Het SneeuwKlokje, of Galanthus nivalis

Iedereen kent het sneeuwklokje wel, in de winter / vroege voorjaar is het een van de eerste bolgewasjes die zijn bloempjes laat zien in de tuin.

Wetenschappelijk:

  • Type:  Bolgewas
  • Naam:  Galanthus nivalis
  • Familie:  Amaryllidaceae (narcisfamilie)
  • Oorspronkelijk:  Zuid en Midden Europa (waarschijnlijk)
  • Hoort in Nederland:  Stinsenplanten

Er worden bij de Sneeuwklokjes twee variëteiten onderscheiden:

  • Galanthus nivalis var. nivalis:  waarvan alleen de binnenste drie bloemdekbladen een groene of gele vlek aan het uiteinde hebben. (zie foto)
  • Galanthus nivalis var. scharlockii:  waarvan alle bladen een groene of gele vlek hebben.

Planten, wanneer en waar:

Bolletjes zoals het sneeuwklokjes worden geplant in de periode augustus – januari afhankelijk van de verkrijgbaarheid van de bolletjes.

Na het planten hoef je niet meer na te denken over het sneeuwklokje het is een bolgewasje wat heel gemakkelijk verwilderd in onze streken. Na verloop van een aantal jaren zal het toefje steeds voller en dikker worden.

Is het door de een of andere reden het wenselijk om na verloop van tijd een toef te moeten verplaatsen is dat geen enkel probleem, graaf voorzichtig het complete toefje uit en plaats hem op z’n nieuwe plek.

De beste plek om Sneeuwklokjes te plaatsen bepaal je door goed na te denken over de groei en bloeitijd van het plantje. In een vaste planten border bijvoorbeeld waar de planten pas in het voorjaar weer lengte krijgen, of waar bodembedekkers staan is perfect. In de winter / vroege voorjaar kan het plantje makkelijk naar het aanwezige licht toe groeien en tot bloei komen. Na de bloei is een paar weken flink licht op het blad belangrijk, er kunnen flink suikers aangemaakt worden die weer in de nieuwe bolletjes worden opgeslagen om volgende winter weer te kunnen uitgroeien.

Omstreeks half april kan  het loof voorzichtig worden opgeraapt en afgevoerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*