De Kerstster (Euphorbia pulcherrima) Hoe te houden en verzorgen

Algemeen:

De populaire kerstster behoort tot de wolfsmelkachtigen en is verre familie van de cactus. De officiële naam (Euphórbia pulchérrima) is volgens de overlevering afkomstig van Euphorbos, de lijfarts van koning Juba II van Numidië. Die ontdekte de geneeskrachtige werking van planten uit het wolfsmelk geslacht.

Verzorging:

De kerstster is inheems in de vochtige bergstreken van Mexico en Midden-Amerika. In onze kille Hollandse winter heeft hij dan ook speciale verzorging nodig. De temperatuur moet minimaal 15 °C zijn. De kerstster houdt van een lichte standplaats, maar verdraagt tijdens de bloei geen direct zonlicht. Zorg voor voldoende vocht. De droge lucht van de centrale verwarming is vaak de oorzaak van voortijdig bladverlies. Zet uw kerstster 1x per week een minuut of tien met de voeten in een laagje lauw water en laat een deel van het water optrekken in de pot. Hierna goed laten uitlekken en dan terugzetten in de sierpot. (Let op géén natte voeten in de sierpot!), af en toe de plant licht en heel fijn nevelen met een plantenspuit kan bladval voorkomen doordat de luchtvochtigheid dan toeneemt.

Variëteiten:

De bloemen van de kerstster zijn vrij onopvallend. Zijn populariteit dankt hij aan zijn gekleurde schutbladeren. Naast de bekende rode en witte variëteiten zijn er tegenwoordig ook kerststerren met geel, crème en roze schutblad. Ook qua vorm heeft u de keuze. Zo vindt u bij uw tuincentrum kerststerren op stam en mini-kerststerretjes, die u bijvoorbeeld in kerststukjes kunt verwerken.

Kerst Arrangementen:

Een kerstster kan heel goed het kleurige middelpunt vormen van een zelfgemaakt kerststukje. Er zijn twee dingen waar u op moet letten. Neem een bakje of mandje dat niet lekt, want u zult uw kerststukje water moeten blijven geven. En wees voorzichtig dat u de wortels niet beschadigt.

Overhouden:

De kerstster is een zgn. korte dag plant. Hij krijgt méér gekleurde bladeren en bloemknopjes naarmate de dagen korter worden.Uiteindelijk zullen de schutbladeren groen kleuren of afvallen. Als dat gebeurt, kunt u de scheuten tot de helft terugsnoeien en de plant iets koeler zetten 12 – 15 °C). In de zomer kan hij naar buiten, maar haalt u hem half september weer binnen. Om hem weer in bloei te krijgen, mag hij nu twee maanden lang maar 10 uur licht per dag hebben. De overige 14 uur moet de plant volkomen in het donker staan.

2 Comments

  1. Beste Mevrouw/Meneer van Rantwijk,

    Het thema van de site is geoptimaliseerd voor o.a smartphones en ook tablets, waardoor het over de hele breedte wordt bijgesteld.. ik heb het nogmaals gecontroleerd, maar idd nog verder inzoomen lukt niet (ook niet op android phones en tablets) In principe is het wel zo goed leesbaar.. (ik red het nog wel zonder bril) Ik kan helaas niet op korte termijn een oplossing bieden..

    Groet,
    Marcel.

  2. Ik kan de tekst niet vergroten op mijn iPad, wat lezen voor bepaalde mensen moeilijk of zelfs onmogelijk maakt!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*