilla’s nieuwe blad.

Als je klikt op de foto krijg  je een grote versie.

.

.

Medinilla waterAanvulling Water Geven:

En nu moet mijn Medinilla water krijgen.. zodra het blad iets krult pak ik de gieter pas. Let op, geef licht warm water, in ieder geval niet koud! Daar heeft de plant een hekel aan.

Je ziet ze nu niet, maar ik heb 5!  bloemknoppen, het wordt de 4e keer bloei in 3 jaar.

Bijvoeden alleen na de eerste bloei na aanschaf, gebruik Orchideeënvoeding.

76 Comments

 1. Lana,

  Het meest aannemelijk in dit geval is toch weer teveel vocht. Als de bloemstengel die is afgevallen zacht aanvoelde en donker tot zwart gekleurd was is dat zeker het geval.
  Ben je er zeker van dat dit niet het geval kan zijn moet je nagaan of het mogelijk is dat de plant het misschien ‘koud’ kan hebben.. staat hij b.v. tegen een raam aan? daar kan het vooral s’nachts te koud zijn.

  Over water ben ik altijd heel duidelijk.. liefst pas water geven als de plant er om vraagt.. dus wanneer het blad iets begint op te krullen. Temperatuur moet liefst zeker 19 graden zijn.. tegen een koud raam kan dat s’nachts makkelijk tot 16 of minder dalen. Let ook even op tocht, al is dit meer om schild en wolluis te voorkomen.

  Succes! en veel plezier van jouw Medinilla gewenst,
  Marcel.

 2. Hallo Marcel,

  In Februari heb ik in een tuincentrum de medinilla “Dolce Vita” gekocht. Hij bloeit goed, de eerste twee bloemen beginnen open te gaan.
  En ineens viel er vanmiddag een bloem (die al redelijk open stond) met steel en al van de plant af! Hoe kan dit? En hoe zorg ik ervoor dat mijn vier andere bloemen er niet ook vanaf vallen?

  Alvast hartelijk dank voor je advies.

 3. Kirsten,

  als er gele bladeren afvallen geeft dat meestal aan dat er teveel water is gegeven.

  Ik wacht meestal met water geven als de plant ‘er om vraagt’ dwz als je ziet dat de bladeren iets beginnen te krullen (de randen omhoog) dan is het de tijd om water te geven. Verder als de plant is gestopt met bloeien mag je deze wat gaan voeden met (klinkt raar) Orchideeën mest. Deze mest is veelal vloeibaar en moet je aan het gietwater toevoegen. Let vervolgens op dat je dit niet overdrijft.. een keer of vier mest toevoegen zou genoeg moeten zijn voor de plant. Hiernaast zorg je voor een lichte plaats, uit de volle zon en tocht. Daarna ‘gewoon’ afwachten tot de nieuwe bloei komt, dit kan echter best even duren.. in principe bloeit de plant maar 1x per jaar.

  Succes!
  Groet, Marcel.

 4. Een reactie via e-mail:

  Beste Tuinhulp.com,

  Ik heb al zo’n 4 jaar 2 Medinilla‎’s staan. Toen ik ze kreeg zaten ze vol prachtige bloemen. Maar daarna nooit meer… Ik denk dat ik ze teveel water heb gegeven dus ik doe dat nu mondjesmaat. (Ik ben heel slecht met planten!? Zelfs cactussen overleven het vaak niet… 🙁 ) Verder vallen er regelmatig gele bladeren af maar er komen geen nieuwe bij…

  Wat moet ik doen om de planten er weer bovenop te krijgen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Kirsten Lathouwers

 5. Rianne,

  Ik moet bekennen dat ik dit voor het eerst hoor, en mij niet bekend is wat het probleem is dat dit veroorzaakt.. Hopelijk leest er iemand mee die hier wel een antwoord op weet?

  Marcel.

 6. Goedemiddag,
  Ik ben in bezit van een hele mooie Medinilla die goed groeit. Er zitten 3 knoppen aan die inmiddels open gaan, echter valt het mij op dat er geen ”stampers/trosjes” inzitten. Mijn bloemen hebben dus alleen de roze bladeren maar geen ”besjes”, van binnen zijn ze dus leeg. (de trosjes lagen er verdroogd in terwijl de plant zelf prima groeit en genoeg water krijgt) Is de Medinilla onbevrucht? En zo ja, hoe krijg ik het in de toekomst voor elkaar dat ik wel mooie bloemtrossen krijg.

 7. Hortencia,

  Het lijkt dat je Google vertalen gebruikt, dit werkt wel maar is moeilijk te begrijpen. Je kunt ook in het engels schrijven als dat makkelijker is. Ik hoor van je.

  Marcel.

 8. hallo goedenavond,
  Ik ben Braziliaanse en ik woon in het noordoosten van Brazilië, en zou graag de direct mail specialist in MarcelVan Leeuwen planten hebben, wordt
  mogelijk?
  zeer dankbaar voor de aandacht
  Hortencia Foppe
  e-mail hortencia

 9. Frederieke,

  Het is goed mogelijk dat je ook bladknoppen ziet, alleen is dat moeilijk te zien als ze nog heel klein zijn.

  Mochten het toch allemaal bloemknoppen zijn hoeft dat geen probleem te wezen. Ik zou ze in deze periode van groei wel een aantal keren Orchideeën voeding geven voor de nodige kracht en energie.

  Al met al een heel mooi resultaat! gefeliciteerd.

  Groet,
  Marcel.

 10. Afgelopen zomer heb ik een Medinilla gekocht met 4 bloemen, deze heeft mooi gebloeid en naderhand zijn de bloemen uitgevallen. Bijna 2 maanden geleden zag ik dat er 6 nieuwe knoppen in komen, die groeien ondertussen goed. Nu zag ik vandaag weer 5 kleine knopjes ertussen, dit zou betekenen dat ik van 4 bloemen vorige bloemperiode naar 11 bloemen zou gaan! Is dit normaal?! En kan dit kwaad voor de plant?

 11. Mevrouw/Meneer Schenk,

  Het aanmaken van nieuw blad of nieuwe bloemen kan soms lang duren. U mag nu het voorjaar wordt mag u voeding geven, geef de Medinilla Orchideeën voeding met de gietbeurten tot maximaal eind mei.

 12. Evy,

  Alles wat je beschrijft is normaal te noemen behalve misschien die witte kleverige korrels aan de onderkant.. hoe groot zijn die en heb je misschien foto’s?

 13. Linda,

  Zeer waarschijnlijk is de plant dan toch te nat.. blijven controleren (vinger in de grond steken) wachten met water geven en inderdaad uit de tocht houden.

 14. Bij mij zitten alle bladeren helemaal vol met witte korreltjes, zijn dat dan ook die groeisuikers?
  Een maand of 3 geleden liet mijn Medinilla alle bloemen vallen, klopt het dat hij nu nog geen enkele aanstalte maakt tot het maken van nieuw blad en/of bloemen?

 15. Hallo,
  ik heb mjn medinilla sinds vorig jaar sept. er waren 2 bloemstengels aan met grote bloem. na tijdje begonnen de roze knopjes af te vallen, nadien ook de roze schutbladen van bloem. er bleef nog maar 1 bloemstengel hangen. op plaats van verdwenen bloemstengel komt nu nieuwe bloemstengel en bloem. er zijn witte suikerbollen op de bladen, maar ook witte kleverige korrels aan onderzijde blad. >>> normal? vorige week vastgesteld datde grond echt wel te nat was. deel grond eraf gedaan en bijgevuld met orchidee-potgrond. de stengels van groene bladen worden aan 2 zijkanten bruin en precies verdord>>> is dit nomaal?
  >>> mag (of moet) ik nu bijmesten met orchideeenmest?

 16. hallo,
  Bij mijn medinilla krullen de blaadjes wel om maar de aarde is nog vochtig. Dan maar geen water geven ? Er zijn ook 2 bladeren afgevallen, de onderkant van het blad was bruin. Ik heb de plant gister op een rustigere en lichtere plek gezet. De vorige plek kon wat tochtig zijn ( dicht bij een deur) en ik las dat dat niet goed is. groetjes linda

 17. Mirjam,

  Iets minder water zou geen kwaad kunnen, liever niet iedere week, maar als het blad dmv licht opkrullen aangeeft dat het vocht nodig heeft. Tijdens de bloei geef ik nooit voeding, wel evt. een paar keer na de bloei om nieuwe groei te stimuleren maar niet vaker dan 3 of 4 keer.

  Succes,
  Marcel.

 18. Onze Medinilla Magnifica heeft vorig jaar november tot zeker augustus mooie bloemen gehad. Als ze waren uitgebloeid volgden er nieuwe wel iets kleinere bloemen en bladeren. Hij is nu al een tijdje uitgebloeid en er vormen zich nieuwe bladeren. Alleen hangen ze ineens slap de stengel is/wordt zwart/donker, en de bladeren vallen eraf of bij lichte aanraking vallen ze eraf, ze zijn wel mooi groen van kleur. Het lijkt of de aarde witte plekken vertoont, enig idee wat het is? Ik geeft bij bloei om de week orchideeën voeding en de andere week gewoon water. Vorig jaar ging dit goed totdat hij nu is uitgebloeid.

 19. Anneke,

  Voldoende licht is erg belangrijk voor de Medinilla, maar tocht is een vervelende zaak… Zorg dat je de plant zoveel mogelijk licht gunt, let op met water geven en bestrijd de wolluis met Promonal.

  Succes,
  Marcel.

