Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Bestrijd Trips met Roofmijt. 

Een belangrijk plaaginsect is de trips. Volwassen tripsen bevinden zich in bloemen en op bladeren. In de bladeren worden veel eieren afgezet, die zich na enkele dagen ontwikkelen tot jonge larven. De larven eten bladgroen van bladeren en vruchtbeginsels. Hierdoor ontstaat veel grijze zuigschade aan het blad, terwijl vruchtbeginsels niet kunnen uitgroeien tot gezonde vruchten. De volgroeide larve wordt een pop, waarna de ‘geboorte’ van de nieuwe tripsen plaatsvindt op de grond.

Een goede biologische bestijding in hobbykas, serre of huiskamer is mogelijk met tripsroofmijt. De tripsroofmijt zoekt actief zijn prooi in het gewas en kan daarbij redelijke afstanden overbruggen. Een volwassen roofmijt zuigt per dag ongeveer 2-3 tripslarven leeg. Tevens kan een vrouwtje per dag 2-3 eieren leggen, welke te vinden zijn aan de onderkant van de bladeren, op de bladharen. De ontwikkeling van de roofmijten is twee maal zo snel als die van de Tripsen. Voor een goede werking is het van groot belang dat de luchtvochtigheid hoog is (ongeveer 75%) De temperatuur moet voor een snelle werking regelmatig boven de 20° C komen.

U kunt de Tripsroofmijt het gehele jaar inzetten.

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign