Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Kamerplanten algemeen

Graag wil ik even wat kwijt over kamerplanten, een aantal dingen die nogal wat problemen kunnen voorkomen.

Een aantal feiten:

  • Onze kamerplanten komen oorspronkelijk voor 90% uit het 'oerwoud'

Dat betekend dat direct zonlicht niet goed is, een oerwoud is warm en vochtig, maar door de hoge bomen komt er dicht bij de grond waar de meeste van onze kamerplanten hun oorsprong vinden geen direct zonlicht. Dus houdt bij twijfel de regel aan dat uw kamerplanten op een aantal uitzonderingen na in principe niet van directe zon houden.

  • Centrale verwarming in de winter is pure moord voor de meeste kamerplanten

Ook weer kijkend naar de oorsprong van de meeste kamerplanten kunnen we rustig zeggen dat droge lucht niet iets is waar onze planten op zitten te wachten. Ook voor onszelf is te droge lucht niet goed, een luchtvochtigheids meter in huis geeft inzicht in de toestand van de lucht, en u kunt dan op tijd maatregelen nemen zoals uw planten nevelen of radiator bakken hangen met water erin dat geleidelijk verdampt.

  • Tocht is vijand nummer 1

Probeer uw kamerplanten altijd te plaatsen op een tochtvrije plek, tocht beschadigd de bladeren, en brengt vaak ook ongedierte en schimmels mee.

  • Van alle kamerplanten die dood gaan zijn de meeste veel te nat

Water geven is het moeilijkste karweitje dat er is, veel mensen geven water uit 'gewoonte' b.v 1x of 2x per week.. er is echter maar 1 juiste manier van water geven, geef pas water als de plant dat ook nodig heeft, als de grond bijna opgedroogd is bent u in de meeste gevallen optijd met water geven, je kan beter een beetje te laat zijn dan dat er teveel water wordt gegeven. Bij teveel water staan de wortels in de nattigheid, en dat veroorzaakt rotting, de plant verliest wortels en dus de mogelijkheid om water en voeding op te nemen. Gevolg de plant ziet eruit alsof hij droog is. De glans is van het blad weg en bladeren worden geel (beginnend meestal onderin de plant) Meestal gaat de eigenaar nog meer water geven omdat het uitterlijk van de plant droogte doet vermoedden. Voel dus altijd eerst de grond als u water geeft, of plaats metertjes die vochtigheid meten zodat u in ieder geval uw planten niet 'verzuipt'

  • Geef je planten liefst zoveel mogelijk een vaste plek

Planten zijn net mensen, verkas ze niet teveel ze hebben graag een vaste plek met omstandigheden die stabiel zijn zodat hij zich kan aanpassen en optimaal functioneren.

  • Voeding is onmisbaar voor planten, teveel is dodelijk

Geef uw kamerplanten ongeveer 1x per 2 a 3 weken voeding, en stop ermee in de winterperiode (oktober t/m februari) ook planten binnen hebben een rustperiode en groeien dan niet extra voeding is dan ook zeker niet nodig.

  • Gezonde wortels zijn letterlijk de basis voor een gezonde (kamer)plant

Zorg voor goede grond als u uw planten (ver)pot luchtige grond is belangrijk, en er moet voldoende materiaal aanwezig zijn dat goed vocht op kan nemen en vasthouden totdat de plant het nodig heeft. Goede potgrond is te herkenen aan een algemeen keurmerk het zgn RHP keurmerk. Ook is het aantrekkelijk om alternatieven voor potgrond te bekijken, een mooi voorbeeld is SERAMIS een klein kleikorreltje dat zeer goed water opneemt en vasthoudt. alle (kamer)planten kunnen erin geplant worden en vormen er een prachtig wortel gestel in.

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign