Nieuwe aanplant, in het Najaar of Voorjaar planten?

Planttijd Tegenwoordig:

We leven in een tijd waarin we de natuur naar onze hand (willen) zetten en er is heel veel mogelijk.. alleen, wanneer moet er nu geplant worden in de tuin?

Heel kort door de bocht kan er tegenwoordig 12 maanden per jaar nieuwe aanplant in de tuin geplaatst worden omdat de meeste planten in pot of container worden aangeboden en er dus geen wortels sneuvelen als de pot verwijderd wordt. Hierdoor kan de betreffende heester of boom gewoon doorgaan met water opnemen en in principe direct door groeien echter verzorging (water geven) is in de zomermaanden na aanplant van levensbelang!

Planttijd Vroeger:

Vroeger was het anders, bomen en heesters werden over het algemeen in de volle grond gekweekt en konden hierdoor alleen in rust-toestand gerooid, en verplaatst worden. De aangewezen periode was vanaf ongeveer oktober / november als het blad gevallen was tot april / mei als het blad weer begon uit te lopen.

In die tijd was er voor grotere struiken en bomen een voorkeur voor het najaar omdat de grond dan nog warm van de afgelopen zomer is en de planten geholpen door het vocht van het najaar snel nieuwe kiemwortels maken en vast groeien. In het voorjaar kan de plant dan weer snel verder groeien en ‘merkt’ de betreffende plant/boom niet al te veel van de verplaatsing. Na de winter in het voorjaar is de grond juist koud van de afgelopen winter en duurt het kiemen over het algemeen veel langer en zal er direct al een groeiachterstand optreden.

Een winterse kroon is prachtig!
Seizoenen

Voorkeur:

Deze wijsheid is niet veranderd, ik heb ook een voorkeur voor het najaar om grotere struiken en bomen te planten en wel vanwege diezelfde redenen, de grond is warm, vocht is veelal geen probleem en er zal minder uitval zijn.

Uitzonderingen maak ik voor vorst gevoelige planten en kruidachtige vaste planten (sterven af en overwinteren op de worteldelen) die plaats ik liever in het voorjaar om ze een seizoen groei te gunnen voordat ze een winter moeten trotseren.

Uiteraard wordt er tijdens vorstperiodes NIET geplant, al is het maar omdat je zo moeilijk met de schop in de grond komt.. Ook als er sneeuw ligt blijf je uit de tuin met de plantschop, de grond kan evt. zacht genoeg zijn maar het is geen aanrader.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*