Snoeien van Catalpa bignonioides Bungei (Bol Catalpa) en gelijkende variëteiten.

Catalpa direct na de snoei.

Snoeien:

Er bestaan nogal wat twijfels over het snoeien van vele planten en bomen, hierbij wil ik een begin maken met het beschrijven van het snoeien van diverse soorten. De soorten kies ik uit aan de hand van vragen over snoeien die ik dagelijks krijg via mijn werk.

Deze keer de Catalpa bignonioides Bungei en gelijkende varieteiten. Simpeler omschreven: hoe en wanneer snoei ik een bol-catalpa?

Een bol-catalpa is eenvoudig te snoeien, alle takken mogen verwijderd worden tot op een paar ogen. De beste tijd om dat te doen is in het voorjaar wanneer de knoppen dikker worden en beginnen uit te lopen. In deze periode is de groei ingezet en is er de minste kans op problemen met de uitgroei.

Alleen in het voorjaar snoeien?:

Dit wil niet zeggen dat er verder niet gesnoeid kan worden, b.v in de zomer wanneer de stamboom volop in het blad staat kan hij ook compleet terug gesnoeid worden als dat nodig is (b.v. in verband met ziekte, schimmels of het moeten verplanten ). Snel na zomersnoei zal de boom reageren met nieuwe knoppen en uitlopers.

bolcatalpa.jpgVlak voor de winter blijf je van de Catalpa af:

Snoei vlak voor de winter, of tijdens de winter is niet aan te raden, het merg van de Catalpa is erg zacht en neemt bij vochtig weer water op wat dan bij vorst weer bevriest en de boom kan beschadigen, of zelfs de hele ent kan doden. Veel mensen vertellen mij dat ze dat vaker hebben gedaan en dat het allemaal goed is gegaan, maar neem van mij aan dat het risico te groot is en waarom zou je dat nemen?

Na een aantal jaar, kan de bol-Catalpa ook doorgroeien, en de rigoreuze snoei in het voorjaar geen verplichting. Wel zal er na verloop van tijd in de kroon behoorlijk wat dood hout ontstaan. Dit dode hout breekt meestal vanzelf af met wind en zal geen zichtbare schade achterlaten. De boom stoot de takken en bladeren automatisch af die geen, of te weinig zonlicht krijgen, en ‘snoeit’ op deze manier zichzelf. Vandaar dat ik de Catalpa wel eens een ‘zelfsnoeiende boom’ noem. Echter is het verstandiger om jaarlijks de kroon te inspecteren en de dode en slechte takken te verwijderen. Doe dit ook als de knoppen beginnen te zwellen zodat je aan de ene kant goed in de kroon kan kijken omdat er nog geen blad aan hangt, en aan de andere kant er geen kans meer is op strenge vorst.

Goed gereedschap…

Zoals bij alle denkbare klussen en werkzaamheden is goed gereedschap het halve werk.

Hier vindt u de gereedschappen die u nodig heeft voor verreweg de meeste snoeiklussen in uw tuin. Goedkoop vind ik duurkoop, bent u echter heel vaak uw snoeischaar kwijt (mee weggegooid in de container b.v.) kies dan liever een goedkoper merk.

De snoeischaar en inklapbaar snoeizaagje van Felco zijn van 100% hovenierskwaliteit, zij kiezen geen ander merk omdat zelfs de kleinste onderdeeltjes los te bestellen en te vervangen zijn gaat het lang mee en werkt het perfect. Een takkenschaar van Gardena is goed genoeg, het gat tussen de snoeischaar en snoeizaagje vul je hiermee op tot maximaal ongeveer 3,5 cm takdikte.

Wanneer heb ik een probleem?:

Regelmatig krijg ik reacties op dit artikel van mensen die hun Catalpa beschrijven als ‘kaal aan de bovenkant’ maar.. ‘hij loopt van onderen gelukkig weer uit..’

In dat geval is de ent meestal dood en reageert de onderstam met uitlopers om de wortels toch van suikers te kunnen voorzien. Er onstaat dan in feite een Catalpa bignonioides, het ‘wilde’ soort dat een vrij groeiende grote en vooral brede boom wordt. Een nieuwe bol is dan geen mogelijkheid meer en je kunt hem dan beter rooien en vervangen.


 

61 Comments

 1. Meestal geeft het donker zijn rond de nerven en lichtgroen verder ervan af aan dat er een gebrek is aan bepaalde voedingsstoffen. Heel vaak is ijzer of magnesium niet genoeg aanwezig als je dit ziet.

  Bijmesten met een meststof die rijk is aan magnesium en/of ijzer zou ik aanraden.

  Marcel.

 2. Beste Marcel,
  ik heb een catalpa waarvan de bladeren lichtergroen(er) zijn/worden en de bladnerf donkergroen.
  hij staat flink in de zon en ik giet met kraanwater de laatste tijd. Wat kan het zijn en wat moet ik doen?
  Ik hoor heel graag van je.

