Camelia, groenblijvende vroeg-bloeier

Camellia japonica

De Camelia is een prachtige groenblijvende struik die al vroeg in het voorjaar zijn prachtige grote bloemen laat zien.

camelia.jpgSTANDPLAATS:

Zet een Camelia het liefst op een niet te zonnige plaats, in de zomer kan de hitte van een felle zon het blad beschadigen en wordt er onnodig erg veel water verdampt. In de winter heeft de Camelia ook liever niet te veel zon op zich, dit heeft te maken met verdamping in periodes met matige tot strenge vorst in de nachten en lichte vorst met een zonnetje gedurende de dag. Ook in deze periode is het verdampen van water het gevaarlijkst, niet zo zeer de lage temperatuur. De plant staat met zijn wortels in het ijs waardoor er geen opname van water mogelijk is en hij langzaam verdroogt/verbrand. Het blad verkleurt dan langzaam heel donker tot zwart weg. Herstel in het latere voorjaar is zeer moeizaam en lukt vaak niet.

Als de Camelia bij u in de volle grond geplaatst wordt zorg dan dat u bij het planten voldoende tuinturf/turfmolm toe voegt. De plant houdt van zurige omstandigheden en zal zo beter aanslaan en een mooiere blad kleur houden. Als u in een gebied met veenaarde woont, is het niet nodig turf toe te voegen.

Zorg dat u uw Camelia niet te nat plaatst, zowel in de pot als in de volle grond is het gevolg van te natte voeten al snel zichtbaar.. de bloemknoppen zullen afvallen en het blad verkleurt geel. Zorg dat de grond goed gedraineerd is, voeg eventueel bij de turf(molm) ook een paar scheppen scherp zand toe voor extra drainage.

SNOEIEN:

In principe hoeft u de Camelia niet te snoeien, vindt u het tóch nodig, snoei dan ná de bloei in maart april. Pas alleen vormsnoei toe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*