 20. Ik denk dat de plant toch iets tocht op vangt ik heb nog een plek in de kamer maar dan staat de plant wat minder in het licht
  kan dat kwaad
  vriendelijke groet anneke

 21. Beste Anneke,

  Wolluis is lastig te bestrijden, maar op een kamerplant is het meestal nog redelijk overzichtelijk. Ik adviseer Promonal van Ecostyle te gebruiken. doop een wattenstaafje in de pure promonal en stip hiermee de wolluis één voor één aan. Herhaal dit desnoods nog twee keer. Promonal dringt door het ‘wolletje’ heen en bestrijd effectief het beestje. Hierdoor hoef je niet de hele plant te spuiten. Let eens op of de standplaats misschien tocht vangt? tocht is een beste manier om luis te ‘vangen’, licht en een klein beetje zon is prima.

  Succes,
  Marcel

 22. ik heb de medinilla van april en er zijn al drie bloemen uitgebloeid en die heb ik er goed vanaf gehaald en heb al een keertje gevraagd wat doe ik tegen wolluis en er werdt geadviseerd om bij een tuincentrum een middel tegen wolluis te halen wat ik ook heb gedaan daarmee goed ingespoten maar nu heb ik weer2 bloemen eraan maar nu zitten de bloemen onder
  de plant staat vlak bij het raam maar ik let erop dat het geen felle zon krijgt moet ik de plant neer zetten zodat het minder licht krijg want ik wil van die wolluis af

 23. Lotte,

  Het verkleuren en vervormen van het blad duidt op een optredend gebrek.
  Ik weet niet hoeveel en wat je voor voeding geeft, maar een goede kamerplanten mest (Prima is b.v. Orchideeën voeding) is gewenst.

  Geef niet teveel maar tussen de bloeiperiodes in mag tussen ongeveer april en september om de twee weken wat voeding gegeven worden.

  Succes,
  Marcel.

 24. Dag Marcel

  ik heb bijna 2 jaar een grote plant. De plant staat op een omgekeerd rond bord, zodat dit een eiland crëert. Wanneer de plant water krijgt, loopt het er dan rond en helpt dit voor de luchtvochtigheid?
  Het eerste jaar deed hij het goed, maar nu beginnen de nieuwe groene bladeren op te krullen, te scheuren en 1 ervan wordt rood/bruin.

  Enig idee hoe dit komt?

 25. Anneke,

  Het zou goed kunnen dat het plakken wat je voelt de groeisuikers zijn die door de poriën van het blad naar buiten komen…
  Echter het kan soms ook op luizen duiden en dan meestal wolluis. Gelukkig is wolluis gemakkelijk te vinden, het zijn witte wollige schildjes van ongeveer een halve tot een centimeter groot.

  Als dit het geval is kan je ze voorzichtig met een mesje verwijderen (mechanisch) of met Promonal van Ecostyle behandelen (herhalen na een week).

  Kijk de bladeren goed na, zie je geen beestjes dan plakken waarschijnlijk de groeisuikers die uit het blad komen en dat is normaal.

  Verder de plant behandelen zoals beschreven in mijn artikel, en geduldig afwachten. De bloemen komen vanzelf weer terug maar het kan soms even duren.

  Succes,
  Marcel.

 26. ik heb ook een vraag over de medinnilla
  ik heb een uitgebloeide plant van mijn buurvrouw gekregen de bladeren zijn mooi maar
  ze kleven steeds het lijkt wel of het traant plakt echt dus
  wat moet ik hieraan doen want weg gooien vindt ik echt zonde

 27. Denise,

  Besproeien van het blad kan zeker geen kwaad. gebruik alleen geen kraanwater maar liefst regenwater of afgekookt water om de kalk tot minimum te houden.

  Probeer tijdens de bloei de bloemen zoveel mogelijk te missen.

  Verder, net als bij de orchidee, niet teveel water maar op gezette tijden water geven. Het eerste jaar nog geen voeding geven.
  Lees het artikel goed dan moet je er uit komen, vooral het blad is een goede indicator wanneer je water moet geven.

  Succes, en veel plezier van je Medinilla!!
  Marcel.

 28. Hallo,

  Vandaag heb ik mijn eerste Medinilla aangeschaft.Ik heb mij tot nu toe altijd kunnen bedwingen om het niet te doen,omdat men altijd zegt dat het een moeilijke plant is.
  Nu heb ik er eentje kunnen bemachtigen voor een zeer gunstige prijs en heb deze kans dan ook niet voorbij laten gaan.

  Met veel interesse heb ik al de reacties gelezen.Toch blijft er voor mij één vraag over.
  Ik heb gelezen dat men deze plant ongeveer moet behandelen als een orchidee,waar ik wel goed mee overweg kan.
  Nu is mijn vraag: Kan het kwaad om de bladeren zo af en toe te sproeien i.v.m. het verhogen van de luchtvochtigheid? Dit doe ik nl. met mijn orchideeën wel.

  vr.gr.Denise

 29. Sakura,

  De slechte delen kan je zonder problemen wegnemen.
  In de loop van de zomer (na de bloei) zou je onder normale omstandigheden wat groeischeutjes mogen verwachten die hopelijk het gat weer wat kunnen opvullen.

  Succes,
  Marcel.

 30. Hartelijk dank voor de snelle reactie Marcel. o spannend , ik ben heel blij dat te horen! nog 1 vraag. rond kerst zijn er van 1 tak alle bladeren afgevallen. De rest is intact. enkel is die ene tak zwart. kan ik deze tak afknippen? of laat ik hem het best zitten? Dank u 🙂

 31. Sakura,

  Precies hetzelfde heb ik zelf ook meegemaakt. Het knopje wat je ziet kan zeker uitgroeien tot een nieuwe bloem! gewoon lekker afwachten tot je wederom wordt getrakteerd op de bloem van de Medinilla.

 32. Hallo,

  Net voor de kerst kocht ik mijn eerste medinilla magnifica, ondertussen zijn alle bloemen uitgebloeid (en sommige tot aan de steel afgevallen) Maar 3 stengels met roze bladeren hangen nog aan de plant vast. (zonder de bloemen dan) Sinds een korte tijd zag ik dat er iets groeide in het midden tussen de 2 roze bladeren. het lijkt op een klein knopje. het gaat langzaam open en het lijken zelfs kleine bolletjes die erin zitten. nu begint ook op de andere 2 roze stengels dezelfde knopjes te groeien…. wat is dit? gaat de bloem voor een 2de ronde? lijkt me niet mogelijk toch? dat uit een uitgebloeide bloem weer een bloem komt?

 33. Slechte bloemen die je toch niet vertrouwd kan je het beste weg knippen. Als het blad opkrult, zonder verkleuringen is dat meestal een teken van droogte, dus er kan wat (lauw) water bij.
  De witte vlekjes kunnen groeisuikers zijn , maar als je een foto zou kunnen mailen liefst goede kwaliteit kan ik voor de zekerheid even zien wat het kan zijn.
  info(apestaartje)TuinHulp.com

  Succes,
  Marcel.

 34. Bedankt weer voor de reactie. De plant intussen verpot, dus ben benieuwd! Ben bang dat de bloemen niet meer te redden zijn, maar misschien komt hij weer opnieuw in bloei… Mijn twee planten die al stonden gaan ondertussen ook wat kuren vertonen. De bladeren gaan krullen en de nieuwe knopjes welke volgens mij bladeren moeten worden lijken wat verdroogd. Er ontstaan witte vlekjes op de bladeren… Toch staat de plant voor het raam en krijgt ook voldoende water/voeding (denk ik althans). Ik zal nu eerst eens kijken naar de luchtvochtigheid, misschien dat het daaraan ligt…

 35. Jannie,

  Ik ben bang dat het door het verplanten kan zijn gekomen.. Medinilla’s zijn epifyten en die moeten (net als Orchideeën) hele luchtige grond hebben anders kunnen de wortels verstikken.. Ik heb de mijne destijds voorzichtig uit zijn pot gehaald en in een grotere sierpot geplant, hiervoor heb ik Seramis gebruikt een poreus korreltje dat heel luchtig is.
  Gewonen potgrond kan te vast worden en de boel verstikken.

  Ik raad je aan beide planten opnieuw te potten en gebruik dan ook Seramis óf Orchideeën grond.

  Succes,
  Marcel.

 36. De twee planten die ik heb gekocht in december bevallen zo goed dat ik nog twee planten heb gekocht afgelopen week. Ik heb deze in een andere pot gedaan dan de kweker had. Nu zijn echter de bloemen van de ene plant helemaal slap gaan hangen na het verpotten. Moet ik deze plant nu meer water geven? Naar mijn idee heb ik deze plant al redelijk water gegeven, misschien teveel? Ik hoop dat ik deze plant nog kan redden!

 37. Wim,

  Veelal is te weinig licht (zelfs wat zonlicht) de reden van slechte of geen herbloei. Plaats de Medinilla op een goede lichte plek, matig zonlicht is geen probleem. Let wel op als je de plant op de vensterbank bij het raam plaatst dat het daar zeker in de winter niet te koud is! Veel licht zorgt uiteindelijk voor nieuwe bloei. Iedere 2 weken mag je verder Orchideeënvoeding bij het water toevoegen voor de nodige voedingsstoffen. Tijdens de eerste bloei na aanschaf is bijvoeden niet nodig.

  Succes,
  Marcel.

 38. De grijze vlek of evt. vlekken wijzen erop dat de plant te donker zou staan.. hem meer in het licht zetten zou dat moeten verhelpen.
  Ik heb deze vraag over grijze vlekken eerder aan een kweker gevraagd en daar kwam direct deze oorzaak uit.

  Kijk eens of je een lichtere plek hebt.

  Succes,
  Marcel.

 39. Dank je wel voor je advies, Marcel. Wat het is, is het, maar de aarde is vochtig, dus er nog een scheut water bijgeven durf ik niet. En zal denk ik niet iets uithalen. Nu zie ik vandaag daar waar de plant de aarde uitkomt, dat één blad een grijzige plek vertoont (?). Zegt dit je misschien iets? Alvast hartelijk dank weer!

 40. Stella,

  Ik denk dat de plant die je beschrijft gewoon wat water nodig heeft. vooral het feit dat je de bladeren als mooi donker groen beschrijft laat me dat vermoeden.
  Geef deze plant een keer extra wat lauw water (afhankelijk van de maat van de pot een 300 – 400 ml. en kijk even wat er de eerste 12 uur hierna gebeurt.

  Succes,
  Marcel.

 41. Hallo Marcel, mijn Medinella’s hebben mijn kamer geweldig opgefleurt gedurende lange tijd. Gekocht in september, met bloemen, en verzorgd volgens de ‘regels’. Nu heeft hij nog steeds prachtige bloemen. Althans…1 van de 2 planten. Ze staan allebei op dezelfde plek, voor het grote voorraam, eentje is nog mooi stevig, maar de ander heeft zijn kracht verloren. De bladeren voelen slap, de bloemen zijn ook niet meer vol kracht. De bladeren zijn wel nog mooi donkergroen van kleur. Hoe kan dit? Alvast dank voor je tips!

 42. Hallo Marcel,

  Bedankt voor je reactie. Ik ga mijn best doen om de plant zo mooi mogelijk te houden. Ik heb geen ‘groene’ vingers, maar heb er vertrouwen in dat ik deze plant aankan! Het is zo’n mooie plant!!!

  Groetjes Jannie

 43. Jannie,

  Als de bloem helemaal is uitgebloeid mag je deze wegknippen. Knip de oude bloem weg vlak bij het punt waar hij aan de plant vast zit.

  Je kan hierna de plant een beetje gaan pesten, minder water.. en hem rust gunnen. Zodra je tekenen van nieuwe knoppen ziet (blad of bloem) mag je wat gaan bijmesten met een kamerplanten mest voor bloeiende planten. Om en om met water geven doe je er dan wat mest bij.

  Succes,
  Marcel.

 44. Hallo,

  Fijn dat ik hier veel informatie kan vinden over deze mooie plant.
  Ik heb enkele weken geleden twee planten gekocht.
  Nu lijken de bloemen aan het uitbloeien.
  De blaadjes beginnen af te vallen.
  Ik zal dus straks alleen de grote bladeren overhouden met stengels zonder bloemen denk ik?
  Mijn vraag hierbij is; moet ik dan de stengels (zonder bloemen) afknippen tot aan de grote bladeren?

  Naar ik begrepen heb geef ik nu de plant weinig water en kijk ik goed naar de grote bladeren. Als er nieuwe knoppen komen geef ik straks weer wat meer water en wat kunstmest?

  Groet Jannie

 45. Ik heb de plant kortgeleden gekocht (begin december). (twee planten). De bloemen staan nu wijd open en beginnen af te vallen. Het blad ziet er (volgens mij) mooi uit. Als ik alles lees begrijp ik dat wanneer de bloemen helemaal zijn afgevallen de stengels worden afgeknipt tot aan het blad? De plant is dan uit zijn bloei en gaat pas volgend jaar weer bloeien? Ondertussen zullen er (hopelijk) nieuwe knoppen ontstaan en ga ik wat mest en wat meer water geven? Ik ben benieuwd of ik deze mooie plant goed zal kunnen verzorgen!

 46. Beste Nicole,

  Meestal als een plant zijn blad begint op te krullen is er sprake van een manier om de oppervlakte van het blad te verkleinen (minder verdamping) omdat er te weinig vocht is.

  Bij de Medinilla heb ik dat zelf ook gezien, het blad gaat eerst wat hangen en begint te krullen/vouwen. Ik zou, zeker omdat er nieuw blad gemaakt wordt, nu wat meer water gaan geven. Orchideen voeding is goed (Dank je Marjolein voor de tip van de kweker!) en dat is eigenlijk ook wel logisch omdat een Orchidee ook een Epyphit is. Ga jouw plant dus wat meer water geven en voer de regelmaat maar wat op. Zoals meest, liever wat vaker kleine beetjes als af en toe een sloot ;o)

  Succes,
  Marcel.

 47. Er zijn 2 bladeren afgevallen en Ik merk dat de,andere bladeren beginnen op te krullen, de plant is uitgebloeid, en er vormen zich in de bladeren nieuwe knopjes, ik heb wat orchideeën voeding gegeven en wat water, nu is mijn vraag: moet er méér water? of minder? de grond voelt licht vochtig aan,de plant staat klaar en op ongev.20graden.
  kan iemand raad geven?