 3. Jolande,

  Het beste is om vanaf het eerste jaar rond deze tijd, half april te snoeien. De ontwikkeling van de kroon gaat zo een stuk beter.

  Veel plezier van de Catalpa’s

  Marcel.

 4. Hoi Marcel,

  Wij hebben eind nov 2014 5 jonge bolcatalpas geplant. Er zitten overal dunne takken aan van ongeveer 30 cm lang. Moeten we nu wel al terug snoeien en tot hoever of beter nog ee jaar wachten?

  Groeten Jolande

 5. Hans,

  Laat antwoord, kan het uitleggen maar dat duurt te lang..

  Het is nu tijd om de wortels los te steken, de grond is nog warm en kleine kiemwortels zullen nu nog groeien.
  Graaf na het lossteken een geul om de wortels heen van ongeveer 50 cm. diep en vul die op met potgrond. De kiemwortels zullen hierin makkelijker ontwikkelen en niet zo snel afbreken als je in het voorjaar de gehele kluit voorzichtig gaat vrijgraven en verplaatsen.

  Zodra in het voorjaar de temperatuur omhoog gaat (ongeveer eind maart, begin april) kun je aan het eigenlijke verplanten gaan beginnen. Snoei dan uiteraard de catalpa zoals je gewend bent terug naar een knot en je kan aan het werk.
  Na het eigenlijke inplanten giet je veel water om de kluit zodat het modderig wordt. Vloeibare modder spoelt goed tegen de wortels aan en de boom komt zo stevig en zonder gaten met lucht rond de wortels te staan.

  Liever niet dieper plaatsen dan hij heeft gestaan, dit kan leiden tot afsterven.

  succes,
  Marcel.

 6. Dag Marcel,

  Bij ons in de tuin achter staan 3 bol Catalpa’s deze wil ik alle drie een andere plek geven.

  Nou heb ik nog een paar vragen.

  1. Bijvoorbeeld het lossteken van de wortels rondom de boom om een kluit te maken. welke maand is dit het beste voor verplanting en in wat voor straal rondom de boom?

  2. In welke maand kan ik de Catalpa naar zijn nieuwe plek brengen? (verplanten)

  3. Is het ook mogelijk de Catalpa dieper in een plantenbak aan te brengen dan dat deze op zijn oude plek heeft gestaan? (hij staat eerst op maaiveld hoogte met kluit en op de nieuwe locatie er 30 cm onder maaiveld met kluit)

  Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet,

  Hans

 7. Hai,
  We hebben 9 bolcatalpa’s in de tuin staan. Ze zijn 11 jaar oud elk voorjaar de takken gesnoeid.
  De bomen zijn alleen geen bol meer. Ze hebben nu een Y vorm met knotten en takken.
  Hoe kunnen we de bolvorm weer terug krijgen?

  Mvg.anne

 8. Beste Lee,

  Je kan de stam van een Bol-Catalpa (Catalpa bignonioides Nana) NIET inkorten omdat je dan de ent wegsnoeit en je in principe de onderstam overhoud. (Catalpa bignonioides)
  De onderstam is de ‘gewone’ Catalpa en deze heeft een losse groeivorm die een boom kan opleveren van zeker 10 meter hoog en zo’n beetje dezelfde doorsnede.

  Een Bol-Catalpa is een onderstam waar een kleiner soort Catalpa op is veredeld die een bolvorm oplevert. Ieder voorjaar kan je de kroon flink terug snoeien (zie artikel) en deze groeit weer uit tot een volle kroon in de zomer.

  Om zeker te zijn kan je misschien een foto van jouw boon sturen zodat ik kan zien wat voor Catalpa je hebt staan?
  Gebruik hiervoor info(apestaartje)TuinHulp.com als email-adres.

  Groet,
  Marcel.

 9. Beste Marcel,

  ik heb twee Catalpa bomen die best groot zijn geworden. Eigenlijk zou ik ze als balletjes houden. Wat kan ik doen? Kan ik de stam verkorte om ze wat lager te houden?

  Groeten,

  Lee

 10. Beste Koen,

  Het kan zeker geen kwaad om een flinke Catalpa in te krimpen.

  De boom laat zich prima snoeien en loopt eigenlijk altijd weer uit, Kijk goed waar je zaagt en probeer je de vorm die overblijft goed voor te stellen.

  Begin met slechte, zieke en lelijke takken geheel weg te zagen en pas daarna de nodige takken om de vorm kleiner te maken.

  Nogmaals snoeien kan geen kwaad, en je zit in de goede tijd van het jaar.

  Succes,
  Marcel.

 11. Beste,

  Ik Sta hier met een Catalpa in de tuin die nu een 7-tal meter hoog is en 8 meter diameter heeft. De laatste jaren werden juist de laaghangende takken gesnoeid. Het is een pracht van een boom maar de afmetingen worden toch wat groot.
  Mag ik de diameter van de boom 2 à 3 meter insnoeien of zou dat problemen geven?

  Alvast bedankt,

  Gr Koen

 12. Tom,

  Verstandig dat je nog niet hebt gesnoeid, de kalender op papier is dit jaar ten opzichte van de winter die maar niet wil vertrekken niets waard!

