Nerium Oleander, wat en hoe?

Vele mensen hebben in de zomer een Oleander (officieel Nerium Oleander) op hun terras staan, en evenzoveel vinden het nog steeds moeilijk om deze de juiste verzorging te geven.

Standplaats in de Natuur:

Voor de juiste verzorging moeten we kijken naar de natuurlijke groeiplaats van deze uitbundig bloeiende kuipplant. De Nerium oleander groeit van nature in o.a het zuiden van Europa, en is meestal te vinden in de uiterwaarden van rivieren en beekjes. Daar er in die uiterwaarden bijna geen hogere vegetatie te vinden is staat de plant meestal de hele dag in de hete volle zon, maar let wel dat diezelfde uiterwaarden een zeer vochtige tot natte bodem hebben.

Verder zorgt de stroming van water bij het vollopen van de delen langs de rivier voor aanvoer van zeer vruchtbare slib, De Oleander heeft dus volop voeding.

Conclusie is dus simpel; Plaats de Nerium vol in de zon op de warmste plek in uw tuin of op uw terras, en zorg dat er onder de pot altijd een waterdichte schotel staat en geef regelmatig mest.

Water en Voeding:

U geeft de plant water op de pot, en het water wat niet door de grond vastgehouden kan worden loopt door tot op de schotel. Wanneer de schotel is opgedroogd geeft u opnieuw water en dit houdt u de hele zomer vol.

1x per week geeft u voeding, dit kan van alles zijn zoals Pokon, Bio Trissol, of Substral. Een aanrader is de Pokon ‘Plantenvoeding Wateroplosbaar’ Deze mest in poedervorm kan worden opgelost in water en bevat niet alleen de bekende hoofdelementen (NPK) maar ook belangrijke zgn sporenelementen die belangrijk zijn voor het aanmaken van bloemknoppen en mooi donkergroen blad.

Snoeien:

Het snoeien en in de winter opbergen van de Nerium Oleander is niet al te lastig, voordat u de plant voor de winter naar binnen gaat halen (hoeft pas in oktober) kunt u flink snoeien in de plant. Onthoud dat op iedere plek waar u een tak weg snoeit er volgend voorjaar 3 terug groeien. Een goede blik in de struik kan eigenlijk in het najaar al verraden hoe de plant er volgend jaar uit zal zien!

Snoei verdeeld in de kroon van de plant ongeveer 50 tot max. 60 % van de takken bij de basis af. Op de snoei plekken ontstaan drie nieuwe scheuten die volgend jaar voor bloei kunnen zorgen, de takken die u laat staan zijn de bloeitakken voor dit seizoen.

Gereedschap:

Voor het snoeien van de Oleander volstaat een standaard snoeischaar, onderstaand een paar mogelijkheden.

[bol_product_links block_id=”bol_582c4660c6ab4_selected-products” products=”9200000010410789,9200000010409821,9200000051729545,9200000051729543″ name=”Snoeischaren” sub_id=”” link_color=”009900″ subtitle_color=”009900″ pricetype_color=”009900″ price_color=”009900″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”728″ cols=”4″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Overwinteren:

Plaats de plant als de eerste nachtvorst wordt voorspeld op een (net) vorstvrije plek, geef spaarzaam heel af en toe wat water in de winter. De meeste planten staan in de winter vrij donker en verdampen minimaal water dus ze hebben nu niet zoveel nodig. Als er in de loop van de winter bladeren afvallen raak dan niet in paniek, de plant groeit in het voorjaar meestal weer helemaal opnieuw uit met vers nieuw blad.

Plagen:

Ook de Oleander is niet verschoont van plagen..

  • Groene of zwarte luis:  In de loop van de zomer komen op de jonge scheuten nog wel eens luisjes voor die als ze in grote getalen op de plant zitten voor schade aan de toppen kunnen zorgen. Deze luisjes kunt u prima biologisch bestrijden met b.v. ‘Spruzit’ van Ecostyle of een ander bestrijdingsmiddel op basis van Pyrethrum sap. Herhaal de bespuiting 2x (3x in totaal) met tussenpozen van een week. na drie weken bent u van het probleem af.
  • Wolluis:  Dit komt minder vaak voor maar het gebeurd wel eens. Een goede bestrijding tegen wolluis is ‘Promanal’ (biologisch) of ‘Calypso'(chemisch) voor beide middelen geldt dat je net als bestrijding van luis 3x in totaal moet spuiten met ongeveer een week tussenpozen voor een goed resultaat.
  • Spint:  Komt vaker voor, het blad wordt vreemd van kleur, gelig/grijs en als je goed kijkt, evt. met een loep, zie je dat de aantasting eruit ziet alsof het cel voor cel aantast op het blad. De veroorzaker van de aantasting is vaak aan de onderkant van het blad te zien en lijkt nog het meeste op een heel klein spinnetje, er zijn ook kleine webachtige draadjes te zien. Het enige middel waarmee spint voor een particulier momenteel bestreden kan worden is ‘Promanal’ van Ecostyle. Wederom is herhaling het toverwoord, minimaal 3x spuiten met een week ertussen. Hierna het nieuwe onaangetaste blad in de gaten houden.

