Lavendel, Snoeien? waarom? wanneer? hoe?

Lavandula angustifolia Hidcote (S)

Zeer Geliefde plant:

Lavendel is al jarenlang een zeer geliefde plant in Nederlandse tuinen. Een mooie groenblijvende (grijsblijvend) spectaculaire bloeier die ook nog eens een lekkere geur verspreid die luizen op afstand houdt!

De planttijd van Lavendel is verspreid over het seizoen. De planten worden aangeboden in pot en kunnen daardoor vrijwel het gehele jaar geplant worden, al zou ik het persoonlijk af raden om vlak voor de winter Lavendel aan te planten in verband met de kou die snel kan invallen.

Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang, en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.

Goed onderhoud aan de lavendel kan dit probleem moeiteloos voorkomen.

Lavendel net gesnoeid, licht valt mooi in de struik

Wanneer moet je Wat snoeien?

Snoei in de zomer na de bloei met een heggeschaar de uitgebloeide bloemen samen met een klein topstukje van de struik weg, zo zal de lavendel nog voor de winter nieuwe topjes maken en er de hele winter mooi compact en fris uitzien.

Na de winter is het zaak om in de eerste twee weken van april de lavendel struik zeer sterk terug te snoeien tot circa 15 cm boven de grond. Op het eerste gezicht lijkt de struik nu totaal verloren, maar na een week of twee voorjaarsweer zullen de korte houtige stobben vol zitten met nieuwe scheutjes die snel uitgroeien en dezelfde zomer weer voor bloemen zullen zorgen.

Lavendel moet gesnoeid worden om ze mooi te houden

LET OP! het is belangrijk om de voorjaarssnoeibeurt absoluut voor de helft van april en na eind maart uit te voeren. Eerder kan bij nachtvorst schade opleveren, en later zou de bloei in de komende zomer negatief kunnen beinvloeden.

Tip: De afgesnoeide bloemen en topjes in de zomer kunnen natuurlijk een weg vinden naar geurzakjes voor de linnenkast, misschien ‘ouderwets’ maar het werkt goed en geurt heerlijk!

Ten slotte:  Een paar goede soorten lavendel: 1) Lavandula Hidcote (grof, sterk wat groter en goede bloeier) 2) Lavandula Dwarf Blue (Compact soort, bloeit goed en lang door de zomer) 3) Lavandula angustifolia Munstead (Veel aangeboden soort, middelmaat, goede bloeier)

Gereedschap:

Gebruik altijd goed en scherp gereedschap om te snoeien. Vergeet ook na het snoeien de snoeischaar niet schoon te maken hierdoor gaat een goede snoeischaar een leven lang mee.

Video:

In de onderstaande video laat ik u zien hoe u uw lavendel in het voorjaar moet snoeien, Het is simpel, maar ook erg belangrijk als u lang plezier wilt hebben van uw Lavendel(s).

96 Comments

 1. Het kan aan het soort liggen.. ik raad altijd de Lavandula ‘Hidcote’ aan omdat dat een gestekt soort is met vrijwel geen afwijkingen in groeigedrag.
  Ook standplaats (misschien wat donker?) kan invloed hebben op het doorschieten van scheuten.

 2. Hoe komt het dat de bloemen doorschieten en sprieterig zijn. De stengels zijn wel 50 cm. Planten zijn 1 jaar oud, staan op een zonnige plek in kleigrond.Het lijkt alsof de bloemknoppen niet uitkomen.

 3. Kim,

  Je geeft eigenlijk zelf het vermoedelijke antwoord al.. het lijkt erop dat jouw lavendels teveel vocht hebben gehad. het beste kan je de slechte delen geheel wegsnoeien en kijken of ze nog willen uitlopen, als dat gebeurd dan komt het wel goed. Je moet binnen twee weken kleine nieuwe scheutjes zien.

  Succes,
  Marcel.

 4. Beste Marcel,

  Mijn lavendel stoechas is de afgelopen twee weken helemaal bruin en slap geworden. Niet verdroogd en dor, maar eerder een beetje schimmelachtig. Ik heb de bloemen er maar uit geknipt, maar ook de blaadjes zien er niet best uit. Zou dit kunnen komen doordat de grond te nat is? De lavendel heeft wel een zonnige standplaats en deed het daar vorig jaar prima. Ik heb ook gemerkt dat de buurtkatten hun behoefte doen rondom de plant (ik ruim het wel steeds op), zou dat er verband mee kunnen houden?
  Bij voorbaat dank voor je reactie.

 5. Beste Aico,

  Zou je wat foto’s kunnen maken en opsturen? liefst ook wat close-up’s zodat ik goed de planten en blad kan zien en evt. de bodem. Doe maar scheutig met opnames.

  stuur ze naar info(apestaartje)tuinhulp.com ik kom er dan zsm op terug.

  Marcel.

 6. Beste Marcel,

  Ik hoop zo dat u mij kunt adviseren.Ik had 2 weken terug hele mooie lavendel gekocht en deze in de tuin gezet. De partij die ik ervoor kocht staat nu vol in bloei, prachtig groen etc. Helaas de partij van 2 weken terug, lijkt uitgedroogd en de groene takjes hangen. Ik heb geen idee of ik ze nu te veel water heb gegeven en waarom deze hele partij lijkt uit te sterven. De partij vd week ervoor ook in hetzelfde stuk tuin is levendig. Is het een idee de lavendel af te knippen en ze in water te zetten?? Of is het echt einde lavendel.. Ik hoop iets van u te horen. Misschien heb ik ze ook minder water gegeven dan bij de andere partij, omdat het zo regende de laatste tijd.. Of zouden ze ziek kunnen zijn? Alvast heel veel dank

  Groet Aico

 7. Heb net een aanbieding gekregen voor Dwarf Blue van 0.60€/stuk voor 30 plantjes (zijn 20cm). Hidcote is hier niet makkelijk te bestellen.

 8. Michael,

  Zaaien lijkt me geen optie, je krijgt nooit 100% soortechte planten terug. Stekken kan vanaf begin juni, dan kan je volgend seizoen al plantjes en wat bloei hebben.
  Probeer wel de verticale drainage in orde te krijgen op het stuk grond. Gaten boren en tot 30 cm. van het maaiveld met grind vullen heeft een sterke invloed! Dan het stuk omspitten met een goede hoeveelheid scherp zand doet de drainage heel veel goed (zeker in geval leem) Je kan evt. gedroogde koemest toevoegen voor het spitten, dit verbeterd de structuur van de grond ook en trekt meer bodemleven aan de dmv. het graven van gangetjes nog eens een extra drainerend effect heeft.

  Lavendel Hidcote hoeven niet duur te zijn, P9 potjes (9cm vierkant) zou je moeten kunnen kopen voor hooguit 1,60 per plant.

  Succes,
  Marcel.

 9. Hoi Marcel,
  Hier in België heb je alle mogelijke gronden waar het in Nederland vooral zanderige grond is en een beetje klei en veen.
  Ik zit eigenlijk op vochtige zand- leemgrond. Waar ik de lavendel wil plaatsen is onder kiwibessen die ik op snoer laat groeien. Is ongeveer 8m x 0.5m dan gevuld moet worden met lavendel. De kiwibessen doen het uitstekend op dat stuk maar die kunnen iets meer vocht aan dan lavendel denk ik. Echte (Z-Franse) zou hier niet kunnen overleven maar de hybriden hier normaal wel.
  Wat ik zou doen is 2 grote Hidcote planten kopen en hiervan stekken nemen maar dan ben ik alweer 1j kwijt voor de groei en 2j voor de bloei. Of ik kan zaaien (voor zover er Hidcote zaad bestaat) en 1 zaadje per potje doen wat nog langer zal duren dan het stekken…

 10. Michael,

  De Hidcote is in Nederland prima winterhard, ik heb eigenlijk nog geen negatieve ervaringen op dit vlak met het soort.
  Wat ik een lastig punt vind is jouw opmerking ‘last van water’ lavendels vinden nattigheid niet leuk, als dat zeer tijdelijk en slechts heel af en toe is zal het nog gaan maar regelmatig nat resulteert in een stuk mindere kwaliteit.
  Ik zou je willen aanraden de bodem te bewerken zodat de doorlatendheid flink verbeterd zodat nattigheid liefst niet meer voor komt. Dit artikel geeft de basis aan voor het verbeteren van afvoer water, en ik wil er bij toevoegen dat je een flinke hoeveelheid scherp zand () door de grond te vermengen. Nattigheid veroorzaakt nl. ook een fletsere kleur van de bloei.
  Even terug bij de Hidcote, dit is een mooie sterke lavendel met een diepe kleur dus ik raad je die graag aan. Dwarf Blue is ook erg mooi maar raad ik meestal aan als een laag blijvend soort. Het duurt lager om hem mooi te laten bloeien (2 seizoenen).
  Kijk even goed naar de bodem en begin hier om meer succes met je lavendels te krijgen.

  Succes,
  Marcel.

 11. Hallo,
  Ik ben op zoek naar een goede soort met een mooie blauwe kleur en goed winterhard want ik heb soms last van water. De soorten met een te lichte kleur wens ik niet omdat het niet opvalt. Daarom dacht ik aan de angust. Hidcote maar deze blijkt minder hard te zijn dan de Munstead. De Hidcote daarentegen zou een maand langer moeten bloeien dan de Munstead. Nu las ik ook dat een Dwarf Blue bestaat.
  Wat raad jij aan en op welke grond zit jij want je hebt een goede ervaring met de Hidcote blijkbaar…?

 12. Eveline,

  Ik begrijp dat de Lavendels in kwestie allemaal dit jaar zijn aangeschaft en geplant, de verzorging die je omschrijft is prima, geen problemen hier.

  Ik weet zeker dat de planten volgend jaar gewoon normaal zullen bloeien, het komt vaker voor dat Lavendel het eerste seizoen van aanplant niet goed of helemaal niet bloeit. Het is afhankelijk van de soort maar ik zou me zeker geen zorgen maken.

  Houdt je aan de tips en beschrijving in mijn artikel over de verzorging van jouw planten en je zal volgend jaar volop in de bloemen zitten!!

  Je mag de planten nu nog wat bijsnoeien (lange toppen) en verder laat je ze met rust tot eind maart/begin april.

  Succes,
  Marcel.

 13. Vraag: Waarom bloeit mijn lavendel niet?

  Ik heb in juni 3 verschillende soorten lavendel aangeplant in onze nieuwe tuin, waarvan 1 witte die al bloeide en de andere 2, een roze en een blauwe. De andere roze en blauwe lavendels hebben, nu eind augustus, niet gebloeid en hebben maar 1 of geen spriet met aanzet tot knoppen. De planten staan in verhoogde borderbakken die we hebben gevuld met bemeste tuinaarde en ze staan vol in de zon. Omdat ze om een vers aangeplant kersenboompje staan heb ik regelmatig water gegeven, maar ze hebben niet nat gestaan; water is vrij snel weg in verhoogde borderbakken De planten zelf zien er verder erg goed uit en zijn wel gegroeid sinds het planten.

  Ik zie verschillende tips op internet staan, maar weet nog steeds niet wat de oorzaak is.
  – Komen de bloemen misschien later vanwege late aanplant en het seizoen?
  – Komt het door de bemeste tuinaarde?
  – Komt het door het water geven?
  – Of iets anders?
  En kan ik de lavendel straks wel een beetje bijknippen of beter wachten tot het voorjaar?

 14. Rob,

  De beste ervaring heb ik met de Lavandula ‘Dwarf Blue’ deze is niet zo groot, en mooi gevuld. de bloei wordt vanaf het 2e seizoen erg mooi en behoorlijk lang.

  Gr. Marcel.

 15. Paulien,

  Het beste kan je niet teveel doen nu, Na het snoeien is de plant veel van de bladoppervlakte verloren dus geef vooral niet teveel water dat resulteerd enkel in rottende wortels en ellende.

  Laat de planten gewoon hun gang gaan, er zullen na verloop van tijd nieuwe scheutjes uitgroeien en als het kouder wordt zet de rust in.

  Komend voorjaar moet het verder gaan.

  Succes,
  Marcel.

 16. Hallo allemaal,

  Ik heb pas mijn lavedel gesnoeid tot ongeveer 15 boven de grond, nadat deze was uitgebloeid. nu gaan de blaadjes slap hangen.. gaat dit goed? of is dit slecht voor mijn lavendel met nog een warme zomermaand tegemoed?

  hoe kan ik mijn lavendel het best nu behandelen en klaar maken voor de winter?

  Ik hoor het Graag..

  Mvg Paulien

 17. Hilde,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Misschien is het potje wat klein waarin de lavendel(s) staan? Het is in zo’n klein potje heel moeilijk verzorgen.

  Verder moet een plant die moet presteren ook eten, dus wat voeding (liefst voor lavendel) kan geen kwaad.

  Snoei de oude bloei eruit en knip de topjes van de plant er ook uit, een gezonde plant loopt hierna uit en zou er fris uit moeten zien. Verdere snoei pas in April volgend jaar.

  Succes,
  Marcel.

 18. Kirsten,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  De grote struik die je beschrijft kan je evt. nu flink uitdunnen en de toppen wegnemen zodat er meer licht in het hart van die plant komt. Na een paar weken zouden er dan met een beetje geluk jonge uitlopertjes vormen op het oude hout. Als dit gebeurd dan laat je het verder zoals het is en snoei je de struik in de eerste twee weken van april gewoon flink terug zoals beschreven in het artikel.

  Je zal zien dat er dan een prachtige verjongde struik zal groeien incl. bloei

  Succes,
  Marcel.

 19. Sanne,

  Na een periode afwezigheid bij deze toch nog een antwoord op de vraag:

  Het is ten eerste goed mogelijk dat de planten op de schaduwplek te nat staan (?) een lavendel houdt daar niet van. Snoei de Lavendel pas in de eerse weken van April om problemen met vorst te voorkomen.
  Zolang de planten leven is snoeien volgend voorjaar een must, kijk alleen zeker de vochttoestand goed na, is het plaatselijk te nat dan zou je met een grondboor gaten kunnen boren tussen de planten in de betreffende omgeving en vul deze met grit en zand zodat teveel water snel wordt afgevoerd naar de onderlagen.

  Succes,
  Marcel.

 20. Hallo,

  Ik ben Lavendel aan het planten. 20 stuks langs mijn hek. Ik heb net van alles gelezen over het onderhoud. Nu staat er al één. Een oude hele grote. En inderdaad kaal van binnen. Kan ik deze nog weer mooi krijgen? Het is de gewone traditionele lavendel. Ik heb het ook eens gehad met andere soorten en die flink terug gesnoeid, maar die kwamen niet meer op. Dus durf niet zomaar de schaar erin te zetten. En als het wel moet dan kan het gewoon helemaal terug tot op het kale hout of moeten er nog wat scheuten overblijven. Als je ze steeds snoeit kun je dan wel grote pollen krijgen?

  Mvg Kirsten

 21. Marcel,

  Oh jee, als dat maar goed gaat komen 😉
  De lavendelplanten zijn nu zo goed als uitgebloeid, morgen gaat de schaar er in.
  Dankjewel voor het advies, hopelijk gaan ze de winter overleven.

  Vriendelijke groet,

  Gertina

 22. Beste Marcel,

  Ik heb vorig jaar lavendel gepland op twee plekken in de tuin. Nu heb ik twee vragen. Afgelopen zomer is aan een kant van de tuin waar de planten meer in de schaduw staan, de lavendel niet goed uitgeschoten. Soms zijn er wel een paar ‘sprieten’ uitgeschoten, maar sommige lijken ook helemaal dood. Zou het kunnen dat ze niet op de goede plek staan? In de winter heb ik ze wel kort geknipt, maar niet zo kort als op het plaatje. Zou dit invloed hierop kunnen hebben? En als ik deze dan weer helemaal kort knip zouden deze dan toch weer opnieuw uit kunnen schieten.

  Bedankt,

  Sanne

 23. Een vraag uit hartje Amsterdam. Eind mei kocht ik 2 soorten lavendel (lavendin en “gewone” lavendel), beide in een pot, voor op mijn balkon. De “gewone” lavendel heeft het enkele weken prachtig gedaan, maar begint nu (begin juli) her en der wat te verdorren, en alle nog bloeiende bloemen beginnen ook wat bruin te worden. (De lavendin heeft nergens last van, al gaat die meteen slap hangen als ik een dag vergeet water te geven.) Wat te doen om de lavendel mooi fris (grijsgroen en blauw in plaats van bruin) te houden? En wat moet ik doen om de lavendel volgend jaar weer mooi op te laten komen in de potten?

