Rode mieren vreten gewassen op… dacht het niet!

Kleine rode mier

Vraag:

Beste lezer,

In de loop van de zomer heb ik op mijn groentetuin erg veel last van kleine rode mieren die die wortels van mijn gewassen geheel opvreten.
Vraag wat is daar aan te doen.

Hartelijke groet,
Gerrit

Antwoord:

Beste Gerrit,

Allereerst, mieren eten geen levende planten wortels.. mieren verzamelen van alles wat organisch is en nemen het mee naar hun nest, maar ze eten geen levende wortels van planten.

Toch kan het zijn dat indirect planten te lijden hebben van mieren door hun ijverige gegraaf en bouw van nesten kan het zijn dat er rond wortels van (groente)planten teveel lucht ontstaat en de planten daardoor wegkwijnen..

Mieren nest
Mieren graven flinke nesten uit onder de grond, hierdoor kunnen wortels ‘droog’ komen te staan.

In principe kan je er niet zoveel aan doen behalve bestrijden. Echter bestrijden van mieren met de bekende chemische middeltjes zou ik in mijn groentetuin liever niet doen ivm mijn gezondheid. Ik kan je aanraden op een tuincentrum in de buurt naar de mieren bestrijding van het merk ECOSTYLE te vragen. Je kan de nesten het beste zeer plaatselijk en direct bestrijden met hun veilige middelen. Houdt hierna goed in de gaten of ze ook wegblijven.

Het kan soms helpen om een plaatsje in te ruimen in de moestuin waar de mieren wel hun gang kunnen gaan. Ze nestelen graag in zachte aarde met veel organisch afval zoals verterend blad/takjes etc. Als je er een composthoop op na houdt is dat een mooie plaats.

Ten slotte:

Mieren die over gewassen lopen zijn vaak een teken dat er luizen op de planten zitten. Mieren ‘melken’ luizen door met hun voorpoten over het achterlijf van de luis te wrijven. Door het wrijven komt een druppeltje ‘honingdauw’ vrij wat een hele zoete afscheiding is van de luis.

De luis leeft gewoon door en blijft de mieren van honingdauw voorzien. Als een plant waar de luizen opzitten begint af te sterven pakken de mieren de luizen op en verhuizen hen naar nieuwe nog gezonde planten. Feitelijk zijn de mieren een soort veeboeren die ipv koeien, luizen houden!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*