Perk ophogen, kan dat zomaar rond bestaande struiken?

Goeiemiddag 

Wil graag een border in de tuin wat ophogen door plaatsing van een stenen borderrand (hoogte ca 20 cm). Verhoging grondnivo zal hierdoor zo’n 15 cm zijn.

Nu is mijn vraag of alle grotere bestaande planten (2x hibiscus, sierappel op stam en Esdoorn op stam) gewoon kunnen blijven staan of dat deze dan eveneens ca 15 cm ‘gelift’ dienen te worden.

Begrijp dat vnl een Hibiscus gevoelig is voor verplanten en laat deze dan ook het liefst ongemoeid. 

Kleine heesters e.d. worden uiteraard gewoon verplant. 

Met vriendelijke groet,

E. Brusse

Antwoord:

Beste Eric, 

15 centimeter lijkt niet veel maar het is niet verstandig om in een keer die hoeveelheid om de grotere struiken heen te gooien. 

Het lijkt mij verstandig om bij het ophogen van het perk richting deze struiken het grondniveau te laten teruglopen naar de wortelhals zoals hij heeft gestaan. In verloop van een paar seizoenen mag je dan het niveau ieder jaar een beetje ophogen tot de 15/20 cm. Van de omliggende grond. 

Als je in één keer het niveau ophoogt is de ervaring dat heel veel struiken en bomen het er niet goed vanaf brengen, ze kunnen letterlijk verstikken in de extra laag grond. Nieuw aan te planten struiken mag je ook nooit dieper planten als ze hebben gestaan in hun pot of bij de kweker.

Succes, Marcel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*