Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ Hoe, Wat en Wanneer?

Dit artikel is aangeleverd door Kwekerij Atlantis te Monster

Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’:

De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ is een dankbare en makkelijk te verzorgen plant. Ze is een creatie uit een kruising van diverse soorten uit de Medinilla familie, waarbij ze de positieve punten heeft van verschillende soorten. De Medinilla familie bestaat uit ruim 400 originele soorten, die van nature in bomen groeien (=epifyt) in de tropische gebieden van Madagascar, zuid Azië (oa. Filippijnen en Maleisië) en de eilanden groepen in het westen van de Grote Oceaan (oa. Fiji en Hawaii). Het geslacht Medinilla is benoemd naar José de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820.

De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ kenmerkt zich door haar grote bloemtrossen die bestaan uit vele kleine diamant-vormige bloemen en schutbladeren. De bloemtrossen blijven zich ontwikkelen en zorgen voor een ware verrassing in de huiskamer. De naam ‘Dolce Vita’ heeft deze Medinilla te danken aan de langdurige en prachtige bloei, waarmee ze ieder interieur verfraaid. Daarbij is de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’, ondanks haar opvallende en tropische uiterlijk, absoluut niet giftig.

De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ is een dankbare plant; ze is makkelijk in verzorging, is sterker dan de bekende Medinilla magnifica en bloeit langer; tot wel 16 weken. Na de eerste bloei is de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ zelfs opnieuw in bloei te trekken, door haar een koelere, maar wel lichte plek te geven.

Standplaats:

U geniet het langst van de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ als zij een lichte standplaats heeft, bij voorkeur voor het raam. In de winterperiode heeft de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ het liefst direct zonlicht. In de zomerperiode is veel licht ook belangrijk, maar geen direct zonlicht in verband met verbranding. Bij te weinig zonlicht, zullen de bloemen uit de bloemtros zwart worden en vroegtijdig uitvallen.

Watergift:

De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ geeft de voorkeur aan een matige watergift, en ze houdt er niet van om met haar “voeten” in het water te staan. Wanneer de J’adore ‘Dolce Vita’ water wenst is dit gemakkelijk te zien; dan laat ze haar bloemen en blad wat meer hangen. Wanneer u de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ dan een scheut water geeft, fleurt ze weer helemaal op. Er zijn weinig planten die het u zo makkelijk maken en zelf aangeven wanneer ze dorst hebben. Een bijkomend voordeel van de Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ wat droger houden, is dat de bloemkleur intenser wordt.

Voeding:

Tijdens de eerste bloei is voeding geven niet gewenst, ze krijgt namelijk voldoende voeding van de kweker mee. Na de eerste bloei mag er elke 2 weken orchideeën voeding meegegeven worden met het water.

Weetjes:

 • De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ heeft een teeltduur van 45 weken.
 • De Medinilla bloementrossen bestaan uit ca. 100 kleine bloemen, welke zorgen voor de voortplanting van de Medinilla. Na bevruchting van de bloemen worden besjes gevormd. Uit deze besjes komt zaad, waaruit zich weer nieuwe Medinilla’s vormen. Wanneer een bloem niet bevrucht is, laat de Medinilla haar bloemen vallen.
 • De Medinilla wordt ook wel de Maleisische orchidee genoemd.
 • De Medinilla J’adore Dolce Vita heeft de 1e prijs gewonnen op de Flowers Expo in Rusland.
 • De Medinilla J’adore ‘Dolce Vita’ heeft de 1e prijs gewonnen bij de New2Market Award bij de VKC keuring op de Hortifair in Amsterdam.

Voor meer informatie of vragen over de Medinilla kunt u  terecht op http://www.medinilla.com/

2 Comments

 1. Hoi Leoni,

  Ik ben bang dat de bladloze Medinilla verloren is. Direct aan het raam kan zeker te koud zijn, voel maar eens met je hand aan het raam dat is echt niet het warmste plekje in huis. Daarnaast is in deze maanden de zon best sterk en zou hij direct voor het raam ook in de zon staan is dat niet ideaal.
  Het krullen van het blad geeft meestal droogte aan, hoe meer licht des te meer verdamping (onder de vensterbank ook nog een radiatior?)
  Als het blad en de bloemen slap worden en opkrullen is dit een indicatie dat er water nodig is, geef dan een glas lauw water en je zal zien dat de plant vaak snel reageert.
  Mocht je een andere Medinilla willen aanschaffen zou ik de plaats waar je hem gaat zetten nog eens onder de loep nemen. Veel licht is prima maar in deze maanden liefst geen directe zon. Te dicht bij een radiatior is ook niet ideaal maar koud is uit den boze, minimaal 18-19 graden, maar 20-21 is beter.
  Persoonlijk geef ik mijn Medinilla’s water als ze er om vragen, zodra het blad wat slapjes lijkt te worden krijgt de plant (lauw) water. Natte voeten gaat absoluut niet goed dus nooit teveel in één keer.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hallo Marcel,
  Mijn prachtige Medillina heeft gisteren zijn allerlaatste blad verloren. De bladeren werden niet zwart, maar krulden wel wat dicht. Wat heb ik fout gedaan, hij staat voor het raam en krijgt één keer per 1 à 2 weken wat water. Kan hij te koud staan, wat is de minimale temperatuur die hij nodig heeft? Kan ik hem nog redden, nu hij geen bladeren meer heeft?
  Groeten van Leoni

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*