Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ of de bolacacia, hoe te houden

De Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ staat beter bekend als de BolAcacia en is populair als kleine bolvormige boom voor de kleinere tuinen, of als Bolvormige kleine boom langs opritten en in smallere straten.

Ondanks dat een Robinia kan bloeien is dat bij de bolvorm een ondergeschoven kindje, het gaat bij deze variëteit om de vorm en niet om de bloei. Het mooie fijne samengestelde blad ritselt in de wind en vormt ieder jaar opnieuw een prachtige bolvorm

Om de BolAcacia mooi te houden is het aan te bevelen om ieder jaar de kroon compleet terug te snoeien. Dit houdt in dat na de winter (belangrijk) zo rond eind maart alle takken die de kroon vormen worden terug gesnoeid tot op 5-10 cm vanaf het ontstaan-punt. Snoeit u de BolAcacia niet dan zal de bolvorm steeds groter worden en na verloop van tijd veranderen van een bol in een parapluvorm. Voor grotere tuinen is het een optie, maar aangezien de doorsnede flink oploopt wordt het in de kleine tuin niet aangeraden.

Een BolAcacia is een geënte boom dat wil zeggen dat de onderstam (Robinia pseudoacacia) anders is als de ent (de bol die wij graag hebben) Een kweker stekt de onderstam en laat deze opgroeien tot hij de hoogte heeft bereikt waar de bol op ge-ent kan worden. Standaard maten zijn vaak:

 • 1,20 meter
 • 1,50 meter
 • 1,80 meter
 • 2,20 meter

Verreweg de meest verkochte hoogte is de stam van 2,20 meter. Veelal is het noodzakelijk om onder de bol door te kunnen lopen en daar voldoet 2,20 meter het beste.

Planten en grondsoort:

Nadat uw keuze is gevallen op een BolAcacia is de rest vrij eenvoudig, de mooie bolvorm groeit op vrijwel alle gronden en geeft weinig problemen bij de aanplant.

Zorg voor een flink plantgat dat zeker 1/3 groter is als nodig om de kluit / wortel erin te krijgen. Maak de bodem van het plantgat goed los en voeg evt. wat zwarte aarde of potgrond toe.(NOOIT MESTSTOFFEN IN HET PLANTGAT!!)  Vermeng ook een deel zwarte aarde of potgrond door de grond die uit het gegraven gat is gekomen voordat u deze terug stort.

Plaats nu de steunpaal in het plantgat die nodig is om de boom de eerste seizoenen op zijn plaats te houden. (steunpaal van ongeveer 2,5 meter waarvan ongeveer 1,80 meter bovengronds.

Plaats de boom met kluit zodanig dat deze op dezelfde diepte staat als op de kwekerij, zet hem nooit dieper dat gaat veel vaker mis als goed. Vul het plantgat met het mengsel van de teelaarde en zwarte aarde, giet af en toe flink water erbij zodat de aarde goed om de wortels spoelt. Zorg dat de stam een voet breedte van de steunpaal af staat en druk de aarde goed aan met de voet. Als laatste maakt u de stam vast aan de steunpaal hooguit 5 cm. onder de top van de paal. Maak een ‘8’ vorm met de boomband om schuren van de stam tegen de kop van de paal te voorkomen.

Bol acacia direct na de snoei.
Bol acacia direct na de snoei.

Na een paar seizoenen mag de steunpaal worden verwijderd.

Onder de meeste omstandigheden is direct mest toedienen niet nodig, zeker in het najaar heeft het geen enkele zin want de groei stopt dan juist. In het voorjaar ná het planten kunt u een meststof toedienen met voldoende Kali erin, dit zorgt voor een goede ontwikkeling van het wortelgestel. De rest gaat vanzelf.

Een winterse kroon is prachtig!Een winterse kroon is prachtig!

Snoeien:

Zoals eerder gezegd kan de bolacacia het beste ná de winter, rond eind maart gesnoeid worden. Het jonge hout van de kroon heeft een vrij zachte kern, en bij snoei in het najaar kan de kern vochtig worden in de herfst en winter en met vorst flink beschadigen met de dood van de kroon als gevolg. In het voorjaar groeit dan vervolgens de onderstam uit en vormt zich een conventionele boom die flink uit de kluiten kan groeien.

Neem geen onnodig risico, laat de kroon in de winter gewoon staan, en snoei deze pas terug eind maart tot op 5-10 cm. van de ontstaan plek van iedere tak. Na een aantal weken zal de boom weer uitgroeien en een mooie ronde kroon van 2-3 meter vormen die in de zomer de nodige schaduw kan verschaffen.

Goed gereedschap…

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

De snoeischaar en inklapbaar snoeizaagje van Felco zijn van 100% hovenierskwaliteit, zij kiezen geen ander merk omdat zelfs de kleinste onderdeeltjes los te bestellen en te vervangen zijn gaat het lang mee en werkt het perfect. Een takkenschaar van Gardena is goed genoeg, het gat tussen de snoeischaar en snoeizaagje vul je hiermee op tot maximaal ongeveer 3,5 cm takdikte.

