Hydrangea Annabelle, snoeien en hoe te houden.

Hydrangea Annabelle

DE PLANT:

Hydrangea arborescens Annabelle is een mateloos populaire Hortensia die zijn weg in heel veel tuinen heeft gevonden de laatste jaren. Toch weet niet iedereen wat te doen met de plant, standplaats en behandeling zijn de meest belangrijke aspecten om met succes de ‘Annabelle’ te houden in uw tuin dus hiertoe zal ik mij beperken.

STANDPLAATS:

De standplaats van de ‘Annabelle’ is belangrijk, omdat het grote blad vrij ‘dun’ is is het ook belangrijk rekening te houden met felle zon op de struik. In de meeste gevallen zal de plant het in warme periodes behoorlijk moeilijk krijgen door flinke verdamping, en het blad kan dan snel verslappen en in de ergste gevallen verbranden.

Op vochtige plaatsen, en in groepen geplant is een meer zonnige plaats vaak niet zo’n probleem, de verdamping wordt gecompenseerd met de ruime aanwezigheid van vocht in de bodem. Op droge gronden zoals klei en zandgronden kan er beter een plek gezocht worden met in ieder geval bescherming tegen de meest felle middag zon.

Op Klei en zandgronden is het ook verstandig om bij het planten ruimschoots tuinturf of turfmolm te verwerken in het plantgat en bovenin de bodem rond de standplaats. Hydrangea’s houden in principe van een meer zurige grond en die producten zorgen hiervoor. Bemesting wordt jaarlijks in april toegediend, als u gedroogde koemest of een dergelijke mest gebruikt mag dit al in februari worden gegeven.

SNOEIEN:

In principe snoeit u de ‘Annabelle’ 1x per jaar en dan bij voorkeur tot pakweg 10 cm van de grond. Het snoeien geschied rond begin april, het gevaar voor bevriezing is dan geweken. Snoei uw ‘Annabelle’ dus liever niet in het najaar, het zal niet altijd fout gaan, maar u neemt een onnodig risico, het kernhout van de takken is zacht en kan water opnemen en daarna bevriezen in gevallen van stevige winters (-10 en kouder voor een aantal dagen) kan de ‘Annabelle’ het te zwaar krijgen en afsterven.

Natuurlijk kan je de planten wel ‘fatsoeneren’ voor de winter. De langste takken wat terug snoeien om uw perk wat netter de winter in te laten gaan is geen probleem, maar laat minimaal 50-60 cm. van de tak staan in het najaar.

Goed gereedschap…

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

De snoeischaar en inklapbaar snoeizaagje van Felco zijn van 100% hovenierskwaliteit, zij kiezen geen ander merk omdat zelfs de kleinste onderdeeltjes los te bestellen en te vervangen zijn gaat het lang mee en werkt het perfect. Een takkenschaar van Gardena is goed genoeg, het gat tussen de snoeischaar en snoeizaagje vul je hiermee op tot maximaal ongeveer 3,5 cm takdikte.

STEUN:

Een ‘Annabelle’ groeit snel, waardoor de takken soms wat slap zijn en met het gewicht van de grote bloemen in de zomer flink kunnen doorhangen. Indivuele struiken kunt u het beste steunen met b.v. bamboe stokjes, de ervaring leert dat ‘Annabelle’s’ aangeplant in groepen elkaar voldoende steun geven, daarbij geeft een groep pas de impact die men van de ‘Annabelle’ mag verwachten.

NIEUWE VARIËTEITEN:

Afgelopen jaren zijn er twee belangrijke nieuwe variëteiten van de Hydrangea arborescens Annabelle bij gekomen op de markt. de zgn. Strong Annabelle, en de Pink Annabelle. De Pink Annabelle (de naam zegt het al) geeft hard roze bloemen, de Strong Annabelle moet sterkere stengels produceren.

De strong Annabelle moet zijn naam eer aan doen door stevigere stengels te produceren waardoor de struik minder gevoelig is voor het beruchte doorbuigen na wind of flinke regenbuien. Belangrijk om u te realiseren dat het minimaal twee groeiseizoenen duurt eer de stengels die stevigheid kunnen bieden die er verwacht wordt, de struik moet de kans krijgen een goed wortelgestel op te bouwen zodat het stevige frame gevormd kan worden.

Het snoeigedrag voor de nieuwe soorten is gelijk aan de ‘gewone’ Annabelle zoals hierboven uitgebreid beschreven, ieder jaar in het voorjaar flink snoeien dus.

14 Comments

 1. Clara,

  Dikke knoesten zou je het beste jaarlijks kunnen wegknippen om te voorkomen dat de struik onderin te zeer verouderd. jonge scheuten knip je gewoon op 20 cm af voor de nieuwe stelen van het komende jaar.
  Annabelle’s kunnen best heel wat jaren mee zolang er maar consequent jaarlijks gesnoeid wordt. Het zal van geval tot geval variëren maar zodra een struik tegenvalt qua groei en bloei wordt het tijd om hem te vervangen.

 2. Ik heb mijn Anabellen 12 jaar geleden geplant. Ieder voorjaar snoei ik ze terug tot ca.2 ogen(ca 20cm). de bloemen zijn altijd erg groot en prachtig.
  Nu ben ik weer aan het snoeien en het valt mij op, dat veel stelen praktisch wit of grijzig zijn, met veel knoesten. Het wit knip zoveel mogelijk weg, maar de knoesten zitten soms heel dicht bij de grond. Nu heb ik 2 vragen:
  Vraag 1: moet ik de lage knoesten wegknippen?
  Vraag 2: Hoe oud worden de planten eigenlijk en wanneer moet ik ze vernieuwen?

  Vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor uw antwoord.

 3. Mevrouw/Meneer Trouwen,

  Dit seizoen kunt u de takken alleen nog steunen met stokken of evt. ringen. De Strong Annabell heeft tijd nodig om zich te kunnen ontwikkelen zodat de takken sterk genoeg zijn om de grote bloemen te dragen. Dit kan één á twee seizoenen duren.

  Marcel.

 4. Beste Jeannine,

  Het eerste jaar na het planten concentreerd de plant zich op een paar scheuten die inderdaad erg lang uit kunnen groeien. Het is vaak moeilijk uit te leggen maar ik adviseer meestal bij het aanplanten van nieuwe planten meteen de snoeischaar erin te zetten en alle scheuten terug te zetten tot 15cm. Hierdoor kan de plant na het planten energie in zijn wortelgestel stoppen en daarna naar nieuwe scheuten, als die nieuwe scheuten dan weer een 30cm lang zijn kan je nog eens het topje eruit knijpen om ze nog verder te ‘drukken’ Het volgende seizoen volg je gewoon de normale gang van zaken en snoei je één maal in het voorjaar.

  Voor dit moment kun je ervoor kiezen om de schaar erin te zetten en de plant zo te remmen in de lengte maar dat kan je zelf beslissen.

  Succes,
  Marcel.

 5. beste Marcel

  Ik heb voorjaar mijn tuin op nieuw aangelegd en er en aantal Hydrangea ‘Strong Annabelle in gezet Ik dacht dat deze planten zo 1 tot 1,25 meter hoog werden die van mij zijn zeker 1,70 hoog met uit schieters naar 1.85 hoe kan dit ?
  Het ziet er mooi uit hoor maar ze zijn wel erg groot

 6. Ik heb in het voorjaar 3 prachtige strong annabels gekocht m en ja wat bloeien ze prachtig, enorme bloembollen en heel mooi wit. Maar nu door de regen en wind liggen ze op de grond. Wat kan ik doen om ze weer recht op te krijgen. Komen ze vanzelf weer van de grond..
  Wie heeft een tip.

  Vr gr mevr trouwen.

 7. Anne-Marie,

  Het aantal nieuwe takken zal niet echt afwijken als je dieper of hoger snoeit, rond de 15 centimeter is altijd veilig zolang je maar in het voorjaar snoeit (rond begin april, afhankelijk van het weer natuurlijk) na verloop van een aantal jaren zullen de aantallen stengels meer en meer worden waardoor het probleem van het omvallen steeds minder wordt.

  Groet,
  Marcel.

 8. Beste,
  Onlangs gelezen dat je ‘Annabelle’ beter niet te kort snoeit, beter zou zijn op drie tot vier paar ogen.
  Wegens: indien men iets hoger snoeit krijg je meerdere takken,
  doch iets kleinere bloemen zodat ze blootgesteld aan regen of wind beter rechtop blijven en de stengel niet snel ‘meesleuren’.
  Vriendelijke groet,
  Anne-Marie

 9. Mevrouw/Meneer de Jongh,

  Hortensia’s laten zich in het groeiseizoen redelijk makkelijk stekken.

  Knip een redelijk jonge scheut (niet te zacht) van een centimeter of tien af en snij deze met een scherp mes schuin af.

  Het blad wat nog aan de stek zit moet u terug brengen tot niet meer dan twee, en met hetzelfde scherpe mes ongeveer halveren ivm verdamping.

  Gebruik wat stekgrond in een pot en maak deze vochtig, steek de stek(ken) erin. plaats hierna een plastic zakje (boterhamzakje) over de pot heen met een elastiekje, hierdoor ontstaat een soort tentje en dit zorgt ervoor dat verdampend water terug loopt de pot in. Haal 1 á 2 keer per week het zakje er even af en controleer of de grond niet is uitgedroogd. plaats hierna het zakje weer terug.

  Na drie á vier weken hebben de stekken cambium gevormd en meestal de eerste worteltjes. Het zakje kan eraf, en vanaf nu opletten dat de grond vochtig blijft zonder dat het NAT is. Zodra je merkt dat er groeischeutjes ontstaan is het stekken gelukt.

  Het omschreven proces zou ik in huis doorlopen en de pot heel licht plaatsen maar niet in de zon, evt. kan stekpoeder gebruikt worden aan de stek maar goed afkloppen na het dopen erin, teveel is niet goed. Als er tijd is kan de het jonge plantje voor de winter buiten gaan afharden en in de loop van het voorjaar voorzichtig geplant worden, maar meestal is het verstandig om hem binnen te houden in de winter en pas in het voorjaar naar buiten te brengen.

  Succes,
  Marcel.

 10. Simon,

  Dat is een moeilijke.. het kan overmatig water zijn, maar dan ook echt veeeeeel te nat. Verder kan het zijn dat er precies op de Annabelle’s een bestrijdingsmiddel is gekomen.. Soms kom ik tegen dat mensen schuttingen/schuurtjes schilderen dicht bij planten waardoor er verbranding optreed.

  Laatste mogelijkheid is een virus of bacterie die de planten de nek kost. Deze laatste mogelijkheid is heel moeilijk definitief vast te stellen vooral op afstand maar ik raad jullie aan een deskundige uit de buurt te vragen langs te komen voordat jullie de planten evt. vervangen.

  Marcel.

 11. Binnen een week zijn al onze Anabellen bruin en de stengels en de bladeren bruin/zwart en deze hangen stijl naar de grond, terwijl de in hetzelfde perk beplanten Hortensia’s en (grote) vlijtig liesjes het uitstekend doen. Wat kan hier de oorzaak van zijn ???

 12. O.g heeft ook de Hydrangea Annabelle in de tuin en nu is mijn vraag kan ik de jonge nieuwe planten ook stekken?
  Zoja wanneer kan ik dat het beste doen en hoe moet ik dat doen?
  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
  Hoogachtend
  J.B. de Jongh

 13. Beste Karin,

  Het eerste seizoen zijn alle soorten van de Annabelle slap en moeilijk rechtop te houden. Prik er dit jaar doorheen en zorg gewoon normaal voor de planten.

  Volgend voorjaar knip je ze goed af zoals beschreven in het artikel en zorg je voor een goed bemesting (liefst organische bemesting, kunstmest laat de planten te snel groeien en worden ze weer slap)
  Je zal zien dat de planten dan al een stuk steviger zijn, de jaren erna wordt het nog beter. De planten moeten de kans krijgen een goed wortelgestel te ontwikkelen dan gaat het vanzelf beter. Steunen zal je nog misschien moeten doen maar het zal meer en meer mee vallen.

  Succes,
  Marcel.

 14. Goedemorgen,

  Wij hebben dit voorjaar in onze bakken (2 betonbanden hoog en 130 x 130 cm breed) per bak 4 Hydrangea ‘Pink Annabelle’ planten geplant. Ze bloeien maar het ziet er niet uit. Het hangt en de bloemen liggen allemaal in de modder. Liters water hebben we ze gegeven. Mijn vraag is dan ook, is deze soort de sterke of de slappe variant en mijn tweede vraag, wat kunnen we doen om er nog wat van te maken.

  Ik hoor graag.

  Groet,

  Karin Eijkelkamp

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*