Onkruid: Haagwinde of Pispotje wat doe ik er aan?

De haagwinde (of Pispotje) is waarschijnlijk een van de minst welkome gasten in de Nederlandse siertuin, en terecht..

De haagwinde komt veelal stiekem on-uitgenodigd de tuin binnen via aangrenzende stukken openbaar groen, de tuin van de buren of uit goedkope zakken tuinaarde/compost die niet gestoomd of gezuiverd zijn en vol onkruidzaden en worteldelen van onkruiden kunnen zitten. Maar ook kunnen de witte worteldelen in kluiten van planten zitten die u elders gekregen, en soms zelfs gekocht heeft.

Haagwinde heeft een enorm wortelgestel bestaand uit lange vlezige witte wortels die als een soort enorme spaghetti door de grond woelen en op verschillende plaatsen naar boven komen om bovengrondse delen te vormen die dan weer grote hoeveelheden wurgende ranken met bladeren, en later bloemen produceren.

De bloem is niet eens lelijk om te zien, maar de ranken met het vele blad overwoekeren alles wat in hun weg komt en kunnen zonder problemen een tuin overnemen.

Haagwinde-wortelWaar schuilt het gevaar van de Haagwinde?

Dit woekerende onkruid verspreidt zich niet zo zeer alleen via zaden, maar vooral ook via de ondergrondse worteldelen die ongezien enorm woekeren. Natuurlijk vormen de witte bloemen van de plant zaden en zal de verspreiding via zaad ook zijn weg vinden in de directe omgeving.

Wat beter niet te doen.

Veel tuiniers zijn niet bang om de handen flink uit de mouwen te steken en halen het ‘besmette’ stuk tuin leeg en gaan flink aan de gang met riek of spitvork om alle worteldelen uit de grond te halen, dit noemen we ‘Mechanische’ onkruidbestrijding. Echter het veroorzaakt vaak meer ellende omdat tijdens de werkzaamheden de worteldelen vaak in kleinere stukjes worden gestoken en ze onmogelijk allemaal gevonden, en verwijderd kunnen worden. Het gevolg is vele kleine stukjes wortels die allemaal weer zullen uitgroeien tot individuele planten die gestaag verder woekeren in de met zweet doordrenkte grond van de tuin.

Ervaring zegt..

Mijn persoonlijke ervaring met bestrijden van haagwinde is één uit eigen tuin helaas..

Toch hou ik de plant goed in toom en zorg dat ik er snel bij ben als ze weer de kop op steken.

In eerste instantie ben ik het onkruid te lijf gegaan met MCPA in de vorm van AA Mix van Bayer. Dit middel kan over de haagwinde gespoten worden zonder dat de struiken waarover de ranken groeien ook gedood worden.

AA Mix van Bayer is een behandeling die ik het liefst voorschrijf aan een hovenier of in ieder geval iemand met een spuitlicentie. Het is geen ultra giftig mengsel maar er bestaan risico’s voor water (vijver) en grondwater, zodat een professionele aanpak de voorkeur verdiend.

Het middel wordt door het blad van de haagwinde opgenomen en doodt de wortels waardoor het probleem direct in de kern wordt aangepakt. Na één of twee behandelingen is het probleem dusdanig verminderd dat de overige planten die her en der nog opkomen aangepakt kunnen worden met biologisch middel.

Na-behandelen

De nabehandeling bestaat vooral uit 1: Opletten en uitkijken naar nieuwe uitgroei vooral in voorjaar en zomer 2: Jonge uitlopers direct met een systemisch middel behandelen zoals Ultima om het in de kiem te smoren.

Systemisch middel houdt in dat het middel niet alleen het blad verbrand en de bovengrondse delen doodt, maar dat het via datzelfde blad door het hele systeem van de plant wordt getransporteerd en uiteindelijk de wortel doodt. Zodra de wortel wordt gedood gaan de bovengrondse delen uiteraard ook dood.

Tot slot

Om af te sluiten wil ik even ingaan op de chemische manier van bestrijden die ik in het bovengaande artikel aan raad. Ik zal in slechts een paar gevallen overstappen op bestrijding van onkruiden dmv chemische middelen. Zoals op meerdere pagina’s op deze website beschreven staat gebruik ik veel liever middelen die bestaan uit natuurlijke bestanddelen, en die zijn goed te vinden voor iedereen op ieder tuincentrum (denk maar aan een leverancier als Ecostyle). ECHTER.. haagwinde is één van die plagen waar zachte heelmeesters stinkende wonden achterlaten. Pak het één keer goed aan en hou daarna de boel goed in de gaten .. dan kan je eraf komen, anders is het ieder jaar opnieuw een gevecht.

 

 

4 Comments

 1. Marlies,

  Ten eerste, als het duidelijk is dat de haagwinde vanuit gemeenteplantsoen jouw tuin binnen komt zou ik allereerst de gemeente inlichten en verhaal halen, dit zou je toch ook doen als je van je buren een woekerend onkruid cadeau krijgt?

  Goede bestrijding van haagwinde vraagt om AA Mix, en ik zou dan ook met klem willen aanraden hiervoor een hoveniersbedrijf in te huren, je kan zelf niet zoveel zonder dit middel. de wortels verspreiden zich steeds verder en zijn handmatig niet kwijt te raken. Bij juist gebruik van de spuitstof zal de omgeving geen negatieve gevolgen ondervinden, hiervoor heeft de hovenier een erkend spuitlicentie met de kennis die daar bij hoort.

  Marcel.

 2. Mijn tuin, grenzend aan een (slecht onderhouden) gemeenteplantsoen, is ook bijna geheel overwoekerd door haagwinde. Hoe kan ik dat zelf nu het beste aanpakken? Die AAmix mag alleen gebruikt worden door professionals zeg je, maar ik zou het graag zelf doen, ook omdat we denk ik het plantsoen naast ons huis aan moeten pakken. Dan loopt het nogal in de papieren als ik een tuinman inhuur ben ik bang. Probleem is wel dat er ook een vijver naast ons huis ligt, waar veel padden, kikkers en salamanders wonen, naast vissen, eenden, meerkoeten en zwarte zwanen… Wat is jouw advies?

 3. Yannick,

  Ik kende het middel wat je beschrijft niet en ben even aan het zoeken en bellen geslagen.

  Bayer heeft eenzelfde middel (zelfde werkzame stoffen en concentraties) Nu jij het in je moestuin gebruikt moet ik je toch even wijzen op de volgende tekst die ik bij de waarschuwingen vond die ZEER van toepassing zijn op je gezondheid:

  De behandelde grond mag slechts na het verstrijken van een periode van minstens 8 maanden na de laatste behandeling opnieuw in cultuur gebracht worden. Vermijd de toepassing op oppervlakken en hellende terreinen die afspoeling door regenwater naar riolen en waterlopen in de hand werken. Vermijd gebruik in de nabijheid van oppervlaktewater.

  In Nederland is het middel voor zover ik kan vinden NIET toegestaan en dit zal zo zijn redenen hebben. Wees dus AUB erg voorzichtig met dit middel, zeker als je je voedsel van de behandelde grond haalt.

  Succes, be save!
  Marcel.

 4. Hallo,
  Vorig jaar heb ik enorm veel last gehad van haagwinde in mijn moestuin. Ik heb toen ook de RoundUp gel gekocht maar dit was maar een mager beestje. OK je kan doelgericht gaan bestrijden door alleen de bladeren van het onkruid te behandelen maar na 2 weken verschrompelde de blaadjes pas (zelfs met een 2de behandeling). Na 3 weken stond de haagwinde er gewoon weer maar hij was uit op wraak. Dubbel zoveel onkruid als daarvoor. Ik ben dan maar overgegaan op edialux hardnekkige onkruiden. => goed resultaat, binnen 4 dagen onkruid dood en na een weekje kon ik probleemloos de “rosse” ranken verwijderen. Nu heb ik al een beetje in de tuin gewerkt en heb gezien dat er in de bodem weer wortels zitten, ben van plan om de natuur een beetje te foppen: moestuin afdekken met zwart plastiek zodat de bodem wat verwarmt in maart en het onkruid begint te schieten en dan nog eens behandelen met edialux. Op hoop van zegen!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*