Klimmerskracht ontmoet schoonheid

Clematis Guernsey Cream
Tal van klimplanten bloeien niet alleen al vroeg, ze vervullen een hele serie belangrijke functies in de tuin, bij huizen en andere bouwwerken. Klimplanten zijn van nature lichtzoekers. Ze werken zich op allerlei manieren omhoog naar het licht. Er zijn zelfhechtende klauteraars, slingerplanten en leiplanten die met lange ranken tegen muren (groene wanden), klimsteunen en door bomen en hoge struiken kunnen worden geleid. 

Klimmers voordelen

Klim- en slingerplanten filteren enorm veel fijnstof uit de lucht, vormen een rijk leefgebied voor tal van insecten en zijn nestel-, voer- en schuilplekken voor vogels. Bladhoudende klimplanten kunnen een extra isolatielaag vormen tegen gevels (sommige klimopsoorten kunnen makkelijk 12 omhoog en breed uitgroeien). Klimplanten kunnen ook lelijke objecten prachtig overgroeien  en tuinwanden, schuttingen, prieeltjes en pergola’s begroenen. Als ze door struiken en bomen mogen groeien, kunnen hun bloemen daaraan kleur en geur geven op momenten dat die planten zelf niet bloeien. Maar het allerbelangrijkste van klimplanten is misschien wel dat ze hoogtewerking geven aan een tuin (het zijn derde-dimensie planten), terwijl ze bij hun voet bijna geen ruimte innemen. 

Clematis montana RubensVoorbeelden van klimtechnieken

De echte alpinisten onder de klimplanten zijn de zelf-hechters zoals klimop soorten (Hedera) en wilde wingerd (Parthenocissus) die met hechtvoetjes, zuignapjes of hechtwortels zichzelf aan ieder niet te glad oppervlak vasthechten. Ook de trompetklimmers (Campsis) met hun prachtige gele, oranje of rode bloemen, en de klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) horen daarbij. Er zijn ook soorten die zich met blad- of takranken vasthouden. Dat zijn soorten die ook goed tegen een  draadwerk groeien, bijv. bosranken (Clematis), passiebloemen (Passiflora), de prachtrank (Eccromocarpus) en de druif of wijnstok (Vitis; er zijn ook sierdruiven met schitterend kleurend blad!). Verder zijn er slingerplanten die zich met windende twijgen spiralend om allerlei soorten klimsteunen omhoog werken. Er zijn soorten die door de diktegroei van die windende ranken levende takken en stammen van hun steun verlenende gastheren kunnen afknijpen en bijv. regenpijpen kunnen samendrukken. Vooral blauweregen (Wisteria) en de boomwurger (zo heet hij echt; Celastrus) zijn wat dat betreft berucht. Tegen pergola’s e.d. groeiend zijn ze uiteraard probleemloos en prachtig. Sommige soorten slingerplanten winden rechtsom, andere linksom. 

Hedera helix Aurea
Hedera helix Aurea

Wat klimplanten nodig hebben 

Natuurlijk iets om tegenaan te klimmen. Maak tegen muren klimrekken en draadconstructies (gebruik roestvast draad) op afstandhouders (iets vrij van de muur). Rond palen, zuilconstructies (pergola’s) of boomstammen kan grofmazig gaas worden aangebracht. 

Vlechtmatten (gegalvaniseerd of gecoat) van bijv. betonijzer werken ook prima. Plant altijd in verbeterde, goed voedzame en goed losgemaakte, niet te droge grond. Leid klimranken zo nodig naar de klimsteun toe. Maak bosjes ranken los. Let bij het aanbinden op de juiste windrichting (links- of rechtswindend) van de planten. 

Speciale aandacht voor vroegbloeiende clematis

Zeer rijk en vroeg in het jaar (maart-april-mei) bloeien kleinbloemige soorten zoals Clematis alpina met prachtige blauwe tot violette (‘Frances Rivis’, ‘Pamela Jackman’), rozerode (‘Ruby’) of  witte (‘White Moth’, ‘Willy’) bloemen. C. armandii uit China bloeit met grote trossen geurende, roomwitte bloemen. De zeer winterharde C. macropetala heeft violetblauwe bloemen (‘Purple Spider’ paars violette, gevulde; ‘Maidwell Hall’ gevulde, lavendelblauwe). Het meest bekend zijn de vele vormen van C. montana (witte bloemen) uit de Himalaja, vooral de cultivars uit de var. rubens-groep: ze groeien krachtig en vormen massa’s roze tot rode bloemen. Uitstekende cultivars zijn o.a. ‘Broughton Star’, ‘Elizabeth’ (verrukkelijke geur!), ‘Fragrant Spring ‘ (idem), ‘Marjorie’ (half gevuld), ‘New Dawn’ en ‘Pink Perfection’. Stuk voor stuk echte aanraders.

Tuintips voor maart

Wacht met spitten tot de grond goed ontdooid is. Het onkruid groeit al – weer wieden. Geef de planten een goede organische basisbemesting. Vaste planten kunnen worden gedeeld en vermeerderd. Dode stengels en bladresten opruimen. Herfst Bloeiende heesters snoeien, ook laat bloeiende clematissen, zomerbloeiende heide en struikrozen. Het gazon een goede opknapbeurt geven. Geef zure grond planten (heide, Pieris, Rodo’s enz.) een lekkere mulchlaag van tuinturf. Rozen en bladverliezende bomen planten. Kuipplanten snoeien.

BRON: PPH/Colour Your Life

4 Comments

 1. Hallo Petra,

  Leuk dat je terug schrijft over je resultaten!
  Goed dat je het dode hout wegsnoeit, de eventuele slechte scheuten kun je (als het er niet al teveel zijn) ook wegnemen. Zo blijven er mee voedingstoffen voor de delen over die wel goed groeien. Het feit dat de plant verbetert wil toch zeggen dat je met wat meer tijd een overlever hebt en dat het wel goed gaat komen.
  Een wisteria is sterk in de wortel en zal ‘op zoek’ gaan naar betere grond om daar te halen wat de plant nodig heeft.
  Natuurlijk kan het geen kwaad als je jaarlijks bij mest en misschien een eetlepeltje Bitterzout toe blijft voegen.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hoi Marcel,

  Bedankt voor je goeie tips. Ik ben vorig jaar direct begonnen met magnesium in de grond te stoppen. Er was direct resultaat met betere bladeren en zelfs een verdwaalde bloem.
  Dit jaar heb ik de grond opnieuw omgespit met compost en weer het middel voor groene bladeren en voeding voor blauwe regen erbij gedaan. Er zitten nu best een aantal bloemknoppen in. Eindelijk!

  Er zijn ook scheuten die het duidelijk minder doen dan andere. Hier ontwikkelen weer alleen bladeren, geen bloemen. Ook zitten er ‘dode’scheuten tussen. Ik ben eigenlijk begonnen dat allemaal weg te snoeien.

  Waar ik de blauwe regen geplant heeft de vorige eigenaar jaren de ingang van zijn schuur gehad. Ik heb inderdaad het gestorte beton weg gehaald en de blauwe regen geplant. Ik heb er destijds wel een flinke zak speciale ‘jonge aanplant’ aarde bij gedaan. Kennelijk niet genoeg en is de grond op deze specifieke plek kennelijk erg arm. Verder heb ik hier nergens last van in de tuin.

 3. Beste Petra,

  Jouw beschrijving van het blad duidt op een gebrek aan ijzer of magnesium.. zodra het blad geel is en alleen rond de nerven nog groen is dat meestal het geval.

  Natuurlijk kunnen er ook nog andere belangrijke stiffen missen maar één van die twee zit erbij.

  Advies is om een goede klimplanten meststof te geven in combinatie met Bitterzout. Bitterzout bevat magnesium en het (nieuwe) blad zou weer normaal groen moeten kleuren.

  Vaak komt het voor dat klimplanten op een plaatsje staan waar een tegel is gelicht en ‘hup’ de grond in.. maar van grond is dan vaak geen sprake.. meer zand.
  Bij het planten moet je altijd een flink ruim plantgat maken, de grond verrijken als hij schraal is met een goede potgrond en na het planten in het voorjaar/zomer een goede mest toevoegen om het aanslaan te bevorderen. Hierna opletten met vocht, zeker niet teveel bijgeven maar zeker opletten bij warme droge periodes.

  Succes,
  Marcel.

 4. Mijn Wisteria bloeit heel slecht. Dit jaar heeft de plant 10 bloemen. Ik heb hem geënt gekocht, hij stond in bloei. Hij staat zonnig en krijgt dagelijks zon tussen 11 en 8. De bladeren komen eerder tot ontwikkeling dan de bloemen en zijn geel. Alleen bij de nerf zie je nog een beetje groen. Ik heb het idee dat de grond waarop hij staat niet goed is. Klopt dit en wat kan ik eraan doen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*