Viooltjes, Hoe wat waar en wanneer..

Een van de meest verkochte plantjes in Nederland is waarschijnlijk het viooltje.

In het najaar, in het voorjaar en de periode die er tussen ligt worden viooltjes geplant en gekoesterd als een vrolijk bloeiend plantje in vele tuinen, en balkons. De eigenschap die het viooltje erg populair maakt is vrij uniek, het plantje geeft ook in de winter (als het niet vriest) bloemetjes en dus kleur in de tuin en houdt dit erg lang vol.

Vaak worden de plantjes in het vroege najaar door de liefhebber aangeschaft en geplant, kant en klaar met een bloemetje erop. De plantjes vullen bakken en potten en niet te vergeten vele plekken in menig tuin om als groepje van het vroege najaar tot diep in het voorjaar te bloeien. Alleen als het echt vriest stopt hij ermee en houdt zijn knopjes dicht totdat het weer open weer wordt, dan komen na een vorstperiode al snel de bloemetjes weer tevoorschijn en zorgen voor kleur en geur.

Het geslacht Viola kent in de gematigde streken zo’n slordige 400 soorten, een paar bekende soorten in Nederland zijn:

 • Het Akkerviooltje (Viola arvensis)
 • Het Driekleurig viooltje (Viola tricolor)
 • Het Maarts viooltje (Viola odorata)

freethinkerSymbool:

Ons viooltje is al heel oud en wordt al lang gebruikt, het staat ook voor bepaalde waarden, oa:

 • Symbool van nederigheid
 • Symbool van de ‘vrijdenkerij’ (Viola tricolor / driekleurige viooltje)
 • Associatie met Christus

Soorten:

De vele bekende soorten van het viooltje zijn veelal het resultaat van honderden jaren kruisen en kweken van kwekers die het ideale plantje wilde kweken. Uiteindelijk komen de meeste soorten die we in Nederland kennen van het wilde drie kleurige viooltje (Viola Tricolor). De kwekers hebben altijd dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat in de natuur spontane verkleuringen en afwijkingen voorkwamen en deze opgepakt om nieuwe soorten te kruisen.

Tegenwoordig is de grootbloemige viool populair, Deze soorten zijn het resultaat van geduldig kweken en verbeteren van soorten die eerder ontstonden. Grofweg zijn er drie belangrijke groepen binnen de grootbloemige violen:

 1. Hollandse Reuzen:  Met grote vrij ronde bloemen
 2. Zwitserse Reuzen:  Grote bloemen op kleur zonder de bekende vlekken (ook wel gezichtjes genoemd)
 3. Aalsmeerse Reuzen:  Grote bloemen juist mét vlekken

De veel besproken F1 Hybriden zijn tegenwoordig het meest aangeboden, en dit betekend eigenlijk zoiets als Bijzonder gekweekte violen (meerdere soorten) De kweek zorgt voor een zeer uniform product alle viooltjes zijn exact hetzelfde!

Standplaats / Verzorging:

Hierover hoef ik niet zoveel te zeggen, een viooltje is vrij gemakkelijk en doet het goed in een voedzame (pot)grond die je normaal vochtig houdt. Een plekje in de zon of half-schaduw is prima en bij normaal najaars en voorjaars weer is het voldoende om een keer per 14 dagen voeding toe te voegen. Als voeding kan een vloeibaar oplosbare mest gebruikt worden. Let wel, in de wintermaanden is voeden niet echt nodig, zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt mag je daar mee stoppen totdat deze er weer boven stijgt.

viooltje saladeGebruik:

Het viooltje kan ook worden gebruikt voor andere doelen buiten zijn sierwaarde.

 • Het wordt gebruikt als basis voor vele parfums
 • Het jonge blad kan worden gekookt, en bevat veel vitaminen.
 • Het bloempje wordt als garnering gebruikt en is lekker in salades.

5 Comments

 1. Bedankt voor het antwoord. Ik vermoed dat u gelijk heeft. Ik heb ze in een ‘goede’ potgrond gezet. Allicht te rijk voor de viooltjes.

 2. Voor viooltjes om te bloeien moeten ze niet groeien.. als de omstandigheden goede groei toestaan zal het plantje zeker gaan groeien en veel minder bloei laten zien.

  Daarom b.v. ook nooit voedingsstoffen geven aan viooltjes dat is niet nodig. In de violen-kweek worden zelfs middelen gebruikt om de groei te stoppen zodat de bloei wordt geactiveerd.

  Het is natuurlijk niet aan te tonen voor mij maar gezien uw omschrijving van mooi groen blad … gaat mijn vermoeden die kant op.

 3. Ik heb in het najaar viooltjes gekocht maar ik heb maar enkele bloemen. Ze hebben echter enorm veel mooi groen blad maar geen knopjes. Het zijn grote blauwe viooltjes. Ik heb tegelijkertijd ook kleine viooltjes gekocht en die bloeien wel. Ze staan in potten en hebben allemaal dezelfde potgrond gekregen. Wat kan de oorzaak zijn.

 4. Je Kunt ze verplaatsen.. met ruim grond oppakken en verplaatsen kan geen kwaad. en dat kan de hele periode tussen september en mei.

  Succes,
  Marcel.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*