24 Comments

 1. Eddy,

  Alle takken mogen na de winter worden terug gesnoeid tot een mooie knot.
  Let wel op, liefst na de winter! ook al gaat het jaren goed, ik heb te vaak gezien dat te vroege snoei er voor zorgde dat een acacia de winter niet overleefde.

 2. Heb verleden jaar bolacacias geplant die takken had van 30 – 35 cm boven de kroon .
  Moet ik die takken ook terug snoeien of op die lengte laten .
  En alleen de nieuwe takken terug snoeien en tot welke lengte of tot welke oog terugsnoeien

 3. Jazeker, je kunt als je denkt dat het nodig is de bolacacia in de zomer bijsnoeien.

  succes,
  Marcel.

 4. Marc,
  Het hangt helemaal af van wat de verwachtingen zijn .. als je zou overwegen evt. een nieuwe te plaatsen is het zeer zeker waard om het ‘risico’ te nemen en de oude acasia gewoon te knotten.. dwz alles terugzetten tot een goede knot. De kans dat hij gewoon uitloopt en weer jaarlijks in het gareel gehouden kan worden is meer dan redelijk. Met het mooie weer van de afgelopen week zal de boom willen uitlopen en de groeikracht is op zijn top.

  Gewoon wat takken wegzagen zal de vorm niet ten goede komen en je bent eigenlijk niet tevreden. Dus alle takken terug zagen en de boom een kans geven om weer uit te groeien lijkt mij de beste oplossing.

  Succes!
  Marcel.

 5. Vlak naast mijn huis staat een voormalige bolacacia uit 1993. Omdat hij nooit onderhouden is, heeft hij enorme takken 4m lang en 10cm doorsnee. Heeft het nog zin om deze terug te snoeien met mijn nieuwe buurman of kunnen we beter alleen de laaghangende probleemtakken wegzagen tot op 10cm van de knot?

 6. Cor,

  Helaas Cor, als de stam het enige is wat nog scheuten maakt is de Ent dood.
  De onderstam kan nog wel leven en groeien maar dat zal nooit meer een bolacacia opleveren..

  Wil je graag weer een bolvorm zal hij vervangen moeten worden.

  Marcel.

 7. Ik heb een stel bolacacias al 15 jaar. Een ervan doet niets meer al twee seizoenen. De stam echter wel!
  Is hier iets aan te doen?

 8. Wiggert,

  Korstmos op de stam van bomen kan geen kwaad.
  Korstmos is een symbiose tussen een schimmel en een wier ze vullen elkaar aan en vormen zo een collectief. Het is een teken van schone lucht en als je er op gaat letten zie je het op heel veel plaatsen opduiken van boomstammen tot betonnen paaltjes en zelfs op stoeptegels. Het is geen parasiet en is geen bedreiging voor de boom.

  Succes,
  Marcel.

 9. Marja,

  Ik zou de boom sowieso ieder voorjaar snoeien, de donkere kern in de tak hoeft niets te betekenen, de kern van een tak zijn namelijk houtcellen en die leven in principe niet meer. de buitenste laag van een tak is het levende gedeelte (dit is dan ook meestal groen) zonder beeld is het moeilijk te zeggen of het een ziekte is, maar het lijkt me van niet. Een Bolacacia kan best oud worden dus je zult nog een heel poosje plezier aan deze kunnen beleven.

 10. Wij snoeien onze bolacacia om het jaar in het voorjaar. Vorig jaar is hij niet gesnoeid. Wat opviel was dat hij niet zo uitbundig in blad stond als andere jaren. Er waren takken bij waar geen blad aan zat terwijl de tak niet dood was. We hebben hem vandaag gesnoeid en sommige takken hebben een bruin/zwarte kern. Wat kan dat zijn/ betekenen? Zou dat een oorzaak kunnen zijn? We hopen echt niet dat de boom uiteindelijk dood gaat want het was zo’n blikvanger. Hij is ongeveer 15 jr oud.

 11. Beste Dingena,

  Lastige, het is een oude acacia en daar kan op oude delen wel eens vermolming optreden, hetzij door de leeftijd, hetzij door een tor of larve. Hoe dan ook de holtes worden altijd dankbaar in gebruik genomen door allerlei beestjes, het is niet te zeggen of dat ook de daders zijn.

  Volgend voorjaar bij het snoeien kan je het beste even goed kijken hoever het vermolmen is gevorderd en of het mogelijk is het een en ander weg te nemen door delen te verwijderen.
  Holtes die overblijven zou je kunnen behandelen met wondbalsem en in de loop van het voorjaar evt. met insecticide in de holtes spuiten (vroege ochtend of na zonsondergang) om eventuele daders te bereiken.

  Het is nogmaals niet helemaal uniek, het komt bij oudere bomen vaker voor en hoeft niet direct de ondergang te betekenen.

