Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Hortensia's / Hydrangea's

 

Alles wat een Hortensia-liefhebber over Hydrangea macrophylla (en variëteiten) moet weten.

 

De meeste Hortensia's zijn geschikt als kamer-, tuin- en kuipplant. Ze kunnen verschillende bloemvormen hebben: Bolvorm, plat of Seringbloemig. De kleuren van Hortensia's zijn in het algemeen rood, roze en wit. De meeste roze soorten kunnen ook blauw worden.

 

De blauwe kleur

 

De mogelijkheid van het blauw worden is afhankelijk van de volgende factoren:

  •  De Grond: De Hortensia moet in zure grond staan om blauw te kunnen kleuren, tevens moet de grond ijzer en vooral aluminium bevatten (zie hieronder bij "Kali-Aluin"), men kan dit extra toevoegen.

  •  Het soort water: niet gieten met kalkhoudend water doch met regenwater voor een goede blauwe kleur.

  •  Bemesting: Eventueel kort na de winterperiode wat turfmolm met een beetje gedroogde koemest of speciale Hortensiamest door de bovenlaag van de grond werken.

Het blauw kleuren kan bevorderd worden door gebruik van Kali-Aluin. U dient dit jaarlijks eenmalig in de eerste helft van september rondom de plant in te werken (ca. 20 tot 40 gram/plant afhankelijk van de grootte). Wanneer de bloemen voldoende blauw zijn hoeft u het volgende jaar niets meer te geven. Eventueel kunt u jaarlijks naar eigen ervaring een lagere dosering toepassen, tot u de gewenste kleur heeft bereikt. Wanneer het blauwen niet lukt, kunt u een ruime kuil graven (75x75x75 cm). Bekleed de kuil geheel met plastic (maak een afvoerbuisje in de bodem voor de afvoer van water, maar zorg ervoor dat de wortels op geen enkele wijze in de omringende en onderliggende grond kunnen groeien) en breng daarin zure grond (ph waarde 4,5 - 5,0), plant de Hortensia erin.

 

Uitplanten

 

Kies een geschikte plaats, bij voorkeur waar de avond en / of morgenzon schijnt, niet onder dichte begroeiing. Een plaats in de felle middagzon levert in de zomer mogelijk blad- en bloemverbranding op. Haal de Hortensia uit de pot en plaats de plant zodanig in het gat dat de kluit iets onder het maaiveld komt. Bij droge grond veel water geven. Als u een kuipplant wilt kies dan een kuip / pot van voldoende omvang (mede tegen het omwaaien) Dit bevordert een vlotte groei en er hoeft minder vaak water gegeven te worden. ATTENTIE: houdt de Hortensia's altijd voldoende vochtig. Druppelbevloeiing kan goede oplossingen bieden.

 

Water en voeding geven

 

Voor buitenbeplanting geldt: tijdens droge perioden 's morgens of 's avonds water geven. Regelmatig gedurende groei en bloeiperiode bemesten, doch begin juli stoppen, zodat de plant kan afharden en zo stevig en schraal mogelijk de winter in kan gaan.

 

Drogen van bloemen

 

De Hortensia is zeer goed als droogbloem te gebruiken, het beste resultaat wordt bereikt als de bloem zo lang mogelijk aan de plant blijft tot ze stug en leerachtig aanvoelt. Na het afknippen in een kleine hoeveelheid water plaatsen waaraan eventueel heestervoedsel is toegevoegd en op een koele plaats zetten. Water in de vaas niet bijvullen als het op is. Vervolgens de bloemen omgekeerd ophangen in een donkere, droge ruimte waardoor de herfstkleur het best behouden blijft.

 

Snoeien

 

Wenst u de groei van de plant te remmen en dus de omvang ervan in toom te houden, dan moet u eraan denken dat de knopzetting van de bloemen voor het volgende jaar plaatsvindt vlak onder het bloemscherm van het huidige jaar. Door takken weg te knippen vermindert u het aantal bloemen voor het komende jaar. U kunt dan ook beter wortelsnoei toepassen. Bij wortelsnoei steekt u de totale plant met kluit uit, en zet hem vervolgens weer terug. Wilt u alleen de groei remmen dan kunt u de wortels van de plant rondom afsteken. Naarmate dit dichter bij de plant gebeurt, wordt de groei meer geremd. Wilt u de omvang verminderen zonder een of meerdere jaren alle bloemen te missen, dan knipt u een deel van de takken tot op de bodem weg en het andere deel bijvoorbeeld het daaropvolgende jaar, afhankelijk van de mate waarin u de omvang wilt terugbrengen. Wegsnoeien van takken zonder wortelsnoei kan ertoe leiden dat er snelgroeiende, lange takken ontstaan waardoor de plant niet meer in toom te houden is en een ongewenste vorm krijgt. Wortelsnoei en verplanten allen in het voorjaar doen, omdat hortensia's voor de winter weer goed geworteld moeten zijn om verdroging van takken en knoppen bij zware vorst te voorkomen.

 

Overwinteren

 

De meeste Hortensia's zijn winterhard. De takken en gesloten knoppen vriezen niet dood. Het kan evenwel gebeuren, vooral bij kuipplanten en pas geplante Hortensia's dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest. Bij aanhoudende schrale vrieskou (zeker met veel wind) kunnen takken en knoppen verdrogen. Dit kan bij een kuipplant worden tegengegaan door ze binnen op een vorstvrije en zo koel mogelijke lichte plaats te zetten. Zeer gevoelig voor vorst zijn de in het voorjaar uitgelopen knoppen. De meeste Hortensia's lopen vroeg uit en kunnen dan gemakkelijk door een late nachtvorst in april of mei worden overvallen en zo alsnog bevriezen. U kunt de knoppen bij nachtvorst 's nachts met noppenfolie of iets dergelijks toedekken. Op deze wijze kan elk jaar een rijke bloei verkregen worden.

 

Verzorging kamer Hortensia

 

  •  Veel licht, maar geen felle zon.

  •  Geef twee keer per week water, zodat de potgrond vochtig blijft. Geen overtollig water in de pot laten staan.

  •  Twee keer per maand bemesten.

  •  Ideale temperatuur is 15- 22 graden Celsius.

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign