Mollen in mijn (nieuwe) gazon.. Wat nu?

Veelal direct na de winter begint  het.. mollen gaan flink aan het werk om voedsel en vrouwtjes te zoeken en hun gangenstelsels uit te breiden.

Vroeg in het voorjaar gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje om te paren, dat gebeurd in maart-april. Meestal direct na het paren wordt het mannetje verjaagd door het vrouwtje die voor het nest en de jongen gaat zorgen. Tijdens de zoektocht naar een vrouwtje graaft het mannetje heel wat af om een vrij vrouwtje te vinden, en als hij eenmaal verjaagd wordt zoekt hij een nieuw territorium wat tot wel 400 M² groot kan zijn.

Al dat gegraaf in het vroege voorjaar is vaak goed te zien aan de vele verse molshopen.

Nieuw Gazon Aanleggen:

MollengaasHou bij het aanleggen van een nieuw gazon al rekening met de mogelijkheid van de aanwezigheid van mollen,  ook al heeft u ze nog nooit gezien. Het makkelijkste middel om uw gazon te beschermen tegen molshopen is mollen gaas.

Zodra de ondergrond voor de aanleg van uw gazon klaar en egaal is rolt u eerst het mollengaas uit, bedekt de hele oppervlakte van het aanstaande gazon en zet het vast op verschillende punten met haken (b.v. tentharingen) zodat het niet kan opkrullen.

Zodra de graszoden over het gaas worden gelegd en na verloop van tijd vastwortelen is het voor een mol onmogelijk om er doorheen te stoten en een molshoop te maken. Aangezien het mollengaas van kunststof is zal het niet oplossen of verroesten en gaat dus erg lang mee. Het gras ondervind totaal geen hinder van de aanwezigheid van het gaas en groeit er met zijn wortels eenvoudig doorheen.

Ook gras zaaien is mogelijk na het aanbrengen van mollengaas, maar meestal wordt met graszoden gewerkt omdat dit vrijwel direct resultaat geeft.

Bestaand gazon, wat nu?

Mollen verdrijven, bestrijden of vangen in een bestaand gazon is een stuk lastiger. Aan te raden als uw gazon al wat op leeftijd is om het om te spitten en opnieuw aan te leggen met mollengaas eronder.

Is uw gazon echter nog vrij jong en kunt of wilt u niet opnieuw gaan aanleggen is het mogelijk om mollen te verjagen met de volgende middelen:

  1. Ingegraven fles:  haal de bodem uit een fles en graaf deze in ín een mollengang. De wind die over de fles gaat veroorzaakt een fluittoon die zich door de gangen verspreid en de mol heeft daar geen waardering voor.
  2. Trillingen of hoogfrequente tonen:   zijn voor mollen bijzonder onplezierig, dus een elektronische Mollenverjager, een stalen pen of andere mogelijkheden om trillingen/hoogfrequente tonen te produceren in een mollengang zijn een optie als verjaging methode.
  3. Natuurlijke geuren zoals bepaalde bollen:  De keizerskroon (Fritillaria) heeft een natuurlijke geur waar mollen gevoelig voor zijn evenals de familie Wolfsmelk (Euphorbia) als u deze planten in uw tuin plant worden de buren een veel aantrekkelijkere optie voor mollen.

 Mollen vangen:

  1. Mollen val:  Vaak een soortbuisje dat in de mollengang wordt aangebracht en daarna goed wordt afgedekt. de mol komt er in, maar niet meer uit. Wel regelmatig controleren of u een vangst heeft gedaan! Hierna kunt u de mol uitzetten in een natuurgebied waar hij zelf weer snel een nieuw territorium zal vinden.
  2. Mollen klem:  Er zijn veel verschillende klemmen, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. Je plaatst de klem in een mollengang en dekt hem goed af  zodat er geen licht of wind in de gang zal komen. Zodra de mol langskomt en aan evt. lokaas trekt slaat de klem dicht en doodt de mol.
  3. Met een spade:  Dit is voor experts, het is mogelijk op een drietal tijden van de dag een stotende mol met een spade uit te graven en te vangen.. echter dit is werk voor de professional..

Tot Slot:

Mollen zijn niet schadelijk, de diertjes bestrijden ongedierte voor de tuinier en hun gegraaf bevorderd de afwatering van de bodem. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gezegd veroorzaken zij GEEN vraat aan planten, mollen zijn insecteneters en zeker geen groeneters. Als je geen gazon hebt in je tuin of je hebt het befaamde mollengaas gebruikt onder uw gras dan is het niet nodig om de beestjes te verjagen of te doden!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*