  Wacht gewoon geduldig af tot dat de Catalpa begint uit te groeien (de knoppen scheuten worden) en snoei dan de takken van vorig seizoen terug tot één á twee knoppen.
  Soms kan het even duren eer de boom begint uit te groeien, dan wacht je gewoon af. Uiteindelijk zal het toch een keer voorjaar moeten worden…

  Succes,
  Marcel.

 13. Hi Marcel,

  Allereerst complimenten voor de site en je vele tips!

  Wij hebben 2 catalpa’s in de tuin en ik wil ze gaan snoeien.
  Echter heb ik dat nog niets gedaan omdat mijn inziens de temperatuur dat nog niet toelaat.
  Deze hele maand heeft het vrijwel nog elke nacht gevroren.
  De komende 2 weken ziet het er naar uit dat het blijft vriezen ’s nachts.
  Moet ik nog steeds wachten tot de temperatuur enige tijd boven nul blijft? Of kan ik nu snoeien met deze lichte nachtvorst? Of had ik de bomen al een tijd geleden moeten snoeien?

  Groet, Tom

 14. Nadia,

  Het is niet makkelijk om van hieruit te bepalen of de Catalpa wel of niet dood is gegaan door het krabben van jouw kat..
  Laat ik voorop stellen dat het zeker goed mogelijk is dat door het regelmatig scherpen van kattenklauwen aan de bast van een Catalpa hij het loodje legt. De levende cellen van de boom liggen aan de buitenkant van de stam, hierdoor moeten de suikers die de bladeren aanmaken naar de wortels worden getransporteerd. wordt dit transport onderbroken door beschadigingen krijgen de wortels de suikers niet meer en is er geen energie genoeg om in leven te blijven met als gevolg dat de hele boom kan sterven.

  Het is alleen niet/moeilijk te bewijzen of dat ook echt het geval is geweest, dus juridisch lijkt het mij een moeilijk geval om jou verantwoordelijk te stellen.

  Belangrijker is het voorkomen van nieuwe problemen. Dat is niet al te moeilijk, op uw tuincentrum kan je boombeschermers kopen die gemakkelijk om de bast van de bomen gedraaid worden waardoor deze wordt beschermd tegen het krabben, en het voor katten ook niet meer zo interessant is.

  Misschien is het een idee om aan de buren voor te stellen deze aan te bieden? Natuurlijk hangt het af van de verhouding met de buren maar het lijkt me altijd beter om op goede voet te blijven met elkaar.

  Succes,
  Marcel.

 15. Hallo, bij mijn buren staan een aantal Catalpa bomen in de tuin waarvan er 1 dood is gegaan. Volgens hen komt dit doordat mijn kat zijn nagels er wel eens aan scherpt. De verzekering vind het een onzin verhaal alleen blijven ze volhouden dat de kosten voor een nieuwe boom voor mij zijn.
  Vandaar dat ik graag zeker wil weten of dit mogelijk is.

 16. Bas,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Een gewone boomvorm kan je wel snoeien voor de winter, een geënte vorm liever niet je loopt het risico dat de ent net bevriest en je het soort verliest.
  Een boomvorm loopt altijd wel ergens uit en groeit gewoon verder.

  Marcel.

 17. Beste John Jack,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Ik vrees dat de takken die uitopen zoals jij beschrijft niets meer te maken hebben met een bolcatalpa. Het zijn scheuten van de stam die nu uitlopen en een nieuwe boom gaan vormen, alleen die boom zal veel hoger en breder worden dan de bolcatalpa. Snoeien etc. zal de schade niet herstellen, alleen vervangen zal weer bolcatalpa’s terugbrengen.

  Heel vervelend maar het is niet anders vrees ik..

  Succes,
  Marcel.

 18. Ik kom terug op de twintigtal bol catalpas die in mijn tuin staan en hardnekkig werden gesnoeid door waar de knot met de kettingzaag werd rond gezaagd tot aan het bot. Nu komen er gelukkig toch nog hier en daar een takje uit de kroon maar 75 % komt uit de ent. (het einde van de boom voor de kroon) en zijn onze BOL catalpa’s nu niet echt meer bol maar lopen uit als een boom de hoogte in. Ik moet zeggen dat ik toch nog erger verwachte daar ik nu en dan eens hogere takken korter afsnij (is dit het juiste moment?) om toch enigzins een soort bol over te houden. Normaal zijn de bolcatalpa’s nu toch 1,5 meter breedt en deze zijn nu maar 1 meter. Momenteel zijn toch nog bolvormig door hier en daar te snoeien. Wat zou ik nu beter doen om toch weer een bolkroon te bekomen of komt er nooit meer een bolkroon? Ik zou ze in elk geval tak per tak zorgvuldig in het volgend voorjaar op 15 cm snoeien (voreger ware er 100 takken , nu nog een 30 tal 6×5 samen aan de ent en 15 3×5 in de kroon) Er zijn dus in de kroon wat kale plekken.

