Gras zaaien, Hoe doe je dat?

Vooral bij grotere oppervlaktes wordt in plaats van graszoden vaker gekozen om gras te zaaien.

Deze keuze heeft natuurlijk te maken met de geringere kosten per vierkante meter, de ‘nadelen’ zoals het langer niet kunnen betreden van het gazon worden voor lief genomen.
De voorbereiding voor het zaaien zijn vrijwel gelijk als bij het leggen van graszoden. de ondergrond moet in principe ontdaan zijn van onkruid en gespit. Daarna kan de gespitte grond worden aangewalst of aangelopen om vervolgens gelijk geharkt te worden. de bovenlaag kan met een laagje zand worden afgestrooid alvorens te gaan gelijkharken om het harken makkelijker, en de ondergrond wat fermer te maken. Verder bevorderd zand de luchtigheid van de bovenlaag en dat is voor gras altijd een pre.
Na het gelijken is het aan te bevelen een goede sproeibeurt toe te passen alvorens te gaan zaaien. Zaaien gebeurt met ongeveer 1 kilo graszaad op iedere 100 M².

Er zijn verschillende soorten graszaad in de handel enkele voorbeelden zijn:

1 speelgazon of zgn. sportgazon
2 schaduwgazon
3 siergazon
4 reparatie gras.

In principe geldt dat er bijna altijd voor het speelgazon wordt gekozen, dit mengsel bestaat uit soms wel 12 tot 24 verschillende soorten gras, waarvan er altijd enkele goed zullen aanslaan onder de verschillende omstandigheden. De sterkste soorten zullen gaande weg gaan overheersen en er zullen na verloop van tijd slechts enkele soorten terug te vinden zijn in uw gazon. Speelgazon is dus bijna altijd de juiste keuze.

Schaduwgazon is een mengsel dat beter presteert in schaduwrijkere omstandigheden, dus met weinig zon is dit mengsel een betere keuze.
Siergazon is weer een mengsel dat niet erg aan te bevelen is. Het is precies wat de naam doet vermoeden nl. Siergazon, niet bedoeld om vaak te betreden, wel sterker in de schaduw als speelgazon.

Repareren gazon

Reparatie gras is een speciaal mengsel dat door een behandeling van de kiemlaag veel sneller ontkiemt en daardoor zeer geschikt voor het repareren van kale plekken in bestaand gazon.

Vogelvraat

Om vogels minder interesse te laten hebben voor uw vers gezaaide gazon is een oud hovenierstrucje vaak afdoende.
Meng door het zaad een klein beetje petroleum of diesel, de geur die daardoor aan het zaad komt te hangen is zeer onaantrekkelijk voor vogels en die laten het dan zo goed als allemaal liggen.

Afwerken

Na het inzaaien van het gazon (denk eraan dat u de randen wat dikker zaait als de rest, ivm snel een stevige rand kweken) kunt u met de hark het zaad licht inharken. daarna flink sproeien zodat het zaad ‘vast kleeft’ aan de bodem en dus goed contact heeft. U kunt nu eventueel een bemesting uitvoeren, maar zeker niet met een gewone gazonmest. Informeer naar een lichte mest die geschikt is om meteen na het zaaien te gebruiken. Een uitzondering is ECOstyle Bio Gazon AZ, dit mag direct na het zaaien gebruikt worden, en veroorzaakt geen verbranding.

Na het zaaien en evt. licht bemesten kunt u gaan afwachten, na ongeveer 6 tot 8 weken kan het nodig zijn om voor het eerst het dunne gras te maaien, doe dat dan ook maar liefst met een scherpe grasmaaier om zo efficiënt mogelijk te werken. stel de maaier zeker niet lager in als een maaihoogte van ongeveer 4 a 5 centimeter, later bij het normale onderhoud mag dat niet minder zijn dan 3,5 a 4 centimeter. Het gras is na die eerste maaibeurt zeker niet betreedbaar, houdt aan dat het gebruik van ingezaaid gazon zeker 12 tot 18 weken kan duren voor optimaal resultaat. Het spreekt voor zich dat water belangrijk is voor de ontwikkeling van een nieuwe grasmat, bij droog weer regelmatig flink sproeien levert dan ook het beste resultaat op!

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*