Medinilla na de bloei, wat te doen?

Kamerplanten

Vraag via onze E-mail:

Ook wij hebben een Medinilla. Nadat hij voor de tweede keer gebloeid heeft is hij nu uitgebloeid.

Nu hoorden wij op tv van Rob verlinde dat je hem in het voorjaar een maand geen water moet geven en dat hij dan daarna weer volop knoppen gaat maken en bloeien.

Maar ik ben dan bang dat hij dood gaat want hij heeft nu al twee weken geen water gehad en hij hangt al behoorlijk slap en de bladeren gaan krullen.

Vriendelijke groet Afra Schoenmaker.


Antwoord:

Beste Afra,

Winter:

Geef je Medinilla maar gewoon water zoals je gewend bent, want dat is goed gegaan aangezien je al een tweede bloei hebt gehad.

In de winter als er geen bloem of bladknoppen aangemaakt worden schroef ik het water geven terug tot ongeveer 1x per twee weken en houdt de plant vrij droog. Maar zodanig dat hij gaat hangen kan nooit de bedoeling zijn.

Voeding:

Zodra het voorjaar wordt mag je weer groei verwachten en kan er af en toe voeding worden gegeven (Orchideeën voeding is prima) zodra je ontwikkeling ziet van bloemknopjes stop je met voeden.

Als er bloemknoppen verschijnen:

Momenteel is mijn Medinilla bezig om 7 nieuwe bloemen uit te laten groeien en geef ik wekelijk water (met mate) om de ontwikkeling te helpen. Normaal gesproken vormen nieuwe knoppen zich rond november, maar je ziet de natuur kan grillig zijn.

Je moet eigenlijk logisch nadenken, als een plant blad of bloem ontwikkeld is er meer energie nodig en vocht om de boel ‘op te pompen’. Echter bij de Medinilla moet je altijd in je achterhoofd houden dat teveel water wordt bestraft.

Ik geef onder normale omstandigheden water als ik merk dat het blad van stand veranderd en dat is zonder bloei ofzo ongeveer 1x per 14 dagen.

12 Comments

 1. Tina,

  Als de bloemen niet mooi meer zijn mogen ze worden afgeknipt. Vrij dicht bij de oorsprong met een scherpe schaar wegnemen, dat is alles.

  Marcel.

 2. Als de bloemen zijn uitgebloeit, kan ik dan de bloemen eruit knippen. of moet ik ze laten zitten.Hij doet het erg goed bij mij, dus ik wil hem dan ook goed houden.

 3. Okay, dank voor je advies. Helaas ben ik niet mobiel dus ik kan nergens dat soort potgrond kopen. Heb begrepen dat kokosgrond ook goed is?
  Ik zal kijken of ik online dat spul kan bestellen wat jij aanraadt.

  Dank je, ik ga aan de slag ermee.
  En heb haar weer teruggezet in de kleine pot…
  Hoop dat ze al dat gedoe overleeft..)-:

 4. Astrid,

  Verpotten naar een grote pot heeft niet veel toegevoegde waarde voor een Medinilla want het is een epifyt en dat zijn planten die van nature niet echt in de grond of bodem groeien maar op andere planten of bomen. Grondwortels maakt hij dus niet echt. Als je al een Medinilla verplant moet dat in hele open luchtige grond zoals Orchideeën grond of eventueel het product ‘Seramis’ van Pokon.

  Let dus goed op als je de plant in ‘gewone’ potgrond hebt verplant dat is niet ideaal. In dit geval is grootte (van de pot) niet belangrijk.

  Succes,
  Marcel.

 5. Hallo,

  Ik heb een prachtige, nog bloeiende Medinella.
  Maar de plant was te klein voor de pot waarin ik heb kocht, dus heb de plant na twee weken in een grote pot gedaan, in de hoop dat ie dan ook enorm groot wordt.
  Gaat dat werken denk je?
  Of ben ik daarmee te snel geweest en moet ik haar weer terugpotten naar iets kleiners?

  Groet,

  Astrid

 6. Rachel,

  Ik heb iets meer info nodig.. zitten de zwarte plekken aan de basis van het blad bij de steel? in dat geval kan het zijn dat je teveel voeding geeft en de zouten in die voeding veroorzaken verbranding. Je moet de plant in dat geval dompelen in een emmer (liefst regen-) water (niet ijskoud!!) en goed laten uitlekken. Haal hiervoor voorzichtig de kweekpot eraf. Als de kluit goed is uitgelekt mag hij terug in de pot en terug op zijn (lichte) plek.

  Waarschijnlijk is dit het enige wat je nu kunt doen. Onthoud dat een Medinilla als je hem gekocht hebt voldoende voeding heeft van de kweker en er eigenlijk niet bijgevoed hoeft te worden totdat de bloei over is en er nieuwe scheutjes beginnen te groeien.

  Ik hoor van je.
  Succes,
  Marcel.

 7. Ik krijg zwarte droge pleken op de bladeren en ze vallen af .
  Wat te doen, wie weet het .

 8. Laurine,

  In de periode dat een Medinilla blad maakt mag je wat meer water geven, de plant moet immers de knoppen ‘Oppompen’ om ze te kunnen uitvouwen.

  Blijf echter altijd goed opletten dat de plant niet met natte voeten staat, dat gaat nooit goed. Met regelmaat de vinger in de grond steken en voelen voldoet bij mij het beste!

  De vorm kan je zo goed als niet beinvloeden, soms neem ik wel een nieuwe scheuten weg die me niet bevallen maar ik accepteer het feit dat ik de vorm eigenlijk niet kan beheersen..

  Groet,
  Marcel.

 9. Mijn medinilla doet het redelijk goed: ik heb steeds nieuwe bloemen. Er zijn (een halfjaar geleden) 2 bladeren aan de onderkant afgegaan omdat hij te nat was, maar daarna is hij weer doorgegroeid. Nu krijg ik heel veel nieuwe bladscheuten in de kernen van de bovenste bladeren. Deze verdrogen echter en vallen dan af. Ik geef hem wel iets meer water, maar ben bang dat hij te nat wordt. Of mag de kluit in deze periode wel flink nat blijven?

  Doordat de onderste bladeren eraf zijn en er bovenin wel nieuwe bladeren komen, wordt de vorm van de plant een beetje vreemd. Kan ik hier iets aan doen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*