  Dit waren zo mooie perfecte exemplaren. echt triestig en pijnlijk. Komt dit nog goed en hoe best te verhelpen?

 19. Hoi Marcel,

  Volgens mij hebben wij een “losse boom” (zonder ent) en die is flink groot geworden. De stam diameter is ~30 cm en splits zich in tweeen met diamters van ~20 cm. De bladeren zoijn ook een stuk groter dan die ik bij andere catalpa’s zie. Als ik gedurende de zomer niet bij snoei worden de uitlopers 4-5 meter lang. Van een bol is eigenlijk geen sprake, alhoewel ik er wel enige vorm in probeer te snoeien.

  Nou snoei ik hem eind van het seizoen, als de bladeren er af aan het vallen zijn, helemaal terug tot de “knot”. Ik lees echter dat je dit afraad. Geldt dat dan ook voor de gewone boom vorm?
  Als ik ditnoet doe, zitten we de hele winter tegen een soort rare sprieten boom aan te kijken… 😉

  alvast bedankt voor je antwoord,

  groet,
  Bas

 20. Floris,

  Sorry, had deze over het hoofd gezien, de ent is te zien vlak onder de kroon en is een soort verdikking in de stam. Vlak erboven zijn ooit de takken van de kroon uitgegroeid. De uitgroei die je ziet op de stam zijn van de stam, en die zullen uitgroeien tot een gewone ‘losse’ boom die flink groot kan worden (Catalpa bignonioides) waarschijnlijk is dat niet je bedoeling.

  Marcel.

 21. Hoi Marcel,

  Bedankt voor je snelle reactie. Ik ben nog al een leek. Waar zit de ent precies? En als de takken dood zijn, maar de stam leeft nog. Komen er dan geen nieuwe takken meer?

 22. Floris,

  Als ik het goed begrijp is er op het moment NIETS aan de boom te zien behalve takken?

  In dat geval kan je het vrees ik vergeten, dan is er niets dat nog gaat uitlopen behalve dan misschien de onderstam.

  Als je met de nagel wat bast wegkrabt moet je dat boven de ent doen op de takken van de kroon, de stam kan nog groen zijn maar dat is van minder belang.
  Als de takken geen teken van leven meer geven is het gedaan.

  Marcel.

 23. Beste Marcel,

  Sinds maart hebben wij een Catalpa Bignonioides (14/16) in onze tuin staan. Sinds deze boom geplant is, lijkt het alsof er niks gebeurd is. Op advies van een andere site heb ik wat met mijn nagel van de boom geschaafd en aan de stam is de boom nog groen. Sommige takken zijn misschien wel dood.

  Gaat deze boom nog wat doen? Dit jaar, of anders volgend jaar? En wat kunnen we dan nu het beste doen?

 24. Radka,

  Ik zou de Catalpa gewoon snoeien zoals je gewend bent, het evenwicht zal zich zo makkelijker herstellen in de kroon.

  Na de schimmel van afgelopen zomer hoop ik dat je op een paar dingen gelet hebt, o.a. het afgevallen blad goed verzamelen en weggooien. In het afgevallen blad kunnen sporen van de schimmeles overwinteren en begint het komend jaar gewoon weer opnieuw. ook snoeihout moet goed afgevoerd worden.

  Zodra de boom begint met uitlopen en nieuw blad ontstaat zou ik preventief bespuitingen uitvoeren met een schimmelmiddel. Om de drie weken minimaal drie tot vier maal.
  Dan de komende zomer de boom grondig in de gaten houden. Zodra je weer schimmels ziet de aangetaste delen wegsnoeien en opnieuw minimaal drie maal bespuiten met een schimmelmiddel.

  Succes,
  Marcel.

 25. Beste Marcel,
  We hebben twee bol catalpas staan en onze bedoeling is dat ze een grotere, bolle en volle kroon krijgen, naarmate ze ouder worden. Niet elk jaar helemaal terug snoeien dus, maar zoals ons werdt verteld tot cca 20 cm van het begin van de nieuwe tak.
  Vorige seizoen had een van de bomen veel last van schimmel en daardoor zijn een aantal taken tot de helft of helemaal afgestorven. Als gevolg hiervan is bij deze boom een soort gat ontstaan en heeft hij aan de ene kant meer takken dan aan de andere kant.

  Mijn idee is nu om komend seizoen helemaal niet te snoeien, maar slechts uitdunnen door de dunste takjes eruit te halen, zodat de bestaande takken kunnen aansterken. Is dit een goed idee, of adviseer je iets anders?

 26. Jack John,
  Ik zou op het moment niets meer doen, het ‘kwaad’ is geschied en je kan nu alleen maar afwachten tot het voorjaar en zien of ze weer uitlopen. Afronden heeft zeker geen zin want dan haal je er alleen maar meer af.

  Snoeien voor de winter kan wel, maar je neemt onnodig risico dat er met een strenge winter delen van de boom bevriezen zodat hij in het voorjaar niet meer uitloopt.

  Het is net zoveel werk om ze in het voorjaar te snoeien en je loopt geen risico.

  Succes,
  Marcel.

 27. Ik heb een twintigtal bol catalpas in mijn tuin en snoeit die idere najaar zelf zo’n 10 cm van de knot. Ik lees nu dat dit eigenlijk in maart april moet gebeuren. Tot nu toe heb ik steeds een mooie kroon bekomen, maar… Dit jaar heeft mij een vriend geholpen omdat ik iets aan mijn hand had en dit niet kon en… hij is begonnen met met de eerste tien mooi rond op 10 cm te snijden (wel met een kettingzaag) maar erger.. de laatste 10 wou hij iets sneller de klus af hebben en heeft hij gewoon de knot zelf vierkantig afgezaagd. Er zijn daar nu haast geen knopen meer aan. Wat kan ik nu nog doen om hieraan te verhelpen en wat zal het resultaat worden? zou het beter zijn om misschien de vroeger knot terug wat rond te zagen zonder enige knopen of dit zo laten? Waarshijnlijk gaat de catalpa eerst terug schietenen waar er nog knopen zijn en daarna ook nog waar gwoon glad gezaagd is of niet? Wat als alles volledig glad is gezaagd in het vierkant? Het waren zo mooie catalpa’s van meer als 15 jaar oud met prachtige kroon… Ik hoop deze niet te verliezen. Kan er me iemand hiermee helpen???

 28. Conny,

  Eigenlijk geldt voor jou hetzelfde antwoord als voor Lies… blad op de stam maar niet in de kroon betekend een dode ent.. vervangen is de enige optie. Het kan zijn dat de bomen voor de winter al gesnoeid zijn en dat in de afgelopen winter de zachte kern van de gesnoeide takken is bevroren met als gevolg het afsterven van de hele ent.

  Marcel.

  p.s. De ene met wél bladgroei in de kroon leeft nog, maar ik zou hem ook mee vervangen om eenheid te houden.

 29. Lies,

  Zoals jij het beschrijft lijkt mij het duidelijk dat de ent dood is. DWZ dat je alleen leven hebt in de onderstam die gewoon doorgroeid en blad geeft maar zeker geen bol zal vormen.

  Helaas zal je de boom moeten vervangen om volgend jaar een bol te krijgen.

  Marcel.

 30. vorig jaar hebben wij een klein stammetje van de bolcatalpa gekocht.
  Inmiddels is deze uitgegroeid tot een stam van bijna 1.90m hoog. Nu is echter het probleem dat er van een “bol” geen sprake is. Aan de stam zitten vanaf zo’n 60cm vanaf de top wel bladeren, maar dat was het dan ook wel. alleen een stronk dus met bladeren.
  wat moet ik doen om volgend jaar toch zijtakken te krijgen?

 31. Hallo Marcel,

  Wij hebben sinds maart een prachtige tuin waar 4 Catalpa’s in staan maar er is qua bladeren dit jaar vrijwel niets gebeurd.Op 3 van de 4 is geen blad gekomen en aan 1 zeer matige bladgroei. Op de stam komen wel nieuwe scheuten dus het lijkt mij niet dat ze dood zijn. Er is mij verteld dat de bomen niet in de juiste periode gesnoeid zijn. Maar wat moet ik doen? Er steken op de bovenkant takjes uit van zo’n 10 cm, denk je dat er volgend jaar nog iets van terecht zal komen? Ik ben zeer benieuwd naar je reactie.

  Groetjes,
  Conny

 32. Monique,

  Ik zou de raad van de vorige eigenaar opvolgen en de snoei toepassen, de bomen lopen gewoon uit, en zijn deze zomer mooi groen (ze staan immers al langer vast op de plaats)

  snoei terug tot op de knot en wacht rustig af. het is al wel wat verder in het voorjaar, maar dat kan nog wel. Er zal wat verschil kunnen zijn wat betreft grootte ten opzichte van eerder gesnoeide catalpa’s maar dat is alles.

  Succes,
  Marcel.

 33. Kris,

  Het is heel goed mogelijk dat de boom wat achter loopt, soms kan dat verschillende weken zijn. na een seizoen op een vaste plaats is dat weer verholpen.

  Het is wel geen echt goed teken dat er blad op de stam uitloopt, houdt goed de ent in de gaten en de kroon. als alleen de stam blijft uitlopen is de ent vaak dood en heb je niets meer aan de boom.

  Gr. Marcel.

 34. Beste Marcel,

  Wij hebben een huis gekocht waar al 5 mooie (bol)Catalpa’s staan. Ze zijn echter het afgelopen jaar niet gesnoeid en lopen nu al wat uit aan de lange takken (ong 30-40 cm) die eraan zitten. De oude eigenaar heeft gezegd dat we ze nu het beste helemaal kunnen terugsnoeien tot op de knot. Omdat ze al uitlopen zijn we daar wat huiverig voor. We willen natuurlijk wel groene bomen hebben tijdens onze eerste zomer in het nieuwe huis. Kun je ons adviseren?

  Dank en groet.

 35. een drietal weken geleden heb ik 2 catalpa nana’s geplant in mijn voortuin. die zijn voorzien van een steunpaal. Nu is er één die al mooi in blad komt (de takken zijn zo’n 30 cm lang). De tweede boom krijgt enkel kleine blaadjes in de kruin zelf en op de stam, maar NIET op de takken. Op advies van de boomkweker heb ik de blaadjes op de stam verwijderd. Zal de boom iets achter zijn ten aanzien van de andere of heb ik een ander probleem. Zelf heb ik de boom goed water gegeven bij aanplanting en deze week heeft het ’s nachts 2x flink geregend. De boom ziet er anders goed uit maar de takken breken heel makkelijk af, is dit normaal ? Het zijn wel nog hele jonge boompjes. Alvast bedankt voor de reactie en de goede raad !!!

 36. John,

  Als je de Catalpa’s hebt verplant in het najaar, of vlak ervoor zou ik zeker nog afwachten.
  Verder zou ik zeker de snoei uitvoeren zoals gewoonlijk (als dat nog niet gedaan is)

  Na het verplanten kan het in het voorjaar erna soms lang duren eer de verplantte bomen weer opnieuw uitlopen, de boom heeft al zijn energie nodig onder de grond om zijn wortels weer in conditie te krijgen.

  Gun ze nog tijd.

  Marcel.

 37. Beste Marcel,
  Ik heb vorig jaar(2010) 3 Catalpa’s verplaats, 1 hiervan lijkt wel een beetje aangeslagen hij geeft nl wat blad de andere twee lijken het helemaal niet te doen kan het zo zijn dat hier nog een heel jaar overheen gaat of zijn deze dood?
  Alvast bedankt voor je reactie!

 38. Frank,

  Rustig afwachten Frank, de boom is pas geplant en doet er dit jaar langer over om in blad te komen. Eerst moet er in de grond van alles worden gerealiseerd en dat kost tijd.

  Het kan soms tot mei duren eer hij in het blad komt.

  Denk eraan, zolang er geen blad aan de boom zit verdampt hij weinig water, ga niet constant met alle goede bedoelingen water geven dan kunnen de wortels gaan rotten. als de grond wat vochtig is, en je bij het planten 1x flink water hebt gegeven is het voorlopig goed. zodra het blad komt en zich ontwikkeld houdt het dan goed in de gaten en geef water zodra de boom erom vraagt (blad wat slapjes wordt) liever af en toe een flinke plons dan dagelijks een beetje.

  Succes,
  Marcel.

 39. Dag Marcel,

  Afgelopen maart ( begin maart ) hebben we een bolcatalpa geplaatst in de tuin van ca. 3.5 meter hoog, nu ( 11 april ) zie ik nog geen uitlopers ( bladeren etc. )? wanneer kan ik deze verwachten? De rest van de tuin begint nu al flink uit te lopen namelijk.

  Alvast bedankt,

  groet,

  Frank

 40. Beste Kris,

  Als je een mooie gevormde volle Catalpa wilt krijgen is het inderdaad de bedoeling dat je het komende vroege voorjaar (eind maart ongeveer) ALLE takken tot op ongeveer 15 cm van de ent gaat terug snoeien.

  In die tijd als je goed kijkt zie je de knoppen al een beetje zwellen en kan je goed zien dat er op het ‘restje’ van de tak een drie-tal knoppen zitten die een evenredig aantal takken gaan vormen die ook datzelfde jaar weer makkelijk een meter of langer kunnen worden.

  Geen schrik gewoon doen! maar pas rond eind maart ivm vorst.

  Succes! Marcel.

 41. Beste Marcel

  Ik heb vorig jaar 3 catalpa’s gekocht en werden mij geleverd met elks een viertal takken van ongeveer 1m!!Ze zijn vorige zomer redelijk in vorm gekomen (2 vd 3 toch). Moet ik dit jaar al snoeien? Ik lees dat alle takken moeten terug gesnoeit worden tot 10 a 15 cm of is dat tot op die takken? Heb beetje schrik dat ik alles tot op die afstand snoei dat ik dan geen mooie bomen heb deze zomer!

  mvg

 42. Frank,

  Je hebt niets verkeerd gedaan, het verschijnsel dat je beschrijft komt wel meer voor.

  Eigenlijk ‘loopt’ de Varieteit terug naar de oervorm en kan het blad veranderen. Sommige planten krijgen b.v. bonte bladeren of juist andersom de natuur is nooit saai!

  Je kan hier niets aan veranderen helaas.

  Marcel.

 43. Onze catalpa lijkt elk jaar groter blad te krijgen. Is dat het gevolg van verkeerd snoeien? Nu snoei ik ieder voorjaar de takken tot de stam.

 44. Leon,

  Het beste is om te wachten tot het komende voorjaar (begin april) zodra de eerste knoppen beginnen uit te groeien kan er gesnoeid worden. Niet helemaal tot op de stam, dat lijkt me in dit geval wat teveel van het goede, je zou zo zonder uitlopers kunnen blijven waardoor het erg moeilijk wordt.

  Beter is om een mooie ‘knot’te maken door alle takken bij oorsprong nog een tien centimeter te laten staan. hierdoor blijven er voldoende knoppen over om een gezonde nieuwe uitloop te krijgen.

  Wat je eventueel nu wel zou kunnen doen is de kroon vast een stuk terug te snoeien, en takken terug snoeien tot een meter lengte. Hierdoor verlies je het meeste blad, waardoor er licht in de kroon komt. Als gevolg ontstaan er nieuwe (blad)knoppen op het kale hout in de kroon, die weer uitgroeien tot kleine takken. In het najaar valt het blad af, en in de winter doe je niets. Zodra het voorjaar wordt en de eerst knoppen weer uit beginnen te lopen snoei je alles terug tot ongeveer 10-15 centimeter.

  Succes,
  Marcel.

 45. Beste Marcel.

  Ik heb in onze tuin een bolcatalpa staan maar deze is al 4 jaar denk in niet gesnoeit
  waardoor de bol geen bol meer is maar meer ijkt op de open kruin van een walnootboom
  Kan ik deze tot op de stam volledig terugsnoeien en zo ja wanneer kan dat het best ?

  bij voorbaat dank voor het advies.

 46. Renate,

  Het zal even zeer doen, maar het beste wat je nu kunt doen is de resterende 2/3 van de kroon ook terug zetten en de boom in zijn geheel ‘knotten’ het is volop zomer, en de boom zit vol in de groei, hele goede kans dat de kroon snel weer nieuwe scheuten maakt en nieuw uitgroeit. Goed, hij wordt dit jaar niet zo heel groot meer maar dat is niet erg, komend voorjaar snoei je de nieuwe scheuten in maart/april dan weer terug en laat de boom een nieuwe kroon vormen. Deze zal dan weer gelijk van vorm zijn.

  Let wel, als de boom nu ‘geknot’ wordt is zijn blad weg, en hoef je zeker geen water te geven, hij verdampt immers niets!

  Succes,
  Marcel

 47. Beste Marcel,

  Gezien de laatste reactie hier, is het lang geleden dat hier wat is geplaatst, maar ik hoop toch nog op een antwoord.
  Wij hebben een schitterende bol catalpa in onze voortuin staan van 3,5 meter hoog. Toen wij het huis kochten was de boom niet ondersteund en topzwaar, waardoor hij met harde wind zover ging hangen dat hij bijna bij onze buren in de tuin lag. De boom bleef echter krachtig en knapte niet. Wij hebben de boom ondersteund met een flinke paal, waardoor de boom nu eindelijk eens rechtop staat (voorheen erg krom in de stam). Maar, nu hebben we net fiks stormweer gehad en heeft een harde wind een aantal takken uit de boom doen knappen. Dikke takken helaas, waardoor min. 1/3 van de bol verdwenen is. We hebben onmiddellijk de kapotte takken verwijdert en de takken waar scheuren inzaten ook, om te voorkomen dat ze zouden doorscheuren.
  Maar nu zitten we met een boom waar 1/3 bol van weg is. Midden in deze hete zomer.
  Wat te doen? Wachten tot het voorjaar en dan compleet terugsnoeien? Hersteld hij vanzelf?
  En ….. al die jaren dat hij krom stond en alle kanten op boog met harde wind, was e niets aan de hand. Nu we hem hebben vastgezet: bol kapot! Hebben we in onze poging de boom te ondersteunen, de boom nu juist meer kwaad gedaan?

  Renate

 48. Hallo,

  Vorig jaar zijn wij verhuisd en ik denk dat er een bolcatalpa in de achtertuin staat. Vorige zomer bloeide de boom goed. Dit voorjaar hebben we de dunne takken verwijderd (waar vorig jaar blad aan zat).
  Nu groeit er maar aan een kant van de boom blad. Ook heeft de boom uitlopers op de stam. Uit voorgaande reacties ben ik bang dat het geen goed teken is.

  Op de volgende link staan foto’s van de boom http://verwijderd door webmaster ivm privacy risico

  Mijn vragen. Heb ik een bolcatalpa in de achtertuin?
  Is deze geent, of is het een “gewone” bolcatalpa?
  Hoe komt het dat er maar aan een kant van de boom blad groeit?
  Is er iets dat ik kan doen om de gehele boom weer aan het groeien te krijgen?

  Vriendelijk bedankt,
  Mieke.

 49. Beste Marcel,

  wij hebben vorige week 2 bolcatalpa’s geplant in de tuin. We hebben deze op aanraden van de kweker geplant in de volle potgrond. Er zitten al flink wat bladeren aan de boompjes, alleen zijn ze niet gelijk van vorm. 1 Van de bomen maakt een mooi bolvorm en de andere loopt meer uit naar boven. De kweker gaf aan dat het verstandig is om de boompjes 2 weken na het planten terug te snoeien. Ik ben bang dat er dan niks meer voor terugkomt. Of kan ik het advies van de kweker rustig opvolgen? Daarnaast hebben we ze met het droge weer van het afgelopen weekend flink water gegeven. Hoe weet je dat het genoeg was?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Gabrielle

 50. Jochen,

  Ik adviseer je zeker door de kleilaag heen te breken, dit om te voorkomen dat de boom niet diep worteld, en in natte periodes te nat komt te staan met zijn wortels die dan zelfs zouden kunnen gaan rotten.

  Verder lijkt het me verstandig om in de rest van de tuin op verschillende plaatsen (zeker op de laagste punten) met een grondboor gaten te boren van een meter diep en deze tot op 30 cm. van de oppervlakte te vullen met grof grind. het laatste stukje kan gewoon met grond gevuld worden.

  De grind kolomen die je maakt zorgen voor verticale drainage in tijden van veel regen en dat scheelt behoorlijk in problemen met schimmels en rottende worteldelen van je andere plante.

  Succes,
  Marcel.

 51. Ik wil een bolcatalpa planten maar dieper dan 30cm in de grond zit een dikke kleilaag. Hoe diep graaf ik het best een put om op te vullen met gezonde teelaarde en compost zodat de catalpa ruimte heeft om te groeien?

 52. Leo,

  De enige manier om zeker te zijn is afwachten tot ruim in april, om te zien of de boom toch niet uitloopt. Je bent dan wel in het geval dat de boom dood is wat tijd kwijt om een nieuwe aan te planten.

  We hebben een paar stevige koude winternachten gehad in December/Januari en omdat jouw Catalpa toen al terug gezaagd was is het goed mogelijk dat de vorst hem de nek heeft omgedraaid. (terugsnoeien was overigens een juiste keuze vorig jaar, je kon niets anders doen dan dit risico te nemen.)

  Bij aanplant van nieuwe bomen, en ter bescherming van de bestaande raad ik je aan om boombeschermers aan te brengen om herhaling te voorkomen.

  Bij deze link vind je een voorbeeld: http://www.wildkamp.com/search-engine/product.do?prd=11827 Overigens kan je ze bij heel veel tuincentra gewoon halen, je hoeft ze niet persé op die site te bestellen.

  Succes,
  Marcel.

 53. onze kat vond de catalpa kennelijk ideaal voor het scherpen van zijn nagels. Afgelopen zomer waren we er te laat bij en de boom verloor al zijn bladeren. Ik heb de takken toen al erg teruggesnoeid in de hoop dat dat de rest met minder “voeding” toe kon. Mijn andere catalpa’s beginnen nu knoppen te vormen maar de beschadigde toont nog geen teken van leven. Wat is de kans dat hij een half beschadigde bast overleeft?
  groeten Leo

 54. Anton,

  Het is niet mogelijk om de knot naar boven te verplaatsen.
  Een Catalpa is veredeld op een bepaalde hoogte, de stam rekt niet en kan ook niet gerekt worden.
  Wanneer je een veredelde boom koopt is de stamlengte dus al op zijn langst.

  Marcel.

 55. We hebben de vragen voor een groot gedeelte doorgelezen maar onze specifieke vraag er niet tussen gevonden:

  Wij hebben twee catalpa’s aan de schaduwkant van het huis staan en snoeien die elke voorjaar terug. We willen graag deze boompjes hoger laten groeien (de stam hoger zodat de knot hoger komt) zodat er meer ruimte onder de catalpa ontstaat om te lopen. Hoe doen we dat?

  alvast bedankt, Anton

 56. Ann,

  Dit is moeilijk om te beantwoorden zonder er echt bij te zijn, als het één wortel is die het probleem oplevert dan zou het moeten kunnen. Omdat je nu de kroon compleet terug snoeit compenseert dat redelijk het verlies aan wortels. Wél moet je rekening houden met een minder stabiele boom, je zou misschien een paal moeten zetten als veiligheid.

 57. Geachte

  Heb niet alle vragen en antwoorden gelezen, maar weet al wat over het snoeien van een catalpa. In je laatste antwoord (aanCyril) lees ik dat “het pad eerder zal moeten wijken voor de boom”. Dat gebeurt bij ons zeer duidelijk: de klinkers van het terras worden omhoog gewroet. Mag er bij een catalpa wortelsnoei toegepast worden?
  Bedankt!

 58. Cyril,

  Wees gerust, zo’n paadje naar de voordeur is geen enkel probleem voor de meeste bomen. het pad moet eerder voor de boom uitkijken! ;o)

  Zet ze niet tegen het pad op, maar blijf er zo’n 50 á 60 cm vanaf.

  Succes, Marcel.

 59. Beste Marcel,

  Wij willen 2 Bol Catalpa’s in onze voortuin planten (tuin op het noorden). deze zullen links en rechts van een pad naar de voordeur komen. Nu las ik ergens dat het niet verstandig is de boom bij bestrating te planten. Geld dit ook voor een paadje van een meter breed? Wij willen de bomen eind maart, begin april planten, is dit een goede tijd en moeten we nog met iets bijzonders rekening houden?

  Bij voorbaat dank voor de reactie!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*