  Vast dank voor jullie antwoord!

  Vriendelijke groet,

  Hilde

 24. Gertina,

  Als je de lavendels wilt helpen voor volgend jaar dan moet je wel heel snel na de bloei de schaar erin zetten. De planten moeten tijd hebben om voor de winter een aardig stuk te groeien. Half afknippen heeft geen zin, je moet dan ook terugsnoeien zoals op de foto’s in dit artikel.

  Succes,
  Marcel.

 25. Wie kan mij helpen?
  Half mei heb ik de sleutel gekregen van een tijdelijke woning.
  Nu staat de voortuin vol met lavendelplanten en ze bloeien prachtig. Maar omdat mijn huis voor mijn bewoning erg lang leeg heeft gestaan zijn de planten niet gesnoeid in maart/april.
  Hierdoor zijn de planten een beetje uit hun voegen gegroeid.
  Kan ik hier na de bloei nog iets aan doen? Zodat ze volgend jaar er beter uit zien?
  Wil niet dat ze dood gaan want dan kan ik volgend jaar, voordat ik uit dit huis ga de hele tuin opnieuw beplanten.
  Dank alvast voor een helpende reactie,
  Gertina

 26. Mevrouw/Meneer v/d Boogaart,

  Als er nu nog niets te zien is aan uw lavendels dan is er iets serieus niet in orde. Bij mij lopen ze achter maar zijn toch goed uitgelopen.

  Als er nog totaal geen groen aanwezig is vrees ik dat ze vervangen moeten worden.

  Marcel.

 27. Beste Marcel

  U schreef: Marcel van Leeuwen says:
  29 april 2012 at 20:17
  Mevrouw/Meneer v/d Boogaart,

  Het heeft zeker nog wat warmte nodig om goed op gang te komen. De relatief koude maand April remt de nieuwe uitgroei (dat zie ik bij mijn eigen Lavendels ook).
  Echter met de laaste dagen 18-20 graden zie ik ze snel op gang komen.

  Kortom, geef het wat tijd.

  Inmiddels is het 16 mei, en er zijn wel een aantal warme dagen geweest. Overal zie ik lavendel groen en zelfs al in bloei staan. Ben ik nu te ongeduldig? want in mijn tuin is nog steeds geen teken van leven te zien.

  Zal ik nog wachten, of alles vervangen?

  Met vriendelijke groeten,

  M vd Boogaart

 28. Miranda,

  Ik raad het nooit aan om voor de winter de lavendel al te snoeien, je neemt meer risico op bevriezing (uitdroging) van de plant.

  Als je de planten rond eind maart, begin april snoeit is dat risico niet aanwezig.

  Gr. Marcel.

 29. Mevrouw/Meneer v/d Boogaart,

  Het heeft zeker nog wat warmte nodig om goed op gang te komen. De relatief koude maand April remt de nieuwe uitgroei (dat zie ik bij mijn eigen Lavendels ook).
  Echter met de laaste dagen 18-20 graden zie ik ze snel op gang komen.

  Kortom, geef het wat tijd.

  Succes, Marcel.

 30. Ik heb de lavendel vorig jaar al flink terug gesnoeit, mag dit?, er komen wel wat groene blaadjes aan maar bij sommige zie ik helemaal niets. Komt dit nog?

 31. Beste,

  Mijn Lavendel heb ik begin april gesnoeid, echter er is tot op heden nog geen enkel teken van groen, knopjes, blad (leven) meer te vinden. Als ik takjes afbreek lijkt het dood hout. Kan het zijn dat mijn hele voortuin (ongeveer 100 lavendelplantjes) doodgevroren of doodgesnoeid zijn?

 32. Birgit,

  Geen paniek, het is de laatste weken wat kouder geweest als normaal, als je op je knieen heel goed kijkt zal het struikje best al wel kleine knopjes gemaakt hebben maar het gaat niet zo snel.
  Zodra het een beetje warmer wordt haalt het snel weer in en komt het wel goed.

  Succes,
  Marcel.

 33. Ik heb mijn lavendel 4 weken geleden flink terug gesnoeid. Maar nu vrees ik dat ik het te veel heb terug gesnoeid…. Of ben ik te ongeduldig??

 34. Geerke,

  Geen probleem om de lavendel te snoeien als hij aan het uitlopen is. Sterker nog ‘de gang’ zit erin waardoor de plant nu zelfs nog sneller uitloopt na de nodige snoei.
  Niet bang zijn, terugknippen tot een centimeter of 10. Hierdoor krijg je de mooiste bloeiende planten terug deze zomer.

  Succes,
  Marcel.

 35. De lavendel begint alweer uit te lopen, er zitten alweer veel nieuwe blaadjes aan. Ik heb echter nog niet gesnoeid. Kan dit nu nog? Want dan knip ik dus niet alleen het hout maar ook de nieuwe blaadjes af.

 36. Lavendel Stoechas is niet zo winterhard als b.v. de Hidcote, toch blijf ik meestal positief. Ik zou zeker eind maart snoeien (tot een 5 tot 10 cm) en een paar weken aankijken.
  Als het een beetje mooi weer mag zijn in die weken en er leven in die struikjes zit dan zal je zeker kleine uitlopertjes zien. Het lijkt niet veel, maar als ze er zijn dan komt het goed!

  Succes,
  Marcel.

 37. Sorry, ik zag net dat het niet Lavendel hidcote is die ik heb geplant, maar Viva lavandula stoechas Anoek.

 38. Ik heb vorig jaar zomer nieuwe Lavendel hidcote geplant en niet gesnoeid in augustus. De winter van 2011 was erg koud met veel nachtvorst en ook vorst overdag . Op dit moment zien de struikjes er triest uit. De blaadjes zijn bruin/grijs en hangen slap. Ik zie geen nieuwe blaadjes en als ik mijn handen er langs haal,vallen ze eraf. Ik vraag me af of ze niet doodgevroren zijn. Hoe kom ik daar achter? Of moet ik snoeien eind maart en kijken of er dan nog wat uitloopt ? Alvast bedankt voor het antwoord.

 39. Nathan,

  Ik zou even wachten met planten tot het voorjaar, ga dan uit van begin april. Plant bij voorkeur een compact soort (Lavandula Dwarf Blue is erg mooi)
  Compacte planten doen het veel mooier op een graf en worden niet zo groot. Bloei is hetzelfde en de geur ook natuurlijk.

  Marcel.

 40. Helaas is een poosje geleden mijn moeder overleden en ik wil op haar graf lavendel planten plaatsen omdat deze zo leuker ruiken. Maar ben ik hier nu te laat mee in het seizoen, kan ik beter wachten of is het geen probleem?

  Alvast bedankt,

  Nathan

 41. Claudia

  Ook Lavendels in bakken/kuipen kunnen gewoon buiten blijven in de winter.

  Ga vooral niet afdekken met plastic, dat gaat niet goed. Alleen bij langere vorstperiodes met overdag mooi zonnig weer is het misschien handig om b.v. takken van de kerstboom af te knippen en deze over de planten heen te leggen. Deze takken houden de zon van de plant af zodat ze niet veel vocht verdampen. Vocht wat ze niet kunnen opnemen omdat de grond is bevroren..

  Succes,
  Marcel.

 42. Even een vraagje. Ik heb lavendel gekocht en in plantenbakken geplant, ruim van elkaar.
  Ik weet dat lavendel winterhard is, maar wat met lavendel in bloembakken ?
  Mogen die buiten blijven of moet ik die binnen halen of moet daar zo een folie over ?
  Met vriendelijke groet, Claudia.

 43. Mevrouw/Meneer vd Boogaart,

  Lavendel kan prima ‘bodem bedekken’ maar wordt natuurlijk hoger dan veel ‘echte’ bodembedekkers. Bodem bedekken houdt hier waarschijnlijk ook in dat er geen of slechts weinig onkruid kans krijgt zich te ontwikkelen. Dat kan met Lavendel prima worden bereikt omdat een vak Lavendel dat tegen elkaar aangroeit de onkruiden eronder geen licht gunt en zij dus weinig kans maken.

  Als er nog gaten aanwezig zijn kan dat zijn omdat de planten wat ruim uit elkaar zijn geplant waardoor het langer duurdt eer zij sluiten. U zou een paar planten kunnen bijzetten, snoeien zodat ze plat gaan groeien bestaat niet, wel is het nodig om in het voorjaar flink met de schaar aan de gang te gaan om de planten zo laag mogelijk en mooi vol te houden.

  Natuurlijk hoeft u niet te snoeien in de nazomer/herfst zeker als de planten nog bloeien blijft u er gewoon vanaf. De enige snoei die écht noodzakelijk is is die in begin april.
  Sommige soorten Lavendel bloeien wat later en/of langer waardoor snoei in de nazomer niet echt nodig/gewenst is.

  Succes,
  Marcel.

 44. Hallo,

  Ik heb in mijn voortuin lavendel als bodembedekker geplant. Nu zitten er hier en daar nog wat gaten, omdat dit niet begroeid is. De Lavendel lijkt ook meer omhoog te groeien dan echt opzij. Hoe kan ik stimuleren dat de Lavendel plat en breed wordt, in plaats van dik en hoog?

  Wat betreft najaar snoeien, moet dit als het is uitgebloeid? omdat mijn lavendel nog volop in bloei staat?

  Ik hoor graag een uitgebreide reactie

 45. Beste Marcel,

  De blaadjes van de lavendel in onze tuin beginnen te krullen. Dus echt wel een ander beeld dan hangen i.v.m. droogte. Heb ik eigenlijk nog nooit eerder gezien bij lavendel. Ik zie geen beestjes ofzo. De bloei was best goed, maar nu zijn ze raar geworden. Ze staan in half schaduw. Wat zou het kunnen zijn?

 46. Debora,

  Lavendel wordt het beste bemest in het voorjaar direct als je gesnoeid hebt. Normaal gesproken is 1x voldoende voor een heel seizoen.
  Gebruik evt. speciale Lavendelmest.

 47. Ilona,

  Je kan de stengels natuurlijk rustig afsnoeien, of er weer nieuwe bloei aan zal komen hangt nogal af van het weer de komende weken. Vocht is er nu genoeg, maar ook zon en warmte zijn hard nodig om de lavendel voor een tweede keer in bloei te krijgen. Meestal blijft het bij wat nabloei dwz hier en daar wat bloemstengeltjes de nog kleur geven.

  Marcel.

 48. Beste Marcel,

  Onze lavendel is behoorlijk uitgeschoten waardoor de takken met bloemetjes over het pad hangen. Als ik deze takken snoei (zijn alle bloemen), gaan er dan weer nieuwe bloemetjes groeien?

