Bomen in de voortuin

Een boom in de voortuin geeft sfeer en is tegelijk een ideaal herkenningspunt c.q. visitekaartje. Zo’n boom mag nooit te groot worden voor de ruimte die er is. Hij moet mooi zijn en liefst meerdere keren per jaar iets extra’s te bieden hebben. Bladverliezende bomen hebben vaak de voorkeur omdat die de ’s winters laagstaande zon dan in huis laten schijnen.

Vorm en maat zijn belangrijk.

Een voortuin boom mag de aandacht trekken, maar nooit hinderen.

Niemand vindt het prettig voor laaghangende takken te moeten bukken of over wortels te struikelen. Van oudsher worden leibomen voor gevels geplaatst, bijv. leilindes (Tilia-soorten). Bomen met een ronde kroon zijn nu erg ‘in’: o.a. de esdoorn Acer platanoides ‘Globosum’, de prachtige Catalpa bignonioides ‘Nana’, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ en zelfs een sierkers (Prunus eminens ‘Umbraculifera’.

Vorm-Bomen:

Ook vormbomen zijn uitstekend geschikt, bijv. een plat gesnoeide dakplataan (Platanus) of moerbei (Morus). Door eenmaal per jaar te snoeien blijven ze hun vorm en maat houden. De naam van een boom zegt soms iets over de groeivorm. De termen ‘Fastigiata’ en ‘Columnaris’ verraden bijv., dat de boom smal zuil- of kolomvormig uitgroeit. Goede voorbeelden daarvan zijn de rode esdoorn Acer rubrum ‘Columnare’, de smalle, stoere zomereik Quercus robur ‘Fastigiata’ en (heel bijzonder) de tulpenboom Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’. Andere fraaie zuilvormers zijn o.a. de Japanse sierkers Prunus serrulata ‘Amanogawa’ en de lijsterbes Sorbus × thuringiaca ‘Fastigiata’ en zelfs een speciale rode beuk (Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’).

Beperkte Ruimte

In de meeste gevallen is de ruimte beperkt en zal de voorkeur vooral naar vrij klein blijvende bomen uitgaan, 5 à 6 m eindhoogte is vaak al het maximum. Daarin passen lijsterbessen en meelbessen (Sorbus-soorten en cultivars met behalve oranje, ook rode, gele en zelfs witte bessen), de prachtige Judasboom (Cercis siliquastrum) met oranjegele herfstkleur, sierappels (Malus) met diverse blad- en vruchtkleuren, Catalpa bignonioides ‘Aurea’ met goudgroen blad, esdoorncultivars als Acer platanoides ‘Deborah’ en ‘Drummondii’, meidoorns (Crataegus) en tal van andere soorten, zoals de glansmispel Photinia villosa (witte bloemen, rode vruchten, oranjerood herfstblad) en de vrij onbekende Stewartia monadelpha met witte bloemen, oranjerood herfstblad en een schitterend afschilferende schors. Wat hoger worden de valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, berken, wilgen, Zelkova enz. Keuze te over.

Goed gereedschap…

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

Goed planten.

Zorg voor een ruim plantgat. Verbeter de grond met compost (of turfmolm voor zure grond minnaars), zet zonodig een boompaal en zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit (gaaslap verwijderen). Na het inplanten royaal water geven.

De tuin in maart.

Nu rozen snoeien. Het afgestorven materiaal bij vaste planten verwijderen (pas op dat u geen jonge scheuten beschadigt). Eventueel vaste planten delen en opnieuw inplanten. Het is volop planttijd voor bomen, heesters en vaste planten. Snoei pas geplante hagen fors terug om ze van onderen goed dicht te laten uitlopen. Geef uw planten een goede organische basisbemesting. Maak vogeldrinkbakken en nestkastjes schoon.

