Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Bestrijd Wolluis met Roofkevers. 

Schade door aantasting van de wolluis is een veel voorkomend probleem. Wolluizen zuigen aan de bovenste delen van de plant of onttrekken hun voedsel aan de wortels van de planten. Daarnaast kunnen ze virusziekten overbrengen. Wolluizen scheiden honingdauw af, waarop aantasting door schimmels kan volgen. De volwassen vrouwtjes zijn 2,5-4 mm lang en 2-3 mm breed. Het is een ovaal, zacht en weinig mobiel insect, dat bedekt is met een witte wasachtige stof. De wolluis heeft wasdraden aan de rand van het lichaam en aan de achterzijde.

De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes, hebben twee paar vleugels en draden aan de achterzijde van hun lichaam. Een bevrucht vrouwtje legt haar eitjes in een soort katoenachtig zakje, dat gemaakt is van wasdraden. De eitjes zijn geel van kleur.

De aangebrachte schade kan groot zijn, daarom heeft ECOstyle een natuurlijke vijand tegen de wolluis. Effectieve bestrijding van wolluis in hobbykas, serre of huiskamer is mogelijk met de roofkever. De roofkever komt uit de familie van de lieveheersbeestjes. Het is een donkerbruin kevertje van ongeveer 4 mm lengte, waarvan de kop en delen van het dekschild oranje zijn. De vorm lijkt erg veel op het lieveheersbeestje. Volwassen kevers en jonge larven verkiezen de eieren en jonge larven van de wolluis, terwijl het de oudere kever niet uitmaakt in welk stadium de wolluis verkeert. De wolluizen worden opgegeten en er blijft niets van over. Bij toepassing dient de kamertemperatuur tussen de 16 en 30° C te liggen met een hoge luchtvochtigheid.

U kunt de roofkevers het gehele jaar inzetten.

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign