Hydrangea Annabelle, snoeien en hoe te houden.


Hydrangea arborescens Annabelle

Hydrangea arborescens Annabelle

 

DE PLANT:

Hydrangea arborescens Annabelle is een mateloos populaire Hortensia die zijn weg in heel veel tuinen heeft gevonden de laatste jaren. Toch weet niet iedereen wat te doen met de plant, standplaats en behandeling zijn de meest belangrijke aspecten om met succes de 'Annabelle' te houden in uw tuin dus hiertoe zal ik mij beperken.

STANDPLAATS:

De standplaats van de 'Annabelle' is belangrijk, omdat het grote blad vrij 'dun' is is het ook belangrijk rekening te houden met felle zon op de struik. In de meeste gevallen zal de plant het in warme periodes behoorlijk moeilijk krijgen door flinke verdamping, en het blad kan dan snel verslappen en in de ergste gevallen verbranden. Op vochtige plaatsen, en in groepen geplant is een meer zonnige plaats vaak niet zo'n probleem, de verdamping wordt gecompenseerd met de ruime aanwezigheid van vocht in de bodem. Op droge gronden zoals klei en zandgronden kan er beter een plek gezocht worden met in ieder geval bescherming tegen de meest felle middag zon. Op Klei en zandgronden is het ook verstandig om bij het planten ruimschoots tuinturf of turfmolm te verwerken in het plantgat en bovenin de bodem rond de standplaats. Hydrangea's houden in principe van een meer zurige grond en die producten zorgen hiervoor. Bemesting wordt jaarlijks in april toegediend, als u gedroogde koemest of een dergelijke mest gebruikt mag dit al in februari worden gegeven.

SNOEIEN:

In principe snoeit u de 'Annabelle' 1x per jaar en dan bij voorkeur tot pakweg 10 cm van de grond. Het snoeien geschied rond begin april, het gevaar voor bevriezing is dan geweken. Snoei uw 'Annabelle' dus liever niet in het najaar, het zal niet altijd fout gaan, maar u neemt een onnodig risico, het kernhout van de takken is zacht en kan water opnemen en daarna bevriezen in gevallen van stevige winters (-10 en kouder voor een aantal dagen) kan de 'Annabelle' het te zwaar krijgen en afsterven.

Natuurlijk kan je de planten wel 'fatsoeneren' voor de winter. De langste takken wat terug snoeien om uw perk wat netter de winter in te laten gaan is geen probleem, maar laat minimaal 50-60 cm. van de tak staan in het najaar.

Goed gereedschap...

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

De snoeischaar en inklapbaar snoeizaagje van Felco zijn van 100% hovenierskwaliteit, zij kiezen geen ander merk omdat zelfs de kleinste onderdeeltjes los te bestellen en te vervangen zijn gaat het lang mee en werkt het perfect. Een takkenschaar van Gardena is goed genoeg, het gat tussen de snoeischaar en snoeizaagje vul je hiermee op tot maximaal ongeveer 3,5 cm takdikte.

STEUN:

Een 'Annabelle' groeit snel, waardoor de takken soms wat slap zijn en met het gewicht van de grote bloemen in de zomer flink kunnen doorhangen. Indivuele struiken kunt u het beste steunen met b.v. bamboe stokjes, de ervaring leert dat 'Annabelle's' aangeplant in groepen elkaar voldoende steun geven, daarbij geeft een groep pas de impact die men van de 'Annabelle' mag verwachten.

NIEUWE VARIETEITEN:

Afgelopen jaren zijn er twee belangrijke nieuwe variëteiten van de Hydrangea arborescens Annabelle bij gekomen op de markt. de zgn. Strong Annabelle, en de Pink Annabelle. De Pink Annabelle (de naam zegt het al) geeft hard roze bloemen, de Strong Annabelle moet sterkere stengels produceren. De strong Annabelle moet zijn naam eer aan doen door stevigere stengels te produceren waardoor de struik minder gevoelig is voor het beruchte doorbuigen na wind of flinke regenbuien. Belangrijk om u te realiseren dat het minimaal twee groeiseizoenen duurt eer de stengels die stevigheid kunnen bieden die er verwacht wordt, de struik moet de kans krijgen een goed wortelgestel op te bouwen zodat het stevige frame gevormd kan worden. Het snoeigedrag voor de nieuwe soorten is gelijk aan de 'gewone' Annabelle zoals hierboven uitgebreid beschreven, ieder jaar in het voorjaar flink snoeien dus.


 

Steun TuinHulp.com

Volg ons:

TuinHulp op Twitter! TuinHulp op Facebook! TuinHulp op Google+! TuinHulp Youtube!

Smartphone / Tablet app’s