‘Bladziekte’ katjes wilg is een galmug.

Goeie vraag van Dhr. of Mevr. Baarle deze week.

‘Wat moet ik doen tegen deze bladziekte op mijn katjes wilg (Salix caprea ‘Kilmarnock’) Meegezonden de foto bovenaan dit artikel.

Geen ziekte:

Deze aantasting is echter geen ziekte maar een beestje heeft dit veroorzaakt. In dit geval waarschijnlijk een Galmug, er zijn verschillende soorten galmuggen en er zijn soorten bij die flinke economische schade kunnen veroorzaken in allerlei gewassen. In mijn ervaring is een galmug op een wilgje in de siertuin niet zo’n ramp en als je er perse van af wilt is het mogelijk om deze mechanisch te bestrijden.

Mechanisch bestrijden?

Dit houdt eigenlijk niet meer in dan dat je de aangetaste delen van de plant verwijdert. Dat kan dmv het terugsnoeien van de hele kroon van het getroffen wilgje maar je zou ook de aangetaste blaadjes kunnen wegplukken. In beide gevallen herstelt het boompje zich gewoon weer in de loop van het jaar en heb je de bron voor toekomstige besmettingen een goede slag toegebracht.

Voorkomen

Dat is mogelijk maar dat betekent dat je zodra het blad zich ontwikkelt in het voorjaar regelmatig bespuitingen moet uitvoeren om het gal mugje te pakken te krijgen voordat hij zijn eitjes legt. Ik vind het niet nodig en als er dan toch bestreden moet worden doe ik het liever mechanisch, er moet toch gesnoeid worden in de kroon.

Conclusie

Als je galletjes vindt op het blad van een wilgje is dat geen ramp, het boompje gaat er niet dood aan. Doe je niets zal het zich waarschijnlijk volgend jaar herhalen dus snoeien zodra het boompje na de bloei in blad staat is een makkelijke goede oplossing én het zal een nog mooiere kroon opleveren. zo sla je twee muggen… ehh vliegen in één klap.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*