5 Comments

 1. Sally, een paar voorbeelden, tik de namen in in Google afbeeldingen en dan kom je verder. Ik ben van planten uitgegaan die niet al te groot worden tot max. 75 cm. en in de zomerperiode bloeien. Verder uitgegaan van droge omstandigheden met redelijk veel zon.

  Hypericum androsaemum
  Hypericum inodorum
  Potentilla fruticosa ‘Elizabeth’
  Rosa ‘Heidetraum’ (aanrader, dit is een FlowerCarpet roos, in meerdere kleuren verkrijgbaar en sterk)
  Ceanothus ‘Blue Sapphire’
  Potentilla fruticosa ‘Primrose Beauty’
  Nandina domestica ‘Fire Power’ (heel mooi, bladhoudend, trossen bloemen, en bessen in winter)

  Succes,
  Marcel.

 2. Marcel,
  Dank voor je reactie op mijn vorige vraag mbt. Anabelle onder leilindes.
  Wat zou het wel goed doen onder leilindes die op het zuidwesten staan? Liefst tips mbt. tot bloeiende planten. Er staat nu lavendel en vrouwenmantel onder.

  Bedankt alvast voor je reactie.
  Groet Sally

 3. Tja Mariëtta dit is gedeeltelijk een kwestie van mening denk ik.
  Ik ga ervan uit dat het om bomen uit de volle grond gaat, immers bomen in container kan je in principe het hele jaar rond planten!

  Het voorbeeld van een Catalpa is wat mij betreft makkelijker omdat als het moet je de kroon van de Catalpa flink terug kan snoeien vóór het verplanten. Hierdoor breng je de verhouding Kroon-Wortels in het voordeel van de wortels, of in iedergeval gelijk waardoor de boom het over het algemeen tot eind april-begin mei kan overleven (soms nog wel later).

  Een boom waar de sapstroom van op gang is gekomen is wel moeilijk te stoppen, als voorbeeld neem ik b.v. de Berk. Die plant ik het liefste in het voorjaar vlak voordat hij zijn blad gaat uitrollen. De boom is dan bijna niet meer te stoppen en slaat makkelijker aan.

  Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van bomen die je inderdaad beter met rust kan laten.

  Als men mij vraagt wanneer je het beste bomen kan aanplanten (en tijd speelt geen rol) dan kies ik altijd voor het najaar, het liefste direct ná of tijdens het vallen van het blad. De bodem is dan lekker warm van de zomer en voor de winter kan de verplantte boom nog volop kiemwortels maken voordat de winter invalt. Zo heeft de nieuw geplantte boom een voorsprong in het voorjaar.

  Samenvattend: Er zijn zat bomen die ik zonder problemen nog ná 15 april zou verkopen (uit de volle grond) mits ik ze kan snoeien en zo bladoppervlakte kan wegnemen. Maar als het niet nodig is dan kan je beter in het najaar bomen planten.

  Marcel.

 4. Dag Caroline

  Mijn man, die zo van de planten houdt, wil na 15 april geen bomen meer verkopen omdat de sapstroom te actief is om verstoord te kunnen worden.
  Heeft ie gelijik, of lukte het met extra extra zorg toen toch om de Catalpa in leven te houden?
  groeten, Mariëtta

 5. Hallo,

  We kochten zondag een catalpa bignonioides ‘Nana’ aan. We hebben die uit zijn pot in onze voortuin gepland.
  Nu zie ik dat er sommige takken van de catalpa verwelkte bladeren hebben, maar tevens ook nieuwe ‘botten’. De bladeren verkleuren ook lichtbruin.
  Op aanraden van de kweker geven we de boom dagelijks water. Kunnen we nog iets meer doen?
  Ik heb nu al gelezen dat het blijkbaar niet het ideale moment was om nu de boom uit zijn pot te halen en in de volle grond te steken, maar dit is volgens de kweker geen probleem mist voldoende zorg.
  Kan U ons advies geven?

  M v gr, Caroline

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*