  Houdt het in de gaten..

  succes, Marcel.

 12. Onze bolacacia, dit jaar gesnoeid en weer volop uitgelopen, heeft net onder de bol een plek waar soort vermolmt hout/zaagsel uit komt lopen, de planten eronder zien bruin van het houtmolm. Ook zie ik er beestjes in. Een soort spinachtig beestje. De boom is 20 jaar oud. Wat kan dit zijn en Kan ik hier iets aan doen. Bijvoorbaatdank. Dingena

 13. Beste Richard,

  Moeilijk op afstand maar kort door de bocht kan het zijn dat de boom simpelweg aan ‘zijn eindje’ is gekomen.

  Veredelde boompjes zoals de Bolacacia hebben geen leven van vele tientallen jaren voor zich, en het kan goed zijn dat die van jou gewoon op was.

  Marcel.

 14. Goedendag,

  Sinds een 20 jaar staat er een mooie bolacacia in onze tuin die het altijd erg goed heeft gedaan.
  Vandaag viel mij op dat de blaadjes erg verdroogd zijn, wat mij erg verwonderd want het heeft onlangs nog flink geregend.
  Wat kan hier aan de hand zijn?
  Ik snoei de boom om het jaar. De boom is vorige voorjaar nog gesnoeid en heeft het afgelopen zomer goed gedaan.

 15. Hoi Annemiek,

  Het klopt dat bolacacia’s kunnen bloeien maar dat gebeurd eigenlijk zelden of nooit.. zou je wat foto’s van jouw boompjes kunnen maken en mailen naar info(apestaartje)tuinhulp.com?
  Graag foto’s van de wel en niet bloeiende boompjes zodat ik goed kan zien hoe en wat.

  Bedankt,
  Marcel.

 16. Hallo, ik heb vier bolacacia’s. Elk voorjaar beginnen ze weer prachtig te bloeien. Ik heb één acacia die het minder goed doet en juist deze begint op dit moment te bloeien, terwijl er bij de anderen nog geen spoortje van bloei is. Moeten we gewoon even geduld hebben, of zou er meer aan de hand zijn? Voor zover ik weet zijn de bomen ongeveer zeven jaar jong. Wel hebben we vorig jaar mei op last van de gemeente onze schutting weg moeten halen, tussen de bomen in en zijn daarvoor in de plaats coniferen geplaatst. Zou het één met het andere te maken kunnen hebben?

 17. Chris,

  Eerlijk advies.. ik zou het nu niet meer doen als het niet echt perse hoeft.

  Als de boom nog jong is, en nog niet zo lang op zijn plek staat en je snoeit alle groen weg (groeit echt weer terug) dan zou je nog eventueel kunnen verplanten. Met zoveel mogelijk kluit, heel voorzichtig om zoveel mogelijk witte kiemworteltjes te sparen. Op de nieuwe plaats voorzichtig ingraven en veel water toevoegen zodat het een behoorlijk modderpoeltje wordt. Hierdoor spoelt de aarde goed tegen de wortels aan en ontstaan er zo min mogelijk holle ruimtes rond de wortels die verdroging kunnen veroorzaken.

  Dan de boom goed vastzetten aan een paal en in eerste instantie niet constant nat maken (er zit geen blad aan de boom dus hij verdampt niet veel.) Zodra hij begint uit te lopen en blad krijgt dan wat vaker bij-wateren als het droog is.

  Maar als het nu niet echt hoeft zou ik het najaar verkiezen om te verplanten zodra het blad is gevallen kan je aan de slag.

  Succes,
  Marcel.

 18. Meneer/Mevrouw Dekkers,
  Om te beginnen 19 jaar is een flinke leeftijd voor Bolacacia’s.. dus je kan wat problemen verwachten, uiteindelijk wordt het een keer tijd om aan vervanging te denken.
  Wat u zeker kunt doen zodra de eerste groene knopje zich aandienen in het vroege voorjaar is de rotte delen stuk voor stuk te gaan verwijderen met een snoeizaag. Soms zal er flink in de kroon gezaagd moeten worden maar zolang u delen met uitlopende knoppen overhoud is er in principe niets aan de hand en zal de knot gewoon doorgaan. Grote wonden zou ik wel insmeren met een goede wondbalsem (verkrijgbaar op de tuincentra) om infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

  Succes,
  Marcel.

 19. Onze bolacacias zijn 19 jaar oud en elke jaar na de vorstperiode gesnoeid maar er onstaat (al n’aantal jaren )een grote knot met af gestorven (cq rotte) stukken in deze knot. Hoe en evt. wat kan ik hier aan doen.

 20. Jullie hebben mij gewedig geholpen, met het waneer snoeien van mijn acacia`s
  Ik vind het een duidelijke leg!!! alleen mis ik nog wat foto`s van het snoeien of ik heb misschien deze nog niet gevonden?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*