For the best results always suggest a good doctor he will surely assist you in a matter of seconds. tadalafil shop Small gestures on small things – on line cialis There are number of factors that are responsible for such dysfunction. Hotels Miami South Beach, Miami Attractions and Everglades Tours and try these guys sildenafil uk An Enjoyable Florida Vacation, Coral Castle is a most attractive monument in Miami. A person has to first see to purchase levitra online it that what kind of disorder he is facing.

 [bol_product_links block_id=”bol_582c452ed2f8d_selected-products” products=”9200000052764196,9200000010416281,9200000052763812,9200000013996081″ name=”Spruzit en Promanal” sub_id=”” link_color=”009900″ subtitle_color=”009900″ pricetype_color=”009900″ price_color=”009900″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”728″ cols=”4″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

11 Comments

  1. Janno,

    Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

    Zo te horen kan het zijn dat jouw Oleander zwarte schimmel heeft (roetdauwschimmel) meestal als gevolg van periode nattigheid of aanwezigheid van luizen in, of in de buurt van de plant.

    Luizen scheiden honigdauw af, een zoete stof die mieren maar ook schimmels lekker vinden. Het beste nu te doen is de slechte bloemknoppen eruitknippen, de plant behandelen met een schimmelmiddel en goed kijken of het nodig is om evt. ook luizen te bestrijden.

    Zorg verder dat je het bovenstaand artikel goed leest en toepast op jouw Oleander dan zou het goed moeten gaan!

    Succes,
    Marcel.

  2. Beste Mercel,

    Mijn oleander is ziek en krijgt geen bloemen,de knoppen zien zwart en een deel van de stengels ook.Kan u mij zeggen wat ik er aan doe !
    MVG Janno

  3. Conny,

    Je kan hem best laten staan voor deze zomer. Zorg dat je in het najaar de plant flink snoeit, uitgraaft en in een pot plant waar de kluit goed in past.
    Dan kan hij op een vorstvrije plek (in het licht, met af en toe een heel klein beetje water) overwinteren.

    Succes,
    Marcel.

  4. Ik heb ook een Nerium Oleander in de lidl gekocht en in volle grond gezet , is dat een probleem anders zet ik hem toch maar in een pot !!!!

  5. Margreet,

    Een Oleander kan best in de volle grond geplant worden, maar kan daar in de winter niet blijven staan, want dat zou het zeer waarschijnlijk niet overleven. In het Najaar moet je de struik dan uitgraven, flink snoeien en in een pot plaatsen. Daarna zou je het voorjaar erop de plant weer in de volle grond kunnen planten.

    Gr. Marcel.

  6. vraag: kan de oleander helemaal niet in de grond? ik heb deze bij de Lidl gekocht en er zat namelijk geen beschrijving bij. Dus nu staat hij bij mij in de tuin tussen andere planten, maar wel onderaan vrij open. Wat is het verstandigst??

  7. Beste Kim,

    Het klopt dat de Oleander gif bevat dat acuut hartfalen kan veroorzaken, maar dan moet je wel een behoorlijke hoeveelheid van het blad/sap nuttigen.

    Ik heb nog nooit gehoord dat er kinderen ziek zijn geworden van Oleander, wél in een aflevering van een detective een moord gepleegd door Oleander in een blender te stoppen en te laten drinken.. maar dat was op tv.. daar gaan mensen dood op de meest wonderlijke manieren.

    Zolang de kinderen geen hoeveelheden bladeren gaan eten van de Oleander zal het geen kwaad kunnen.

    Geniet van de mooie bloemen in een hopelijk mooie zomer.

    Gr. Marcel.

  8. Vandaag heb ik zo’n oleander gekocht, maar nu lees ik op verschillende site’s dat ze giftig zijn.
    Klopt dit en in hoe verre moet ik dit zien?
    Ik heb 2 kleine kinderen rond lopen, dus toen ik dit las stond ik wel even te kijken, aangezien ik niks op de verpakking had gezien.

  9. Meneer/Mevrouw v/d Rijdt,

    Ik zou ze altijd verwijderen, al is het maar voor het gezicht. Verder kost een uitgebloeide bloem nog steeds energie van de plant die er immers zaad van wil maken en dat bevorderd het ontwikkelen van nieuwe knoppen niet echt.

    Let ook op dat bloemknoppen van vorig jaar nu weggesnoeid worden, die komen toch niet meer uit.

    Succes, Marcel

  10. mag of moet ik van een oleander de uitgebloeide bloemen wegknippen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.