Een vruchtbare tuin met gezonde planten?

Heerlijk in de grond woelen

Veel mensen tuinieren graag. Heerlijk woelen in de tuingrond en de plannen realiseren die je in je hoofd hebt. Tenminste, dat is het ideaal! Jammer genoeg is het niet altijd zo eenvoudig. Er zijn namelijk enkele oorzaken die het probleemloos bewerken van de tuingrond en een gezonde plantengroei in de weg staan.
Een dichtgeslagen bodem is hier één van.

Kleigrond 

Als uw tuin uit kleigrond bestaat heeft u dit ongetwijfeld gemerkt. Het bewerken gaat namelijk heel zwaar. Als het regent blijft het water lang staan en in droge tijden ontstaan er scheuren in de grond. Het is begrijpelijk dat planten het niet gemakkelijk hebben in een dergelijke vaste bodem. Het ideaal is een luchtige bodem, die probleemloos te bewerken is en waarin planten zich thuis voelen. 

Zandgrond

Eigenlijk een tegenovergesteld probleem geeft zandgrond. Een zandgrond is juist los van structuur, de korreltjes hangen ‘als los zand’ aan elkaar. Het gevolg hiervan is dat water en voedingsstoffen snel door de bodemlaag heen zakken, zonder dat de planten hier volop van kunnen profiteren. Daarbij komt door de sterke temperatuurwisselingen van zandgrond de groei van planten in het voorjaar slecht op gang. In de warme zomermaanden kan droogte op zandgronden een groot probleem vormen. Zandgrond is ook niet ideaal dus.
Een betere structuur zal veel oplossen!
Although the condition is generally mild, it does cause discomfort. generic sildenafil uk However, we do believe that there is no hyperbole if we state that at minimum, a key factor that helps in preventing and reversal of online cialis such arterial disease. Yet, cost of prescription free tadalafil is cut down subsequently, the reason being that these courses are usually available in the online format. For those who are concerned about supplementprofessors.com purchase levitra these issues, there are some salt-free alternatives that may provide satisfactory results in cases of low to moderate hardness.

De oplossing!

Is er dan niets aan te doen? Gelukkig wel!

Met het ECOstyle 5-Stappenplan voor bodemverbetering krijgt u een vruchtbare tuin met gezonde planten. Zowel klei- als zandgrond zijn sterk te verbeteren als u de 5 stappen volgt. Deze zijn eenvoudig uit te voeren, in veel gevallen is het raadzaam om het plan meerdere jaren te volgen. Zowel u als uw planten zullen de verbetering al snel merken!
Het gebruik van Kleigrondverbeteraar bij kleigrondverbetering en Zandgrondverbeteraar bij zandgrondverbetering is eenvoudig toe te passen. Twee maal per jaar strooit u het betreffende product en het proces gaat direct van start. Het stappenplan geeft precies weer wanneer het de meest geschikte tijd is en wat u verder kunt doen om bodem en planten in een goede conditie te krijgen en te houden.

Steek energie in de bodem! 

Want zegt u nu zelf. Het is toch zonde om veel geld uit te geven aan mooie planten om vervolgens te zien dat deze in uw tuin totaal niet aanslaan en verpieteren? Dan is het veel zinvoller en uiteindelijk succesvoller om eerst energie te steken in de bodem. U heeft daarna veel meer plezier van uw tuin, doordat de planten veel beter groeien en bloeien en minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Kortom, nu investeren in de bodem geeft in de toekomst veel meer tuinplezier en gemak!

6 Comments

  1. Sonia,

    Sorry voor de wat late reply, ik had wat problemen met het blog.

    Planten die op de zandgrond af en toe in het water komen te staan, en dan in een droge periode weer droog komen te staan zal heel moeilijk worden.

    Beter is het om de harde onderlaag te breken.

    De simpelste manier is om dmv een grondboor in het probleemgebied een stuk of 3-5 gaten te boren die minimaal 70 cm diep zijn (liefst een meter) stort het eerste stuk van het gat dan weer dicht met grind, en het laatste stuk met zand.

    De harde laag kan (is meestal) een zgn. ploegzool zijn die op ongeveer 50cm diepte zit. Die is daarna doorboord en daardoor zal er bij veel regenval een veel snellere afvoer van het regenwater komen.

    Succes.
    Marcel.

  2. Welke planten kan ik planten in zandgrond die bij felle regenval onder water staat?
    Volgens mij zit er een hardere onderlaag.

  3. Beste Victor

    Alle planten is misschien wat ver gezocht, wat het stappenplan in principe doet is vooral het bodemleven stimuleren zodat de grond luchtiger wordt en organisch afval goed verteerd wordt en omgezet in voeding voor de planten. Hierdoor verbeteren de omstandigheden voor het wortelen van planten en dat is als het ware de Basis van een gezonde plant.

  4. Hoi Marcel,
    Hoe werkt dat Ecostyle stappenplan dan eigenlijk? Wat doet het dan met de grond dat alle planten erin kunnen groeien?

  5. Beste Victor,
    Dat klopt, de meeste planten hebben voorkeur voor bepaalde grond, of ze kunnen ergens groeien waar andere planten dat niet kunnen.
    Rhododendron groeit het beste op wat zure grond (veengrond) maar kan het prima doen op zand of kleigronden, tenminste als je de plant wat helpt met b.v turfmolm of tuinturf. Het stappen plan van Ecostyle vindt je in principe bij alle normaal gesorteerde tuincentra, en het werkt echt! je moet echter (zoals meestal) er wel consequent voor kiezen.

  6. Is het niet zo dat sommige planten zandgrond juist fijn vinden? In het Gooi (zand) doet de Rodhodendron het veel beter dan in bijvoorbeeld Friesland (klei). Tenminste, dat dacht ik.
    Maar dat ECOstyle 5-Stappenplan klinkt heel aardig. Kan ik dat in ieder tuincentrum kopen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.