Wat te doen met Buxus in het voorjaar


Een veel gestelde vraag in deze periode is wat te doen met de Buxus. Moet hij mest hebben, en zo ja wat voor mest? mag hij al gesnoeid worden? mag ik een Buxus verplanten in deze tijd?

buxus20sempervirens20bolvorm02BUXUS BEMESTEN:

Een Buxus kunt u in het voorjaar (maart / april) heel goed bemesten, er zijn verschillende goede Buxus mesten te koop bij de tuincentra van verschillende merken. Belangrijk is dat de Buxus voldoende spore-elementen krijgt die hij nodig heeft om zijn blad mooi fris en groen te houden. U kent het wel, Buxus met een soort rood/bruin blad... dat zijn kenmerken van gebrek aan spore-elementen zoals ijzer en magnesium. Een gewone doorsnee kunstmest zoals de bekende goedkope witte korreltjes (12-10-18) die bevatten zelden of nooit (voldoende) spore-elementen en geven dan ook niet het gewenste effect.

Naast diverse Buxus kunst-mest soorten zijn er ook Biologische Buxus mesten, deze zorgen niet alleen voor voeding en spore-elementen maar voegen ook organische stof toe aan de grond. Deze meststoffen hebben dan ook mijn voorkeur.

BUXUS SNOEIEN IN HET VOORJAAR:

Zolang het niet streng (meer) vriest kan de Buxus als dat nodig is voor de vorm gesnoeid worden. Voor het gemak zou je kunnen stellen dat je vanaf half maart tot en met oktober zondere problemen Buxus kunt snoeien. In de rest van het jaar is het ook niet nodig omdat de groei dan stil ligt.

VERPLANTEN:

Het verplanten van een Buxus die al langer vast in de grond staat kan evt. in het voorjaar en in het najaar (winter als het niet vriest). Zorg dat een ruime wortelkluit aan de plant blijft zitten en er zo min mogelijk wortels sneuvelen.

Evt. is het bij grote planten verstandig om in het najaar voorbereiding te doen en dan het voorjaar erop te verplanten. Als voorbereiding wordt om de struik een gleuf gegraven van 30-40 cm diep en minimaal 20 cm breed, die gleuf stort u vol met potgrond. Door het graven van de gleuf beschadigd u de wortels die zijwaarts groeien, maar de wortels die naar beneden groeien blijven intact, dat is voldoende om te overleven. In de losse potgrond zal de Buxus in het najaar en het vroege voorjaar wortel herstel in gang zetten en als u dan in het voorjaar de struik verplant zit de zijkant vol met nieuwe sterke kiemwortels die door de potgrond gegroeid zijn.

U steekt nu de onderkant van de struik los en verplaatst hem naar zijn nieuwe plaats. zorg voor een ruim plantgat met op de bodem een laagje potgrond. Vul de rest van het plantgat op met een mix van de plaatselijke grond en potgrond. Spoel het goed aan met veel water.

Als laatste kunt u direct op de bodem rond de struik Buxus mest strooien en aanwateren.

Succes!

Steun TuinHulp.com

Volg ons:

TuinHulp op Twitter! TuinHulp op Facebook! TuinHulp op Google+! TuinHulp Youtube!

Smartphone / Tablet app’s