Groene aanslag op verharding en hout, wat doe je er aan?

Groene aanslag is in het vroege voorjaar een terugkerend probleem in de tuin, til er niet te zwaar aan, het is eenvoudig op te lossen maar let goed op hoe je het aanpakt.

Terras, paden, schutting, tuinmeubelen ze kunnen er in het vroege voorjaar direct na de winter nogal groen uitzien en dat stoort veel mensen.

Men gaat vlijtig aan de slag om het probleem op te lossen en veelal wordt de hogedrukreiniger ingezet als wapen in de strijd. Nu ben ik niet lui ofzo maar het kan toch veel makkelijker? en vooral veel beter voor de materialen die door de hogedrukreiniger jaren slijtage opgespoten krijgen in seconden!

Vooral op hout is het ten zeerste af te raden om met de hogedrukreiniger de groene aanslag weg te spuiten. Het water dat onder druk op het hout klettert beschadigd de oppervlakte en verpulverd de bovenste laag. Het beschadigde hout zuigt hierna makkelijker vocht op en de structuur is vernield waardoor opnieuw groen worden sneller gaat en rotting in de hand wordt gewerkt (ook op hardhout). Schrobben met een borstel is ook een oplossing maar dat is niet de meest favoriete bezigheid in de tuin.

GroenRijk drukspuitBeter en makkelijker is het om een groene aanslag verwijderaar te gebruiken. De meeste middelen tegen groene aanslag zijn zacht voor de materialen en veilig in gebruik, bovendien is het een kwestie van een oplossing maken in een pompspuitje, op het groene oppervlakte sproeien, en rustig wachten. Alleen op bestrating die dik met groene aanslag is bedekt is het aan te raden om de oplossing in een gieter te maken (lees goed de verhoudingen op de verpakking!) uit te gieten en een keertje in te schrobben. De oplossing laten intrekken op het oppervlakte en later afspoelen. Hierna nog een keertje normaal sproeien, en de klus is weer geklaard.

Zowel op hout als op harde oppervlakten is enkele uren na behandeling het verschil goed te zien en verdwijnt de groene waas.

hoge drukreinigerOp de meeste tuincentra zijn vaak verschillende middelen te koop, laat u adviseren wat voor u het beste en voordeligste is. Enkele bekende merken zijn Bayer, HG, Ecostyle, Pokon en ASEF vrijwel iedereen heeft zijn eigen middel maar de werkzame stof is veelal hetzelfde. Ook bieden de meeste merken een biologische versie van groene aanslag bestrijding aan.

Ten slotte:

Er zijn vele huismiddeltjes te bedenken tegen groene aanslag, waarvan veelal de bekende keukenazijn het vaakst wordt genoemd. Azijn werk zeker tegen groene aanslag omdat het enorm verzuurd en hierdoor de algen dood gaan, echter moet je bedenken dat je ook de bodem en omgeving enorm verzuurd en het voor andere planten moeilijk tot onmogelijk wordt om er te groeien. Verder breken zuren kalk af, Kalk zit in beton en zo beschadig je bestrating, je brengt er letterlijk jaren slijtage op aan (net als de hogedrukreiniger)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*