Lekker relaxen met een Franse zonaanbidder

Lavandula angustifolia Hidcote (S)

lavendel.jpgVakantie! Een lekker Frans zonnetje en eindeloos golvende paarsblauwe lavendelvelden. Een plaatje om te zien en dan die heerlijk ontspannende geur… Wist jij dat deze Franse zonaanbidder zich ook op z’n gemak voelt in jouw tuin? Lavendel is een makkelijke plant waar je van alles mee kunt. Hij doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. En, leuk voor je kinderen: vlinders zijn er dol op. April is de beste maand om je
lavendel te snoeien.

Lavendel is niet alleen een makkelijke tuinplant met een fantastische kleur, het is ook een veelzijdige plant. Lavendel doet het namelijk goed als balkonplant in een pot, als struik in de tuin, maar ook als haag. Zelfs na de bloei heb je er veel aan. Je kunt de heerlijke, rustgevende lavendelgeur in huis gebruiken, de etherische olie van lavendel als
huismiddeltje gebruiken voor allerlei kwalen en je bloemenoogst in de keuken toepassen. Internet staat bol van de recepten met lavendel. Deze plant is dus echt van alle markten thuis.

Even snoeien en klaar:

Lavendel is zo’n makkelijke plant dat onderhoud eigenlijk alleen bestaat uit snoeien. Jonge planten top je regelmatig, daarmee stimuleer je de aanwas van nieuwe scheuten. Lentesnoei doe je begin april zodra er wat groei zichtbaar is. Je snoeit de plant ongeveer tot 10-15 cm. terug.

Uiterlijk eind september geef je lavendel een ‘s zomerse knipbeurt. Dat bevordert de vorming van verse scheuten waarop de plant in het voorjaar weer verder groeit.

Leuk om te weten:

 • Blauw is voor veel mensen een favoriete bloemenkleur. Deze zonnekleur valt in een schaduwborder voor een groot deel weg in het omringende groen. In combinatie met paars komt blauw beter tot zijn recht. Voor een optimale kleurbeleving in je tuin, kun je lavendel het beste combineren met bijvoorbeeld blauwe Scilla.
 • Een beetje lavendelolie op een bijensteek werkt direct pijnverlichtend. Brandwonden en schrale plekken genezen er snel van.

Bron: Colour your life


2 Comments

 1. Wijnanda,

  Het maakt niet zoveel uit welke Scilla, kies een blauwtint die je mooi vindt.
  Wat de bedoeling is dat de Scilla vroeg bloeit, en zodra ze uitgebloeid raken de Lavendel alweer fris begint uit te lopen en voor de zomer gaat zorgen.
  Hiermee creëer je een blauw beleving die het jaar rond gaat.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hartelijk dank voor de goede uitleg betreffende de lavendel.
  U beveelt blauwe scilla aan om erbij te zetten. Welke scilla bedoelt u?
  Bolletjes? Welke? Ik zie diverse soorten. Groet van Wijnanda.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*