Wat te doen met Buxus in het voorjaar

Een veelgestelde vraag in deze periode is wat te doen met de Buxus. Moet hij mest hebben, en zo ja wat voor mest? mag hij al gesnoeid worden? mag ik een Buxus verplanten in deze tijd?

BUXUS BEMESTEN:

Een Buxus kunt u in het voorjaar (maart / april) heel goed bemesten, er zijn verschillende goede Buxus mesten te koop bij de tuincentra van verschillende merken. Belangrijk is dat de Buxus voldoende sporenelementen krijgt die hij nodig heeft om zijn blad mooi fris en groen te houden. U kent het wel, Buxus met een soort rood/bruin blad… dat zijn kenmerken van gebrek aan sporenelementen zoals ijzer en magnesium. Een gewone doorsnee kunstmest zoals de bekende goedkope witte korreltjes (12-10-18) die bevatten zelden of nooit (voldoende) sporenelementen en geven dan ook niet het gewenste effect.

Naast diverse Buxus kunst-mest soorten zijn er ook Biologische Buxus mesten, deze zorgen niet alleen voor voeding en sporenelementen maar voegen ook organische stof toe aan de grond. Deze meststoffen hebben dan ook mijn voorkeur.

BUXUS SNOEIEN IN HET VOORJAAR:

Zolang het niet streng (meer) vriest kan de Buxus als dat nodig is voor de vorm gesnoeid worden. Voor het gemak zou je kunnen stellen dat je vanaf half maart tot en met oktober zondere problemen Buxus kunt snoeien. In de rest van het jaar is het ook niet nodig omdat de groei dan stil ligt.

VERPLANTEN:

Het verplanten van een Buxus die al langer vast in de grond staat kan evt. in het voorjaar en in het najaar (winter als het niet vriest). Zorg dat een ruime wortelkluit aan de plant blijft zitten en er zo min mogelijk wortels sneuvelen.

Evt. is het bij grote planten verstandig om in het najaar voorbereiding te doen en dan het voorjaar erop te verplanten. Als voorbereiding wordt om de struik een gleuf gegraven van 30-40 cm diep en minimaal 20 cm breed, die gleuf stort u vol met potgrond. Door het graven van de gleuf beschadigd u de wortels die zijwaarts groeien, maar de wortels die naar beneden groeien blijven intact, dat is voldoende om te overleven. In de losse potgrond zal de Buxus in het najaar en het vroege voorjaar wortel herstel in gang zetten en als u dan in het voorjaar de struik verplant zit de zijkant vol met nieuwe sterke kiemwortels die door de potgrond gegroeid zijn.

U steekt nu de onderkant van de struik los en verplaatst hem naar zijn nieuwe plaats. zorg voor een ruim plantgat met op de bodem een laagje potgrond. Vul de rest van het plantgat op met een mix van de plaatselijke grond en potgrond. Spoel het goed aan met veel water.

Als laatste kunt u direct op de bodem rond de struik Buxus mest strooien en aanwateren.

Succes!

8 Comments

 1. Peter,

  Vaak is vergelen in een korte periode een teken van juist teveel vocht aan de wortels.

  Begint het vergelen van onder naar boven, dan komt het van de wortel uit en moet je goed opletten of de grond niet veel te nat is.
  Het zou ook kunnen zijn dat je er teveel mest bij gegooid hebt (hopelijk niet in het plantgat!) dit bevat veel zouten en dan verbranden de wortels.

  Ga even na of het kan zijn dat een van de oorzaken in jouw geval van toepassing kunnen zijn.
  Is dit niet het geval kan het de beruchte buxus schimmel zijn die je met een goed schimmelmiddel moet bestrijden. er zijn inmiddels aparte middelen in de handel, vraag op een goed tuincentrum ernaar.

  Succes,
  Marcel.

 2. Hallo,

  Ik heb in maart dit jaar buxus van 60cm hoog gekocht bij een boer. Nu beginnen de buxussen langzaam te vergelen. Iemand een idee wat ik hier tegen kan doen?

  Ze staan in de volle grond en ik heb er extra kalk bij gestrooid.Ik geef ze ook wekelijks water.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

 3. Wayne,

  Je kan na het planten best met de heggeschaar alvast een lichte snoeibeurt toepassen. Houdt het snoeien beperkt tot niet te warme zonnige dagen, dat kan verbranding veroorzaken en als u wilt dat de planten meer lengte gaan maken laat u natuurlijk de toppen met rust.

  Succes,
  Marcel.

 4. Hallo,

  Ik heb een vraag, ik heb net bij iemand 40 buxus planten opgehaald ze staan nu in de grond, ze staan nu een beetje rommelig en niet mooi recht kan en mag ik hem al snoeien om hem een beetje recht te krijgen of moet ik wachten en zo ja hoelang.

  Gr Wayne

 5. Ginette,

  Ja kan je haagje snoeien op een veilige manier vanaf half/eind maart. Een buxus kan veel hebben, je mag best drastisch terug snoeien als dat nodig is zelfs tot in het kale hout. De haag zal deze zomer weer herstellen en gevuld zijn.

  Succes,
  Marcel.

 6. Beste Bert,

  In het artikel geef ik aan in welke periode je de Buxus veilig kan snoeien zonder dat er sprake is van bevriezings gevaar.

  Wanneer je de Buxus in de nazomer nog gesnoeid hebt is het half maart nog lang niet nodig om voor de vorm van de plant de schaar erin te zetten.

  Bedankt voor je opmerking!

  Marcel.

 7. In dit artikel staat snoeien vanaf half maart.De plant kan dit wel verwerken,maar er wordt vergeten dat buxus tussen half april en half mei meer groeit dan in de rest van het jaar.In deze periode komt er in een maand met goede omstandigheden 20 cm lange scheuten bij.Knipt u in maart of april,dan knipt u deze scheuten,al dan niet in knopvorm eraf!Dat is dus niet verstandig.

  Het beste tijdstip van de (1e)snoei is half juni bij somber weer.Daar ontbreekt het wel eens aan,dus het mag ook gerust een week eerder of later zijn. Voor potbuxus is deze snoei vaak afdoende.
  In de volle grond doet u er goed aan eind augustus nog een (2e)keer te knippen.Het gewas maakt hierna nog een schotje en is sterk genoeg om de winter in te gaan.

  Bert van de Wetering,Eperweg 55,Oene

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*