 48. Beste Jos,

  De Medinilla maakt groeisuikers. Als ik jouw omschrijving lees, denk ik niet aan luis, maar aan de veel voorkomende groeisuikers van de Medinilla. Wanneer een Medinilla groeisuikers maakt, is het een teken dat ze goed staat te groeien.

  U kunt de Medinilla opnieuw in bloei krijgen door haar een koudere plek te geven, waar ze nog wel zonlicht heeft. Op een warme plek groeit de Medinilla en door kou komt ze in bloei (zoals een orchidee). Wel heeft de Medinilla graag mest na haar eerste bloei. Hiervoor kunt u het beste orchideeën voeding gebruiken.
  Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
  Mochten er nog vragen/reacties zijn, horen we deze graag.

 49. Beste Jos,

  Het lijkt inderdaad om een soort dopluis wat je beschrijft, of misschien wolluis.
  Het snoeien kan geen kwaad, maar zet je plant natuurlijk terug als het gaat om grootte.

  Ecostyle heeft een middeltje tegen wolluis (Promonal), dit kan je nog extra gebruiken. Het middel werkt ook tegen spint (komt vaker voor in klimop en palmen)
  http://www.ecostyle.nl/tuin/luizen-larven-vliegen/producten/promanal-r

  Met tijd, zal je de Medinilla echt wel weer in bloei krijgen.

  Succes,
  Marcel.

 50. Na alle reacties gelezen te hebben, concludeer ik dat mijn probleem met de Medinilla
  er niet bij staat. Onze plant heeft kleine witte bolletjes op het blad en de bloemen.
  Ik heb hem helemaal afgespoten en de stengels met de bloemen eruit gehaald. Heb ik dit
  goed gedaan en zou de plant weer gaan bloeien? Ik denk dat het luis was.
  Groeten Jos van der Sluijs

 51. Goedendag allemaal,

  Allereerst vindt ik het interessant om te lezen waar de problemen zich voordoen met de Medinilla, want wij zijn de kweker van de Medinilla. Uiteraard willen we deze problemen voorkomen, zodat u zo lang mogelijk plezier hebt van deze prachtige plant. De Medinilla heeft twee grote wensen en dat is matig water (wanneer de bloemtrossen en bladeren wat slap gaan hangen, dan een scheut water geven, zodat de grond in de (kweek)pot weer vochtig is, maar niet kletsnat). Daarbij heeft ze graag veel zonlicht. In de wintermaanden staat ze dus graag bij het raam, waar ze zonlicht opvangt. In de zomer staat zo ook graag in het zonlicht, maar dan niet direct in verband met verbranding (maar dit geld natuurlijk voor alles in huis, zelfs de meubels kunnen in de zomer het direct zonlicht niet aan). Als u de vitrage dus dicht doet in de zomer, staat ze uitstekend voor het raam, of net naast het raam doet ze het ook heel goed.

  Marjolein

 52. Hoi Marieke,

  Na de bloei kan je de laatste stengels het beste wegknippen direct boven de plek waar ze ontstaan zijn. Water geven gaat inderdaad op een iets lager pitje totdat de plant er aan toe is om nieuwe bladscheuten (of soms bloemen) te maken. Zodra je zie dat er iets nieuws uit gaat groeien voor je het water weer een beetje op met periodiek wat voeding om de plant van voldoende kracht te voorzien. Blijf goed opletten met water geven, als je twijfelt doe je het niet.

  Als de plant nieuw blad maakt is het belangrijk dat je het goed in de gaten houdt want te droog in die periode resulteert meestal in aangetaste nieuwe bladeren.

  Succes,
  Marcel.

 53. Heey Marcel,
  Ik heb sinds oktober mijn medinilla. Eerst had ie het even moeilijk. Verloor blad en wat donkere stengels.
  Gelukkig heeft ie ondertussen veel nieuwe bladeren en veel mooie bloemen gehad. Maar nu zijn de meeste boompjes uitgebreid en uitgevallen. Heb nu alleen nog schudbladeren en een kale roze stengel er onder. Nu mijn vraag: moet ik die weg knippen? En de schudbladeren dan ook. Nu een nauwelijks meer water geven zodat ie in rust komt?
  Hoe nu verder?..

 54. bedankt voor het antwoord! een pak van mijn hart… ik dacht al dat het naar de vaantjes was…. nu weinig water zeker tot ik ergens beweging zie?

  groetjes Nicole

 55. Nicole,

  Na verloop van tijd verliest de bloem van de Medinilla de knopjes zoals je beschrijft en uiteindelijk is de rest van de bloem aan de beurt. Het duurdt echter wel even een bloem kan vanaf het openen tot het afvallen weken lang bloeien.

  Als de bloem is afgevallen zal er naast de wond ruimte zijn voor ontwikkeling van nieuw blad, en in het midden daarvan kan dan uiteindelijk weer een nieuwe bloemknop ontstaan.

  Zolang het blad op jouw plant er normal en gezond uit ziet is er niets aan de hand.

  Groet,
  Marcel.

 56. oeps… ondertussen lijkt het helemaal mis te lopen… twee van de vier bloementrossen zijn helemaal tot aan het groene blad waar ze ontstaan afgevallen, dat zal zeker fataal zijn? of komen er op die plaats na verloop van tijd nieuwe bloemen tevoorschijn? ik hoop het in elk geval! de groene bladeren van de plant zien er mooi uit, kan iemand uitsluitsel geven? dank u

 57. Ariandra,

  Het is heel normaal dat de plant gedurende de bloei vrij constant de kleiene knopjes blijft verliezen.
  De bloei is dan nog lang niet over want de roze schutbladen blijven mooi.

  Veel plezier van jouw Medinilla.

 58. Hi!

  Wat een interessant stuk over deze plant!
  Ik heb de mijne sinds een week of 3 en op dit moment zag ik dat de kleine knopjes binnen de bloemen zwart verkleuren en afvallen. Het kan goed zijn dat ik hem teveel water heb gegeven, maar als deze kleine knopjes zwart worden, betekent dat gelijk het begin van het einde?

  Groet!

 59. Ionne,

  Jouw Medinilla is verloren, het heeft geen zin om er veel tijd aan te besteden als je alleen nog de stengels over hebt.

  Kijk nog eens goed rond in huis en zoek een goede plek voor een Medinilla en overweeg een nieuwe aan te schaffen. De verzorging is echt niet al te lastig, de voornaamste redenen voor problemen met de plant zijn kou en teveel vocht..

  Succes,
  Marcel.

 60. Hoi,
  mijn midinilla heeft de afgelopen week kou gevat en alle bladeren en bloemen zijn er afgevallen ook zijn de stelen een beetje zwart van kleur. maar is hij nu helemaal niet meer te redden of is er nog een mogelijkheid dat hij het toch nog gaat doen? en wat kan ik er nu het beste mee doen?

 61. L.S.
  Ik heb nu 2 weken de medinilla in huis,maar de bladeren en de bloemstengels hangen er zo slap bij..
  Hij staat op een lichte plaats ,daar kan het niet aan liggen.
  Maar misschien is dit normaal?
  Graag Uw deskundig advies.
  Groet José

 62. Mettie,

  Ik ben bang dat jouw Medinilla niet meer te redden zal zijn.

  Kijk de kluit in de pot eens goed na hoe nat hij is geweest en bedenk nog eens hoe de temperatuur is op de plek waar hij stond. Dicht bij een raam geeft vaak problemen met kou als het winter is ondanks dubbel glas is het op de vensterbank niet altijd lekker warm, zeker niet in de nacht als de verwarming door de meeste mensen wordt teruggezet naar 15 of 16 graden.

  Zet de plant rustig wat verder de kamer in want hij kan best omgaan met wat minder licht. de temperatuur zal daar veel minder schommelen.

  Tja en water blijft moeilijk… Ikzelf geef de plant pas water als het blad naar boven toe begint op te vouwen dat doet hij om minder vocht te verdampen, dit geeft goed aan dat het tijd wordt voor water. soms duurdt het 3 weken voordat hij weer om water ‘vraagt’. Ik geef iets vaker water als hij nieuw blad aan het maken is, de knoppen moeten worden ‘opgepompt’ met water en dat kost vocht. Maar bij twijfel blijft de gieter uit de buurt.

  Marcel.

 63. Bedankt voor jouw reactie Marcel.

  Ik zie echter dat er een foutje is geslopen in mijn tekst, want er zou moeten staan dat ik
  ’s nachts en als ik overdag niet thuis ben in de wintertijd de thermostaat op 16 graden heb staan. Ga er even vanuit dat je dat zo ook begrepen had.

 64. Maria,

  Ik zou het niet doen, de Medinilla is erg gevoelig voor kou en zal zwart blad krijgen..

  Daarbij staat hij graag op een vaste plek, dus verzetten als je weg bent oid is niet echt een optie.

  Marcel.

 65. Hallo,

  Ik zou graag een Medinilla Magnifica willen hebben, maar in de winter heb ik in de woonkamer de thermostaat op 16 graden staan en ook als ik overdag niet thuis ben.
  Volgens bovenstaande info zou de plant in een ruimte met minimaal 18 graden moeten staan, dus dan zou ik deze plant beter niet kunnen aanschaffen begrijp ik?

  Met vriendelijke groet,
  Maria

 66. Hallo Marcel

  Ik heb jou aanwijzingen opgevolgd. Maar inmiddel zijn alle bladeren erafgevallen nadat ze van kleur zijn veranderd en ook de bloemblaadjes zijn er allemaal afgevallen.
  Het enige wat nog van de plant over is zijn de stengels/stokjes, die zijn heel donker van kleur geworden en de stengels waar de bloembladeren aan zaten, en die zijn bijna zwart van kleur geworden.
  Betekend dit dat de plant overleden is?
  of is er nog hoop?

  Mettie

 67. Mettie,

  Zodra ik hoor dat blad valt van een Medinilla dan gaat eigenlijk meteen het belletje ‘teveel water’ of ‘te koud’ af.

  De kleiene roze bloementjes vallen onder normale omstandigheden ook af, maar de bloem als geheel moet mooi roze blijven en het grote bloemblad moet gewoon blijven zitten.

  Ikzelf geef de plant water zodra ik zie dat hij er om vraagt.. dwz als het blad van stand veranderd (de randen krullen dan iets omhoog) dan pas pak ik de gieter en geef de plant een goeie mok lauw water.

  Hierna wacht ik weer gewoon af totdat het blad weer aangeeft dat het tijd is. Dit gebeurt zo om de twee weken ongeveer.

  Zodra de plant na de bloei nieuw blad en scheuten maakt mag de frequentie iets worden opgevoerd om de ontwikkeling van het blad te helpen, de plant heeft dan wat meer water nodig om het nieuwe blad ‘op te pompen’. Zodra het nieuwe blad redelijk is ontwikkeld verschijnt in de kern van de nieuwe scheut meestal een nieuwe bloemknop.

  Succes,
  Marcel.

 68. Hallo
  Ik heb mijn medinilla magnifica nu een klein maandje.
  Maar ik weet niet zo goed hoe ik hem moet verzorgen. hoeveel is matig water bijvoorbeeld?
  En er vallen nu allemaal bladeren af en de roze pitjes van de bloem vallen er 1 voor 1 af 🙁 Kan iemand mij helpen?

 69. De plant is niet zo snel verloren als de bloem zijn schutblad verliest, meestal is bladval een gevolg van teveel water maar aangezien de andere plant het goed doet ga ik ervan uit dat je dat wel onder de knie hebt.

  let alleen op dat een plant die minder licht vangt ook met minder vocht aan kan dus let op de standplaats. Ook tocht of koude op een bepaalde plek kan nare gevolgen hebben.

  Marcel.

 70. In maart heb ik 2 exemplaren gekocht. Tijdens de autorit naar huis zijn helaas de ‘bloemen’ van 1 exemplaar afgebroken. Sinds een maand heb ik weer een nieuwe bloem, maar zijn nu binnen een week de bladeren eraf gevallen. De bladeren zijn niet van kleur veranderd, maar het lijkt alsof ze erg droog zijn. Het andere exemplaar heeft daar geen last van. Daar is overigens de bloem inmiddels van uitgebloeid.

  Is de plant nog te redden? Wat kan ik eraan doen?

 71. Laurine,

  De Medinella kan je tegenwoordig vrijwel het hele jaar in bloei kopen, kwekers beinvloeden de hoeveelheid licht per dag dat de plant krijgt en forceren zo bloei. Hierdoor is het heel goed mogelijk dat jij de bloei in hele andere tijd hebt als ‘normaal’.

  Grappig dat je beschrijft dat je onder oude bloei schutbladen nieuwe bloemen ziet.. dat is mij ook overkomen en het is niet helemaal ongewoon.
  Mijn huidige Medinella heb ik vorig jaar in januarie gekocht, en is sinds die tijd onafgebroken in bloei, met name door het ontstaan van nieuwe bloemen op de stengel van een oude bloem.

  Momenteel is op de plaats van een oude bloem een nieuwe bladspruit aan het groeien, in de kern hiervan zou daarna weer een nieuwe bloem moeten ontstaan, maar dat zal waarschijnlijk niet in november gebeuren.. dat lijkt me iets te snel.

  Samen gevat: Door manipulatie kan een Medinilla zo goed als het hele jaar door in bloei komen.

 72. Bedankt voor de heldere informatie over de Medinilla Magnifica.
  Ik heb mijn 2 exemplaren afgelopen mei/juni gekocht. Ze hebben gebloeid t/m augustus. De roze schutbladeren zijn tot nu toe bijna allemaal aan de plant blijven zitten. Nu zie ik onder de bovenste oude schutbladeren 1 of 2 nieuwe schutbladeren (bloem in knop?) zitten.
  Ik zag op een site staan dat ik de bloemknoppen moest verwijderen, maar dat lijkt mij niet goed. Kunt u mij meer informatie geven?
  Verder staat er op uw site dat de medinilla bloeit in november en dat je daarna weer moet wachten tot november, maar mijn ervaring was dus dat hij ook afgelopen zomer bloeide. Komt dit doordat hij in andere omstandigheden heeft geleefd voordat ik de plant kocht?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*