Herfst

De laatste jaren kunnen we vaak genieten van een weldadig, zacht najaar, langzaam maar zeker verkleuren de bladeren en treed het herfstseizoen iedere dag een beetje dichterbij.

In de tuin kunt u uw hart ophalen, zolang het weer lekker werkbaar is kan er veel gebeuren dat in het voorjaar tijd bespaart. uitgebloeide vaste planten die in het najaar en de winter geen enkele sierwaarde meer hebben kunnen afgeknipt worden, daarbij laten we natuurlijk de soorten die weliswaar afgestorven maar toch sierwaarde behouden in de winter met rust. Denk daarbij b.v. aan grassen en planten die markante stengels hebben die vooral met rijp of sneeuw een waar kunstwerkje kunnen vormen in de tuin.

Veel bladverliezende struiken en planten gaan nu de winterrust in, dwz de sapstroom komt bijna tot stilstand en er kan evt. verplant worden mits de plant niet al te lang vast heeft gestaan op 1 plek. Is dit wel het geval had u in de zomer/nazomer de struik al kunnen rondsteken zodat er in de warme grond kiemwortels konden ontstaan en er nu veiliger verplant kan worden.

Planten die sterke saptstromen hebben in het voorjaar en dan dus niet gesnoeid kunnen worden (denk aan esdoorn, berk en druiven) kunnen nu wel gesnoeid worden, u heeft de tijd tot aan het nieuwe jaar (1 januari) daarna moet u er weer vanaf blijven omdat dan het risico op bloeden weer toeneemt.

Denk bij het najaars onderhoud in uw tuin vooral aan het bodemleven, bladafval en afval van vaste planten zijn een ideale bron van (bodem)leven in uw tuin. Dit bodemleven verplaatst zich door de bovenste grondlagen waarin ook de meeste van uw planten zijn wortels heeft. Door de kleine gangetjes en de plantenresten die dat bodemleven naar beneden trekt ontstaat er een mooie toplaag waarin planten zeer goed kunnen wortelen, en gezonde sterke wortels resulteerd natuurlijk in gezonde sterke planten. Haal hierom niet alle blad en organisch afval altijd weg uit de tuin, het is vaak de basis voor mooie planten!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*