Bemesten, Organisch of Kunstmest?

De keuze van bemesting is niet altijd duidelijk voor veel tuinierders.

Vaak wordt er zelfs helemaal niet bemest wat de gezondheid en bestandheid tegen ziektes en kwalen bij uw planten kan schaden. Organische mest komt voort uit, zoals het woord al zegt, organische elementen. Dat kan alleen gedroogde of verse koeienmest zijn, maar ook een basis van gedroogde koeienmest met organische toevoegingen zoals bloedmeel (stikstof) beendermeel en hoefmeel. De verrijkte organische meststoffen zoals we die maar even zullen noemen slaan twee vliegen in één klap, u verbeterd de bodem door het toevoegen van organische stoffen, én u brengt voldoende voedingsbestanddelen in de grond voor de planten om te gebruiken.

Kunstmest brengt over het algemeen alléén voedingsstoffen in de grond die veelal zeer snel door de planten kunnen worden opgenomen. Koemest verbeterd eigenlijk alleen de structuur van de aarde en verhoogd het organisch stofgehalte (belangrijk op b.v. zware kleigronden, zandgronden en löss gronden)

Puur voor onderhoud van uw tuin en om uw planten zo mooi en gezond mogelijk te houden raad ik aan om jaarlijks tussen januari en april een verrijkte organische mest te gebruiken (voorbeeld: Ecostyle Natuurmest) Strooi deze mest uit, en werk hem licht door de bovenlaag van de grond.

Bij voedingsproblemen die al zichtbaar zijn aan planten is het vaak nodig om snel voeding beschikbaar te stellen voor de planten, in dit geval kunt u in april als de planten beginnen te groeien een goede kunstmest toedienen.

Verse koeien mest kan het beste vóór de winter al verdeeld worden en licht door de grond heen gespit worden, maar dit gebeurd zeer weinig meer. Gedroogde koemest is ook al tijdens de winter toe te dienen. Organische meststoffen komen nl. véél langzamer vrij en hebben tijd nodig.

Let er altijd op dat u nooit teveel meststoffen strooit! teveel meststoffen is slecht voor het milieu en uw portmonee, evenals voor de planten die kunnen verbranden. Hou dan ook goed de gebruiks voorschriften aan die op verpakkingen vermeld staan, al lijkt het voor u dan ook veel te weinig.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*