Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Kuipplanten:

Zodra het in het voorjaar beter weer wordt verschijnen er meer en meer kuipplanten op de Nederlandse terrassen en balkons.

 

Kuipplanten plaatsen is zeker niet iets uit een zeer nabij verleden, reeds 2000 jaar voor Christus werden er al planten in terra cotta potten gehouden. Zeker de oude Grieken waren daar al volop mee bezig. En zij fleurde zo hun binnenplaatsen en dakterrassen op. De Moren waren zeer bedreven in het houden van potgekweekte planten (denk aan de prachtige tuinen van het Alhambra in Grenada). In de 16e eeuw werden in Frankrijk en Italië kuipplanten vooral gehouden als een Statussymbool door de Adel en welgestelde burgers.



Om kuipplanten te houden moet u ze dagelijks aandacht schenken, maar daar krijgt u een zomer lang volop kleur en geur voor terug! een aantal belangrijke tips voor het houden van kuipplanten zijn:

  •  Over het algemeen genomen hebben de meeste kuipplanten redelijk veel water nodig, dat betekend s'ochtends en s'avonds gieten. Het verdient aanbeveling om een schotel onder de kuip te plaatsen zodat de wortelkluit niet kan uitdrogen. Let verder altijd goed op wat de beschrijving op het kleuren etiket u verteld, daar vindt u allerlei tips die speciaal gelden voor het aangeschafte exemplaar.

  •  Kuipplanten moeten in 1 seizoen behoorlijk presteren, en dat gaat niet zonder voeding, let er dan ook op dat u regelmatig voeding geeft aan de potten en kuipen op uw terras. Voeden kan vloeibaar (de welbekende POKON b.v.) maar ook met wateroplosbare poeders (Miracle Grow) of met korreltjes die een seizoen lang doorwerken (Osmocote mest stoffen) De keuze is aan u, een goede methode is het gebruiken van een langdurig werkende mest, gecombineerd met 2 wekelijkse bijvoeging van voeding via het gietwater.

  •  Kuipplanten zijn over het algemeen niet winterhard, en moeten vanaf oktober ongeveer naar een vorstvrije ruimte verplaatst worden. Zo'n ruimte moet wel voldoende licht zijn, en de temperatuur moet niet lager als 4°C komen. Tijdens de overwintering vragen de planten bijna geen water en zeker geen voeding, vanaf februari/maart kunt u de watergift langzaam gaan opvoeren, en vanaf half mei mogen ze terug naar buiten (dus na de ijsheiligen) best om de planten dan niet meteen volop ergens in de zon te zetten ivm mogelijke bladverbranding, laat de planten even wennen aan de veranderde lichtomstandigheden.

Natuurlijk kunt u ook kiezen om "gewone" planten te houden in kuipen en potten, denk maar eens aan de Hosta of Rhododendron, misschien wel een Hortensia, rozen of zelfs een vlinderstruik! Dit is allemaal mogelijk, er veranderd niet veel in de behandeling die je die planten moet geven ten opzichte van de andere niet winterharde kuipplanten, alleen kunnen deze kuipen in de winter over het algemeen gewoon buiten blijven. Let in dat geval er wel op dat u 'winterharde' potten gebruikt, als een pot teveel poreus is en zich vol met water zuigt kan vorst hem doen laten sneuvelen. Vraag bij aanschaf van potten of ze winterhard zijn! dit zijn potten die over het algemeen in een hetere oven gebakken zijn en daardoor waterafstotend worden. Veel van deze potten zijn voorzien van een stickertje met een * of meerdere **. Let wel op, als de grond in zo'n winterharde pot nat is en het begint te vriezen kan door het uitzetten van de  bevriezende grond zoveel druk ontstaan dat zo'n pot toch barst, en dat valt meestal niet onder de garantie!

 

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign