Buxus mot, wat te doen

De Buxus mot is een toenemend probleem in Nederland en vele Buxus planten vallen ten prooi aan deze veelvraat.

Hoe komen we eraan?

De Buxusmot ( Glyphodes perspectalis ) komt oorspronkelijk uit Japan en is waarschijnlijk met import planten in Europa terecht gekomen en voor het eerst een jaar of 8 geleden in Duitsland gesignaleerd.

Nederland is sinds 2009 vereerd met de aanwezigheid van de rups en sindsdien laat hij de Buxusplanten niet met rust.

Het beestje

De motten worden rond april mei actief en gaan direct in hun korte leven eitjes afzetten aan de onderkant van de blaadjes van buxusplanten. Jonge rupsen verschijnen en zijn herkenbaar aan hun gelige kleur met in latere stadia bruine/zwarte strepen en stippen. Van eitje naar pop duurt ongeveer een kleine maand en in deze periode richt de rups de grootste schade aan.

Buxusmot aantastingHoe kan ik zien dat ik Buxusmot heb in mijn planten?

Helaas is het goed zichtbaar als de Buxusmot zich in jouw planten tegoed doet.

Er doen zich veel dorre blaadjes en dode takjes voor, en er zit veel spinsel in de planten. Echter deze verschijnselen doen zich in een later stadium voor, de eerste verschijnselen zijn lastiger te spotten. De jonge rupsjes vreten nl. niet aan de hele blaadjes maar schrapen de onderkant van de blaadjes af waardoor er een soort verkleurde paadjes zichtbaar worden aan de bovenkant van het blad.

Als je de eerste verschijnselen in april al waarneemt heb je een voorsprong met de bestrijding en ben je waarschijnlijk succesvoller.

Let wel op dat er in een jaar verschillende generaties worden gelegd en niet bestrijden resulteert in een enorme toename en versnelling van het probleem.

Buxusmot rupsWat kan ik er aan doen?

Als er erg veel schade zichtbaar is en hele stukken van de plant dood of verdord zijn kun je het beste de schaar erin zetten en alle sterk aangetaste delen wegsnoeien. Zorg dat de weggesnoeide delen goed worden afgevoerd in gesloten zakken om verdere verspreiding te voorkomen. Een Buxus groeit daarna weer uit en kan zich herstellen. Het is wel zaak dat ernaast bestreden wordt met een bestrijdingsmiddel.

Heb je twijfels of de bestrijding succesvol kan wezen graaf dan alle planten uit en voer ze veilig af.

De bestrijding voor de particulier kan redelijk eenvoudig en biologisch! De Buxusmot rups is goed te bestrijden met alle diverse insecticiden op basis van Pyrethrum sap (Afrikaanse margriet). Zowel Bayer als b.v. Ecostyle produceren luizen en rupsen middelen op basis van deze werkzame stof en zolang je hardnekkig blijft herhalen en tegelijkertijd zoveel mogelijk rupsen en poppen handmatig verwijderd is het goed mogelijk de Buxusmot te bestrijden.

Bovenstaande product werkt op basis van Pyrethrum en is kant en klaar voor gebruik.

Tussen de bestrijdingen houd je ongeveer 7 tot 10 dagen aan, en vernevel het spuitmiddel met draaiende bewegingen over langs en onder de planten liefst in de vroege avond als de zon zijn kracht kwijt is. De te bestrijden beestjes moeten geraakt worden!

Info

Een gespecialiseerde site over Buxus en de verschillende ziektes en plagen is http://www.buxuscare.com/nl/ziektes-en-plagen Bezoek deze site voor nog meer informatie over Buxus en plagen!

6 Comments

 1. Peter,

  Zolang de Buxus in een behoorlijk ‘afgesloten’ omgeving staan is het een optie.

 2. Marjan,

  Alleen de beestjes die je direct raakt met het middel worden gedood. Dus na het spuiten is het weer veilig zodra de spuitstof is opgedroogd. Daarbij is het middel een geconcentreerd plantensap (Afrikaanse margriet) en dus echt 100% biologisch. Vergelijk het met een brandnetel.. leg er een aantal in een emmer met wat water, laat een weekje trekken en je hebt ook een middel tegen luizen etc. alleen niet zo efficient als pyrethrum.

 3. Machiel,

  Klopt de Ilex crenata ‘Buxifolia’ is een eventuele vervanger voor Buxus. Maar met een beetje opletten en volhardendheid kan de behandeling en nabehandeling met Pyrethrum een oplossing bieden voor bestaande planten.

 4. een mooie vervanging is een ilex crenata die dat is ongeveer de broer van de buxus maar omdat hij een andere cultuurvariateit heeft zal de buxusmot die niet pakken

 5. Als u met een biologisch middel spuit op basis van Pyrethrum sap is het weer volkomen veilig als het is opgedroogd op de planten.
  Verder is het mogelijk dat de huid geïrriteerd raakt door aanraking maar verder is mij niets bekend. (vergelijk het met aanraking van een brandnetel, maar dan niet voor iedereen)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*