Zieke Lei-Linde

Vraag: Hallo,

Wij hebben al enkele jaren leilindes staan in onze tuin en tot voor kort zagen zij er zeer mooi uit. Ook dit seizoen kregen alle bomen mooi nieuwe blaadjes en leek er geen vuiltje aan de lucht…

Tot vorig weekend dus, toen wij vaststelden dat er over alle bomen een of andere “besmetting” is gekomen. We hebben het internet al afgespeurd naar een identiek fenomeen en lazen onder andere over meeldauw (echte en valse), viltmijt, lindebladluis en nog veel meer.

We denken echter dat er nog iets anders aan de hand is. De afzetting die je ziet op de foto’s verschilt in kleur van wit tot roze, is niet kleverig, maar kan ook niet weggeveegd worden. Er zijn ook geen beestjes te zien. Het lijkt ook op te treden bij heel nieuwe blaadjes, dus in een zeer vroeg stadium.

De bomen krijgen voldoende licht en lucht, er is zeker geen sprake van droogte of te veel water, de onderstaande taxus doet het goed.

Mogelijk zuiver toevallig is dat er een enorm veel (oranje) mierennesten in de aangrenzende gazon aanwezig zijn. Heeft iemand een idee wat er met onze bomen aan de hand is?

Alvast bedankt voor duiding en hopelijk ook remedie!

Antwoord: Beste Nico,

Ik heb een extra mening gevraagd van een boomkweker en ik kan je het volgende vertellen:

De aantasting is ‘Viltmijt’ Een spinachtige dus.

  • Bestrijden doe je door ruim te spuiten met Promanal R (Ecostyle) verkrijgbaar bij tuincentra. Herhaal dit zeker drie keer.
  • Men kan preventief spuiten met Zwavel (biologisch), je brandt de larven kapot In de winter VBC (Vruchtboom Carbolineum) toepassen,werkt heel goed.
  • Zeer effectief is de bladeren wegknippen,en de boom dan een Boost geven met Bitterzout (Magnesium, verkrijgbaar bij tuincentra).

Viltmijt is altijd een aantasting van korte periode, na het snoeien is het verdwenen. Wel het afgeknipte blad goed afvoeren.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*