Nieuwe tuin, wat nu: De Bodem

De Bodem.

Zowel bij een nieuwe als een oude tuin is het verstandig om een poosje aan te kijken wat de bodem doet, vooral na een flinke regenbui is het opletten geblazen of er plekken in de tuin slecht, of niet afwateren. De plekken waar relatief lang plassen blijven staan moeten gemarkeerd worden zodat de oorzaak van het slecht afwateren kan worden aangepakt.

Slecht wegzakken van water in de ondergrond wordt vaak veroorzaakt door zgn ‘Storende lagen’ in de grond. Meest voorkomend is een ploegzool, veel woonwijken zijn op voormalig boerenland gebouwd en jarenlang omploegen van de bodem met machines veroorzaakt een ineen gedrukte laag op ongeveer 50 cm. diepte waar water slecht doorheen kan zakken. Ook tuinen met zware klei kunnen eenzelfde probleem hebben. Op zand en veengronden komt dit probleem veel minder voor.

Wat te doen in het geval van slecht wegzakkend water, lees ons artikel hierover.

Borders:

Als de indeling van de tuin bekend is, u heeft b.v. een tuinontwerp laten maken dan kan er op de plaatsen waar borders en / of gazon gaan komen actief aan bodemverbetering worden gedaan. In het najaar of de winter kan er gespit worden zodat tijdens vriezend weer de kluiten mooi los kunnen vriezen. Alvorens te spitten is het bij kleigrond aan te bevelen een mix van zwarte aarde en grof zand uit te spreiden en dit door de bovenlaag te verwerken, deze combinatie zal een veel betere toplaag opleveren waarin het percentage organische stof sterk verbeterd en door het grove zand de verticale afwatering ook sterk vooruit gaat.

Na het grove spitwerk kan de bodem worden verrijkt met een goede organische mest. Organische mest voegt nog meer organische stof toe aan de bodem waardoor het bodemleven wordt gestimuleerd en de algehele bodem toestand nog eens sterk verbeterd. Dit geldt zowel op klei als zandgronden, veengronden bestaand voor het grootste gedeelte uit organische stof dus daar is toevoegen van zwarte aarde of compost overbodig. Toedienen van een verrijkte organische mest (b.v. Culterra of Ecostyle Tuinmest of een van de diverse AZ meststoffen) zal op alle gronden positief werken op de (aan) groei van nieuwe planten.

SchoffelVoorbereidende onkruid bestrijding:

In het geval dat het nog een poosje gaat duren voordat u de beoogde borders gaat beplanten is het sterk aan te raden om tot die tijd intensief aan onkruidbestrijding te doen. De simpelste manier is eenvoudig met droog weer de kleine uitgroeiende onkruiden om te schoffelen zodat zij verdrogen. U hoeft zo niets op te rapen of af te voeren.

De aanwezige onkruidzaden zullen uitlopen en zodra zij worden om-geschoffeld en verdrogen kunnen zij niet voor bloei en dus nieuwe zaden zorgen. Als deze methode wordt bijgehouden zal er na verloop van tijd steeds minder onkruid ontkiemen omdat eenvoudig geen zaden meer aanwezig zijn in de toplaag.

Drietand woeler cultivatorGa na een aantal keren schoffelen met een drietand of woeler door de bovenlaag heen om onkruidzaden die wat dieper weg zitten omhoog te halen zodat deze kunnen kiemen en dmv schoffelen ook uitgeschakeld kunnen worden. Deze methode is uiterst effectief en kost relatief weinig moeite, ook zijn chemische onkruid bestrijders zo ook niet nodig.

Als er na aanplant doorgegaan wordt met regelmatige onkruid bestrijding zal het een eenvoudig en snel klusje worden, zeker als u bodembedekkers gaat gebruiken in uw nieuwe borders.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*