Cycas revoluta of de Cycas palm, hoe en wat

De Cycas palm of Cycas revoluta is een zeer traag groeiende palm die zeer sterk is en heel oud kan worden. Niet alleen in de huiskamer maar ook op balkon of terras komt de Cycas steeds vaker naar voren ook omdat de prijs flink gedaald is.

Ook wel Valse Sagopalm of Vredespalm genoemd is de Cycas zeker geen lid van de palmen familie maar van de familie der palm-varens.

Wetenschappelijk:

  • Naam:  Cycas revoluta
  • Type:  Kamer- / Kuipplant (Nederland)
  • Orde:  Cycadales (Palmvarens)
  • Familie:  Cycadacaea
  • Oorspronkelijk:  Japan

Belangrijkste punten voor succesvol een Cycas houden:

Er zijn eigenlijk vier belangrijke punten waar je aan moet denken als je een Cycas palm succesvol wilt houden binnen en/of buitenshuis.

  1. Temperatuur (de Cycas is niet winterhard in Nederland):  Temperaturen tot tegen het vriespunt is nog net mogelijk voor een Cycas maar dan moet de plant echt beschermd worden of naar binnen gehaald als hij buiten staat. In de huiskamer is de normale huiskamer temperatuur prima, er is geen verdere aanpassing nodig.
  2. Vocht:  De Cycas mag niet te lang nat staan, af en toe laten opdrogen is goed en zal het beste resultaat opleveren. Te lang vocht aan de wortels zal al snel wortelrot veroorzaken en tot het einde van de plant leiden.
  3. Licht:  Een licht beschaduwde, tot goede lichte plek is het prettigst voor de Cycas in huis, een zonnige plek mag ook maar dan liever buiten als binnen.
  4. Afblijven:  Blijf zoveel mogelijk van het blad af, als het te vaak wordt aangeraakt zal het bruin worden.

Cycas revolutaGrond:

De grond waarin een Cycas gekweekt wordt en ook het beste in gehouden kan worden is humusrijk, d.w.z. aarde met een hoog gehalte aan organisch materiaal. Veel gebruikt en een echte aanrader is Kokos aarde. Kokos aarde is er in verschillende soorten, van naturel tot speciaal potgronden voor allerlei verschillende plantgroepen.

Voeding:

In het groeiseizoen (April – September) is het voldoende om ongeveer 1x per maand de plant te voeden met een geschikte palm voeding of gedroogde koemest.

Snoeien:

Snoeien is geen noodzakelijke handeling bij een Cycas, de plant groeit zeer langzaam en vormt geen verstikking. Mocht er blad zijn dat bruin of lelijk is kan dat weggenomen worden zo dicht mogelijk bij de oorsprong met een schoon, scherp mes of snoeischaar. Eventueel kan een blad bij lichte beschadiging opgeschoond worden door bruine/lelijke delen te verwijderen met een schoon scherp mes.

In extreme gevallen kunnen alle bladeren worden weggenomen (b.v. bij een enorme uitbraak van schildluis waarbij al het blad is aangetast en bestrijding geen resultaat oplevert) De overgebleven stam kan dit overleven, echter het kan tot een jaar duren voordat nieuw blad uitloopt.

Verpotten:

De Cycas groeit zeer langzaam dus verpotten hoeft maar af en toe te gebeuren met een regelmaat van ongeveer 3 jaar. Het beste is om zelf te beoordelen of de pot nog groot genoeg is voor de plant en daarop te handelen.

Kweek:

Een Cycas wordt gekweekt uit zaden, er is veel geduld voor nodig en veel consumenten zullen dan ook liever een (beginnende) plant aanschaffen om die verder op te kweken. Vroeger was een Cycas kostbaar om aan te schaffen, de laatste jaren zijn de prijzen behoorlijk gedaald door een betere balans tussen vraag en aanbod.

Bedreigingen:

Met directe bedreigingen valt het wel mee bij de Cycas, het is vaak aanraking wat de meeste schade aanricht aan het blad, dus zet de plant op een plaats waar er niet vlak langs gelopen wordt en men niet in de verleiding komt om aan het blad te zitten.

Dikke schildluizen komen ook wel voor, die zijn lastig te bestrijden en het is belangrijk om de plant goed in de gaten te houden zodat u er snel bij bent als de schildluis opduikt. Met het middel Promanal van Ecostyle kunt u de eerste luizen dan te lijf. Dompel een wattenstaafje in onverdunde Promanal en wrijf het voorzichtig uit over het schild van de luizen. Herhaal dit na een week en houdt ze goed in de gaten, gaan de luizen verkleuren of vallen ze af heeft u ze succesvol bestreden.

Giftig:

De Cycas is giftig, dus let op met kleine kinderen en huisdieren. Inname van blad kan gezondheidsproblemen opleveren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*