Klimmende bloemenweelde

clematis.jpgKlimmende heesters worden steeds belangrijker. Dat geldt in het algemeen voor alles wat hoogte en sfeer geeft in een tuin, maar zelf weinig ruimte vraagt. Vaak moeten planten wijken voor bestrate leefruimte. Klim- en leiheesters zijn dan een geweldig alternatief voor ‘gewone’ struiken en bomen. Helemaal als ze ook nog fantastisch bloeien, lelijke muren en schuttingen overgroeien en visueel de tuinruimte lijken te vergroten.Over klimplanten
In feite bestaan er klim-, lei- en slingerplanten (de laatste slingeren zich met ranken of tentakels om klimsteunen heen), maar in de tuincentra zult u ze allemaal bij ‘klimplanten’ aantreffen. Sommige soorten klimmen met hechtwortels, bijv. klimop (Hedera), klimhortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) en de trompetklimmer (Campsis). Die werken zich zelfs tegen muren omhoog. Andere soorten (de rankers en slingeraars, zoals clematis, passiebloem en blauweregen (Wisteria) vragen klimsteunen in de vorm van pergola’s, schuttingen, gaas, latwerken, draden of andere constructies. Leiheesters, zoals klimrozen, zult u moeten aanbinden om te zorgen dat ze niet ‘omvallen’. Enkele soorten kunt u ook door struiken leiden en in bomen laten klimmen. Alle klimheesters hebben gemeen dat ze op de grond maar weinig ruimte vragen.

Prachtige bloeiers
Dat zijn er te veel om hier te noemen. Heel belangrijk is natuurlijk het geslacht Clematis (zie foto) met klein- en grootbloemige soorten en cultivars. Iedereen kent hun bloemenweelde, weet dat ze zich prachtig met rozen laten combineren (spectaculaire combinaties!) en ook dat hun voet beschaduwd moet zijn (zet er een kleine heester voor). Om ze gezond te houden moet u een clematis wat dieper planten dan hij in z’n kweekpot stond. De geweldige bloei van klim- of leirozen (Rosa-rassen) kent ook iedereen, net als hun geur. Maak uw keuze als ze bloeien (vanaf juni), informeer of het doorbloeiers of eenmalige bloeiers zijn (de laatste bloeien wekenlang werkelijk overweldigend, maar in het najaar niet meer; doorbloeiers bloeien gespreid door tot de vorst er een eind aan maakt). Er zijn zoveel fantastische rassen, dat namen noemen ook bij rozen nauwelijks zinvol is. Ga af op uw eigen neus en ogen! Ook heerlijk geurend (vooral ’s avonds) zijn bloeiende klimkamperfoelies (Lonicera-soorten en cultivars). Ze worden bestoven door nachtvlinders, vandaar die avondgeur. Iedere kamperfoeliebloem (ze verschijnen in trossen) is een juweeltje. De wilde kamperfoelie
Lonicera periclymenum) is inheems in onze bossen, maar zijn ook prachtige tuinvormen, zoals ‘Belgica Select’ en ‘Serotina’. Vaak verschijnen er na de bloei (vanaf juni) fraaie bessen. Er zijn ook wintergroene en bontbladige soorten en cultivars. Hydrangea anomala subsp. petiolaris is al genoemd als de beroemde klimhortensia die zelfs graag op het noorden tegen een gevel groeit en met grote schermen witte bloemen bloeit.

Belangrijk bij klimheesters
Zorg voor een goede klimsteun. Verbeter de grond in het plantgat. Geef voldoende water en voeding. Snoeien als dat nodig is (per soort verschillend).

Tuintips voor juni
Klimrozen en andere klimmers aanbinden. Onkruid blijven bestrijden. Breng mulch tussen de planten aan (dat houdt de grond beter vochtig en geeft voeding). Uitgebloeide bloemen wegknippen. Rozen en het gazon voeding geven. Hagen knippen rond de langste dag (21 juni). Denk aan de verzorging van uw tuin tijdens vakantie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*