Graszoden leggen

Belangrijk voordat u begint met graszoden leggen is het bewerken van de grond. Wanneer de grond geen problemen heeft met het verwerken van grotere hoeveelheden water, dan kunt u voldoen met spitten. Wel is het aan te raden met het spitten een hoeveelheid Cocopeat Tuinaarde/compost toe te voegen aan de grond, onder normale omstandigheden ongeveer 40 liter per 5 M2. 

Na het (egaliserend) spitten kunt u de grond aanlopen of walsen, waarna u met een hark de grovere kluitjes wegharkt of fijn drukt zodat u een gladde egale ondergrond krijgt waar de graszode overal contact heeft met de bodem.     Voordat u de graszoden nu gaat uitrollen kunt u eerst nog een hoeveelheid graszodenmest uitstrooien die het bewortelen van de zode bevordert.     Wanneer u de graszoden heeft uitgerold werkt u de buitenste randen nog af met een laagje grond zodat de mat door de wind aan de buitenranden niet kan uitdrogen. 

 Als laatste gaat u sproeien, en zeker niet te zuinig, de matten moeten nét niet wegdrijven, het water moet goed doordringen door de mat zodat de ondergrond vochtig wordt. Twee tot drie weken na het leggen mag u (afhankelijk van het weer) eens in de twee/drie dagen nog eens flink nasproeien zodat het gras alle kansen krijgt goed aan te slaan.     De eerste keer maaien kan al nodig zijn na ongeveer een week tot anderhalve week, dat kunt u gewoon doen, liefst met een scherpe grasmaaier.

Het gebruik van uw nieuwe gazon moet u minstens 5 tot 6 weken uitstellen, ook weer om het gazon de kans te geven goed vast te wortelen.

Instructiefilm:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*