 49. Varina,

  Ik weet niet hoe bruin jouw lavendels zijn maar bruin is niet goed! ze zouden nu moeten bloeien en mooi zilvergrijs blad hebben.

  Als ze helemaal bruin zijn lijkt het mij dat ze dood zijn..

  Evt. kan je ze nog snoeien zoals in het artikel boven beschreven is én zoals op de foto te zien is. Als de snoeiwonden groen zijn dan is er nog kans dat ze uitlopen, dan heb je een paar weken geduld nodig.

  Marcel.

 50. Hoi ik heb begin maart een lavandula angustifolia mustead gekocht .en heb ze nog niet gesnoeit.
  Nu zijn deze lavendel bruin wat kan ik doen all vast bedankt grtjes varina

 51. Sasja,

  Natuurlijk is het geen probleem om de hele zomer de uitgebloeide bloemstengels weg te knippen. Dat scheelt energie voor de plant die hij in andere zaken kan stoppen.

  Marcel.

 52. De eerste Lavendelbloemen zijn nu bijna uitgebloeid en ik heb de takjes met de bloemen eruit geknipt. Ook omdat ik zie dat er weer nieuwe knoppen inzitten. Kan het kwaad als ik de hele zomer door steeds de uitgebloeide bloemen eruit knip?

 53. Arienne,

  Je kunt gerust jouw lavendel snoeien, hij zal weer uitlopen en sterkt verbeteren.

  Het is alleen mogelijk dat de bloei tegen valt dit jaar omdat je later bent als ideaal is. Nogmaals het kan zeker geen kwaad!

  Marcel.

 54. Kan het kwaad als ik nu nog mijn lavendel snoei?
  Het is zo’n grote uitelkaar gevallen bos geworden.

 55. Fleur,

  Het klopt dat Lavendel een hekel heeft aan natte voeten, maar zo’n lavendel in een pot die net is gekocht heeft maar weinig ruimte.

  Zoals jij beschrijft denk ik toch dat je gewoon wat water moet geven.

  Mijn ervaring op het tuincentrum is dat de Lavendels snel de kopjes laten hangen als ze te droog zijn. Ik weet het is lastig (water geven is het moeilijkste karweitje op een tuincentrum !!!!) geef planten in een kuip of pot regelmatig kleine beetjes water en houdt ze goed in de gaten.

  Mijn ervaring is dat de plant optillen zodat je het gewicht kan voelen én je vinger in de grond stoppen de beste manieren zijn om goed te beoordelen of water nodig is.

  Succes,
  Marcel.

 56. Goedemiddag,

  Ik heb nu voor de tweede keer lavendel in pot gekocht voor op mijn balkon. Het is lavendel op een stammetje, die alleen bloeit in de puntjes. met zo’n kuifje zeg maar. Ik snap niet wat ik fout doe. De potten staan op een zeer zonnig plek (zuiden), ze zijn niet nat en toch laten ze na een dag of twee/drie na aankoop de kopjes hangen. HELP!
  Het is er wel lichtelijk winderig..maakt dat uit?

  Groeten,
  Fleur

 57. Kelly en Peter,

  Lavendels zijn niet al te dol op natte voeten.. ook is een goed doorlatende grond belangrijk. als je kleigrond hebt b.v. is het aan te bevelen om grof zand gemixed met wat goede potgrond door de standplaats te vermengen. door het zand zal water beter afgevoerd worden naar de ondergrond zodat de wortels van de Lavendels nooit te lang nat kunnen blijven.

  Nu zal een net geplantte Lavendel eerst ondergronds flink werk moeten verzetten voordat er bovengronds iets merkbaar is. Daarbij zal er verschil op kunnen treden tussen de verschillende planten. Altijd rustig afwachten als je zeker weet dat je alles goed hebt gedaan.

  Succes
  Marcel.

 58. Heeft iemand een idee wat de beste grond is voor lavendel?
  Hier is de grond nogal riveirklei-achtig. Zurig/basisch?
  Is zanderige grond beter?

 59. Hallo,

  2 weken geleden heb ik in het tuincetrum kleine lavendel hidcote plantjes gekocht.
  Ik heb in de tuin een waterput staan en daaromheen heb ik de lavendel geplant als een soort haagje.
  De plantjes staan op een afstand van 25cm van elkaar.
  Toch lijkt er iets niet goed te gaan, sommige plantjes groeien en andere blijven kleiner. Ook worden de blaadjes van bijna alle plantjes bruin, ze zien er echt niet gezond meer uit.
  Ze staan goed in de zon.

  Hebben de plantjes gewoon even de tijd nodig om zich aan te passen van het kweekpotje naar de vollegrond en zullen ze nog goed komen?
  Of zijn de plantjes gewoon helemaal kapot aan het gaan?

  En wat kan het probleem zijn waardoor de plantjes bruin worden?
  Zou het kunnen liggen aan te natte grond?

  Kelly

 60. Ik heb net de lavendel gesnoeid en nu ziet het eruit zoals hierboven. Alleen maar hout (en eigenlijk best zielig)
  De binnenkant van het hout is nog gewoon groen. Maar vind het best eng.
  Ze staan in 2 grote potten in de voortuin, (zon) Komen ze wel weer tot leven?
  Op een andere site heb ik gelezen dat je de jonge uitlopers moest laten zitten, maar onderop zaten bij mij geen uitlopers, alleen bovenop….

 61. Ralf,

  Van boven tot onder bruin klinkt niet goed, je moet de planten even nakijken.

  kras met je nagel een stukje boven de grond een beetje bast van een paar takjes, is het hieronder groen, heeft het zin om de planten gewoon terug te snoeien zoals beschreven.

  Is de kleur bruin dan kan je het beste nieuwe planten zetten dit voorjaar. Let dan vooral even op of de grond waar ze staan niet te nat is.

  Succes,
  Marcel.

 62. Ik kwam er pas te laat achter dat ik mijn in de zomer geplante lavendel na de bloei moest snoeien en nu zijn de planten inmiddels helemaal bruin (van onder tot boven) en zijn ze wat plat gaan liggen. Heeft begin april kort terugsnoeien nog zin of moet ik nieuwe plantjes zetten?

 63. Ik heb mijn lavendel niet gesnoeid ,mijn vraag is, is het er te laat voor moet ik wachten tot volgend jaar maart april of mag het nu nog groetjes

 64. Lena,

  Geen paniek, de lavendel zal voor de winter nog het een en ander aan groei doormaken, hij zal zo voor de winter wel weer jonge scheuten hebben gemaakt en de winter gewoon doorkomen. Het is inderdaad beter om begin april de lavendels flink te snoeien vooral om flinke bloei als gevolg te hebben.

  Mocht de groei tegenvallen en de plant redelijk kaal blijven voor de winter, gooi dan wat afgevallen blad over de struik heen rond half december als isolatie, géén plastic oid, gewoon afvalblad los eroverheen is voldoende om het evt. kale hart van de struik te beschermen.

  Marcel.

 65. Beste Marcel,
  Ik heb mijn lavendel gesnoeid tot ver op het hout en lees nu dat ik dat eigenlijk pas in april had moeten doen. Wat kan ik nog doen om ze te redden?
  Alvast bedankt!

 66. quote: Goed onderhoud aan de lavendel kan dit probleem moeiteloos voorkomen.

  Op wat voor manier kan goed onderhoud moeiteloos zijn?

 67. Jolanda,

  Volgens jouw beschrijving doe je in principe alles goed! het enige wat ik mis in de informatie is het soort lavendel wat je hebt geplant.

  Helaas zijn er soorten lavendel die slecht of niet bloeien op de markt. Sommige soorten doen er een paar jaar over om goed te gaan bloeien, andere willen gewoonweg niet goed bloeien.

  Zou je er achter kunnen komen wat het soort is? b.v. Lavandula angustifolie ‘Munstead’. De derde naam (tussen haakjes) is belangrijk, dat is de Cultuur varieteit en die bepaald de eigenschappen van de plant.

  Laat het me maar weten!

  Marce.

 68. Hans,

  Ik denk dat konijnen wel degelijk lavendel lusten! er wordt zelfs hooi verkocht verrijkt met allerlei kruiden speciaal voor konijnen!

  Ik kan je geen lijst geven van wat konijnen wel en niet lusten, en dan zijn het ook nog behoorlijke individuutjes… net als mensen lust de ene het wel, de andere niet.. ze hebben zeker hun voorkeuren.

  Marcel.

 69. Vraag: lusten wilde konijnen lavendel? Is er een lijst van wat konijnen wel en niet lusten? Dank!!

 70. Wij hebben een tuin met een stukje grond volledig vol gepland met wel een stuk of 50/60 lavendel struikjes. ongeveer 3 jaar geleden gedaan. Mooi geheel. Keurig elk jaar gesnoeid. De struikjes groeien ook prima. Tuin ligt op zuid/west. Het probleem: er komen bijna geen bloemen in. Misschien in totaal (dus alle struikjes bij elkaar) een stuk of 20/30 bloemetjes vorig jaar gehad. Ik wil zoo graag een paars veld met heerlijke bloemetjes….Wat doen we fout, iemand een tip?
  Zonnige groet,
  Jolanda

 71. Bedankt voor de tip! Ze bleken te droog te zijn, nu staan de bloemen weer mooi overeind!

 72. Frederike,

  Blaadjes en bloemen kunnen gaan hangen door een paar oorzaken.

  1 Droogte
  2 (Veel) te nat
  3 Vorst (maar dan meer als een paar graadjes)

  Check eerst of de plant soms erg droog of nat is. te droog is zo opgelost natuurlijk, te nat is wat lastiger. Zorg altijd dat de afwatering in potten goed in orde is. Zorg voor een laagje hydrokorrels onderin de pot zodat teveel water snel weg kan zakken bij de wortels vandaan. verder natuurlijk gaten of een flink gat in de pot zodat het water ook snel kan worden afgevoerd.

  Is de plant veel te nat, haal het kluitje dan uit de pot en zet hem weg zonder pot zodat het water in de kluit snel kan drogen.

  Een lavendel kan over het algemeen best goed tegen droogte, maar met een klein kluitje is verdrogen ook mogelijk. Het lijkt me sterk dat het nachtvorstje oorzaak is van het hangen van de toppen. De enige oorzaak zou dan kunnen zijn dat de planten in een warme kas zijn opgetrokken en de bloei ‘ingejaagd’.

  Nogmaals is vermoed dat de plant te droog of te nat is. check dat eerst even.

  Succes Marcel.

 73. Beste Marcel,

  Vorige week heb ik twee lavendelplanten gekocht en ze buiten op mijn balkon gezet. Na een paar dagen hingen de bloemen en blaadjes naar beneden… Kan het zijn dat de plant doodgevroren is? (Zaterdagnacht schijnt er nachtvorst te zijn geweest). Ik hoop dat ze nog te redden zijn!
  ALvast bedankt voor het advies!

 74. Karel,

  Parapluboom, Nederlandse namen worden vaak zelf bedacht, om zeker te zijn van de precieze boom waar je het over hebt, graag een foto? de parapluboom officieel is de ‘Maesopsis eminii’ en is niet bepaald veel voorkomend in Nederland. Het zou goed kunnen dat je de Catalpa of bolcatalpa bedoeld, daar heb ik een artikel over geschreven: http://www.tuinhulp.com/blog/?p=73#comment-1085 knip de URL en plak hem in je browser, of zoek op deze site naar snoeien van catalpa.

  Ik hoor van je,

  Marcel.

 75. Conny,

  Door voor de winter de Lavendel al zo ver terug te snoeien neem je onnodig risico.
  De struik is nu veel vatbaarder voor vorstschade. Je zou nu op de afgesnoeide struiken een hoopje afgevallen blad kunnen leggen als dekentje. Met de winters van de afgelopen jaren in gedachte zal het in principe wel goed gaan.

  Liever snoei ik begin april, gewoon om vorst schade te voorkomen, en in die tijd begint de lavendel te groeien en ‘knalt’ het groen er weer uit op de verse snoeiwonden.

  Marcel.

 76. hoi,
  ik heb net mijn verhoute lavendel gesnoeid nu lees ik dat het eigenlijk het vekeerde tijdstip is moet ik een nieuwe halen of komt het nog goed.
  alvast bedankt.
  groetjes Conny

 77. Bedankt voor de goede informatie.Ik heb er na gevraagd maar niemnad die me kon helpen en mijn lavendel maar ddorgroeien in het wild.Nogeens hartstikke bedankt, groetjes Rose

 78. Myra,

  Het hangt een klein beetje van het soort af, maar op zich is er niets aan de hand.
  Lavendel kan veel hebben en zal weer gewoon uitlopen op het nu nog dorre hout.

  Sterker nog ik adviseer om de Lavendel (wel in april..) sterk terug te knippen om ze fris en jong te houden. Nadat de bloei is afgelopen snoei je de oude bloei eruit en neemt iets van de toppen van de plant mee, zodat er fris nieuw schot op groeit.

  Daarna in begin april weer snoeien tot 15-20 cm van de grond.

  Wanhoop niet, het komt waarschijnlijk binnen een week of wat wel weer goed.

  Marcel.

 79. Ooops…..mijn man heeft gisterenavond de lavendelstruiken (echt flinke van groter dan een meter met onderin veel hout) flink gesnoeid tot ver op het hout. Een stel bruine struiken van ongeveer 30 cm resteren. Wat zijn nu de effecten hiervan, zal het nog wel groeien en zo ja, wanneer?

 80. Paolo,

  Zoals jij het probleem omschrijft, lijkt het erop dat de lavendel te nat staat, of dat de grond waarin ze staan veel te vast is.

  Lavendel houd van een droge goed doorlatende grond op een zonnige warme plaats. teveel vocht of een te vaste grond zijn funest voor de goede groei en bloei van de plant.

  Marcel.

 81. Het is al de derde keer dat ik lavendel (hitcote) opnieuw moet planten omdat ze steeds kapot gaan. de bladeren vergelen en de planten gaan gewoon plat liggen. Kan iemand mij zeggen wat de oorzaak zou kunnen zijn. de planten staan in volle grond en in zuivere zwarte goede grond.
  Groeten paolo

 82. MR,

  De kans is aanwezig, maar kan verschillen van soort tot soort. zowiezo na de bloei kan je de uitgebloeide bloemen eruit knippen (tot in topjes van de groei) erna zal de struik reageren met opnieuw uitlopen. In de nieuwe uitlopers kunnen nieuwe knopjes ontstaan. Het is ook nogal afhankelijk van de zomer.. hoe warm, en vooral hoelang duurt het mooie weer.

  Groet, Marcel.

 83. Kan je ook een tweede bloei uit lavendel halen dus als ik nu snoei deze een tweede keer in de bloei komt of is dat afhankelijk van het soort?

 84. Ja hoor, je kan tot half april rustig de lavendel flink terug snoeien, dit om de struikjes compact en mooi te houden. Later snoeien kan ook nog alleen hoe later je dit doet, des te meer kans dat de bloei tegen valt. voor de groei maakt het niets uit!

  Marcel.

 85. Dit jaar liep de lavendel al goed uit in April ik durfde niet te snoeien had dit wel gekund?

  Tanja

 86. De lavendel moet in de groei zijn als je ze snoeit, groeien doen ze nu al, maar nachtvorst is niet ongewoon in deze tijd van het jaar (maart roert zijn staart gaat nog vaak op) dus houden we voorlopig nog gewoon begin april aan voor het snoeien van de lavendel.

  Verandering van het klimaat is een begrip dat de laatste tijd nogal wordt aangedikt waardoor we (vooral in de media) dingen zien die ‘erg vroeg’ zijn, zoals bloesem in december, en januari. Er zijn verschillende planten die bloeien in die tijd, niets vreemd aan dus maar de media zoeken sensatie, kijkers sturen foto’s op en er wordt niet goed gechecked of dit normaal is of niet.. Volksverlakkerij is het vaak dus.

  Dit wil niet zeggen dat we vroeger voorjaar krijgen langzaam aan, maar dat is niet van jaar op jaar te merken..

  succes,
  Marcel.

 87. Bedankt voor de tip. Ik ben alleen benieuwd of er rekening wordt gehouden met de verandering van het klimaat. Het voorjaar lijkt wel eerder begonnen te zijn. Moet ik dan niet eerder snoeien?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*